tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd (Techniek Radio/TV)

door tsjimmy @, 04.10.2019, 16:16 (481 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Vorige week heb ik via Marktplaats een Philips B5X23A/01 plano buizenradio op de kop getikt voor 2 tientjes. In eerste instantie was ik van plan hem om te bouwen naar een internetradio, maar volgensmij is de radio nog in dermate goede staat dat dit zonde zou zijn. Ik heb inmiddels de schema's gevonden en afgedrukt en gisteren de achterkant er de eerste keer vanaf gehaald. Buiten de grote hoeveelheid stof is er weinig zorgwekkends te zien (zegt de radio leek).

FM werkt vrij goed (met een stuk draad als antenne), LG/MG/KG geeft enorm veel geknetter(?) bij het zoeken naar zenders en het geluid is niet denderend.

Wat mij wel opviel is dat het magische oog niet goed zichtbaar meer is en de verlichting achter de zenderplaat werkt niet meer (1 van de 2 lampjes mist). Verder lijken de zenders niet helemaal "op de juiste plek" te zitten bij FM, is dit opnieuw te kalibreren?

Ik ben van plan om de radio eerst met een kwast/borstel en wat lucht schoon te maken. Ik heb contact 390 en wat alcohol om vervolgens de contacten van de buizen te reinigen. Zijn er nog zaken waar ik absoluut op dien te letten? Ik heb enkele foto's bijgevoegd. Ik hoop dit weekend de radio even helemaal uit de kast te halen om beter te inspecteren.

Ik heb basale kennis over electronica, maar meer gericht op de moderne printplaten en microcontrollers.

Alvast bedankt!
Groet, TSJimmy

[image]
[image]
[image]
[image]

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 04.10.2019, 16:46 (481 dagen geleden) @ tsjimmy
Bewerkt door Leo Snoeren, 04.10.2019, 16:57

Hallo allemaal,

Hallo Jimmy, welkom!


Vorige week heb ik via Marktplaats een Philips B5X23A/01 plano buizenradio op de kop getikt voor 2 tientjes. In eerste instantie was ik van plan hem om te bouwen naar een internetradio, maar volgens mij is de radio nog in dermate goede staat dat dit zonde zou zijn. Ik heb inmiddels de schema's gevonden en afgedrukt en gisteren de achterkant er de eerste keer vanaf gehaald. Buiten de grote hoeveelheid stof is er weinig zorgwekkends te zien (zegt de radio leek).

Je hebt de radio al uitgeprobeerd en er is niets ontploft, dus het lijkt in orde. Toch zou je een volgende keer eens bij Tips en Trucs van dit forum moeten kijken, hoe je een radio uit zijn "winterslaap" haalt. Evengoed is er verder niets gesneuveld!


FM werkt vrij goed (met een stuk draad als antenne), LG/MG/KG geeft enorm veel geknetter(?) bij het zoeken naar zenders en het geluid is niet denderend.

Dat kan aan enkele dingen liggen: heb het wat "vervuilende apparaten" in de buurt staan (opladers, adapters, een computermonitor)of er is echt iets met de radio aan de hand. Schakelende voedingen zijn vaak een bron van ellende; in deze categorie horen ook omvormers voor zonnepanelen.

Wat mij wel opviel is dat het magische oog niet goed zichtbaar meer is en de verlichting achter de zenderplaat werkt niet meer (1 van de 2 lampjes mist). Verder lijken de zenders niet helemaal "op de juiste plek" te zitten bij FM, is dit opnieuw te kalibreren?

Het "magische oog" is vaak compleet op (versleten dus) en meestal is de weerstand van 470K die op de buisvoet zit zwaar verlopen. De weerstand vervangen is simpel, werkt het oog dan nog niet, dan moet je dat ook vervangen. Op dit forum zijn wel mensen die je kunnen helpen aan zo'n oog (EM80)
De lampjes zijn uiteraard ook te vervangen, vervang ze allebei door nieuwe exemplaren: die geven evenveel licht. Een oud en een nieuw lampje naast elkaar ziet er wat schamel uit...

De FM is uiteraard opnieuw te trimmen, maar dan moet je wel weten waar je aan begint: nu werkt het en voor je het weet werkt het niet meer..... Ook hierover zijn op dit forum tips te verkrijgen.

Ik ben van plan om de radio eerst met een kwast/borstel en wat lucht schoon te maken.

Als je dit goed wil doen, verwijder dan de kast. Niet moeilijk, als je weet dat het chassis aan de voorkant eruit moet. Luidsprekers los solderen, goudkleurige sierstrip aan de voorkant laten zakken, houten balkje aan de voorkant verwijderen en 4 schroeven losdraaien. Vergeet ook de massadraden aan de onderzijde niet.

Ik heb contact 390 en wat alcohol om vervolgens de contacten van de buizen te reinigen.

Dat van die buizen reinigen zal je niets opleveren: deze pennen oxideren nauwelijks en de buisvoeten zijn zo gemaakt dat ze echt goed contact maken. Gebruik vooral geen contactspray of olie bij deze voetjes; de kans is groot dat je dan op termijn de voeten moet vervangen.

Zijn er nog zaken waar ik absoluut op dien te letten? Ik heb enkele foto's bijgevoegd. Ik hoop dit weekend de radio even helemaal uit de kast te halen om beter te inspecteren.

Schoonmaken gaat het beste als het chassis uit de kast is: bij een plano (dat is dit model) kun je bijna nergens bij als hij in de kast zit.
Let op het verstrooischerm (witte kunststof plaat tussen de lampjes en de glasplaat). Vaak zijn de bevestigingspunten uitgebroken, het scherm zit dan scheef of hangt los.
Verder is het aan te radio de toon schakelaars goed schoon te maken; uitgekast kan je daar gemakkelijk bij.

Vervang beide papiercondensatoren die over de uitgangstrafo's zitten; meestal zijn ze nog goed, maar als je doorslaan kost het je een trafo.


Ik heb basale kennis over electronica, maar meer gericht op de moderne printplaten en microcontrollers.

Prima basis voor deze toestellen, zolang je maar in de gaten houdt dat er spanningen van zo'n 250 volt aanwezig zijn als het toestel aanstaat.


Alvast bedankt!
Groet, TSJimmy

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 04.10.2019, 23:55 (481 dagen geleden) @ tsjimmy

Uit de kast halen gaat via de VOORKANT.

Houten onder balk weg halen, schroefjes zitten aan de onder kant.
Dan schaal strip boven zijde zakken, schroefjes via achterzijde te bereiken.

Dan pas chassis schroeven los.
LET op voorzichtig die schaal is van glas en kan niet veel hebben.
Tijd voor nemen

Kijken hoe het zit.
Gaat het niet, opnieuw kijken wat er evt mis gaat.

Kast - haal meubel olie.
Lekker dik insmeren en uitwrijven.
Is ie weer als nieuw.

Lampjes zijn 6,3V 300mA
Bij gebrek aan stop je er 7V in.
Niet 6V-fietslampjes dat is te fel en krijg je brand vlekken op dat witte verstrooi scherm.
Wordt te heet.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door Rob Krabbendam ⌂ @, Hellevoetsluis, 05.10.2019, 21:40 (480 dagen geleden) @ Maurice

Nog wat tips:

Steek voordat je het chassis er uitschuift even een stevig stukje papier (bierviltje bijvoorbeeld) links en rechts naast de balk boven de schaalruit, anders maakt deze krassen aan de binnenkant van de houten zijkanten.

Er kan van alles aan half vergaan afdichtmateriaal uitvallen. Kijk uit voor je kleding want dat kan vlekken geven.

Check de buisvoeten van de EL84's. Deze worden heet en moeten soms vervangen worden.

EL84's willen weleens versleten zijn. Nameten dus (kan na een paar minuten nog gaan verlopen). Per twee vervangen of gemeenschappelijke kathode-weerstand opsplitsen (zoek even op dit forum).

Vroeg of laat gaat elke B5X23A ritselgeluiden geven, ook bij volume op 0. Vervangen van de c'tjes aan de anodes van de ECC83 helpt, dus meteen doen als hij toch open ligt.

Inkasten: draai er van onder eerst twee schroeven in op de plaats waar ooit de transportschroeven zaten (tussen de normale chassis-schroeven links en rechts). Dan is het makkelijker om de juiste plek weer te vinden.

Drupje olie in de as van de afstemknop. Wel goed mikken zodat de boel niet gaat slippen. Knop moet licht draaien en goed omschakelen.

Niet met het apparaat schuiven: plastic pootjes breken na bijna 60 jaar erg makkelijk. De speakerroosters zijn ook bros.

Niet op 240V instellen, gewoon op 220 laten staan.


Rob

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door tsjimmy @, 05.10.2019, 15:39 (480 dagen geleden) @ tsjimmy

Hallo Leo en Maurice,

Bedankt voor de super tips! Ik ga er mee aan de slag. De afstemindicator buis (EM80) zal ik vervangen, alsmede ook de lampjes. Inmiddels heb ik een FM antenne geknutseld van de volgende onderdelen:

  • Banaanstekker (Link)
  • Telescoopantenne (Link)

[image]

Radio ontvangst is nu erg goed! Ik merk wel dat na een minuut of 30 afspelen er gekraak en gebrom begint te onstaan. Al helemaal als ik op hoger volume heb geluisterd. Hoe kan ik dit het beste troubleshooten?

De input voor de grammofoon heb ik overigens met een DIN naar 3,5mm jack kabel (Link) al kunnen gebruiken met mijn telefoon, dit werkt goed. Ook hier treed de brom op na +- 30 minuten afspelen.

Alle knoppen op de radio zijn trouwens redelijk vergeeld, hoe kan ik deze het beste schoonmaken? Ik denk dat alle viezigheid er wel met wat alcohol af gaat, maar kan ik ook de gele tint verminderen?

Groet,
Jimmy

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 05.10.2019, 15:49 (480 dagen geleden) @ tsjimmy

Die knoppen horen niet helder wit te zijn.

Alleen met sopje afwas ontvetten verder weinig aan doen. Zeker niet chemisch.
Is oud.

Dus versterker zelf gaat wat brommen.
Tja zet je meter op AC stand en meet bv anode eindbuis.
Zo meet je wissel deel op gelijkspanning.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door tsjimmy @, 06.10.2019, 14:39 (479 dagen geleden) @ tsjimmy

Bedankt voor alle tips, ik ga er mee aan de slag. Nieuwe lampjes en buis worden momenteel besteld.

Als ik de papiercondensatoren wil vervangen, zijn dit dan C78 en C79 (beide 82K)? En wat moeten de specificaties zijn van de vervanging? Ook weer papiercondensatoren of gewoon elco's? En welke voltages etc? Dit geld ook voor de C67 en C66 (beide 10K) als ik het goed heb, deze zitten aan de anodes van de ECC83 buizen toch?

Verder wil ik ook de 470K R6 vervangen bij de EM80. Ik zie 47V in het schema staan, heb enkel ervaring met het kleine grut aan weerstanden die voor lage voltages (moderne printplaten) zijn. Ik moet een en ander gaan aanschaffen voor deze radio, wat zijn dan typische specificaties voor weerstanden?

Heb deze datasheet gebruikt

Bij voorbaat dank!

Groet,
Jimmy

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 06.10.2019, 14:50 (479 dagen geleden) @ tsjimmy

C78 en C79 mogen blijven zitten als je geen externe hogetonenluidsprekers gebruikt. Anders stop je er MKP condensatoren in 82n 400V of 630V. MKT mag eventueel ook. Papiercondensatoren zijn lastiger verkrijgbaar en hebben geen meerwaarde (behalve dat ze sneller stukgaan). Elco's zijn er niet in 82n.

Zijn C66 en C67 niet ceramisch? Als ze ceramisch zijn mogen ze blijven zitten.

Zelfde verhaal voor C76 en C77. Als ze ceramisch zijn mogen ze blijven zitten, maar als het teerknollen zijn dan moeten ze eruit. In dit geval kunnen ze vrij hoge piekspanningen zien. Origineel zijn er waarschijnlijk 1000V types gemonteerd. Daar zet je MKP condensatoren 2n2 1000V voor in de plaats. MKT mag niet, ceramisch mag eventueel.

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door MarcvdKuijp @, Oudenbosch, 14.10.2019, 12:52 (471 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Waarom eigenlijk niet ?

Geen MKT, maar MPT?

Enigste verschil is toch de manier waarop de metaal laag gemaakt wordt?
metaal damp of strip.

Marc

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 14.10.2019, 13:25 (471 dagen geleden) @ MarcvdKuijp
Bewerkt door Maarten Bakker, 14.10.2019, 13:41

Wat verschillende types:

MP = metaal opgedampt op papier - "rifarookbommen" "wimadropjes" "erorotjes" "teerknollen"
MKT = metaal opgedampt op polyester - "mosterd c's" goede vervanger voor MP in algemene toepassingen
KP = metaalfolie en polypropyleenfolie samen opgerold
MKP = metaal opgedampt op polypropyleen - lagere verliezen, hogere spanning, hogere dV/dt (spanningspieken)

Philips was er midden jaren '50 al vroeg bij met het vervangen van MP door MKT in hun ontwerpen, maar MKT was geen volledige vervanger voor MP omdat polyester als diëlectricum hogere verliezen vertoont en niet goed bestand is tegen snelle spanningspieken. Vandaar dat Philips nog tot minstens in de jaren '70 op sommige plaatsen MP-condensatoren toepaste, en je op die plaatsen meestal ook geen MKT-condensatoren kunt gebruiken. Er waren in de jaren '70 al wel varianten met papier en polyester, papier en polypropyleen en niet-opgedampte polypropyleencondensatoren, maar dat was niet altijd practisch of economisch en TV-monteurs zullen weten dat de boostercondensatoren van de K9 nog wel eens in rook op wilden gaan. Pas in de loop van de jaren '70 lukte het om een goed opdampproces te maken voor polypropyleenfolie, waarna papiercondensatoren vrijwel nooit meer nodig waren.

Verder is de MKP-condensator een goede vervanging voor bipolaire elco's of papiercondensatoren in bijvoorbeeld luidsprekerscheidingsfilters. Afhankelijk van de constructie is polypropyleen ook een van de meer gangbare vervormingsarme materialen voor audiotoepassingen.

tips opknappen Philips B5X23A/01 gevraagd

door MarcvdKuijp @, Oudenbosch, 14.10.2019, 14:20 (471 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dank voor deze verduidelijking. Weer wat geleerd :OK:

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum