Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 03.09.2019, 11:17 (71 dagen geleden)

Als de herfst in zicht komt gaat het hobbyen weer kriebelen, daarom iets uit de oude doos...

Al een jaartje of 3 heb ik een oer-K7 uit '69 staan in een meubel. Het was nooit de bedoeling deze te restaureren, dan wel als onderdelendonor te houden voor mijn andere K7 in meubel. Ik kon me niet bedwingen en heb hem dan destijds uiteindelijk toch maar spelend gemaakt. Jaar en dag in een vochtig hok gestaan, met destijds defecte lijntrafo, verlopen MF spoeltjes enz.

Wat ik destijds gedaan heb: een goede lijntrafo geplaatst, alle MF modules vervangen door goede exemplaren en heel het toestel afgeregeld volgens service manual. Boosterspanning en die dingen incluis.
Nu herinner ik me dat ergens in de manual stond dat een 20 minuten opwarmtijd moest gerespecteerd worden alvorens met de instellingen moest begonnen worden. Dit heb ik dan ook gedaan.

Nu is het zo dat het toestel een enorm blauwig beeld geeft bij opstarten. Na een kwartiertje zijn de kleuren goed te noemen, doch na een half uur zijn ze al eerder iets te geel.
Ik heb eens achter die oorzaak gezocht en blijkt dat de G2 spanningen aan de beeldbuis enorm hard verlopen in een tijdspanne van een half uur.
Schema erbij pakken leert dat die G2 spanningen over R4331,R4332 en R4333 afgepakt worden van de boosterspanning. En effectief, ook die boosterspanning verloopt.

De tv staat inmiddels tussen mijn collectie. Omdat hij zo slecht werkt dient hij eerder als tafeltje ipv als tv, maar ik wou er dit najaar toch eens wat aan gaan doen. Mede omdat ik vind dat het erger wordt. Bij langer spelen worden de kleuren weer slechter.
Wat ik me nog kon herinneren is dat de booster C in orde was. De beeldbuis heb ik voor de veiligheid doorgemeten met een beeldbuizenregenerator. De emissie is nog 100% te noemen en bij het opwarmen beginnen de 3 kanonnen mooi tegelijk hun emissie te geven. Dus de fout zit zeker niet in die beeldbuis, maar denkelijk effectief in de verlopende boosterspanning.

Mijn andere K7 (identiek apparaat maar met rechthoekerige beeldbuis) laat zijn boosterspanning de eerste 5 minuten ook wat variëren (zie je ook in het kleurverloop), maar blijft dan stabiel de hele avond lang desnoods.

Nooit eerder geweten deze fout, waar kan ik dit gaan zoeken?
(Ik ben maar voorzichtig met experimenteren in die hoogspanning. De zwakke lijntrafo's worden schaars en geen zin om deze kapot te doen)

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door René1968 @, Zaanstreek, 03.09.2019, 11:52 (71 dagen geleden) @ Gert Wouters

Hallo Gert,
Als je booster condensator niet goed is
Ga je zien aan of te groot beeld ligt van de schakeling af of te klein net als de k9
Denk dat dit hier niet het geval is .
Je zou eens de weerstanden kunnen doormeten in het G2 regelcircuit. Of dit geen ernstig verloop heeft.
Buisjes ook gekeken of die nog goed zijn in het RGB gebied .
Iets verloop in de boosterspanning zou niet meteen de lijntrafo doen sneuvelen
Je zou dat ook aanbeeld moeten zien .
Je kan hem beter iets lager instellen gelezen op de site van Marcel van grinsven.
Speel je op safe.
Verder ook de condensatoren eens nazien zeker als hij in een natte kelder of zo heeft gestaan

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Gert Wouters @, 03.09.2019, 12:03 (71 dagen geleden) @ René1968

het is nu precies de reden waarom ik niet goed kan volgen: als de boosterspanning verloopt ga je toch ook grootte veranderingen in het beeld zien. Dat gebeurt hier niet.
Heb ooit een testbeeld erop staan gehad en dat vergaat geen millimeter.

De kleurverschilversterkers heb ik vervangen gehad door 100% zeker goede exemplaren: geen verschil.
Toegegeven: die drie weerstanden zijn nog niet nagekeken, tenminste dat herinner ik me niet.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door René1968 @, Zaanstreek, 03.09.2019, 12:43 (71 dagen geleden) @ Gert Wouters

Als Boosterspanning verloopt gaat de beeld pompen
Je kan ook zien als de de helderheid veropen draait dat beeld opblaast
Het kan de GY buis zijn zwart wit was dat de DY buis
Weerstanden zouden ook roet in het eten kunnen gooien zeker al het toestel erg vochtig is geweest
Zijn de metalenstript waar de printen in zitten gecorrodeerd dit heeft ook als massa dienst.
Vertoond de print geen blaasjes van de lak anders dat opnieuw doen met print lak.
Weerstanden moeten in hun toleranties zitten zo niet dan is de weerstand slecht ook als is het 1 ohm er boven dan wordt het snel erger
Evt de schuifpotmeter als het goed is inspuiten met tuner600 kan vuil in zitten.
Je kan daarna misschien terugslag lijnen zien dan even opnieuw g2 instellen staat als het goed is in de manual
Succes

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door ruudtx @, 03.09.2019, 19:01 (71 dagen geleden) @ Gert Wouters

Toch lijkt het te zitten in de verandering boosterspanning.
Dus kijk eens naar het regelcircuit voor de instelling PL 519-Pl 504. Ik ga er avn uit dat de lijn eindbuizen al even vervangen zijn.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door henkk @, 03.09.2019, 15:03 (71 dagen geleden) @ Gert Wouters

De G2 potmeters van K7 en K8 zijn vaak zeer krakkemikkig als ze vochtig hebben gestaan,zowel die op het chassis als die bij de convergentie of bedieningspaneel,het beste is om daar mee te beginnen.

Henk

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 03.09.2019, 15:30 (71 dagen geleden) @ Gert Wouters

Booster verloopt?

Dan toch eerst die balast PL519 verdenken.

Let op dacht in manual staat enige info over hoe te vervangen.

cq testen of probleem daar zit.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door ruudtx @, 03.09.2019, 18:58 (71 dagen geleden) @ Maurice

Bedoel je de lijn eindbuis PL 519 of Ballast triode PD 500?

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 03.09.2019, 23:40 (70 dagen geleden) @ ruudtx
Bewerkt door Maurice, 03.09.2019, 23:45

Ruud , de PD500 natuurlijk B414.
Helaas id lokaal de server met website overleden
anders had je hele verhaal kunnen downloaden over werking HV in deze Philips series.

Overigens varieert dan ook de beeld afmetingen met het algehele beeld variaties.

Gert merkt op:
Schema erbij pakken leert dat die G2 spanningen over R4331,R4332 en R4333 afgepakt worden van de boosterspanning. En effectief, ook die boosterspanning verloopt.
Lijkt me de PD500 als een van de verdachte.

[image]

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Cornelisjan @, Midden Nederland, 03.09.2019, 17:57 (71 dagen geleden) @ Gert Wouters

Als je de Z/W - kleur schakelaar sk6 op Z/W zet blijft de grijstint dan gelijk of veranderd deze ook?

Cor

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 03.09.2019, 23:42 (70 dagen geleden) @ Gert Wouters

Gert,
Lees ook even goed de archieven dit forum door.
Diverse info over de K7 te vinden.

Bv Henkk merkte op:
Bij de Philips technische dienst hebben ze mij ooit geleerd om als je de boosterspanning van een K7 wil afregelen
moet je een voltmeter over C644 aan de ingang van de 25V regelaar aansluiten en
stel de boosterspanning zo af dat er 25,5 volt staat.

De methode in de documentatie werkt voor geen meter.
Overigens als de boosterspanning te laag is zal de 25V regelaar niet goed werken,er is
dus een rechtstreeks verband.

Lees verder de draad K7, verschillen in hoogspanningstrafos

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Gert Wouters @, 06.09.2019, 21:13 (67 dagen geleden) @ Maurice

Het leuke is dat dit topic zelfs over dat bewust toestel ging toen ik hem "vond".
Ik las er ook in dat in den beginne die boosterspanning nogal fameus fluctueerde. Dat herinner ik me nog en kwam door een trafo die binnenin vonkte.
Toen ik hem later testte in een ander toestel deed hij precies hetzelfde. Kort nadien nog een pieptoon en gedaan ermee.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Gert Wouters @, 06.09.2019, 21:28 (67 dagen geleden) @ Gert Wouters

Ik heb al jullie opmerkingen en suggesties goed doorgelezen.

Van alle tips die jullie gaven, zijn enkel de PL519 en PY500 nog niet uitgewisseld. Misschien dom om dit nog niet gedaan te hebben...

Wat ik wel moet opmerken: het beeld pompt onder geen enkel beding. Je mag de helderheid regelen, sterk helderheidsvarierend beeld bekijken, staat zo strak als een plaatje en vergaat niet van grootte.

Als je de zwart/wit knop indrukt, gebeurt precies hetzelfde. Dit testte ik zoveel jaar terug ook al, om de kleurverschilversterkers uit te sluiten.

In mijn andere meubel-K7 had ik ook enorm veel problemen met die potentiometers. Die heeft jaren zeer rokerig gestaan. Lijkt ook niet zo gezond voor dergelijke componenten. Daarom in betreffend apparaat de potentiometers vervangen en de schakelaars doorverbonden. Geen hulp.

Naar aanleiding van de tips in mijn eigen topic dat hier aangehaald werd, raadde men mij aan om de booster af te regelen volgens die 25V. Dat deed ik en aan de hand daarvan viel het me destijds op dat de booster verliep. Zo kwam ik uiteindelijk aan de G2 spanningen die verliepen en in functie daarvan het beeld deden veranderen.

Als ik aan de klusjes in de retro-kamer begin, zal ik eerst even de PL519 en PY500 vernieuwen. Ik dacht destijds ook altijd als deze "verliepen" de beeldgrootte zou variëren. Daarom dat ik de tv eens een half uur op testbeeld liet spelen.

(Sorry voor het late antwoord, drukke dagen achter de rug.)

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 07.09.2019, 00:31 (67 dagen geleden) @ Gert Wouters

Wat ik wel moet opmerken: het beeld pompt onder geen enkel beding. Je mag de helderheid regelen, sterk helderheidsvarierend beeld bekijken, staat zo strak als een plaatje en vergaat niet van grootte.

Dan zou ik voorlopig geheel niet aan die PY500 gaan zitten.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door ruudtx @, 07.09.2019, 19:26 (67 dagen geleden) @ Gert Wouters

Bij schakelen naar Z/W staan de kleurversterkers nog steeds gewoon aan. Er is geen kleur omdat ze geen signaal meer binnen krijgen.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Gert Wouters @, 08.09.2019, 10:09 (66 dagen geleden) @ ruudtx

Wat zou ik dan in mijn probleem wijzer kunnen worden als de zwart/wit knop ingedrukt wordt?

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door ruudtx @, 08.09.2019, 20:13 (66 dagen geleden) @ Gert Wouters

Niet, behalve dat de achtergrond kleur wat veranderd, relaitje kan slechte contacten hebben.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 08.09.2019, 11:13 (66 dagen geleden) @ Gert Wouters

Schema erbij pakken leert dat die G2 spanningen over R4331,R4332 en R4333 afgepakt worden van de boosterspanning.
En effectief, ook die boosterspanning verloopt.

Dus M10 (Booster) verloopt?
Dan zou denk ik ook alle 3 de G2's op de Buis B419 in de zelfde verhouding moeten verlopen.

Meet eens over 1 van de 3 G2's B419, kijk eens of die spanning ongelijk verloopt.

Meet eerst op G4 die 640V verloopt die en dan zou hele zaakje daarboven gelijkmatig moeten verlopen.
Schakel ook eens 1 voor 1 de kleuren af SK-8-9-10 kijk of je de spanning G4
steeds gelijk matig veranderd.

Is puzzelen en uitsluiten waar de fout zit.

[image]
[image]

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Gert Wouters @, 08.09.2019, 19:52 (66 dagen geleden) @ Gert Wouters

Deze namiddag het apparaat toch nog even aangepakt.
Ben begonnen met het simpelste: de boosterdiode zelf.
Na start even de multimeter op de emitter van de 25V stabilisator gehangen (Ingang van die stabilisator, komt van lijntrafo. Even geen schema bij de hand, dus weet niet precies welke het TS nummer is). Aanvankelijk stond bij koude start daar een 26,7V. Na een minuutje of 5 werd dat 25,8V. Na een half uur was dat nog steeds aan het schommelen tussen 25,7 en 25,8 ifv de beeldinhoud.
De kleuren werden na 5 minuten ook goed en bleven dat toch al gedurende een half uur. Zou het zo simpel geweest kunnen zijn? Dom dat ik daar 3 jaar geleden niet aan dacht, aan die PY500...

Nu goed, met het verwisselen van die buis heb ik er een convergentieprobleem bijgekregen. Hiervoor nooit gehad. Zie foto... [image]

Ik weet nu niet of er een draadje gelost is of niet. Ik dacht van snel even die convergentie te regelen als het ding op zijn plaats stond. Er is eea van spanningen lichtjes veranderd door die nieuwe boosterdiode dacht ik (weeral) naïef.
Voor het rood dat boven en onder komt piepen is er een regeling voorzien. Regelt niks meer. Moet ik dus de volgende keer heel die toren weer afbreken en even kijken wat er kan misgelopen zijn.

To be continued, maar niet voor direct. Er komt weer een drukke week aan...

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door ruudtx @, 08.09.2019, 20:19 (66 dagen geleden) @ Gert Wouters

Kijk eens of er een draadje los zit bij de afbuigspoelen, bij 1 vd 3 in delta vorm opgestelde convergentie spoelen.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 08.09.2019, 22:07 (65 dagen geleden) @ Gert Wouters

Gert,

Is niets vreemd aan, soms moet je gewoon even afstand van nemen om later op
geniale wijze op de oplossing te komen.
Je staart je dan blind in een hoek war je niet moet zijn.

Die 25V is zo cruciaal voor werking gehele toestel.

Dus die nog even extra nazien.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Jan van Liempdt @, Maarssen, 08.09.2019, 22:40 (65 dagen geleden) @ Maurice

De sk8-sk9-sk10 hebben bij deze toestellen vaak een niet zichtbare kruiper over de kontakten waardoor de Ug2 spanningen lekken naar het massakontakt van die sk's.
En het ontstane convergentieprobleem vermoedelijk een stekertje wat gedeeltelijk geen kontakt meer maakt op het covergentiepaneel ontstaan door het open en dicht doen van dat paneel.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door ruudtx @, 09.09.2019, 18:44 (65 dagen geleden) @ Jan van Liempdt

Volgens mij zit het conv. paneel vast, rechts tussen BB en luidspreker.
Maar bij achteruitklappen van chassis en vervangen buis kan er wel iets los raken.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Gert Wouters @, 10.09.2019, 09:48 (64 dagen geleden) @ ruudtx

Het zal allemaal al heel ver weg, maar ik had die tv destijds van een monteur. Hij lag letterlijk opgeslagen in zijn loods. Het was er vochtig herinner ik me nog, maar wel netjes. Als je die tv binnenin bekijkt lag er amper een stofje op. Heel wat anders dan die andere K7 in meubel die 45 jaar in een rookkamer stond. Helemaal proper gemaakt, wordt geregeld gebruikt en het ruikt nog steeds naar de rook als die even aanstaat :-(

Maar goed, ik denk dat van het toestel waar het topic over loopt hier, het chassis talloze malen moet open en dichtgeklapt geweest zijn. Tijdens de "restauratie" 3 jaar geleden had ik dat ook vaak dat er draadjes onverklaarbaar losten. Wellicht zoals jullie zeiden is het opnieuw van dat.
Naast die K7 staat een Loewe Thalia meubel opgesteld. Die heeft last van zoemen uit de luidspreker. Heeft zeker iets te maken met de volume potentiometer. Als ik tijd heb ga ik de herstelling van beide toestellen combineren. Het is een half uur tillen en doen voor ik erbij kan ;)

Nog even ter info: van deze K7 heb ik destijds de G2 potentiometers door onberispelijke nieuwe vervangen en de kleurschakelaartjes verwijderd en doorverbonden met een draadje.


Dat de 25V een hele belangrijke is weet ik van m'n beide K7ens.
Ook die andere destijds helemaal volgens service manual afgeregeld. Na een uurtje kijken in een donkere kamer werd het midden van het beeld merkelijk helderder dan de rest. Ik heb me daar toen de tering naar gezocht. Nu geeft het schema 25,5V aan. Na lang spelen zakt die spanning een beetje tot ze precies 25V wordt. Als ik ze op dat moment op 25,5V regel verdwijnt die balk.
Precies hetzelfde gebeurde met het toestel uit dit topic. Bij koude start is ze zo goed als 26V, maar toestel heeft daar geen problemen mee.

De K8 noemt men "Klacht 8", maar ik kan toch niet anders dan zeggen dat de K7 ook zijn eigenaardigheidjes heeft hoor.

to be continued...

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 10.09.2019, 10:02 (64 dagen geleden) @ Gert Wouters

Los van deze klacht, die klacht met die balk klinkt alsof je lijnfrequentie op je voedingslijn staat, dus ergens een slechte elco.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Gert Wouters @, 10.09.2019, 10:14 (64 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dat dacht ik toen ook. Daar heb ik me toen een ongeluk naar gezocht, maar alle elco's waren goed.
Het is zelfs zo dat in deze oer-K7 waar hetzelfde probleem zich ook voordeed nu eens echt alle elco's vernieuwd zijn. Er zaten van die blauwe in van Philips en blijkbaar hebben het die ook niet zo met vocht en/of lang stilstaan.
De voedingselco's konden er dan ook nog bij, maar ook dat hielp niet.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door ruudtx @, 11.09.2019, 19:21 (63 dagen geleden) @ Gert Wouters

Die 25 V komt toch uit de lijntrafo?
Als er brom op zit moet dat dus ook op de lijnafbuiging staan, te zien aan kromming in beeld die verticaal beweegt.

Een stilstaande hor. balk kan dus niet door brom worden veroorzaakt, wel als er ergens een verticaal afbuiging of video deel te veel stroom trekt.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 11.09.2019, 19:25 (63 dagen geleden) @ ruudtx

Ik las "in het midden van het beeld" als een verticale balk, dus doorslag van de lijnfrequentie op de helderheid. Vandaar mijn eerste ingeving (die Gert dus al geprobeerd had).

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door ruudtx @, 12.09.2019, 18:43 (62 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dat is dan nog logischer te verklaren. De + 25 V komt uit de lijntrafo.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Gert Wouters @, 12.09.2019, 20:40 (62 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik las "in het midden van het beeld" als een verticale balk, dus doorslag van de lijnfrequentie op de helderheid. Vandaar mijn eerste ingeving (die Gert dus al geprobeerd had).

De verticale balk heb ik nergens gezegd meen ik; het is, of was, wel degelijk een horizontale balk.

Nu goed, voor de duidelijkheid: die balk is verdwenen en weg en is nog niet terug gekomen door die 25V correct af te regelen. Toch toevallig dat er twee K7s dat hebben die volgens service manual zijn afgeregeld. Ik stel me soms de vraag of die manual wel correct beschreven is. Ik heb ook al meermaals de verhalen gehoord dat je de boosterspanning best afregelt adv die 25V. In de SM legt men dat toch echt anders uit.

Oer-K7, G2 instelling beeldbuis verloopt

door Gert Wouters @, 17.09.2019, 18:15 (57 dagen geleden) @ Gert Wouters

Zoals iedereen al vermoedde: een draadje gelost aan het afbuigspoel.
Draadje weer vastgesoldeerd, half uurtje alles weer netjes regelen en klaar :-)

Staat terug op zijn plek; als de koude dagen eraan komen uitproberen maar :OK:

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum