Lak/beits/verf-kleur van Aristona SA8031A (Gezocht)

door ThijsV @, 07.04.2019, 20:08 (74 dagen geleden)

Beste forumleden,

Mijn vriendin heeft een Aristona SA8031A, uit de jaren '50. Hij is al sinds die tijd in de familie en heeft inmiddels al heel wat verschillende huizen gezien. Het is een mooi ding met een prachtig geluid. Recentelijk hebben we hem laten nakijken door een specialist.

Mechanisch gezien is hij weer in prima staat gebracht maar de buitenkant van de radio heeft nog wel de nodige cosmetische minpunten. Er is aardig wat verfschade, wat we graag zelf willen repareren.

Weet iemand wat voor kleur en type verf/lak/beits/... we daar het beste voor kunnen gebruiken?

Alvast dank voor de reacties!

Groeten,
Thijs.

Lak/beits/verf-kleur van Aristona SA8031A

door Goldline @, Velsen, 08.04.2019, 10:10 (74 dagen geleden) @ ThijsV

kijk eens bij tips & trucs bovenaan op dit forum.

--
Cees PA1DBA

Lak/beits/verf-kleur van Aristona SA8031A

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 08.04.2019, 11:35 (73 dagen geleden) @ ThijsV

Er is aardig wat verfschade, wat we graag zelf willen repareren.

de kast van het toestel is bekleed met gebeitst notenfineer. Eventueel ontbrekende delen kan je dus aanvullen door deze plaatselijk te fineren en op kleur te brengen met wat waterbeits. Gebruik hiervoor een zakje donkerbuine waterbeits, of b.v. een mengsel van donker noten en zwart.

Diepe krassen kan je vullen met een vulmiddel, en vervolgens plaatselijk op kleur brengen. Wanneer alles weer in orde is breng je een paar lagen transparante spuitlak aan, deze is ook verkrijgbaar in een spuitbus. Tussen de lagen in schuur je zonodig nog wat oneffenheden weg met waterproof schuurpapier.

Begin niet aan het totaal verwijderen van de lak- en kleurlagen, dat levert je veel onnodig werk op.

Wanneer het toestel op enig moment werkelijk geverfd is zal je de verflagen eerst moeten afbijten. Normaal gesproken is het fineer dus gebeitst met waterbeits, en afgelakt met transparante spuitlak (oorspronkelijk celluloselak). Na het lakken kan je het oppervlak nog beschermen met blanke meubelwas en/of politoer.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum