Beeldscherpte TX500 (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 07.06.2020, 13:44 (1412 dagen geleden)

Beste forummers,

Na toch een jaartje of twee stilstand, vorige week mijn TX500 nog eens aangesloten.

Jaren geleden, moet inmiddels al een goeie 15 jaar terug zijn, dat ding eens voorzien van nieuwe condensatoren. Ook het geluidsmiddenfrequent heb ik toen afgeregeld.

Nu valt het me op dat bij fel wit het beeld scheeftrekt. Duidelijk zichtbaar op een testbeeld. Ook het geluidsMF is er weer wat gaan naast staan. Dat is normaal wel weer op te lossen.

Wat ik me altijd aan dat toestel afgevraagd heb: hoe zit het met zo'n TX500 zijn beeldscherpte? Ik heb nog nooit op een goede werkende TX500 een testbeeld gezien. Ik heb altijd gevonden dat bij de mijne het beeld te troebel is. Het laat zich met de regelknop vooraan perfect regelen, doch niet optimaal in mijn ogen.

Hoe is de TX500 zijn beeldscherpte met pak-em-beet een 17TX170? Die laatste heb ik perfect werkend in gebruik en is haarscherp.

Bedankt!
Gert

Beeldscherpte TX500

door henkk @, 07.06.2020, 16:42 (1412 dagen geleden) @ Gert Wouters

Er kan een fantastisch scherp plaatje uit een TX 500 komen maar omdat ze in die tijd de kerntjes van de mf trafo's niet goed vast gezet hadden althans daar slappe was voor gebruikt hadden zijn de kerntjes allemaal min of meer naar beneden gezakt.
Vandaar ook dat je het geluid mf opnieuw heb moeten afregelen,hetzelfde geldt voor het beeld mf.
Af te regelen met scoop en wobbulator zoals aangegeven in de documentatie.
Een andere oorzaak van wazig beeld kan in de elco's liggen,deze zorgen tevens voor de ontkoppeling van de voedingsspanningen.
Die 2X 50uF elco's zijn wel vrij vaak defect of bijna defect waardoor hoogfrequent storing uit de lijneindtrap in het middenfrequentdeel doordringt.
Dit veroorzaakt ook een nauwelijks te pruimen beeld.
Ik heb heel wat van deze tv's gerepareerd en dit waren de standaard fouten voor slecht beeld.
De elco's moet je als eerste controleren,als daar wat aan mankeert heeft afregelen geen zin.
Succes,het is toch een heel leuk toestel.

Henk

Beeldscherpte TX500

door Kees Koren @, Bilthoven, 07.06.2020, 18:56 (1412 dagen geleden) @ Gert Wouters

Beeldscherpe op een Philips tx 400 en 500 regel je naar mijn weten met de focus regelaar links boven. Op de knop staat een F.

Verder beeld helderheid en scheef trekken kan ook door een sterk antenne signaal komen. Afstand schakelaar acterzijde tv goed ?

Beeldscherpte TX500

door humfred ⌂ @, Dubai, 08.06.2020, 09:50 (1412 dagen geleden) @ Gert Wouters

De beeldscherpte kan in de knieën gaan door een beeldbuis die op zijn laatste tenen loopt of door onvoldoende bandbreedte van het beeld kanaal. De MF kurve controleren.
Een sweep van 5 mHz of multiburst op het video kanaal of HF-matig aan de antenne ingang loslaten en dan meten met een scope is de beste methode.
Is voor een goede focusering de regelaar op aanslag? Of ergens in het midden van het bereik? Vindt je een duidelijk maximum voor de focusering?
Meet de focuseringsspanning.
Verloopt de focus met het regelen van het contrast? Dan is met grote zekerheid de beeldbuis versleten. Heb je nog een goed contrast?
Is de scherpte over het hele beeld slecht of alleen in de hoeken?
Het scheeftrekken van het beeld heeft te maken met een te hoog ingangssignaal of een foutieve werking van de AVR.
De geluids MF is waarschijnlijk nooit verlopen geweest en heeft de maken met het doorspetteren van het video in het geluid. Dit kan veel oorzaken hebben.
Dat MF kernen naar beneden zakken heb ik nog nooit meegemaakt. Daar zijn ze te licht voor en ze liggen meestal horizontaal. Ook liggen ze in een traag werkende waslaag die na veel jaren hard is geworden.

Beeldscherpte TX500

door Gert Wouters @, 09.06.2020, 11:54 (1410 dagen geleden) @ Gert Wouters

Qua contrast is de boel nog erg snor hoor. Focus varieert niet bij regelen van contrast.
Je ziet ze duidelijk varieren als je aan de F regelaar draait.

Ik moet eea nog eens goed uittesten wat signaalsterkte en die dingen betreft. Op die "retro-kamer" hangen wel 10 tv's tegelijk aan een antenne-versterker. Niet volgens de regels van de kunst, maar ze werken er wel allemaal mee.
Ik kan me wel voorstellen dat zo'n oude jongen nog niet zo'n goede AVR heeft als de "recenteren".
offtopic: Een tijdje geleden hier ook een topic geopend over een 17TX170 die overstuurd geluid gaf. Wat bleek dat nu te zijn: ik neem oude films op van een "retrokanaal" hier op Telenet. Dit wordt gekopieerd naar een DVD-recorder. De settopbox waar ik aanvankelijk mee ontvang en opneem heeft zijn eigen geluidsregeling. Als je boven 3/4 gaat, klinkt dat op sommige tv's overstuurd.

Bij gebrek aan wobbulator heb ik dat geluids MF 15 en zoveel jaren geleden met de natte vinger afgeregeld. Heeft altijd perfect gewerkt.

Nog eens over die focussering... Er is een groot verschil tussen een waziger beeld met een slecht middenfrequent en een slechte focussering in en rond beeldbuis, hoogspanning,... . Het is mijns inziens wel degelijk het laatste.

Nu goed, ik zag het voorbije weekend een TX500 te koop staan op MP. De verkoper had er een testbeeld opstaan en dat was duidelijk pakken scherper als op mijn TX500.
Daarmee weet ik intussen al wat meer, dat er bij de mijne iets niet echt koosjer is.

Als ik weer even wat tijd heb zet ik het toestel terug in mijn werkplek en ga eea eens bekijken met aansluitingen die conform zijn.

Bedankt al voor de info zo ver! Ik kom hier later nog op terug.

Beeldscherpte TX500

door humfred ⌂ @, Dubai, 09.06.2020, 13:41 (1410 dagen geleden) @ Gert Wouters

Typische kenmerken voor een versleten beeldbuis zijn:

1) onvoldoende focus. Vooral in de 4 hoeken
2) weinig kontrast
3) focusregelaar vind geen focus maximum piek
4) Focus varieerd met het contrast
5) het beeld heeft een hang naar negativiteit (zwart gaat naar wit en wit naar zwart) vooral bij het verhogen van het contrast.

Om te kijken of het focus beter wordt kun je tijdelijk de gloeispanning even van 6,3 naar 8-10 volt verhogen. Zie je dan een duidelijke verbetering is het afgelopen met de beeldbuis.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum