Vraag over Action lak (Algemeen)

door Lammert @, 24.04.2019, 19:14 (1822 dagen geleden)

Beste forummers,

Hoe is jullie ervaring met Action lak op de langere termijn?

Zo heb ik een flink jaren geleden door iemand een paar radiokasten laten spuiten die na 2-3 jaar barstjes gingen vertonen in de lak.
Dit was echter geen Action lak. Het merk weet ik niet meer. Het werd met een verfspuit in de lak gezet een aantal malen.

Lammert

Vraag over Action lak

door Will @, Zuidzande, 24.04.2019, 20:09 (1822 dagen geleden) @ Lammert

Hallo Lammert
Dit wordt craquelé genoemd en kan verschillende oorzaken hebben, oa het niet goed hechten op de onderlaag, verschillend soorten lak gebruiken ,het niet goed voorwerken van de onder laag waardoor er geen goede hechting ontstaat, de werking van het fineer door vocht waardoor de lak gaat scheuren, dit alles heeft niets met de lak van de Action te maken het kan bij elk merk gebeuren .Heel vaak gebeurt dit door de ouderdom van de lak, zo zijn er veel oude radio kasten die last hebben van dit euvel. Mijn advies is gewoon bij het spuiten zorgen dat de omgevings lucht goed droog is , dus niet spuiten bij vochtig weer, bij voorkeur in een vertrek waar de lucht kurk droog is want dit is een van de reden dat de lak later gaat scheuren en tussen de lak lagen de lak licht opschuren en volkomen stofvrij maken en dit nooit doen met een vochtige doek .
Veel succes met de restauratie van de kast.
vr.gr. Will

Vraag over Action lak

door peetey @, Lanaken, Belgie, 25.04.2019, 20:34 (1821 dagen geleden) @ Will

stofvrij maken vlak voor het spuiten gaat goed met wat brandspiritus dat zo ongeveer verdampt waar je bij staat.
Ook zijn er in de handel zogenaamde tack-doekjes te krijgen waarmee je ook heel goed alles stofvrij kunt maken.

grtz,
Peter

Vraag over Action lak

door Will @, Zuidzande, 26.04.2019, 17:23 (1820 dagen geleden) @ peetey

Hallo Peety
Brandspiritus heeft een toevoeging waardoor hij ondrinkbaar is,dit is gedaan om het bekende fenomeen van vroeger de spiritus drinkers te ontmoedigen om goedkope spiritus in plaats van alcohol te drinken, deze toevoeging laat een spoor achter en is dus niet al te goed geschikt om het stof mee af te nemen, wanneer je brandspiritus ontkleurd blijft er pure alcohol over wat welk geschikt is om mee af te nemen, ik maak zelf van ontkleurde spiritus politoer om mee te politoeren, ik heb in het verleden dit ook eens gemaakt van brandspiritus maar dan is het resultaat een stuk minder dus hier ben ik van afgestapt .

vr.gr. Will

Vraag over Action lak

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 26.04.2019, 17:46 (1820 dagen geleden) @ Will

"ik maak zelf van ontkleurde spiritus".
Kan je niet eenvoudiger IPA kopen? ;-)
ruud

Vraag over Action lak

door Will @, Zuidzande, 26.04.2019, 19:18 (1820 dagen geleden) @ Bapaktua

Hallo;

Het zelf maken van politoer is niet zo moeilijk en bovendien zijn de kosten dan nihil, spiritus is de prijs niet en schellak kun je in een heleboel kleuren kopen, bovendien maak ik politoer op de oude manier dus geen niet op cellulose basis zodat ik ze kan gebruiken op gepolitoerde oppervlaktes van honderden jaren oud die vroeger op de zelfde manier zijn gepolitoerd.
Hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord.

vr.gr. Will

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum