poging tot reparatie neonlamp (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 23.06.2020, 16:45 (11 dagen geleden)

Beste forumleden,

Ik startte voor een tweetal weken een draad met de titel "losmaken van sokkel". Intussen is dat zonder problemen gelukt. Rondom doorzagen met een fijn ijzerzaagje; de methode van Ben, maakte de twee aansluitdraden bereikbaar. Omdat de lamp oranje oplicht in het veld van een tesla trafo weet ik zeker dat er nog neon in de ballon zit.

Helaas geen licht als de draden direct met een regelbare voeding worden verbonden. Zelfs met de spanning op te drijven tot 300V vloeit er geen stroom.

Om de stroom te beperken en ook een beetje als zekering zette ik een 22k weerstandje in serie en zo werd de ballon aangeloten op een krachtige voeding waarvan de spanning kan worden geregeld tot 1100V. Rond 1000V begint een hoekje van de plaat licht te geven. Er zit dus nog neon in de buis maar de concentratie is onvoldoende om bruikbaar te zijn als lichtbron voor een nikowschijf.

[image]
[image]
[image]

Prentjes geven aan wat er te zien was. De derde afbeelding is het verlichte hoekje bij 1000V. Het loonde de moeite iets te proberen maar lang niet alle experimenten leiden naar succes. In afwachting dat ik een werkende Telehor neonlamp vind blijft de nipkowschijf werken met een led zaklampje uit de Action.

Vriendelijke groeten,

Eduard

poging tot reparatie neonlamp

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 23.06.2020, 17:01 (11 dagen geleden) @ Eduard

Mooi dat het nog iets doet Eduard, alleen jammer dat je er zo'n hoge spanning op moet zetten voordat je wat ziet.
Nu zou je met zo'n ballon eens langs kunnen gaan bij een firma die neon reclames maakt, misschien kunnen zij je helpen. Ik weet ook dat er kunstenaars zijn die glas blazen en vullen met neon als kunstobject. Ook daar zou je eens kunnen informeren....

Misschien in het een idee?

Succes!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

www.rrd.demon.nl

leosnoeren(apenslingertje)rrd.demon.nl

poging tot reparatie neonlamp

door Eduard @, 23.06.2020, 17:59 (11 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Dag Leo,

Ik had de gelegenheid om mijn Telehor lampen en ook een goed exemplaar op de buizentester te zetten. Het geleende goede exemplaar geeft bij een dikke 200V een massa licht over het hele oppervlak van de spiegel. Met 1000V heb ik maar wat flauw licht op één hoekje. Het opvoeren der spanning is geen haalbare kaart.

In mijn buurt is er een firma in lichtreklames. Vroeger waren dat jongens die glazen buizen met daarop hoogspanning tegen gebouwen plaatsten. Vandaag zijn ze met led technieken aan de slag. Het loont de moeite de vraag eens te stellen. Hopelijk is er nog iemand die de ziel van de oude techniek beheerst. Ik weet niet of er vandaag nog echt neonreklame mag worden geplaatst. Voor de brandweer was het een extra gevaar. Vroeger hadden die een geîsoleerd platform op hun wagen en een isolatiestok om de verplichte brandweerschakelaar te bedienen. Je ziet dat echte neon niet meer in het straatbeeld. Mogelijk mag het niet meer bij nieuwe installaties of is het te duur?

Vriendelijke groeten,

Eduard

poging tot reparatie neonlamp

door Oldtimer @, Oegstgeest, 23.06.2020, 19:36 (11 dagen geleden) @ Eduard

Je ziet dat echte neon niet meer in het straatbeeld. Mogelijk mag het niet meer bij nieuwe installaties of is het te duur?

Dan doe je het toch zelf...:-)

https://www.youtube.com/watch?v=uiaGkgataoU

Willem

poging tot reparatie neonlamp

door Eduard @, 24.06.2020, 10:10 (10 dagen geleden) @ Oldtimer

Dag Willem,

Zelf met neon knutselen is zoals zelf een radio repareren. Heb je totaal geen technische kennis of niet het gepaste gereedschap dan vraagt het een heel leertraject om het doel te bereiken. Viool spelen leer je ook niet even op een avondje.

In mijn buurt was er jarenlang een bedrijf dat neonreklames plaatste. Die firma is flink gegroeid en nu zitten ze op een industrieterrein en is hun activiteit internationaal. Neon is geen kerntaak meer. Leds delen vandaag de lakens uit. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ze een mail met foto en uitleg gestuurd.

Als ze louter economisch denken dan verwacht ik geen antwoord. Hebben ze nog binding met het oude vakwerk dan kan er iets groeien.

Vriendelijke groeten,

Eduard

poging tot reparatie neonlamp

door soundman2 @, Wouw, 24.06.2020, 10:22 (10 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door soundman2, 24.06.2020, 10:54

Volgens onderstaande site zat er naast neon gas ook heliumgas in.
http://www.earlytelevision.org/dupouy/la-radiovision.fr/a-lampe_neon.html

Ik heb ook nog een vraag.
De tv gebaseerd op de Nipkow schijf, werkt met ca 30 kleine gaatjes in een spiraalvorm. Als ik dan de experimenten van Logie Baird zie, staat op de foto's meestal een schijf met grote gaten. Hoe werkte dat bij Baird?
[image]

poging tot reparatie neonlamp

door Eduard @, 24.06.2020, 11:58 (10 dagen geleden) @ soundman2

Dag Soundman,

De grote gaten in de Baird schijf zijn lenzen. Het is de opname schijf. Ik denk dat er lenzen werden gebruikt om grotere lichtsterkte op de fotocel te laten vallen. Bij de opnames werden soms booglampen gebruikt omwille van de grote lichtsterkte. In filmprojectoren was de booglamp lange tijd de lichtbron.

Eerder merkte al iemand op dat het opknappen van de nipkowschijf zinloos is omdat er geen uitzendingen en geen camera's voor bestaan. Die meneer heeft gelijk. Ik speel een beetje vals. Mijn nipkowschijf werkt digitaal. Een raspberry pi computertje zet courante computer beeldformaten om naar grijswaarden in targa formaat. Dat laatste is eenvoudig te ontcijferen en via een digitaal-analoog converter wordt de lichtbron gestuurd. Als ik een lamp vind dan maak ik de eindtrap in buizentechniek.

Mijn lamp is die op de foto in uw antwoord. Ik herinner me dat die mijnheer Denis ... in de omgeving van Nieuwpoort of De Panne een museum had. Hij maakte moderne versie van nipkowschijven op basis van CD schijven. Die man is intussen overleden.

Het belangrijkste in uw bijdrage is dat de lamp met een mengsel van Helium en Neon is gevuld. Dat kan kloppen. Het licht dat ik zag was wat geler dan hetgeen we zagen in verlichte drukknoppen. Dat licht was meer rood-oranje.

Binnen het uur kreeg ik antwoord van het bedrijf dat ik mailde voor hervulling van de lamp. Ze verwijzen me door naar een kleiner bedrijf in de sector. Dat is een service waaraan zelfs Philips niet kan tippen. Nooit kreeg ik daar antwoord op mijn vraag waar ik een onderdeel gemaakt in hun fabriek kan kopen.

Vriendelijke groeten,

Eduard

poging tot reparatie neonlamp

door Goldline @, Velsen, 24.06.2020, 15:45 (10 dagen geleden) @ Eduard

kijk eens bij neonart.be

--
Cees PA1DBA

poging tot reparatie neonlamp

door Eduard @, 27.06.2020, 11:41 (7 dagen geleden) @ Goldline

Dag Cees,

Neonart.be kende ik niet maar het is een bedrijf op minder dan 10 km afstand van hier.

Intussen nam ik contact met de vakman die me door het bedrijf Neopaul werd aanbevolen. Glasblazen en gas vullen is zijn ding. TV buizen zijn hem niet vreemd. Hij kent dat via zijn grootvader die ooit zijn eigen tv bouwde. Ik kreeg direct het antwoord dat hij een TV lamp niet kon repareren want hij dacht aan een beeldbuis. Toen ik hem vertelde dat het een neonlamp was wilde hij de uitvoerbaarheid bekijken. Een eerste probleem is de glassoort. Lang niet iedere glassoort is blijkbaar geschikt om met neon in contact te komen. In eerste instantie zal er moeten worden bekeken of het tuitje langswaar de ballon ooit werd gevuld bruikbaar is om te verlengen met een dun glazen buisje.

Radiovriend Guido nam een foto van zijn werkende Telehor lamp:
[image]

Je ziet aan de lichtkleur dat het geen zuivere neon is maar eerder een mengsel Helium + Neon.

Aan de hand van deze foto en de andere detailfoto's zal worden bekeken of hervullen een haalbare kaart is. Ik heb vertrouwen in de kennis en kunde van deze vakman. Mocht zijn advies zijn dat reparatie te moeilijk of te duur wordt dan eindigt hier het verhaal. Wat er ook van zei; de huidige power led wordt door een tr*nsistor in stroom gestuurd. Als het lukt de lamp te repareren dan gaat die tr*nsistor de kathode van een buis sturen die op zijn beurt de neonlamp kan moduleren. Ook al mislukt de reparatiepoging dan houd ik die mogelijkheid open voor het geval er ergens een bruikbare lamp opduikt.

Ik houd jullie op de hoogte van het vervolg.


Vriendelijke groeten,

Eduard

poging tot reparatie neonlamp

door soundman2 @, Wouw, 29.06.2020, 20:09 (5 dagen geleden) @ Eduard

Wat er ook van zei; de huidige power led wordt door een tr*nsistor in stroom gestuurd.

Verandert daardoor de intensiteit?
Voor de meting van de gevoeligheid van IR ontvangertjes moest dat ook gebeuren met een IR led. Daarvoor heb ik een PWM signaal gebruikt. 50% is dan ook werkelijk de halve lichtsterkte.

poging tot reparatie neonlamp

door kris @, Gent België, 29.06.2020, 20:33 (5 dagen geleden) @ soundman2

Henk,

in de jaren 30 was PWM nog niet aan de orde..
Intensiteit van een neon gaat op en neer met de stroom erdoor, maar er zijn uiteraard limieten. 100% zwart kan maar moeilijk, de Neon doven is hij niet snel genoeg voor en je zou met een helderheidssprong zitten. Contrast is dus heel beperkt. Maar dat mocht de toen de pret niet derven.

poging tot reparatie neonlamp

door Eduard @, 29.06.2020, 21:15 (5 dagen geleden) @ soundman2

Dag Henk,

Met PDM ontwikkel je enkel vermogen op tijdens de pulsduur. Helft van de pulsduur is helft van het vermogen en helft van het licht. Dat lijkt een kloppende redenering. Als je stroom verdubbelt verdubbelt het vermogen enkel als de spanning over de led constant blijft. Dat doet die niet helemaal. Dus is het vermogen niet evenredig met de stroom en de lichtopbrengst wellicht ook niet. Daar komt nog bij dat in tegenstelling tot PDM bij stroomsturing het werkpunt verschuift. Of bij ieder werkpunt het rendement van de led gelijk is dat heb ik nog nooit uitgevlooid. In theorie zal PDM wellicht een betere methode zijn op voorwaarde dat de frequentie hoog genoeg is. In feite gaat bij PDM iedere pixel uit streepjes bestaan. Als de frequentie hoog genoeg is kan het oog wellicht die fijne streepjes niet meer onderscheiden en zien we een gemiddelde.

Ik ben nu tevreden met het beeld dat ik met stroomsturing en een led krijg. Mogelijk moet ik met de neonlamp aan beeldkwaliteit inleveren. Over de neonlamp heb ik al wat gepiekerd. Waarschijnlijk doet die het slechter dan een led. Ik zie een probleem bij donkere tinten. In tegenstelling tot een led heeft een neonlamp hysteresis. De ontsteekspanning verschilt van de doofspanning. In de stroom/spannings grafiek is er bij een zone tussen de doof- en ontsteekspanning waar je enkel komt door de grafiek van hoog naar laag te doorlopen. Helemaal uit kan de neonlamp niet gaan tijdens het tv beeld. Als dat zou gebeuren dan moet er eerst een flink helder beeldpunt komen om het neon te ontsteken. Ik denk dat helemaal donker niet kan in een tv met neonlamp. Met een led kan dat wel. Vermoedelijk zal het resultaat met een led beter zijn dan met een lamp. Dat is eigen aan onze hobby. Er bestaan betere dingen dan buizen maar toch zijn we er uit nostalgie mee bezig. De beeldkwaliteit stelde in de jaren 30 niet veel voor. Een moderne stereo keten klinkt ook beter dan een roggebroodje.

Vriendelijke groeten,

Eduard

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum