onbekende radio (Techniek Radio/TV)

door Will @, Zuidzande, 01.08.2020, 15:47 (8 dagen geleden)

Hallo Mensen
[image][image]
ken iemand misschien deze radio het is waarschijnlijk een LIBERTY RADIO maar welk type en is er misschien een schema te vinden, ik kan op internet niets vinden maar zoek misschien verkeerd.
mvg Will

onbekende radio

door Will @, Zuidzande, 02.08.2020, 15:34 (7 dagen geleden) @ Will

Hallo
Niemand die dit toestel kent en er wat over kan vertellen?

mvgWill

onbekende radio

door Andries van Bronkhorst ⌂ @, 02.08.2020, 17:39 (7 dagen geleden) @ Will

Dag Will,

Waarschijnlijk weer zo,n prachtig product van een kleine Belgische radiofabriek. Misschien helpt een duidelijke foto van de schaal en de buizenbezetting, en eventuele merknamen op de componenten zoals de luidspreker en de trafo's.

Is in elk geval een mooi toestel!
Andries

onbekende radio

door Will @, Zuidzande, 02.08.2020, 18:49 (7 dagen geleden) @ Andries van Bronkhorst

Hallo Andries
[image][image][image]
Het is inderdaad een Belgisch toestel van Liberty Voice uit Brussel het is een drie banden toestel met 7 buizen waarvan alleen de de laatste twee bekend zijn dat zijn de 6Q7GT en de 6F6 als eindbuis de gelijkrichtbuis is de 5Y3G, de eerste - tweede en vierde buis zijn niet meer te lezen en de derde buis ontbreekt het zijn wel allemaal Tungsram buizen, er is in het verleden wel aan dit toestel gerepareerd zo is de volume potm. niet meer origineel en is er een andere voedings trafo in gezet bij deze trafo zit de spannings car. boven op de trafo en is de originele car. niet meer aangesloten, zit er nog wel in.
De luidsreker is van het merk CRAFT cre De schaal is in het Frans uitgevoerd met aan de linker kant de regionale zenders boven elkaar.
mvg Will

onbekende radio

door Andries van Bronkhorst ⌂ @, 04.08.2020, 16:40 (5 dagen geleden) @ Will

Dag Will,

Bedankt voor je informatie. Het blijft een beetje raadselachtig!
Wat betreft de buizenbezetting, je schrijft dat het een 7 lamps toestel is maar ik zie maar 6 lampvoeten.
De meest linkse lamp op de foto, die waar dat draadje vanaf de topaansluiting naar de afstemcondensator loopt zou de mengbuis moeten zijn. Dat zou een 6A8 of een 6K8 kunnen zijn. de tweede van links die met de topaansluiting naar de m.f. trafo zou een 6K7 kunnen zijn. De derde, lege buisvoet, zou de mijns inziens de juiste plek voor de 6Q7 moeten zijn, de gelijkrichter/l.f. voorversterker. Die zit nu op de plek naast de afstemcondensator. De 6F6 en de 5Y3 zitten zo te zien op de juiste plek. Dat is de meest logische opzet die ik kan bedenken als ik de componenten aan de onderkant zie zitten. Dat is de "standaard opzet" van een 5-lamps toestel. Waar die (zesde) buisvoet naast de afstem - C voor dient weet ik zo gauw niet. Gezien de weinige bedrading daar zou het de aansluiting voor de luidspreker kunnen zijn. Die oudere extern bekrachtigde luidsprekers werden vaak met een plug op het chassis aangesloten wat het uitbouwen vereenvoudigde.
Misschien komt een ander op betere suggesties.

Ik denk toch dat je moet proberen het schema zelf uit te tekenen. Ik verwacht niet dat dat nog ergens opduikt. Jet hebt wel wat bijzonders in huis!
Ik hoop dat hiermee wat verder kunt,
Vriendelijke groet,
Andries

onbekende radio

door Will @, Zuidzande, 04.08.2020, 18:44 (5 dagen geleden) @ Andries van Bronkhorst

Halo Andries
Alvast bedankt voor je reactie.

Het is inderdaad een 6 lamps toestel de meest linkse lamp zou inderdaad een 6K8 kunnen zijn de 2 lamp is een 6K7G de 3 lamp moet dan wel de 6Q7GT zijn. dan het grote raadsel de vierde buisvoet daarvan is de aan sluiting als volg;
pin 1 is verbonden met pin 5 van de 6K7GT
pin 2 is niet aan gesloten
pin 3 is de 6,3 v aan sluiting
pin 4 en 5 zijn doorverbonden en ligt aan aarde
pin 6 is niet aangesloten
pin 7 ligt aan de hoogspanning
pin 8 is niet aangesloten
de ander twee lampen zitten op de goede plaats de 6V6 als eindlamp en de 5Y3G als gelijkricht lamp, dus blijf alleen buisvoet 4 over als raadsel ik kan zo geen lamp opnoemen met pin 1 als rooster pin 3 en 4 of 5 als gloeidraad met pin 4 of 5 als kathode en pin 7 als anode.
Misschien kun jij hier je licht eens over laten schijnen en kom met een juiste conclusie.

mvg Will

onbekende radio

door Andries van Bronkhorst ⌂ @, 04.08.2020, 21:22 (5 dagen geleden) @ Will

Dag Will,

Het blijft een raadsel. Aangezien in deze buisvoet een 6Q7 past betekent dat het een octal voet is. Voor zo ver ik weet hebben vrijwel alle octal buizen hun gloeidraad aansluiting tussen de punten 2 en 7, soms tussen 2 of 7 en 8, maar nooit aan 3, ik zou zo gauw geen uitzondering weten. Nummer 5 van de 6K7 is het remrooster g3: dat ligt meestal aan aarde. Wat kun je hiermee door deze aansluiting uit te voeren naar een andere lamp?

Ik vraag me iets anders af: het rechter deel van het chassis, met de uitgangstrafo zou dat later kunnen zijn toegevoegd? En de luidspreker, is dat nu een permanent magnetisch type?.

Het zou in theorie kunnen dat het oorspronkelijke toestel heeft bestaan uit het linkerdeel van het chassis, de originele luidspreker er een was met externe bekrachtiging en opgebouwde uitgangstrafo. Dan zou de 4e lampvoet kunnen zijn gebruikt voor de gelijkrichter. Dat klopt niet met de nu aanwezige bedrading, maar misschien zou iemand na deze verbouwing andere plannen met deze lampvoet hebben gehad. Als het hiervoor geschetste heeft plaatsgevonden het lost dit het probleem niet op, maar is wel een aanwijzing dat er wonderlijke dingen met dit toestel zijn gebeurd.

Ik zal er nog eens verder over nadenken. Jammer dat je zo ver weg woont, ik had deze "plaats delict" graag nauwkeurig willen onderzoeken. Misschien dat een ander forumlid er iets over kan vertellen.

Groet,
Andries

onbekende radio

door Will @, Zuidzande, 05.08.2020, 16:06 (4 dagen geleden) @ Andries van Bronkhorst

Hallo Andries.

Ik denk dat ik de oplossing weet van dit raadsel.
De stations schaal is ook geschikt voor een afstem oog, zie de foto van de schaal, in mijn geval is deze geblindeerd, misschien is dit een optie geweest voor een duurder toestel, in dat geval is de functie van de niet gebruikte buisvoet een aan sluit mogelijkheid voor een afstem oog b.v.b. een 6U5 die dan met een verloop snoertje gemonteerd kon worden, aangezien je voor dit oog alleen gloeispanning en hoogspanning nodig heb en de stuur spanning zou dan van G3 afkunnen komen, dit alles is maar een idee van mij maar iets anders kan ik niet verzinnen.
De luidspreker is een permanent type.
Het rechtse gedeelte moet wel origineel zijn daar hier ook de nu niet meer gebruikte spannings carrousel op zit, achter de 5Y3G staat een smoorspoel en aan de onder zijde van dit chassis zit de uitgangs trafo met de aansluiting van de luidspreker die met twee banaan stekkers is aangesloten, ook origineel, de voedings trafo zit in het linkse deel , al met al een apart toestel. Ik ga eerst beginnen met een nieuw net snoer te monteren daarna met alleen de 5Y3G er in er spanning op zetten via de bekende gloeilamp methode en eerst maar eens gaan meten hoe het spannings verloop is daarna zie ik wel verder met het steeds plaatsen van een lamp er bij beginnend met de 6V6. en dan maar hopen dat er nog leven in zit.

mvg Will

onbekende radio

door Andries van Bronkhorst ⌂ @, 07.08.2020, 11:12 (2 dagen geleden) @ Will

Dag Will,

Dat zou heel goed kunnen en lijkt me op dit moment de beste theorie. Ik ben blij dat mijn eerdere "verdenkingen" over het chassis onjuist zijn. Dat betekent dat er misschien weinig aan gesleuteld is. Wees voorzichtig met opstarten! Het is tenslotte een vrij zeldzaam toestel.
ik hoor graag hoe het afloopt. (via forum of mail)

Veel succes en groet,
Andries

onbekende radio

door Will @, Zuidzande, 07.08.2020, 16:08 (2 dagen geleden) @ Andries van Bronkhorst

Hallo Andries

Helaas zal het opstarten nog wel even duren aangezien de voedings trafo in een van de hoogspannings wikkelingen een fikse sluiting heeft, dus nu wordt het zoeken naar een vervanger en het liefste natuurlijk de zelfde die er al in zat, moet 2x 280 volt met midden aftakking hebben 6,3 en 5 volt met een midden aftakking. Deze trafo werd ook gebruikt door VDB-RAF Texas en Sparton in Engeland en JBR in Belgie dus misschien is er nog hoop en vind ik een sloper.

mvg Will

onbekende radio

door ruudtx @, 07.08.2020, 20:15 (1 dag, 20 uur, 41 min. geleden) @ Will

Belgische radioos kan je meteen herkennen op de schaal als daar regionale stations zijn aangegeven, uniek voor Belgie van voor de oorlog. Radio Antwerpen was de bekenste.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum