Wijzerplaat vervaagd (Techniek Overig)

door freetimeweb ⌂ @, 28.10.2019, 13:09 (594 dagen geleden)

Van mijn Russische meter u4341 wordt de rode aanduiding op de wijzerplaat slechter leesbaar. Het wordt steeds vager van rode kleur. Is hier nog wat aan te doen? Alvast bedankt voor de eventuele raad.
[image]

Wijzerplaat vervaagd

door Daan2810 @, wijchen, 28.10.2019, 13:14 (594 dagen geleden) @ freetimeweb

ik denk toch dat je de wijzerplaat in de blanke lak moet zetten als bescherming

--
Goed gereedschap is het halve werk

Wijzerplaat vervaagd

door kris @, Gent België, 28.10.2019, 13:36 (594 dagen geleden) @ freetimeweb

veel rode inkten vervagen onder invloed van licht, das een gekend fenomeen.

meter nooit direct of indirect zonlicht laten zien om het proces alvast niet verder te laten gaan, en ook zoveel mogelijk uit ander licht te houden.

Je kan , onder de microscoop, de rode schaal opnieuw inkleuren. Vraagt véél geduld, maar niet onmogelijk.


Jaren geleden eens wat anders geprobeerd bij een Hansen multimeter waar de rode schaal gewoon verdwenen was (meter had jarenlang in een etalage gestaan in de volle zon).
Schaal eruit genomen en verhit tot de (niet meer zichtbare rode verf) zwart oxideerde.
De rode schalen en cijfers kwamen helemaal terug, maar dan in een zwarte kleur. 31 jaar later is ze er nog steeds :-). lukt allen maar als de witte verf meer hittebestendig is als de rode. eerst even testen .

Wijzerplaat vervaagd

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 28.10.2019, 13:47 (594 dagen geleden) @ freetimeweb

Misschien dat het volgende een optie is. Ik maak op deze manier zo nu en dan wel eens een specifieke schaal op maat.
Behuizing demonteren en voorzichtig de originele schaal verwijderen. Bij de meeste hier te lande gangbare draaispoelmeters gaat dat prima. Met een gewone huis-tuin en keuken printer/scanner deze inscannen.
Ik gok dat een beetje fotobewerkingsprogramma wel een mogelijkheid heeft om een bepaalde kleur (hier dus rood) wat op te krikken (dat weet ik dus niet maar het lijkt me heel waarschijnlijk).
Vervolgens de schaal 1:1 printen op hoogglanspapier (ik ken eigenlijk maar één soort die niet al te dun is), uitknippen en in de plaats van de originele schaal terugzetten.
Het is wat gepruts maar tot nu toe is me dat altijd aardig gelukt. Het gangbare papier is net stevig genoeg om niet om te krullen. Een spiegelschaal lukt uiteraard niet maar die lijkt je niet te hebben.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum