Schema Philips philitina Box 15 u (Gezocht)

door rein @, 20.11.2019, 11:49 (1590 dagen geleden)

Forummers gevraagd schema van Philips philitina Box 15 u.

Bij voorbaat hartelijke dank.
Groet Rein.

Schema Philips philitina Box 15 u

door Martin100 @, Dedemsvaart, 20.11.2019, 12:00 (1590 dagen geleden) @ rein

Hallo Rein,

Schema vind je hier: http://www.philipsradios.nl/Schemas/B0X15U.pdf

groeten Martin

Schema Philips philitina Box 15 u

door rein @, 20.11.2019, 12:13 (1590 dagen geleden) @ Martin100

Martin heel hartelijke dank,dat was vlug,ik kon het schema niet helemaal krijgen.
Groet Rein.

Schema Philips philitina Box 15 u

door Martin100 @, Dedemsvaart, 20.11.2019, 12:34 (1590 dagen geleden) @ rein

:OK:

Schema Philips philitina Box 15 u

door gerard ⌂ @, Zeist, 20.11.2019, 13:04 (1590 dagen geleden) @ rein

ik kon het schema niet helemaal krijgen.

Deze leuke kleine radiootjes worden vaak "boxje" genoemd, als een doos-radiootje maar dan in het Engels. Alleen het typenummer heeft geen o maar een nul: B0X.
Typenummers van tafelradio's begonnen in die tijd altijd met B.
Het cijfer erna geeft de luxe-klasse, en dit toestelletje was met 0 ongeveer het simpelste wat er bestond.
De X wijst op een Benelux-model.
(En vooruit, de 1 op het laatste cijfer van het modeljaar 1961,
en de U is het voedingstype, Universeel dus gelijk- en wisselspanning.)

Kortom niet zoeken op box maar op B0X15U, dan vind je meer.

Schema Philips philitina Box 15 u

door rein @, 21.11.2019, 16:30 (1589 dagen geleden) @ gerard

Gerard bedankt voor de informatie,de radio is met U buizen en printplaat.
Nu kan ik er verder mee aan de slag,want de radio bromt alleen maar.
Groet Rein.

Schema Philips philitina Box 15 u

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.11.2019, 16:40 (1589 dagen geleden) @ rein
Bewerkt door gerard, 21.11.2019, 17:22

Alleen brommen is niet heel vreemd want behalve gebrom is er op het moment weinig te horen op de middengolf, zeker als je geen antenne eraan hebt.

Een antenne moet je sowieso hebben, hiervoor neem je gewoon een stuk snoer van bv 5 meter lang, wat je aan een kant in de antennebus aan de achterkant steekt. Draad voor test gewoon los door de kamer hangen, uiteindelijk is een draad van 20m over je tuin beter.

Als je de afstemknop verdraait, blijft het brommen dan gelijk of hoor je allerlei verschillende brommetjes afwisselend? In het laatste geval zou er wel enige sprake van ontvangst kunnen zijn.

In dit toestel is het wel belangrijk om de ratelcondensator te vervangen, dit is een zwarte cilindervormige condensator die in de buurt van de ballastweerstand op de printplaat zit. Waarde is geloof ik 100nF. Verder is het zinvol om ook de koppelcondensator te vervangen, hoewel die vaak nog van goede kwaliteit is bij deze toestellen.

Tijdens het spelen wordt het toestelletje goed heet van boven, dit is normaal, het verbruik is ongeveer 43W als het op 220V speelt.

Als het apparaat in orde is, kun je met een draad als antenne overdag vast wel een paar stations horen en 's avonds wel twintig of dertig.

Schema Philips philitina Box 15 u

door Rudi_Korterink @, Joppe, 22.11.2019, 16:13 (1588 dagen geleden) @ gerard

Voor het werken met een U toestel is het het veiligste om dit achter een scheidingstrafo te doen.
Omdat de U toestellen geen trafo hebben kan het hele chassis onder stroom staan afhankelijk hoe om je de stekker in het stopcontact steekt :)
Dus voorzichtigheid geboden. (ook het metaal in de knoppen staat dan onder spanning)

Schema Philips philitina Box 15 u

door gerard ⌂ @, Zeist, 26.11.2019, 15:59 (1584 dagen geleden) @ rein

de radio is met U buizen en printplaat.

Er waren drie modellen die erg op elkaar leken, de BoX15U, B0X17U en B0X19U. De 17 weet ik niet precies, het verschil tussen de 15 en 19 is dat de 15 een ronde schaal heeft die meteen ook knop is, en de 19 heeft een rechte schaal bovenaan. Van binnen zijn de drie modellen vrijwel gelijk.

Nu kan ik er verder mee aan de slag, want de radio bromt alleen maar.

Ja, dan moet je er inderdaad even mee aan de slag. Let er eerst op (is al genoemd) dat het inwendige net-verbonden is, dus alleen werken via scheiding!

Hier is het schema.
Ik raad je aan om voordat je begint/verdergaat, de RATELcondensator te vervangen, C19, door een andere 100nF condensator (of deze tijdelijk te verwijderen). Je vermijdt de schrik in je benen als dit ding opeens begint te roken en te smelten.
Verder is het, hoewel de meeste onderdelen vrij goed zijn in dit toestel, aan te bevelen de KOPPELcondensator te vervangen, dat is C17. (Zonder deze speelt je toestel niet!)

Verder hoef je niets preventief te vervangen. Als je, bv met een buizentester of met uitwisselbuizen, kunt vaststellen dat alle vier de buizen goed zijn, dan ben je al een heel eind. Dan is het een kwestie van spanningen nameten op de anodes en schermroosters van de buizen. Het kan bv zijn dat een weerstand is verlopen zoals R3, dan worden je buizen B1 en B2 dichtgeknepen. Maar voordat je dat door meting hebt vastgesteld moet je daar niets vervangen!

Er zitten geen schakelaars in dus die kunnen ook niet kapot zijn.
Wel kan het zijn dat de volumepotmeter slecht contact maakt.

Je kunt R14 vervangen door een ballast-condensator van 1,5uF om de warmte-ontwikkeling in het kastje te reduceren. Een iets andere modificatie laat ook de buizen op een lagere spanning werken, waarmee het opgenomen vermogen afneemt van 43W naar 17W. Van buiten kun je het verschil niet zien met je ogen, alleen met een warmtecamera (hier voor de B0X19U, twee exemplaren).

[image]

(De twee toestellen zijn naast elkaar tegelijk aangezet en na een uur gefotografeerd.)

Schema Philips philitina Box 15 u

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 26.11.2019, 20:25 (1584 dagen geleden) @ gerard

Is C17 niet ceramisch dan bij dit model?

Schema Philips philitina Box 15 u

door gerard ⌂ @, Zeist, 27.11.2019, 12:20 (1583 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door gerard, 27.11.2019, 12:55

Is C17 niet ceramisch dan bij dit model?

Ja.
En daarom is de kans groot dat de condensator nog goed is, ik heb dit bij meerdere UUtjes geconstateerd.

In mijn advies aan TS probeerde ik de "officiele" richtlijnen van de NVHR aan te houden en die komen ongeveer hierop neer: vervang de koppel-, Boucherot en ratelcondensator preventief, ga dan lekker stroom erop zetten (via een gloeilamp) en controleer verder en vervang naar noodzaak.

Bij dit toestel is de ratel een papiercondensator en bij m'n eerste B0X15u kwam daar na aanzetten een keurig rookpluimpje uit. Dat bevestigt dat preventief vervangen een goed idee is.
Een Boucherot-achtig condensatortje is aanwezig, maar is over de primaire van de UGT gelegd dus de kans op doorslag is niet zo groot en de schade die dat kan veroorzaken ook niet. Dus C18 preventief vervangen lijkt me niet heel nodig.
Van de koppelcondensator C17 DENK ik inderdaad wel dat die nog goed is, maar gezien de vervelende gevolgen van lekkage zou ik die zelf toch vervangen. Ik weet eigenlijk niet of de "officiele" adviezen van de NVHR nog nuanceren richting keramische koppelcondensators.

Ik week dus al van de NVHR af door de Boucherot-condensator C18 niet te noemen.
Als ik mezelf bij de NVHR nog verder uit de gratie zou willen werken, zou mijn eigen idee zijn om ook C11 even te vervangen als je de print toch uit de kast hebt. Ik heb wel eens meegemaakt dat die prima leek te werken, maar dat ik later toch wat gekraak hoorde.

Mocht de TopicStarter toevallig langs Zeist komen dan kan die bij mij een setje condensators gratis afhalen.

Schema Philips philitina Box 15 u

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 27.11.2019, 13:40 (1583 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Maarten Bakker, 27.11.2019, 13:45

Dat noemen ze ook wel 'malicious compliance', behalve dat niet de NVHR maar de onwetende eigenaar van een radio er het slachtoffer van wordt. Als de NVHR (op het forum, in een reparatiecursus, etc.) er niet expliciet bijzet dat het om papiercondensatoren gaat, dan is het misschien tijd om ze daarop te wijzen.

Schema Philips philitina Box 15 u

door gerard ⌂ @, Zeist, 27.11.2019, 14:41 (1583 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dat noemen ze ook wel 'malicious compliance', behalve dat niet de NVHR maar de onwetende eigenaar van een radio er het slachtoffer van wordt. Als de NVHR (op het forum, in een reparatiecursus, etc.) er niet expliciet bijzet dat het om papiercondensatoren gaat, dan is het misschien tijd om ze daarop te wijzen.

Slachtoffer, ik denk eigenlijk niet dat er iemand heel zwaar gewond of gedupeerd raakt door het vervangen van C17 in een B0X15U... Keramische condensatoren zijn redelijk betrouwbaar maar niet onfeilbaar.

Ik had het woord officieel al een beetje tussen aanhalingstekens geplaatst, want ik weet eigenlijk niet of er zoiets bestaat als een officiele methode en ik weet ook de details van de reparatiecursus niet.
Maar ik zie bv diverse posts, bijvoorbeeld deze, waarin de voorzitter van de NVHR spreekt over "de normale manier van opstarten":

Dus de koppelcondensator en de ratelcondensator preventief vervangen voor het opstarten, en tijdens het opstarten de anodestroom van de eindbuis direct meten.

Schema Philips philitina Box 15 u

door rein @, 03.12.2019, 11:10 (1577 dagen geleden) @ gerard

Radio vrienden allemaal heel hartelijke dank voor U goede aanbevelingen.
De radio speelt weer,wij hebben de ratelkondensator vervangen,de AGC condensator ook en diverse buisvoet soldeercontacten onder de printplaat nieuw gesoldeerd.
Frans ook de dank aan jou.
Groet Rein.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum