Transfo VEB Oberon radio (Techniek Radio/TV)

door Peter Vanhellemont @, 01.04.2020, 18:19 (1478 dagen geleden)

Hallo ,

ik ben momenteel bezig met de restauratie van een VEB RFT oberon phono radio die al een tijdje op de plank stond. Allereerst de lampen getest : allemaal defect of nul emissie. Het chassis lag nochtans dik onder het stof en was onaangeroerd. Effe op de variac gezet en niets. Bij nader onderzoek bleek er een draadje van de hoogspanningswinding afgebroken in het gaintje te zitten. Ik heb me suf gezocht om het andere uiteinde te kunnen vinden tussen de windingen op de transfo maar dit is me niet gelukt. Transfo voor de vuilbak dus. Nu had ik nog een andere liggen waar reeds een voetje voor een EZ80 opstond en waar nop een aparte 6.3V uitgang aanwezig was , samen met de 2 x 350VAC hoogspanning. Nadat ik alles aangepast had en nieuwe lampen in het toestel had gestoken kwam de nieuwe test met de variac. De schaallampjes en de gloeidraden van de lampen begonnen te branden en na een tijdje had ik ruis. Op de UKW band had ik geen ontvangst maar op de MW band kon ik enkele zenders ontvangen. Tot daar goed dus. De gelijkspanning die de transfo leverde na de gelijkrichter was 330VDC onbelast. De transfo werd niet warm en dus dacht ik dat dit wel in orde zou zijn . Terwijl ik aan het zoeken was waarom ik op de UKW band geen ontvangst had ging plots alles in de radio uit. Nameten van de transfo gaf als uitsluitsel dat deze geen uitgangsspanning meer gaf. De zekering van 0,4A die ik voorzien had was nog heel. Dus ik heb geen idee waarom het alsnog misggegaan is.
Dus moet ik terug op zoek naar een transfo voor deze radio . Ik heb er nog eentje gevonden in mijn stock maar ik ben niet zeker op welke klemmen ik mijn 220V moet aansluiten. Is er een simpele manier om dit te weten te komen? Langs de achterkant van de transfo zien we de 6.3V die aangesloten is op de buisvoet en de hoogspanning met middenaftakking.
[image]
[image]
[image]
Wie wil er helpen?

Transfo VEB Oberon radio

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 01.04.2020, 19:36 (1478 dagen geleden) @ Peter Vanhellemont

Peter,

Ga eerst meten welke gescheiden wikkelingen er zijn en kijk of sommige een aftakking hebben. Een wikkeling met enkele aftakkingen zal vermoedelijk de primaire zijn en ook uit dun draad bestaan.
Mogelijk is er een tweede wikkeling met (midden) aftakking; dit zou de secundaire hsp kunnen zijn.
Zoek vervolgens naar een wikkeling die dik draad heeft. Dat zal de gloeistroom wikkeling zijn. Zet daar eens 4 volt op en ga meten op de vermoedelijke primaire wikkeling. Als je nergens in de buurt van de 220 komt kun je 6,3 volt gaan proberen.
Met wat geluk en wijsheid kun je er zo wel achter komen wat de diverse aansluitingen zijn.

Succes, Leo

Transfo VEB Oberon radio

door soundman2 @, Wouw, 01.04.2020, 19:39 (1478 dagen geleden) @ Peter Vanhellemont

als je 6,3 volt op de gloeidraadwinding zet, kun je met de voltmeter de netwinding testen en meten. De spanning zal iets te laag meten. dat komt omdat bij dergelijke trafo's met een verlies van 10% gerekend wordt. als je hem dan dan lags de andere kant voeding geeft, valt de spanning op de primaire lager uit..
Wel apart is het dat je na elkaar twee defecte trafo's hebt.

Transfo VEB Oberon radio

door Peter Vanhellemont @, 02.04.2020, 14:49 (1477 dagen geleden) @ soundman2

Heren ,

Alvast bedankt voor de info , ik ga dit straks proberen , ik kom hierop nog terug.

Mvg. Peter

Transfo VEB Oberon radio

door Peter Vanhellemont @, 03.04.2020, 16:29 (1476 dagen geleden) @ soundman2

Hallo ,

Een prima tip om via de gloeidraadwikkeling de 220v aansluitingen te vinden. In mijn geval was de grootste spanning die ik gemeten heb 157 v. Wanneer ik op deze 2 draden mijn 220v aansluit dan heb ik 2 x 6,3v wikkelingen en een hoogspanning van 305 v met middenaftakking .na de ez80 heb ik een gelijkspanning van 287 v .

Mvg. Peter

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum