lijntrafo TX400U (Gezocht)

door Alco Bouwense @, 24.04.2019, 22:05 (31 dagen geleden)

Tsja, en toen was de lijnuitgangstrafo van mijn TX400U-04 defect.
De hs-diode EY51 is OK; getest op een buizentester (Ua-k 3 volt, Ia 0,2 mA) en Ia vergeleken met een EY87. hij gloeit; de lijn eindtrap werkt dus, maar geen hoogspanning meer.
Ik heb ook alle wikkelingen ohms doorgemeten; S58 moet ca 260 ohm zijn, maar meet met een multimeter maar 204 ohm.
Dat betekent voor mij windingssluiting in S58.
De S59, S60, S62 en S63 zijn OK.
Dus ben ik op zoek naar een goede lijneindtrafo voor een TX400U/TX500U, maar dat zal wel heel veel moeite kosten.
Reparatie van de huidige lijneindtrafo zal, denk ik, niet gaan. De kern is niet demontabel zo te zien.
Iedere andere goede raad is welkom.

Alco Bouwense

lijntrafo TX400U

door Roland Huisman @, Zwolle, 24.04.2019, 22:38 (31 dagen geleden) @ Alco Bouwense
Bewerkt door Roland Huisman, 24.04.2019, 22:44

Hallo Alco,

Weet je héél zeker dat de lijntrafo stuk is? Ze zijn echt oersterk. Ik heb ze maar zelden
defect gezien. En dan was de schade ook gelijk goed met het blote oog waarneembaar.

Bij lijntrafo's uit latere toestellen uit de jaren 60 zijn veel meer problemen dan met die van de TX400.
Let op dat er verschillende types zijn van die TX400 lijntrafo's. Kijk even goed of de ohmse
waarde overeen komt met die bij het trafotype hoort.

(Overigens is ohms meten prima om een onderbreking te vinden. Maar als je wilt
weten of er sluiting in zit moet je een ringtest doen met een lijntrafo tester...)

Dat de EY51 gloeit zegt niet alles over de kwaliteit van de lijnpuls. Die moet goed
steil zijn om een flinke terugslag (en dus hoogspanningsopslingering) te geven.
Meet dat eens goed na met de scoop. Als er een beroerd signaal op het rooster van de
PL81 staat kan die EY51 best gloeien maar heb jij geen of te weinig hoogspanning.

Wat ook nog kan is sluiting in de anodekabel bij dat massaklemmetje net boven de kooi.

En mocht het echt helemaal spaak lopen dan denk ik dat ik je wel aan een trafo kan helpen.

Groeten, Roland

lijntrafo TX400U

door Alco Bouwense @, 24.04.2019, 22:42 (31 dagen geleden) @ Roland Huisman

Roland,

Bedankt voor jouw raadgevingen. Ik zal met een scope inderdaad nog eens de vorm van het lijnbasissignaal controleren op g1 van B20; wordt vervolg dus.
Ik hou je op de hoogte.

Mvg,

Alco Bouwense

lijntrafo TX400U

door Cornelisjan @, Midden Nederland, 25.04.2019, 10:14 (30 dagen geleden) @ Alco Bouwense

Misschien is het goed C144, de boostercondensator, ook even te controleren.
Is dit nog een teerknol soms?

Groet, Cor

lijntrafo TX400U

door ruudtx @, 25.04.2019, 20:17 (30 dagen geleden) @ Alco Bouwense

Als de EY god gloeit lijkt de lijntrap OK, incl trafo. Bij wikkel sluiting oid gaat meestal de PL roodgloeiend staan.

Controleer de spanningen BB, vooral die van de kathode, en dus de video eindtrap.

lijntrafo TX400U

door Alco Bouwense @, 25.04.2019, 22:16 (30 dagen geleden) @ ruudtx
Bewerkt door Alco Bouwense, 25.04.2019, 22:29

Hallo Ruud en alle anderen,

Ik heb wat metingen uitgevoerd met de scope (philips PM3264).
Alle spanningen, welke ik gemeten heb, zijn t/t.
In de documentatie worden de spanningen in effectieve waarden vermeld; dus even rekening mee houden.

Zie onderstaande foto's.

[image]

1. Spanning g1-B19 penthode lijn (1:10; Vert. 0,5 V/div.)

[image]

2. Spanning op a-B19 penthode lijn (1:10; 2V/div.)

[image]

3. Spanning op g1-B20 lijn (1:10; 2v/div.)

[image]

4. Spanning op punt C139-C140 lijn (1:10; 2v/div.)

[image]

5. k-B20 lijn (1:1; 20 mV/div)

[image]

6. Spanning op g1-B3 (beeldbuis) lijn 1:10; 1v/div.)

De spanningen zitten er qua grootte en vorm niet ver naast, zo te zien.
De lijnoscillator werkt goed. De boosterspanning is ca. 425V.
PL81 is niet versleten en de PY82 is ook OK.

Wikkeling S58 Lijntrafo ca. 220 ohm, gemeten met multimeter.
EY51 gloeit en is getest op buizentester. Bij Ua-k van 3 V loopt er ca. 0,2 mA, dus dat is ok. Ik heb dit vergeleken met een EY86; qua elektrische eigenschappen het zelfde als een EY51.

Als ik de TV uitzet en daarna de beeldbuis ontlaad, dat zie ik maar een heel klein vonkje.
Ik kan helaas de hoogspanning niet meten.
Het toestel heeft wel goed gespeeld. Het toestel heeft een ingebouwde 10-kanaals capacitieve kanalenkiezer. Er zat ook een omschakelaar voor positieve en negatieve videodetectie ingebouwd, maar die heb ik verwijderd.

Ik zou zeggen, geef jullie visie maar eens op het geheel.

Mvg,

Alco Bouwense

lijntrafo TX400U

door ruudtx @, 26.04.2019, 18:56 (29 dagen geleden) @ Alco Bouwense

Wat is de spanning op de kathode van de BB.
Bij defect video eind met te hoge spanning op kathode BB blijft beeld zwart.

lijntrafo TX400U

door Alco Bouwense @, 26.04.2019, 19:39 (29 dagen geleden) @ ruudtx

Die is 92 volt.

lijntrafo TX400U

door ruudtx @, 27.04.2019, 20:40 (28 dagen geleden) @ Alco Bouwense

Zou goed moeten zijn, maar ik kan zo snel nergens de spanningen in het schema vinden, dus ik weet niet of het echt goed is.
Ook g2 BB zou bekeken moeten worden. Waar het gaat om na te gaan of de BB niet afgeknepen staat, alvorens het in de HSP te zoeken.

(Is lastig zoeken in service doc, is maar liefst 143 pagina's groot!!) Schena staat op pag 40, maar dus zonder instelspanningen.

lijntrafo TX400U

door Roland Huisman @, Zwolle, 27.04.2019, 20:46 (28 dagen geleden) @ ruudtx

Niet heel toevallig het ionenvalmagneetje om de hals verschoven?

lijntrafo TX400U

door ruudtx @, 29.04.2019, 18:39 (26 dagen geleden) @ Alco Bouwense

Omschakelaar pos / neg videodetectie?
Ik neem aan later ingebouwd

Ik neem aan dat na jouw verwijdering hiervan het toestel goed heeft gewerkt, de vraag is waarom dat werd ingebouwd???

TX 400 is een 625 lijnen toestel, alleen Belgie kreeg later 625 met pos beeld. Echter AM geluid, dus hoe zat dat dan?

lijntrafo TX400U

door Alco Bouwense @, 29.04.2019, 21:42 (26 dagen geleden) @ ruudtx

Ruud,

Ik vond het ook al vreemd. Pos/neg modulatie omschakelbaar, waarbij de negatieve modulatie met de EB91 werd gedaan en de positieve modulatie met een germaniumdiode(OA70).
Na verwijdering werkte het toestel wel weer.
Ik heb de beeld mf afgeregeld, zo goed en zo kwaad dat ging, waarbij het toestel op een zijkant lag met de kap er af uiteraard.
Er is overigens een 10 kanalen capacitieve kiezer ingebouwd bij dit toestel; het is een verbouwde TX400U-04 naar TX400U-46.
De spanning over de gloeidraad loopt na inschakelen op naar ca 6,1 V en dat op een iets verlaagde netspanning van 212 V.

lijntrafo TX400U

door kris @, Gent België, 27.04.2019, 23:46 (28 dagen geleden) @ Alco Bouwense

hij gloeit; de lijn eindtrap werkt dus, maar geen hoogspanning meer.

Dat betekent voor mij windingssluiting in S58.

Iedere andere goede raad is welkom.

Alco Bouwense.

Heb je de HS ook gemeten?

mocht er een sluiting zijn in S58 zou de stroom door de trafo logischer wijze zo hoog worden dat de EY51 niet meer gaat gloeien , en de PL81 overbelast wordt.

lijntrafo TX400U

door Alco Bouwense @, 28.04.2019, 19:21 (27 dagen geleden) @ kris

Kris, Ruud en Ronald,

Ug2 van B3 (beeldbuis) = 265V t.o.v. massa.
De HS kan ik helaas niet meten.
Ik heb wel de weerstand S58 verscheiden keren gemeten na uit- en inschakelen en dat varieert van 204 ohm tot ca 220 ohm. Dat is geen goed teken, vind ik.

lijntrafo TX400U

door Alco Bouwense @, 28.04.2019, 19:22 (27 dagen geleden) @ kris

En Roland,

Ionenvalmagneet is niet verschoven.

lijntrafo TX400U

door Cornelisjan @, Midden Nederland, 28.04.2019, 22:11 (27 dagen geleden) @ Alco Bouwense

Probeer dingen uit te sluiten te beginnen met wel of geen hoogspanning.
Sommige doen dit met een spanningzoeker in de buurt van het hoogspanningsgedeelte (let op veiligheid) en anderen met een 1 of 2 wikkelingen om de kern van de Hsp trafo en een lampje van bv 12V ingeval ze geen hoogspanning kunnen meten. Deze beide methoden geven dan nog steeds geen garantie dat deze Hsp de anode van de BB bereikt! De Hsp kabel losmaken en met een zeer goed geïsoleerde schroevendraaier een vonk trekken. Dit is echter voor de meeste een onprettige meting en heel gevaarlijk. Zelf wel vaak genoeg gedaan. Let dan ook op ontlading Beeldbuis!

De beeldbuis zal wel gloeien aangezien alles in serie staat geschakeld maar wel controleren.

Verder toch de eerder genoemde spanningen aan de beeldbuis controleren.
De helderheidsregelaar R94 dacht ik, is ook via via aan het 1e rooster van de beeldbuis gekoppeld. Meet even of deze ook echt varieert als je er aan draait.

Cor

lijntrafo TX400U

door ruudtx @, 29.04.2019, 18:34 (26 dagen geleden) @ Cornelisjan

Ik zou toch maar de gloei BB controleren, want ondanks serie schakeling heb ik een keer meegemaakt dat er geen gloei was, maar de rest van het toestel wel gloei had. Kortsluiting in BB gloeileiding.

Een truukje kan nog zijn even kathode en g1 BB doorverbinden en kijken of er licht komt op scherm. Doen bij werkend toestel met aantippen. Meteen kijken, want door overbelasting HSP kan het effect maar kort zijn.

lijntrafo TX400U

door Jan van Liempdt @, Maarssen, 28.04.2019, 21:53 (27 dagen geleden) @ kris

Als men met een schroevendraaier de toppen van de PL en Py bespeeld en de top van de EY en het vonkenspal is nagenoeg gelijk dan kan men voor 100% zeker stellen dat de hsp-spoel defekt is.
Het is een simpele methode.

lijntrafo TX400U

door robot797 @, rijssen, 29.04.2019, 20:21 (26 dagen geleden) @ Alco Bouwense

waar zit je in de buurt
als je namelijk dichtbij genoeg bent kan ik een keer met mijn bb tester langs komen

--
groeten peter veldman

lijntrafo TX400U

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 29.04.2019, 21:27 (26 dagen geleden) @ Alco Bouwense

Meet eens echt de BB gloeispanning.

Mijn TX500 leek te gloeien was ook zo
echter op ca 1.4V.
Bleek dus de gloeidraad door te hangen
en zo kort te gloeien net onder
het systeem zodat leek alsop de buis goed gloeide.
Verre van dat.

Met een andere buis uiteraard weer beeld.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

lijntrafo TX400U

door Alco Bouwense @, 29.04.2019, 21:46 (26 dagen geleden) @ Maurice

Maurice.

Over de gloeidraad staat na inschakelen en opwarmen ongeveer 6,1 volt.

lijntrafo TX400U

door Alco Bouwense @, 29.04.2019, 21:45 (26 dagen geleden) @ Alco Bouwense

Iedereen bedankt voor de raadgevingen. Ik heb besloten om een poosje een Hold op dit project te zetten, want ik heb ook nog andere zaken te doen.
Maar voorlopig iedereen bedankt voor de adviezen.

Met vriendelijke groeten,

Alco Bouwense

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum