Radiola ,radio en voeding vraag (Techniek Radio/TV)

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 06.04.2020, 14:44 (1452 dagen geleden)

Hallo Forumleden.
Hier heb ik hulp nodig, aangezien mij de nodige radiokennis ontbreekt,
Hieronder heb ik 2 vragen

Ik ben bezig met het instandzetten van een antieke MICO/Radiola radio, een goed schema daarvoor heb ik niet gevonden maar wel iets dat erop lijkt.

Het radio gedeelte was gesloopt dwz alle R en C en div. onderdelen waren weg.
De afstem C is weer op zijn plaats , de afstemspoel ook ,maar dat is een met een tickler spoel , en die vind ik niet terug in het schema, maar nu is er wel een spoel de ,,F902,, dat een terugkoppel spoel .moet daar het andere ( beweegbare) gedeelte van de ticklerspoel op aangesloten worden ?

De voeding in de radio was defekt, dwz een trafo met gelijkrichter buis was er niet, maar wel de drossel en 2 condesatoren en een soort eternitt sjassis met weerstandsdraad gewikkeld,
Die heb ik vervangen met een trafo en een gelijkrichter RGN546.
Maar de uitgangsspanning is onbelast wel erg hoog nl 380 Volt DC !
Ingangsspanning in 240 volt AC net.
De uitgangsspanning trafo is 270 Volt AC en 4,3 volt Gloeispanning is ok
Gebruik ik een verkeerde trafo ?og gelijkrichter ?

Wie kan mij helpen ?
Met vriendelijke groet
Fokke

[image][image][image]

--
Fokke.A.Zomers

Radiola ,radio en voeding vraag

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 06.04.2020, 17:51 (1452 dagen geleden) @ Ekkof

de afstemspoel ook ,maar dat is een met een tickler spoel , en die vind ik niet terug in het schema, maar nu is er wel een spoel de ,,F902,, dat een terugkoppel spoel .moet daar het andere ( beweegbare) gedeelte van de ticklerspoel op aangesloten worden ?

"tickler spoel" is vertaald "terugkoppel coil". Het schema dat je laat zien is van de SRA 303V, de terugkoppelspoel is bij dat toestel inderdaad F902. Welk toestel je onderhanden hebt weet ik niet.

Gebruik ik een verkeerde trafo ?og gelijkrichter ?

je kunt het beste eerst uitzoeken met welk toestel je bezig bent. Misschien gaat het om een gelijkstroom uitvoering, bij SRA geeft men dit aan met de letter L achter het typenummer. Wanneer het gaat om een uitvoering voor gelijkstroomnetten is het normaal dat zowel een nettrafo als een gelijkrichter ontbreken. De draadgewonden weerstand met aftakkingen is dan bedoeld om de voeding op verschillende netspanningen in te kunnen stellen.

De smoorspoel met de condensatoren is ook bij gebruik van een gelijkstroomnet bedoeld als afvlakfilter. Bij gelijkstroomnetten wordt immers vaak gebruik gemaakt van een roterende omvormer (dynamo).

--
http://www.hupse.eu/radio

Radiola ,radio en voeding vraag

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 07.04.2020, 11:24 (1451 dagen geleden) @ John Hupse †

Goedemorgen John.

Dan weet ik wat meer wat de ticklerspeol betreft
En wat het uitzoeken met welke radio ik bezig ben ? dat is niet zo eenvoudig, ik ben in kontakt geweest met meerdere SRA ,, radiohistoriska foreninger ,, in Zweden maar zonder resultaat, schema´s voor Miko radio´s zijn er niet, en zeker niet voor gelijkstroom.
Ook zijn er veel MIKO modellen die onder vele andere merken gemaakt zijn,( Anders Søderstrøm heeft daar een stukje over geschreven in het blad van ,,radiomuseet,,)

http://www.radiomuseet.se/medlem/audionen2/nr1_2010/miko.html

Daarom heb ik nu voor het Type 303V gekozen om die na te bouwen.

Ik ben het met je eens dat het wel om een gelijkstroom radio handelt, vroeger waren er bij afgelegen boerderijen nog wel eens een waterval met daarin een kleine turbine met een gelijkstroom dynamo.

Hartlelijk bedankt voor de uitleg;

Mvg Fokke

--
Fokke.A.Zomers

Radiola ,radio en voeding vraag

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 06.04.2020, 20:30 (1452 dagen geleden) @ Ekkof

Voor wat betreft vraag over de transformator, die onbelaste spanning klopt precies met de bijbehorende ingangsspanning, dat komt omdat de eerste condensator zich oplaad tot de topspanning. (270 x √2 = 380V)
Zodra de boel stroom gaat trekken zakt dit behoorlijk in en zal wel ergens rond de 250 á 280 V uitkomen, beetje afhankelijk van de conditie van de eindbuis en de gelijkrichter.
Lijkt mij overigens wel een beetje aan de hoge kant voor dit toestel, zodat er wellicht twijfels zijn of dit een goede transformator is voor deze radio.
Let er wel op dat er een uitgangstransformator gemonteerd is op de klemmen ”Hostalare” anders is het zo zonde van die C443.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Radiola ,radio en voeding vraag

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 07.04.2020, 11:38 (1451 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Hallo Anton
Ik ga eens kijken of ik niet een betere trafo heb liggen, de trafo die er nu in zit kan niet op meer dan 220 volt gezet worden ( ontbreekt).

Goed dat je er mij even op gewezen hebt dat er een luidspreker trafo gemonteerd moet worden, de luidspreker ( HØYTALARE ,,HØY = HOOG , TALARE = PRATEN ,, :-)) ontbreekt in deze radio, en op het schema staat dat ook niet aangegeven.

Mvg Fokke

--
Fokke.A.Zomers

Radiola ,radio en voeding vraag

door meteor @, 07.04.2020, 13:55 (1451 dagen geleden) @ Ekkof

Hoi Fokke,

Misschien ter overvloede maar dat "Eternitchassis" lijken mij asbestplaten.

Radiola ,radio en voeding vraag

door Ekkof @, 2930 Bagn Noorwegen, 07.04.2020, 13:58 (1451 dagen geleden) @ meteor

dat klopt helemaal. dus beetje voorzichtig er mee omgaan :-)

--
Fokke.A.Zomers

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum