Wie herkent deze mini-radio (Techniek Radio/TV)

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 29.05.2020, 16:41 (1422 dagen geleden)

Ik heb hier een miniradio (naar ik veronderstel) met 3 pencilbuisjes. Zo te zien is hij aangepast want de (vastgezette) trimcondensator lijkt me niet origineel. Op 1.5 volt gloeispanning en 27 volt anodespanning en een 600 ohms koptelefoon wordt hij actief en hoor ik scherpe tikjes, ik schat op een frequentie van 3 Hz. Aanraken van de 'antennebus' geeft een flinke kraak want hij versterkt prima. Heeft iemand enig idee wat dit geweest is? Of hoort het allemaal zo? Misschien voor de vossenjacht? Er zit een heel klein spoeltje in, ter grootte van een lucifer...

Groeten,
Paul
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]

Wie herkent deze mini-radio

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 29.05.2020, 16:49 (1422 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Ik heb hier een miniradio (naar ik veronderstel) met 3 pencilbuisjes. Zo te zien is hij aangepast want de (vastgezette) trimcondensator lijkt me niet origineel.

Het lijkt mij geen radio maar een gehoorapparaat waar wat aan geknutseld is.(in ieder geval die trimmer)

Er zit een heel klein spoeltje in, ter grootte van een lucifer...

De spoel is waarschijnlijk een pick-up spoel voor ringleidingsystemen.

Vr. groet, Ron

Wie herkent deze mini-radio

door Paul Brouwer @, Haarlem, 29.05.2020, 17:14 (1422 dagen geleden) @ Ron Kremer

Dat was ook mijn eerste gedachte.

Groeten,
Paul

--
[image]

Wie herkent deze mini-radio

door Mick @, Rotterdam, 29.05.2020, 21:16 (1421 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Inderdaad, dit is een gemodificeerd hoortoestel. Ik herken geen merk of type. De trimmer hoort er niet bij. Je zou het schema kunnen proberen te reconstrueren om erachter te komen wat men met de modificatie heeft willen bereiken.
Groeten, Mick

Wie herkent deze mini-radio

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 30.05.2020, 00:11 (1421 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Probleem vaak bij gehoor problemen is afname van bepaalde frequentie domeinen.

Bv alleen het hoog neemt af.

Als je alleen een breedband versterker inzet wordt het geluid wel harder maar
probleem blijft, zelfs kan dat irritant zijn als alles harder wordt.
Dus versterken van een aangepaste curve helpt pas echt met verbeteren van het gehoorprobleem.

Mogelijk, en dat is speculatie, is dit een test model waarmee men geprobeerd
heeft het gehoortoestel aan te passen voor specifiek gehoorproblemen.

Zou zeggen test het uit.
Opstarten, toonfiets er bij pakken en een scoop op de uitgang.
zien of je met verdraaien Trimmer de curve kan aanpassen.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Wie herkent deze mini-radio

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 30.05.2020, 01:32 (1421 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Hoewel niet exact hetzelfde, lijkt hij wel verdacht veel op https://www.nfor.nl/index.php?id=277665 en nog wat foto's op https://www.nfor.nl/index.php?id=273145

Wie herkent deze mini-radio

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.05.2020, 09:57 (1421 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Met zijn witte doosje lijkt hij een beetje op de Tecla maar het is hem beslist niet. Voor zover ik weet, waren er van de Tecla geen "zustermodellen" die er op leken.

Ik denk daarom dat iemand heeft geprobeerd (want wat moet je nou met een gehoorapparaat...?) het ding om te bouwen naar een Tecla-achtige radio. Heel moeilijk is dat niet, want de Tecla verschilt weinig van een gehoorapparaat. Het is immers ook een drietrapsversterker, alleen in plaats van een kristalmicrofoon zit er een antennekring plus roosterdetector op. Maar wat moet je nou met een radio...? Als het in 2016 is gebeurd (jaartal in batterijvak!) konden ze er na de ombouw nog twee jaar mee naar Groot Nieuws Radio luisteren. Dus wie weet nog een hele plaatbatterij leegetrokken (225 uur).

Met de Tecla kan ik wel mijn locale Ottozender ontvangen, en diverse Europese stations als ik ermee naast een raamantenne ga zitten, maar zelfs voor Radio Paradijs 6km verderop is hij te ongevoelig.

Wie herkent deze mini-radio

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 30.05.2020, 10:18 (1421 dagen geleden) @ gerard

TECLA, inderdaad! Nu heb ik het schema meteen. Er is inderdaad aan geknutseld maar het ronde gat, waaroverheen nu de trimmer is geschroefd, lijkt origineel.Overigens zie ik nu pas dat 2016 niet alleen met potlood in het batterijvak staat geschreven, maar ook vaag gedrukt staat op de binnenkant, achter de print. Met cijfer 6 iets hoger dan de 201; heel primitief dus. De overeenkomsten met een echte Tecla zijn er absoluut: sommige r's van zelfde fabricaat, de 3 buisjes zijn ook van Hivac, met zelfde type. Maar de elco's zijn hier platte types, rood met een witte stip. Het interessants vind ik de spoel: 2,5 cm lang en 2 mm in doorsnee, met aan één eind een schroefkern. Kan natuurlijk bedoeld zijn geweest voor ringleiding...Ik ga er eens mee aan de slag. Eerst die vastgezette trimmer verwijderen.
Iedereen bedankt voor het meedenken!

Wie herkent deze mini-radio

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.05.2020, 13:04 (1421 dagen geleden) @ Paul van der Mast
Bewerkt door gerard, 30.05.2020, 13:11

Zie je nog ergens een kristalmicrofoon zitten of een plek waar die gezeten heeft of aansluiting daavoor? Dat zou sterk duiden op een hoorapparaatgeschiedenis.
In jouw apparaatje is denk ik de bedrading met oliekous origineel en de plasticisolatie een latere toevoeging. Het kan natuurlijk een Tecla-achtig toestelletje zijn geweest waarvan de afstemcondensator defect is geraakt en vervangen door de externe trimmer.
Het kan natuurlijk zijn dat er toch een andere uitvoering van de Tecla heeft bestaan. Als die geen ferrietstaaf had, zal hij met een draadantenne gewerkt hebben, en nou lijkt me toch het concept van een zakradio met dakantenne niet heel erg marktwaardig. Zoek dus nog even goed of het doosje ook een interne ferrietstaaf heeft (gehad).
Dat 2016 het jaar van ombouw was, is natuurlijk een volkomen willekeurige gok. Het kan net zo goed een serienummer zijn, en meervoudig voorkomen wijst daarop.

Er werden in de jaren vijftig zeker wel vossenjachten gehouden met buizen-ontvangers. Daarvoor zou je een toestel nodig hebben met een richtantenne. Geen enkele fabrikant zou daarvoor een apparaat als dit op de markt brengen. Maar misschien heeft iemand iets omgebouwd om op een hoorapparaat een raamantenne te kunnen aansluiten. Daarmee zou je op een vossenjacht in 1955 zeker de blits maken. Ontvangfrequentie is dan natuurlijk sterk bepaald door de zelfinductie van het raam.

Wie herkent deze mini-radio

door ruudtx @, 30.05.2020, 21:12 (1420 dagen geleden) @ gerard

Of Paradijs is niet sterk genoeg......

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum