Oude voedingstransfo herstellen (Techniek Radio/TV)

door mswiggers, 09.11.2019, 12:23 (1630 dagen geleden)

Even geleden heb ik een oude Siera 221A (uit 1947) op de kop getikt. Er is echter slecht zorg gedragen voor de radio, en één van de eerste zaken die ik onder handen wou nemen in de voedingstransfo.

Ik zou de lamellen van de voedingstransfo uit elkaar willen halen, maar zag dan dat de windingen van elkaar gescheiden zijn door een vezelachtig soort papier (zie foto's), dat behoorlijk verweerd is. Door de slechte staat van de transfo is het moeilijk te zeggen uit welk materiaal het gemaakt is. Wetende dat in oude radio's soms wel wat asbest terug te vinden is, ben ik er voorlopig afgebleven. Is er iemand die hiermee ervaring heeft? Is het mogelijk dat er in dergelijke oude radiotransfo's asbest wordt gebruikt voor isolatie? Of is dit vrijwel zeker gewoon geïmpregneerd papier?

[image][image]

Oude voedingstransfo herstellen

door Laurens @, Zaandam, 09.11.2019, 13:42 (1630 dagen geleden) @ mswiggers

Ten eerste: ik zou me geen zorgen maken over asbestpapier in trafo's, omdat het impregneermiddel de vezels netjes bijelkaar houdt.
Daarnaast kun je, aangezien je 'm gaat herwikkelen, continue vochtig houden om nog meer zekerheid te hebben tegen het vrijkomen van vezels.

Maargoed. Meestal zit tussen de lagen wikkelingen, een vel harspapier (met fenol-formaldehydehars geimpregneerd papier). In mijn ervaring is de buitenste afdekking katoen of linnen, in teer gedrenkt. In philipstrafo's is me nog nooit asbest opgevallen. Maar ik heb natuurlijk niet iedere philipstrafo geinspecteerd ;-)
Van industriële motoren en trafo's weet ik dat er asbestpapier in gebruikt werd. In consumententrafootjes... Nouja, de kans is er, maar ik acht 'm klein.

Vaak verbleken de vezeltjes van het textiel door schimmels en oxydatie, en dan kan het inderdaad op asbest gaan lijken.

Je kan het gemakkelijk testen door een stukje af te scheuren er een vlam onder te houden.
Katoen en linnen branden als een fakkel, als het met teer geimpregneerd is.
Harspapier zal langzaam verkolen en moeizaam branden, maar vergaat wel geheel tot koolstof of as. Let op, hierbij komt formaldehyde vrij. Doe het buiten!
Als het geimpregneerd asbest is, dan zal het impregneermiddel verbranden of verkolen, maar het asbestweefsel zelf zal intact blijven. Hierbij geldt hetzelfde, doe het buiten.

Ten slotte: wat ik zou doen, is de radio voorzien van een steker met randaarde en 'm altijd geaard of via een scheidingstrafo gebruiken, en de trafo lekker laten zitten. De trafo ziet er slecht uit maar de isolatie tussen de windingen hoeft niet beschadigd te zijn. De aardleiding voorkomt dat er bij een defect aan de trafo spanning op het chassis kan komen. Als je 'm ooit verkoopt, netsnoer er af.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Oude voedingstransfo herstellen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.11.2019, 16:38 (1630 dagen geleden) @ Laurens

Van de industriële trafo's en motoren wist ik dat niet. Ik dacht dat asbestsamenstellingen altijd te brokkelig zouden zijn voor een dergelijke toepassing. Oftewel dat je het wikkeldraad er gewoon doorheen trekt tijdens het wikkelen.

Hoe dan ook, asbestvezels kun je in een vlam herkennen doordat ze gaan gloeien, maar wel intact blijven.

Oude voedingstransfo herstellen

door Kees Koren @, Bilthoven, 09.11.2019, 13:47 (1630 dagen geleden) @ mswiggers
Bewerkt door Kees Koren, 09.11.2019, 13:59

Heb nog een oud Philips chassis liggen waar een dergelijke voeding trafo nog opzit.

[image]

[image]

[image]

Stuur mij svp een e-mail.

Kees

Oude voedingstransfo herstellen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.11.2019, 16:36 (1630 dagen geleden) @ mswiggers

Asbest is volstrekt ongeschikt als trafo-isolatie en bovendien duurder dan papier. De uitkomst van het rekensommetje is dus wat je in dat geval zou verwachten. Er zit een normale geïmpregneerde papiersoort tussen.

Edit: ik lees net dat asbest in industriële gewikkelde componenten wel voor zou komen. Blijft alsnog het punt dat het hier onnodig duur zou zijn. De trafo is niet gemaakt om zo heet te worden (er zal wel een temperatuurzekering op zitten ook), dus is het niet nodig.

Oude voedingstransfo herstellen

door soundman2 @, Wouw, 09.11.2019, 18:55 (1630 dagen geleden) @ mswiggers

Als je nooit trafo's gewikkeld hebt, betekent dat het einde van een goed werkende trafo. Zelfs het eerste blikje eruit krijgen is al geen sinecure, De buitenste laag is (was) wel een soort weefsel, om beschadiging van de buitenste winding te voorkomen. In elk geval is het geen asbest.
Je kun proberen de restjes tussen de kern en de windingen te verwijderen. Een paar drppeltjes wasbenzine doet het impregneer week maken. Daarna een nieuw isolatiekarton aanbreggen en dat kun je uit esthetisch oogpunt nog zwart spuiten.
Let er goed op dat je de isolatie van de wikkelingen niet beschadigt. Slechts één winding die sluiting maakt laat de transformator in rook op gaan.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum