uitgangstrafo voor Sennheiser VKS 203 (Gezocht)

door walter wijnen @, 05.09.2020, 22:54 (21 dagen geleden)

ik ben op zoek naar een uitgangstrafo voor een Sennheiser VKS 203; het is een ultra linaire trafo. het mag ook een sloop toestel zijn met een correcte uitgangstrafo. gr Walter

uitgangstrafo voor Sennheiser VKS 203

door soundman2 @, Wouw, 06.09.2020, 10:57 (20 dagen geleden) @ walter wijnen

Geen alledaags toestel. Het merk Labor W, de voorloper van Sennheiser stamt uit de jaren 60.
De snelste manier om een dergelijke trafo te verkrijgen is overwikkelen.
Met een beetje geluk liggen de anodewikkelingen bovenop, zodat je niet alles hoeft over te wikkelen. Desecundaire windingen zijn bijna altijd nog in orde.
Het is een kwestie van minutieus uit elkaar halen, alles noteren of fotograferen en daarna precies namaken. Het kost wellicht een paar avonden, maar dan heb je de trafo die je zoekt.
Draad en isolatiemateriaal is tamelijk goed te verkrijgen.
Ik heb de mogelijkheid meer aangegeven en diverse forummers hebben inderdaad het karwei opgepakt en succesvol afgerond.

uitgangstrafo voor Sennheiser VKS 203

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 06.09.2020, 13:30 (20 dagen geleden) @ soundman2

Jaren geleden heb ik deze versterker ook ter reparatie aangeboden gekregen. Ook daarbij bleek een van de uitgangstrafo's defect te zijn. Ik heb toen de bewuste trafo proberen te vervangen door een Unitran type van AMROH, maar het verschil met de oorspronkelijke trafo was te groot. Ik heb toen zoals Soundman2 nu aanraadt de primaire wikkeling blootgelegd, die ligt inderdaad bovenop en de zaak afgewikkeld; na twee lagen werd de draadbreuk zichtbaar. Het draad bleek op een torsieknoopje gebroken. Blijkbaar had men bij de laatste wikkelingen niet goed opgelet, dat de draad niet op kon krullen.

Bij Sennheiser wikkelde men dit soort trafo's nog met de hand in 1960. Waarom men voor een 2x EL95 balanstrap gekozen heeft is me nooit duidelijk geworden trouwens, maar dit is wel de reden, dat je niet makkelijk een goede vervanger zult vinden, als je dit zou willen.

uitgangstrafo voor Sennheiser VKS 203

door soundman2 @, Wouw, 06.09.2020, 15:42 (20 dagen geleden) @ castafiore2010

:OK:
Zo'n breuk kun je repareren door de einden over een cm in elkaar te draaien, na het verwijderen van de laklaag en doorsolderen. De las verpakken in een dubbelgevouwen isolatiepapiertje en de zaak weer terug wikkelen.
Soms kan het repareren van een trafo heel erg meevallen, zoals Castafiore laat zien.

uitgangstrafo voor Sennheiser VKS 203

door walter wijnen @, 08.09.2020, 09:02 (19 dagen geleden) @ soundman2

beste mede hobby mensen, inmiddels is me ook al duidelijk geworden dat dit type niet dagelijks voorkomt. de optie van over wikkelen lijkt me wel de beste oplossing. maar dat zal dan wel een winterproject worden. mocht er onverhoopt tocht nog iemand zijn die een trafo heeft hou ik me aanbevolen. ik wil iedereen bedanken voor het meedenken. veel plezier met de hobby! gr Walter

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum