Telefunken D 750 GWK (Techniek Radio/TV)

door Bombardon @, 01.07.2019, 05:00 (106 dagen geleden)
Bewerkt door Bombardon, 01.07.2019, 05:13

Deze telefunken D 750 GWK is bij mij "gedumpt". Door een kennis van diens buurman wier hobby buizenradio's is, van wat ik ervan begrijp. Heeft tot voor enige tijd (jaar? onbekend) nog gespeeld. Nu niks. Ik heb het schema erbij. Origineel. Zo te zien. Ik heb alleen de achterkant even los gehaald, die wat bol staat. Nat geweest denk' Bovenop zat een lelijke plek. Fineer dat in een circel opbolde. Ook door vocht. Is nu weer ingeklonken.

Tsja. Ik heb het chassis van de componenten wat stofvrij gemaakt. De buizen een voor 1 losgehaald en afgestoft. Al was het maar om de componenten te kunnen zien.

Heb hem nog niet eens aan een lamp en dan netstroom gehangen.

Ik heb een analoge scoop, maar nog nooit mee gewerkt.
Normaal pruts ik in versterkers dan ontladen en dan kan ik per component kijken. Maar dat zijn jaren zestig versterkertjes. Kontakt Lafayette. etc. Of transistorbakjes.

Radiokringen etc geen bal verstand van. Ik reviseer wel eens wat, Maar waar begin je hier? Kan de boel er makkelijk uit. etc?

Kheb een variac, maar de telefunken heeft zeg, een jaar geleden nog gespeeld? Uit tweede hand. En die tweede hand denkt dat ergens een aardedraad van de antenne losligt. Ik vermeld maar wat ik heb gehoord. Ik vond het namelijk vreemd dat de buizenradio hobbyist hem wegdeed. Bij jaren zestig buizenbakken vervang je alle elko's en de condensatoren. Maar zo werkt dat hier niet heb ik begrepen?

Buizen eerst maar eens testen? zover dat gaat op een lafayette T15 ? Kan dat binnenwerk er makkelijk uit.?

Met recievers jaren zeventig is het loshalen van de versterker/radio module uit de ombouw soms al uitkijken omdat je de afstemcondensator soms ontregeld. Het draadje, zeg maar.

Waarde heeft het ding nauwelijks. Een mooi werkend exemplaar werd op marktplaats aangeboden voor 80 euri. .

Maar t zou wel leuk zijn om dat ding weer te horen spelen ;-)

Enfin, iemand die de radio kent? en me tips/ waarschuwingen of veelvoorkomende zaken kan vertellen ?

Eigenlijk als onderzoekende vraag, of de onderneming voor zeg in de herfst of winter zin heeft voor een betrekkelijke noob. Kan hem ok zo laten uiteindelijk, toch? Lekker laten wachten op betere tijden ;-) Met de hoop op ergens wat TLC.

toevoeging. Het uitschrijven, werkt al verhelderend. Aangezien de radio nog enigzins recent heeft gespeeld hoef ik niks met radiokringen oid te doen. Zal de voeding, een buis, of een component zijn.

Telefunken D 750 GWK

door soundman2 @, Wouw, 01.07.2019, 10:02 (106 dagen geleden) @ Bombardon

Het is een zgn universeeltoestel, wat op gelijk en wisselstroom werkt. Er zit geen nettransformator in. Voor reparatie werkzaamheden gebruik je bij voorkeur een scheidingstrafo. Sommige variacs hebben ook gescheiden wikkelingen, maar de meeste niet.
Zonder trafo is de kans 50% dat het chassis netspanningsvoerend is. Gevaarlijk als je dan bijv. een geaarde oscilloscoop aansluit.
Je kunt onderzoeken of alle gloeidraden branden, als de buizen uit de 11 serie tenminste een glazen ballon hebben.
Eerst testen of het LF gedeelte werkt, dat kan eenvoudig via de TA ingang, de pick-up ingang.
als dat niet werkt, kun je beginnen met spanningen meten in het apparaat. Het schema vindt je bij de NVHR.
Als het LF versterker deel werkt, kun je verder uitzoeken, waarom het ontvanggedeelte kennelijk niet werkt. Systematisch werken, voorkomt een boel sloopwerk.
Lucratief onderdelen vervangen lijkt op repareren, maar vrijwel leidt het nooit tot een gerepareerd toestel.
Probeer eens wat op te zoeken over de werking van een superheterodyne, een schakeling waarmee deze radio ook is uitgevoerd. Dat maak ik op uit de aanwezigheid van de mengbuis ECH11

Telefunken D 750 GWK

door ruudtx @, 01.07.2019, 19:13 (106 dagen geleden) @ soundman2

"Je kunt onderzoeken of alle gloeidraden branden, als de buizen uit de 11 serie tenminste een glazen ballon hebben."

Als er 1 glazen buis gloeit is de kans zeer groot dat alle buizen, ook de staalbuizen, gloeien gelet op de serie schakeling.

Telefunken D 750 GWK

door soundman2 @, Wouw, 01.07.2019, 22:23 (106 dagen geleden) @ ruudtx

"Je kunt onderzoeken of alle gloeidraden branden, als de buizen uit de 11 serie tenminste een glazen ballon hebben."

Als er 1 glazen buis gloeit is de kans zeer groot dat alle buizen, ook de staalbuizen, gloeien gelet op de serie schakeling.

Ook dan kan er een gloeidraad nog (gedeeltelijk) sluiting hebben, waardoor een kathode niet genoeg verhit wordt. Het blijft zeker in dit geval een globale indicatie. De eindbuis CL4 en de gelijkrichter CY1 zijn in elk geval van glas en kun je vermoedelijk zien branden.

Telefunken D 750 GWK

door ruudtx @, 02.07.2019, 18:22 (105 dagen geleden) @ soundman2

Klopt allemaal, ik zei dan ook, dat de kans zeer groot was, geen garantie

Telefunken D 750 GWK

door Bombardon @, 06.07.2019, 04:01 (101 dagen geleden) @ ruudtx
Bewerkt door Bombardon, 06.07.2019, 04:10

Heb het originele schema. Behalve een aarde en antenneteken zie ik kop noch staart. LF low frequency? . Toestel is wel voor 220 en niet schakelbaar. (misschien wat teveel piekjes gehad? dacht dat veel van die oudjes ook op 240 konden geschakeld. zal wel indien internationaal model zijn ) Was niet van plan hier te gaan vervangen. De hobbyist kon t euvel niet vinden is mij verteld. Gebruikt geen scoop.

Jaren zeventig versterkers zijn met hele ander toleranties gebouwd. stervende elektrolieten trekken zo een hele reeks transitors mee .Andere techniek. Laatst wel een Rotel receivertje. 1976. Doorsolderen bracht het leven terug. Lampjes vervangen. En netschakelaar. Rest origineel. Het kan dus wel.

Scheidingstrafo heb ik niet. Heeft de lamp in serie geen zin ? Sluiting!! hahaha


Vroeger luisterde ik veel naar de radio. Waren er ook nog leuke zenders. Maar met het veilen van de frequenties en die eenheidsworst daarna voor de reclame inkomsten elke 15 minuten. pfft. Reclameloos via internet. Radio in de schuur. Dan ben je toch bezig. En zelfs dan hoor ik na een paar weken immer dezelfde grappen. Alsof ze allemaal van dezelfde opleiding komen. Beetje geestdodend allemaal.

En, tis niet ff de onderkant eraf, en eens gluren.

Vind het geen lelijk ding. Simpel met wat sierlijntjes. Maar ja, beetje verdwaald hier. Denk ik. Ik denk dat ik hem maar retour afzender doe.
Tnx voor de info.

Telefunken D 750 GWK

door Henk Waardenburg @, Doesburg, 06.07.2019, 17:55 (101 dagen geleden) @ Bombardon

Mocht de afzender het toestel niet retour willen hebben.
Dan heb ik wel belangstelling ervoor.

Groeten,

Henk

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum