FM detector vraag (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 04.09.2019, 21:00 (170 dagen geleden)
Bewerkt door Leo Snoeren, 04.09.2019, 21:21

Beste forumlezer,

Ik heb op dit moment een Radiobell 635 op de werkbank staan, waarvan ik de FM niet goed krijg afgeregeld. Dit is het schema:

[image] (met dank aan de schematheek NVHR)

Het toestel werkt op zich prima en is erg gevoelig, op FM, maar zeker ook op de AM banden. Het probleem is dat het geluid vervormd op FM. Nu komt dat wel vaker voor en in veel gevallen is dit uitstekend op te lossen door de detector opnieuw af te regelen. En daar zit nu precies het probleem. Ik "snap" deze detector niet zo goed.

Waarom zit er een potmeter R31 in serie met elco C74? De stand van de potmeter maakt niets uit, de vervorming blijft.

Uiteraard zijn alle onderdelen met een "afwijking" vervangen, een handvol condensatoren en enkele weerstanden. De spanningen die ik meet komen binnen 5% overeen met de genoemde spanningen in het schema. De buizen zijn getest en in orde (bovendien tijdelijk vervangen door enkele buizen uit een goed werkende radio)

Blijkbaar zitten er enkele testaansluitingen op het toestel, T1, T2 en T3 (massa) in het schema; deze aansluitingen zijn achterop het chassis bereikbaar door middel van een soldeerlip. Zou ik hier nog iets aan kunnen meten?

Voor de duidelijkheid; op AM is geen sprake van vervorming en ook bij gebruik als pick-up versterker is er geen vervorming.....

Edit: Ik vond hier de oplossing van het "waarom" van de potmeter:

[image]

Nu nog de vraag van het afregelen en de werking van het circuit....

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl

FM detector vraag

door Armand @, 04.09.2019, 22:15 (169 dagen geleden) @ Leo Snoeren

""Waarom zit er een potmeter R31 in serie met elco C74? De stand van de potmeter maakt niets uit, de vervorming blijft""

Leo,maar een half antwoord op je vraag.
Heb een Socora FM buizentuner met ook een potmeter in serie met de elco.
Met die potmeter kun je de symmetrie van de secundaire van de detector verbeteren.
In de handleiding staat : zoek een zwak station op en dan de potmeter regelen om maximum sterkte te bekomen.
Bij gebruik van een buisvoltmeter met nulpunt in het midden, regelt men de potmeter tot de naald van de voltmeter zich op het centrale nulpunt bevindt.

Groeten, Armand

FM detector vraag

door meteor @, 04.09.2019, 22:25 (169 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Ik heb laatst ook eens twee fm detectoren ingeregeld. Eigenlijk moet je dit met de oscilloscoop doen. Ik kan uit jouw verhaal niet afleiden of je hem ook op een scoop heb gezet. Dan pas kan je een mooie S vorm inregelen.

FM detector vraag

door kris @, Gent België, 04.09.2019, 22:27 (169 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Bewerkt door kris, 04.09.2019, 22:44

Bij een goede balancering heb je ook een maximum AM onderdrukking.

Dus pot afregelen met een AM gemoduleerd signaal op minimum output, maar zal niets wezenlijk veranderen aan de vervorming.
Betreffende de vervorming: als de detector op zich ok is, dan moet je het zoeken in het rest van het MF. Een niet vlakke doorlaatband geeft aanleiding tot vervorming die er bij de detector niet uit te regelen valt.
Een sweepgenerator (wobbulator) is daarbij je vriend.
De symmetrie rond de centrale MF van de doorlaatband maak je zichtbaar door de ratiodetectorelco los te maken en dan over één diode te meten. Aangezien één van de diodes al aan de massakant zit, neem je best die diode. (gezien de massakoppelingen tussen scoop en sweepgenerator)
(Bij ratiodetectors is een goede symmetrie van de MF ronde de centrale MF frekwentie heel belangrijk).
Als er nooit aan de kernen gedraaid is, kan de oorzaak zitten in een sterk verlopen condensator op een van de MF filters. Je krijgt dan een "kamelenbult" op de doorlaatkromme die op zich de S-kromme scheeft trekt. (je vindt de bult op de S-kromme terug en die krijg je niet weg in de detecor zelf)

FM detector vraag

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 06.09.2019, 12:37 (168 dagen geleden) @ Leo Snoeren

De kans is groot dat ik je niets nieuws vertel.....
Maar toch herinner ik je eraan, dat over C 76 een gelijkspanning moet staan:
de helft van de spanning over C 75
Verder: als je de MF bandfilters wilt gaan afregelen
moet het toegevoerde signaal zó zwak zijn dat er geen begrenzing optreedt.
Als daar nog niet aan gedraaid is adviseer ik je om er àf te blijven
Maar met mijn Genescope heb ik makkelijk praten.....
Nico
[image][image]

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

FM detector vraag

door meteor @, 07.09.2019, 09:41 (167 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

De kans is groot dat ik je niets nieuws vertel.....
Maar toch herinner ik je eraan, dat over C 76 een gelijkspanning moet staan:
de helft van de spanning over C 75
Verder: als je de MF bandfilters wilt gaan afregelen
moet het toegevoerde signaal zó zwak zijn dat er geen begrenzing optreedt.
Als daar nog niet aan gedraaid is adviseer ik je om er àf te blijven
Maar met mijn Genescope heb ik makkelijk praten.....
Nico
[image][image]

Handig zo met die ingebouwde markers....

FM detector vraag

door Eduard @, 07.09.2019, 13:24 (167 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Dag Leo,

Ben je zeker dat de detector de oorzaak is van de vervorming? Ook de tuner is af en toe de oorzaak van vervorming door beperking van de bandbreedte.

Op drie manieren kan je achterhalen waar het fout loopt:
1) Met een generatortje dat ontworpen werd door Hugo Sneyers. Je vindt hier meer: https://www.youtube.com/watch?v=DtAecJR2-IE&feature=youtu.be


2) Met een 10,7MHz FM probe waarmee je vertrekkende vanaf de uitgang van de tuner het middenfrequent signaal kan volgen. De bouw van zulke probe heb ik ooit in het tijdschrift van het Olens radiomuseum beschreven. Het is een schakeling rond een ic. Niet echt een thema voor ons forum.

3) Met een wobulator de S curve inspecteren. Als de frequentie en de vorm van de curve in orde zijn dan is de detector ok.


Vriendelijke groeten,

Eduard

FM detector vraag: de oplossing

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 07.09.2019, 15:59 (167 dagen geleden) @ Eduard

Nou, de radio speelt weer vervormingsvrij!

Allereerst wil ik iedereen die heeft meegedacht van harte danken voor de tijd en moeite. De middenfrequent bleek uiteindelijk prima afgeregeld te zijn, ondanks het gemis van zo'n prachtig apparaat als wat Willem liet zien (mocht je ooit van de genescope af willen Willem, dan houd ik me aanbevolen)

Gemeten met sweeper en scoop en dit was in orde. Ook de detector bleek uiteindelijk prima in orde. De potmeter voor afregeling van de symmetrie is inmiddels ook afgeregeld.

Uiteindelijk was het een tip van Kris die me op het goede spoor zetten. Hij schreef:

"Ben je zeker dat de detector de oorzaak is van de vervorming? Ook de tuner is af en toe de oorzaak van vervorming door beperking van de bandbreedte. "

En dat bleek het probleem. Er is ooit in de tuner "geprutst":

[image]

Ik had de tuner nog niet verdacht omdat deze er nog zo netjes uitzag en leek te werken. Bij inspectie bleek de tuner los te zitten (bevestigingsschroefjes zaten los) en er was in gesoldeerd. Vermoedelijk zijn ooit in het voedingsdeel beide weerstanden vervangen (dit soldeerwerk was echt slecht). Beide 2K2 weerstanden waren verkopen naar zo'n 3K4, maar dat was niet het euvel (ik heb ze zekerheidshalve wel vervangen). Het echte probleem was een massadraad die ooit is losgemaakt (helemaal rechts, onder op de foto, staat er net niet helemaal op). Deze draad zat aan de afscherming van het coax draadje wat de 10.7 MHz van de tuner koppelt aan het schakelblok voor de golfbereiken.

Na het vastzetten van deze draad speelt de radio meteen vervormingsvrij.

Nou, een heel zoekwerk, maar gelukkig opgelost.

Nogmaals iedereen bedankt voor de tips!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl

FM detector vraag: de oplossing

door kris @, Gent België, 08.09.2019, 00:53 (166 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Bewerkt door kris, 08.09.2019, 01:16


Uiteindelijk was het een tip van Kris die me op het goede spoor zetten. Hij schreef:

"Ben je zeker dat de detector de oorzaak is van de vervorming? Ook de tuner is af en toe de oorzaak van vervorming door beperking van de bandbreedte. "

En dat bleek het probleem. Er is ooit in de tuner "geprutst":

Die eer komt Eduard toe, hij begon over de tuner.:-)

Ik was zo ver nog niet, omdat ik in zulke gevallen voorstel het geheel te testen in stappen : eerst de ratiodetector, dan met het MF eraan en als laatste de tuner erbij. Niet iedere wobbulator kan wobbelen op de UKG..

Hoedanook, de ratiodetector is dan wel zelflimiterend, maar zoals ik al eerder schreef, erg afhankelijk van de vlakheid van de curve in de doorlaatband. Iedere "oneffenheid " in de vlakheid verstoort de S curve, en uiteindelijk bleek dat ook hie de oorzaak.
grappig is dat de je met meeste in servicedocs geschreven afregelprocedures je nooit tot een bevredigend resultaat gaat komen, deels door fouten in de procedure, deels door geen rekening te houden met verouderen van de componenten.

bij sommige radio's is het echt een "kunst" om de curve van tuner tot detector vlak te krijgen, zoals in bijgaande foto, maar een must om een goede,zuivere klank te krijgen, zoals weleer.. (deze curve:grundig U90) en voor radio's met een stereodecoder erachteraan is het nog een stuk kritischer !

[image]

deze U90 speelde wel, maar gaf niet het beste van zichzelf toen ik hem kocht. Kernen waren gedraaid tot maximum "output" op de voltmeter en dan krijg je een "bult"

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum