een werkende Nipkowschijf filmen (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 23.04.2020, 16:48 (1456 dagen geleden)

Beste forumleden,

Heeft iemand een werkende Nipkow schijf ? Ik vraag me af of je die beelden met een smartphone kan filmen. Mij is het nog niet gelukt. Ik vrees dat er een gelijkloop tussen de beeldaftasting van de smartphone en de beeldopbouw van de Nipkow moet bestaan. Weet iemand meer hierover ?

Ik ben al een tijdje aan de slag met een Telehor Nipkowschijf. Het presenteren van elektronisch gemaakte testbeelden gaat best mooi. De huidige uitdaging is het afbeelden van mensen. Ter plekke het beeld bekijken dat gaat al een beetje. Het filmen lukt niet goed. Steeds zijn er strepen die lijken alsof het beeld beweegt.

Graag had ik het beeld van de draaiende schijf op video vastgelegd om er met anderen over te kunnen overleggen. Wie het graag eens bekijkt ziet hier de schijf in werking:
http://users.telenet.be/nathaliehontele/Nipkow/Dambord02.mp4

Is er bij jullie weten een museum waar je een Telehor in werking kan bekijken ? Ik heb nooit de beeldkwaliteit kunnen beoordelen. Mogelijk was die niet beter dan hetgeen ik nu uit de schijf haal.

Vriendelijke groeten,

Eduard

een werkende Nipkowschijf filmen

door Roland Huisman @, Zwolle, 23.04.2020, 17:07 (1456 dagen geleden) @ Eduard

Hoi Eduard,

Het Rotterdams radiomuseum heeft zo'n apparaat staan.
Of deze werkend is durf ik niet te zeggen.

[image]

Ook bij de variant van meneer Kerkhof met beeldbuis had ik
het verschijnsel bij die lage refresh rate...

https://youtu.be/mTYpPpfRZS8

Groeten, Roland

een werkende Nipkowschijf filmen

door Hans van Kampen @, Voorhout, 23.04.2020, 17:43 (1456 dagen geleden) @ Roland Huisman

Voor zover ik weet stond Hans v/d Marel het apparaat ooit te demonstreren dus werkt wel.

;-)
Hans

een werkende Nipkowschijf filmen

door Hans van der Marel ⌂ @, Hilversum, 23.04.2020, 19:35 (1456 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Moet mijn naamgenoot zijn, die komt wel uit die kant van het land....

een werkende Nipkowschijf filmen

door Eduard @, 23.04.2020, 20:15 (1456 dagen geleden) @ Roland Huisman

Dag Roland,

Die film over de 30 lijnen tv met beeldbuis lijkt heel goed op wat ik hier zie. Ik heb geen echte camcorder maar filmde met de smartphone. Met de frequentiecounter mat ik de omlooptijd en bracht die zo dicht mogelijk bij 80 ms (12,5 Hz) Op dat moment lijkt het gefilmde beeld precies op hetgeen ik op uw beeldbuis tv zie.

Ik neem aan dat uw tv gestuurd wordt via een CD. In dat geval is de rasterfrequentie van de juiste waarde en heel stabiel. In uw film is er ook een balk in het beeld te zien maar die staat meer stil. (het verschil van 2 kristaloscillatoren ?)

Uw film geeft een idee van hetgeen ik kan bereiken met de Telehor. Het is een kwestie van de lat niet te hoog te leggen. In 90 jaar heeft de tv techniek enorme vooruitgang gemaakt. Ik maakte een filmpje vertrekkende van een jpg foto. Eerst werd die omgevormd naar grijstinten en daarna naar de 30 pixels verticale hoogte. Het is een foto van een 4 jarig meisje. Op de Nipkov zie ik dat beeld. Toch is er zoveel schepte verloren dat je nog wel ziet dat het een meisje met halflang haar is. Haar leeftijd kan je niet meer inschatten. Die zou evengoed 34 ipv 4 jaar kunnen zijn. Mogelijk bekijk ik die antieke tv vanuit een te modern standpunt. Het zou best kunnen dat ze begin jaren 30 met die scherpte al blij waren.

Bedankt voor de leerzame film,

mvg,

Eduard

een werkende Nipkowschijf filmen

door Oldtimer @, Oegstgeest, 23.04.2020, 17:33 (1456 dagen geleden) @ Eduard

Ik vrees dat er een gelijkloop tussen de beeldaftasting van de smartphone en de beeldopbouw van de Nipkow moet bestaan. Weet iemand meer hierover ?

Kijk eens in de onvolprezen bibliotheek van de NVHR, zie:
http://www.nvhr.nl en zoek daar op trefwoord:
Handboek grofraster televisie

Willem

een werkende Nipkowschijf filmen

door Eduard @, 23.04.2020, 20:20 (1456 dagen geleden) @ Oldtimer

Bedankt Willem,

Ik heb het artikel direct gedownload. Er staat nog een heel hoofstuk in geschreven door ir. J.G.R Van Dijck. Van zijn firma Viro is de schijf afkomstig. Ir. Van Dijck heeft trouwens mijn diploma van radio- en tv technicus ondertekend. Hij was de stichter van de afdeling radio en tv in de school waar ik dat vak in middelbaar onderwijs leerde. Achteraf heb ik bij hem nog les in FM stereo en kleuren tv gevolgd.

Vriendelijke groeten,

Eduard

een werkende Nipkowschijf filmen

door kris @, Gent België, 23.04.2020, 20:42 (1456 dagen geleden) @ Eduard

Om die beelden vast te leggen zonder flikkeren moet je een camera gebruiken met een shutter die ook lager kan dan de beeld of rasterfrequentie. Een soort van slowscan. (de sensor accumuleert gewoon verscheidene beelden, in te stellen naar keuze) beeldoutput is wel gewoon 50i,50P, 60i,60p naar keuze. Ik heb er zo eentje. (je mag hem eens gebruiken als je dat wil)

Als voorbeeld een 50i beeldscherm filmpje (maar gaat evengoed voor 12.5 beelden/sec). geen geknipper of andere verschijnselen te zien, uitgezonderd de nerveuze Fransman :-)

https://www.youtube.com/watch?v=Z_ClP6E4mMY

een werkende Nipkowschijf filmen

door Eduard @, 23.04.2020, 21:27 (1456 dagen geleden) @ kris

Dag Kris,

Als ik u goed begrijp moet je om slow scan tv te filmen een camera hebben die langzamer werkt dan het tv raster. Zulke camera heb ik niet. Het belangrijkste van het verhaal is dat ik geen moeite moet doen om die vervelende balk weg te krijgen uit het beeld. Met een smartphone zal dat niet lukken.

Filmpjes maken is mijn doel niet. Het is enkel handig om bevindingen te delen. Dankzij uw uitleg weet ik dat ik geen werk moet stoppen in iets wat onmogelijk is.

Bij gelegenheid hoop ik een andere Telehor in werking te kunnen zien. Ik heb geen voeling meer met wat tv moet hebben betekend begin jaren 30. Mensen die het kunnen vertellen lopen ook niet dik. De Telehor bouwdoos kostte 2680 frank. Meeste werknemers hadden daar verschillende maandsalarissen voor nodig. Naast de nodige technische kennis was een dikke portefeuille noodzakelijk.

Vriendelijke groeten,

Eduard

een werkende Nipkowschijf filmen

door kris @, Gent België, 26.04.2020, 14:58 (1453 dagen geleden) @ Eduard


Als ik u goed begrijp moet je om slow scan tv te filmen een camera hebben die langzamer werkt dan het tv raster.

Ja, goed begrepen. Ofwel 100% gelijk , ofwel ongeveer 1/2,1/4 enzv. (hoe lager je gaat, hoe minder nauw het wordt, maar hoe meer ghost er in het bewegend beeld komt, voor stilstaand testbeeld maakt het niet uit)

Een keer heb ik een Nipkowschijf (zowel zender als ontvanger) in actie gezien, dacht 1988 tijdens een tentoonstelling. weergave was nog met Neonbuis. Test objct was micky mouse pluche beest.
Ik heb een exemplaar van Van Dijcks boekje "praktische televisie" dateert van Dec 1931.. dat boekje zit verwerkt in het handboek van grofraster televisie. voor mij was het even zoeken waar het zat :-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum