Uitkasten Philips 535A (Techniek Radio/TV)

door Geert Dirksen @, Amersfoort, 01.05.2019, 17:05 (1793 dagen geleden)
Bewerkt door Geert Dirksen, 01.05.2019, 17:46

Beste Radioforum-vrienden, ik had al een tijd een Philips 535A in de stelling staan die niet geheel compleet is. Om de staat van dit toestel te kunnen beoordelen ben ik begonnen met uitkasten, waarbij ik meteen al tegen een probleem aan liep.
In de servicedocumentatie van Philips wordt op pagina 7 vermeld dat bij het uitkasten o.a. de koppeling van de golflengte-indicatie moet worden losgenomen... En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want Philips vond het niet nodig er verder bij te vertellen hoe dat moet. Die koppeling bestaat uit een blokje ijzer waarin een recht stangetje en een gebogen stangetje vastzitten die de verdraaiing van de golflengteschakelaar doorgeven aan het indicatorwijzertje.
Aangezien het draaipunt van dat wijzertje vast zit op het deel van het chassis dat niet mee naar buiten komt, is het hierdoor onmogelijk het chassis naar buiten te krijgen..., tenzij je de koppeling weet los te krijgen. Maar die constructie zit op een bijna onbereikbare plaats rechts achterin de kast en is met de vingers of gereedschap nauwelijks te bereiken...:-(

Afijn, de bezitters van een Philips 535A zullen al wel begrijpen wat ik bedoel en ik hoop dat uit die hoek informatie komt betreffende wat ik wellicht verkeerd doe en/of hoe je dat dan wel moet doen... Graag verneem ik dat!

Groet van Geert Dirksen en een paar foto's van het corpus delictum.
[image][image]

Uitkasten Philips 535A

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 01.05.2019, 19:12 (1793 dagen geleden) @ Geert Dirksen

En toch moet deze los.
Is mij ook ooit gelukt (en weer vast)

[image]
[image]

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Uitkasten Philips 535A

door Kees Koren @, Bilthoven, 01.05.2019, 20:04 (1793 dagen geleden) @ Maurice

Schroefjes in verbindingstuk losdraaien. Dan kan het verbindingstukje naar beneden geschoven worden. Monteren omgekeerde werkwijze.
Let ook op de schaalsnaar met uitnemen van het chassis. De wijzersnaar zit met een nokje in een dun stukje pertinax. Kan breken bij te fors uitnemen.
Meer problemen ?? Emaille maar even.

Succes, Radio Kees:-)

Uitkasten Philips 535A

door Geert Dirksen @, Amersfoort, 02.05.2019, 17:06 (1792 dagen geleden) @ Maurice

Beste Maurice en Kees,
Bedankt voor jullie reacties en foto's. Helaas is bij nadere inspectie gebleken waarom ik de madeschroefjes niet los kreeg: er zit n.l. geen gleufje meer in en tjaa, dan kun je blijven draaien tot je een ons weegt...

Ik heb nu het chassis zover mogelijk naar buiten geschoven en vervolgens net zolang zitten wrikken tot het lange stangetje onderin uit de pertinax driehoek schoot en het chassis dus vrij kwam. Nu kan ik ook beter het bevestigingsblokje bekijken om te zien hoe ik dat probleem opgelost krijg...
Tot slot nog een paar foto's waaruit blijkt dat het een afwijkend chassis is t.o.v. de standaard afbeeldingen; de smoorspoel S5 zit op een andere plek, er is geen ruimte voor C28 achter de voedingstrafo, de elco's kloppen niet en er zit een grote rechthoekige electrolyt van 8 uF/350-1000V in de kast geschroefd. Helaas is de bedrading deels weggeknipt en kan ik beginnen met een leuk klusje: wat hoort bij wat?

Bedankt en groetjes. Geert.

[image][image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum