Oproep aan bezitters van Philips-radiotoestellen (Gezocht)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 26.04.2020, 04:03 (1455 dagen geleden)

Al geruime tijd inventariseer ik de typeplaatjes op Philips-radiotoestellen. Die bevatten interessante informatie, behalve de type-aanduiding ook het serienummer. Samen geven die de identiteit van het toestel aan. Verder treffen we meestal een of meer letters aan, die vanaf ongeveer 1935 verwijzen naar de plaats waar het toestel is gemaakt. Dat geldt niet alleen voor Nederland en België, maar ook voor toestellen die in andere buitenlandse vestigingen zijn gefabriceerd. Achter de letter achter het serienummer staat meestal een getal dat betrekking heeft op een productie-uitvoering.

[image]

Ook staat op de typeplaatjes vanaf het begin van de radioproductie door Philips in 1927 tot in de jaren vijftig een artikelcode op het plaatje (meestal rechts onder, maar ook wel links in het midden). Die code geeft het model typeplaatje aan, zoals ook andere onderdelen van Philips-toestellen een artikelcode (bestelnummer) kregen.
Intussen heb ik voor Nederland en België het bestaan van meer dan 50 verschillende modellen typeplaatjes vastgesteld.

Graag zou ik een fotootje willen ontvangen van de typeplaatjes van alle Philips-radiotoestellen in verzamelingen in Nederland en België, ook in gevallen waarbij meer dan één exemplaar van een type aanwezig is.
Het gaat me uitsluitend om radiotoestellen (of toestellen met een ingebouwde radio, zoals een radiogrammofoon), maar dus geen TV’s, pick-ups, bandrecorders, meetapparatuur e.d.
Het is niet nodig andere foto’s van het betreffende toestel mee te sturen. Als daar bij nader inzien toch behoefte aan is, zal ik betrokkene dat laten weten.
De foto’s hoeven niet van super-kwaliteit te zijn. Belangrijk is dat de informatie op de typeplaatjes goed te lezen is.
Ook foto's van losse typeplaatjes, die ooit van een toestel gesloopt zijn, zijn welkom.

Via het envelopje kunnen in dit forum helaas geen bijlagen (zoals foto’s) verstuurd worden. Die route is in dit geval dus niet handig. Een e-mailadres op dit forum vermelden is niet toegestaan. Veel verzamelaars kennen echter uit eerdere correspondentie mijn e-mailadres. Dat kan natuurlijk gewoon gebruikt worden. Via googlen is mijn e-mailadres ook te vinden en anders is een bruikbaar e-mailadres te vinden onderaan de introductiepagina op mijn website (www.oldradios.nl), waar ook gelinkt kan worden naar al mijn Nederlandse (en Duitse) publicaties.

Over dit onderzoek zal later trouwens een publicatie verschijnen.

Natuurlijk mag over dit thema gediscussieerd worden, maar als daar behoefte aan is, start dan s.v.p. een nieuwe draad.

Alvast hartelijk dank voor alle bijdragen.

Gidi Verheijen

Oproep aan bezitters van Philips-radiotoestellen

door gertjanrhe @, Gooi, 27.04.2020, 09:22 (1453 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

3 stuks verstuurd, ben benieuwd hoe groot je oogst wordt en wat de bevindingen zijn. Zal een mooie hulp bij identificeren en dateren worden denk ik?

--
De techniek was in de jaren 40 veel verder dan menigeen zich bewust is

Oproep aan bezitters van Philips-radiotoestellen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 27.04.2020, 10:44 (1453 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Ik heb een behoorlijk databestand, ik mail je van de week even.

Oproep aan bezitters van Philips-radiotoestellen

door alex.baerts @, Kessel-Lo, 27.04.2020, 11:15 (1453 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Gidi

Dit lijkt mij een interessant initiatief.
Is het alleen voor "Philips" radio's bedoeld of geldt de vraag ook voor de Philips radio's die,onder een andere merknaam (Siera,...) verkocht werden?
Op onze website http://www.siwe.be/onze_collectie.php vindt ge tussen de rubriek [RADIO'S] een tiental Philips toestellen waarbij meestal een inzet-foto van het kenplaatje gegeven is.

m.v.g. Alex

Oproep aan bezitters van Philips-radiotoestellen

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 28.04.2020, 00:42 (1453 dagen geleden) @ alex.baerts

Alex,

In deze ronde beperk ik me tot Philips-(radio)toestellen. Dat is al een hele kluif en ik wil de verzamelaarswereld ook niet overvragen, maar deze tijd waarbij veel mensen meer aan huis gebonden zijn, leek mij een unieke gelegenheid.

Het Philips-submerk Siera heb ik wel enigszins in kaart gebracht, maar (nog) niet uitputtend. Over Erres en Waldorp heb ik al enkele keren gerapporteerd.

Nu wil ik de min of meer verborgen informatie op Philips-typeplaatjes blootleggen. Die informatie helpt in veel opzichten (zoals bij identificatie, datering, duiden van verschillen in uitvoering en bepaling van het land van productie).
In de afgelopen jaren heb ik al via veel bronnen afbeeldingen van Philips-typeplaatjes verzameld (Schematheek, Radiomuseum.org, andere websites en spontane aanlevering door verzamelaars).
Het is niet mijn bedoeling nog eens opnieuw websites te gaan napluizen. Nu hoop ik kant-en-klare sets met foto's van typeplaatjes aangeleverd te krijgen. Daar zullen zeker plaatjes tussen zitten die mij al bekend zijn, maar die vis ik er wel tussen uit.

Tot mijn genoegen hebben diverse verzamelaars intussen al gereageerd.

Mvg,

Gidi

Oproep aan bezitters van Philips-radiotoestellen

door Arjan202 @, 09.05.2020, 16:42 (1441 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Hoi Gidi,

Heel benieuwd wat je over mijn radio's kan zeggen. Ik heb twee 932a's.
Één is inmiddels volledig gerestaureerde en hij speelt.
Één is een project dat nog onder handen is.

Dit is de eerste:
[image]

Weerstanden en condensatorblok zijn vernieuwd.
En hij heeft een 506 gelijkrichter ipv de originele 1801.

Dit is het typeplaatje:
[image]

Kun je wat vertellen over deze radio?

Oproep aan bezitters van Philips-radiotoestellen

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 10.05.2020, 01:14 (1441 dagen geleden) @ Arjan202

Hallo Arjan,

Hartelijk dank voor het plaatsen van de typeplaatjes. Ik heb ze intussen in mijn database ingevoerd. Je vraag wat ik over je radio kan vertellen komt wel erg vroeg. Ik neem tenminste aan dat je niet naar de gegevens vraagt die in servicedocumentatie op het Internet te vinden zijn, want die heb je ongetwijfeld gevonden.

Mijn onderzoek richt zich op de soorten Philips-typeplaatjes en de relatie tussen het model typeplaatje en de bijzonderheden van het toestel. Dat zijn straks de uitkomsten van een gigantische klus, want ik ben overladen met foto's van typeplaatjes (alhoewel ik nog heel wat meen te mogen verwachten).

Ik kan je al wel vast vertellen dat de letter C op het typeplaatje van je 932A ook terug te vinden is als een ingeslagen letter in het chassis onder het typeplaatje. Dit fenomeen zien we ook met de letters D, F, L, N, R, S en Z op modellen als de 2634, 930A, 930C en 932A. Wat daarvan de betekenis is, hoop ik later uit de doeken te doen. Het heeft o.a. te maken met verschillen in uitvoering van de voeding c.q. transformatoraansluitingen en een eventuele extra luidsprekeraansluiting.

Bijzonder is verder dat er bijvoorbeeld voor de 2511 en de 2514 niet minder dan 8 verschillende modellen typeplaatjes zijn gebruikt. Voor de meeste modellen zijn die aantallen wel een stuk lager.

Mvg,

Gidi

Oproep aan bezitters van Philips-radiotoestellen

door Arjan202 @, 09.05.2020, 16:48 (1441 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Dit is de tweede radio. Niet spelend, helaas...
Veel onderdelen waren onherstelbaar beschadigd door vocht. De nog werkende heb ik gedoneerd aan twee anderen die een 932a aan het restaureren waren.

[image]


Het typeplaatje is zo nieuw in vergelijk tot de vergane onderdelen, dat ik me afvraag of die ooit vernieuwd is. Kan dat?
Dit is het typeplaatje:
[image]

Wat kun je over deze radio vertellen?

Oproep aan bezitters van Philips-radiotoestellen

door G-Rely @, Lelystad, 16.06.2020, 10:38 (1403 dagen geleden) @ Gidi Verheijen

Hierbij type plaatje van een BX680A voor jouw inventarisatie.

Groet, Gerard
[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum