VHF ontvanger (Techniek Radio/TV)

door Paul de Goede @, Leidschendam, 07.09.2020, 15:45 (1320 dagen geleden)

Dag allemaal,

Puur voor de lol denk ik er over om deze VHF ontvanger te bouwen rond een enkele ECC81:

[image]vhf ontvanger by Paul Goede, on Flickr

Het origineel komt uit een ingescand nummer van Radio-TV experimenter uit eind jaren '50.

Zijn er zo al opmerkingen over het schema? Het origineel is gedacht als batterij ontvanger met een koptelefoon. Ik dacht er over om hem op een radiochassis te bouwen en gebruik te maken van de bestaande lf versterker. Moet ik dan nog aan bepaalde dingen denken? Afschermen? Ver bij de voedingstrafo vandaan et cetera?

En heeft er iemand toevallig nog een afstemcondensator in het bereik 3 - 15pf? Dat is niet het standaardmodel uit een huiskamerradio.

Met vriendelijke groet, Paul

VHF ontvanger

door Robert Gribnau, 07.09.2020, 16:14 (1320 dagen geleden) @ Paul de Goede

Dag Paul,

Het schema is denk ik voor een hoogohmige koptelefoon bestemd (de anodestroom van de tweede trap loopt er doorheen; de uitgang voert spanning). Misschien als je de koptelefoon vervangt door een weerstand met dezelfde dc-weerstandswaarde (2000 Ohm?) als die de toen gebruikelijke koptelefoons hadden. Mogelijk dat een condensator met een kleine waarde (47-100 pF?) parallel aan die weerstand nog wat resterend HF weg filtert. Via een scheidingscondensator vanaf de anode kan je dan het LF signaal afnemen.

Groet,
Robert

VHF ontvanger

door Paul de Goede @, Leidschendam, 07.09.2020, 16:15 (1320 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Hoi Robert, daar had ik helemaal niet aan gedacht, maar je hebt waarschijnlijk gelijk. Ik houd er rekening mee.

mvg, Paul

VHF ontvanger

door gerard ⌂ @, Zeist, 07.09.2020, 16:24 (1320 dagen geleden) @ Paul de Goede

Het lijkt me een beetje onlogisch dat het rooster van de eerste buis via R1 is verbonden met de anodepotentiaal. Ik zou het logischer vinden als die R1 naar de katode zou lopen. Dus even checken of dat echt zo moet als op schema, danwel er misschien iets fout getekend is.

Wat ga je ermee horen als het af is? Het ontvangertje zou tussen 30 en 200 MHz werken, en het is geschakeld als AM detector. Ze zijn vergeten er een FM stand (voor 88-108 MHz) in te bouwen; misschien kun je toch FM stations horen met flankdetectie. En DAB+ zie ik er ook niet in. Misschien kun je er wel vliegtuigen mee horen, die werken namelijk nog steeds in AM, zo tussen 110 en 130 MHz ongeveer. Maar bv marifoons rond 156MHz zijn allemaal FM (smalbandig) tegenwoordig. Ik ben heel benieuwd!

VHF ontvanger

door Paul de Goede @, Leidschendam, 07.09.2020, 16:30 (1320 dagen geleden) @ gerard

Ik hoop inderdaad op de luchtvaartband. Weer eens iets anders dan Skyradio.

Ik loop het schema nog eens helemaal na voordat ik aan de slag ga. Al ga ik er eigenlijk van uit dat de bladen in die tijd vrij serieus omgingen met het voorkomen van mogelijke fouten in schema's. Bijvoorbeeld door schema's door verschillende redactieleden te laten checken.

Met vriendelijke groet, Paul

VHF ontvanger

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 07.09.2020, 17:06 (1320 dagen geleden) @ gerard

Het lijkt me een beetje onlogisch dat het rooster van de eerste buis via R1 is verbonden met de anodepotentiaal. Ik zou het logischer vinden als die R1 naar de katode zou lopen.

Dat klopt, R1 moet van rooster naar kathode lopen. Zoals het nu getekend staat gaat het niet werken.

De ontvanger is een regeneratieve ontvanger, afhankelijk van wat je ontvangen wilt moet de ontvanger net tegen genereren aan worden gezet (AM, FM) of net in genereren worden gezet (SSB en ongedempte telegrafie (CW).
Dat punt kun je instellen/opzoeken met R4.

Wel een opmerking. De schrijver ontvangt veel signalen van zeer ver en het artikel is van eind jaren vijftig.... In 1958 was er een zeer sterk zonnevlekkenmaximum die in het betreffende frequentiegebied een positieve uitwerking heeft wat lange afstandsontvangst betreft. Zo'n zonnevlekkenmaximum komt gemiddeld eens per 11 jaar voor maar daar kan wat afwijking in zitten.

Verwacht niet dat je nog politie, brandweer etc. zult ontvangen. Dergelijke diensten hebben inmiddels een digitale radio-infrastructuur en daar kun je met dit ontvangertje niets van afluisteren. Ook DAB+ is om die reden niet af te luisteren.

Vr. groet, Ron

VHF ontvanger

door Jan Bus @, Amersfoort, 07.09.2020, 16:39 (1320 dagen geleden) @ Paul de Goede

Dit is zgn superregeneratieve ontvanger (superreg). Deze heeft een zeer grote gevoeligheid. Echter in deze vorm kun je hem niet gebruiken vanwege de zeer grote straling. De superregeneratieve detector is direct met de antenne gekoppeld en zal zeker veel storing in de directe omgeving veroorzaken. Er moet op zijn minst nog een buis voorgeschakeld worden die niet eens zoveel hoeft te versterken, maar er wel voor moet zorgen dat de detector afgeschermd is van de antenne.

Vervang je de koptelefoon door een weerstand (bv. 50 kOhm) dan kun je de ontvanger via een koppelcondensator aansluiten op een LF-versterker

Jan

VHF ontvanger

door Paul de Goede @, Leidschendam, 07.09.2020, 16:45 (1320 dagen geleden) @ Jan Bus

Dankjewel Jan, ik studeer er nog even op. Wellicht zijn er ook andere schema's voorhanden die dat nadeel niet hebben.

mvg, Paul

VHF ontvanger

door Laurens @, Zaandam, 07.09.2020, 17:06 (1320 dagen geleden) @ Jan Bus

Inderdaad.

Je kan zomaar tientallen tot honderden milliwatts uitstralen met een schakeling zoals deze, als de buis op normale instelling draait.

Daarnaast is de werking niet zo fantastisch tegenwoordig. Je krijgt veel bijgeluiden doordat de 19khz en andere subcarriers van een moderne FM zender, 'ruzie' krijgen met de eigen quench frequentie.
Flankdetectie werkt normaliter wel aardig.

Een superregeneratieve ontvanger kun je eventueel wel proberen met laagspanningsbuizen. Probeer het eens met een ecc86 of ecc85 op 12v anodespanning. Meestal heb je niet meer dan 1mA anodestroom, en dan zal je uitgestraalde signaal amper een paar meter ver komen.

Andere 'rechtuit' schema's voor FM zul je niet zo snel vinden, de gevoeligheid is vaak onvoldoende.

Zoek ook eens op 'pulse counting receiver'. Dat is wél een echte FM detector.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

VHF ontvanger

door Paul de Goede @, Leidschendam, 07.09.2020, 18:07 (1320 dagen geleden) @ Laurens

Dankjewel Ron en Laurens. Ik ga mij vooral maar eens wat zorgvuldiger inlezen in dit type ontvangers, dat kan nooit kwaad!

En inderdaad: vanaf C2000 is er niet zoveel spannends meer te ontdekken in de ether. De luchtvaartcommunicatie schijnt nog wel analoog te zijn.

Mvg, Paul

vhf ontvanger

door Sieme @, Niekerk, 07.09.2020, 18:33 (1320 dagen geleden) @ Paul de Goede

Geen tekst

--
het experiment heeft altijd gelijk

VHF ontvanger

door Sieme @, Niekerk, 07.09.2020, 19:08 (1320 dagen geleden) @ Paul de Goede

Zoeken op superregeneratief.
Het is in principe een heel gevoelige AM-ontvanger maar straalt als de (z....)
Er moet echt een isolatietrap tussen antenne en ontvanger.
De eenvoudigste manier is een triode in geaardroosterschakeling.
Antennekoppellus van de detector in de anode en de lintlijndipool ontvangantenne over z'n kathodeweerstand.
Op die manier heb ik in de eind 70-er jaren met een ECC85 een Clipper(PanAm was toen nog niet failliet)
Gander horen oproepen en dat op vhf.Het kan natuurlijk zijn dat ie dacht dat ie op HF zat maar hij was toch Ierland al dik voorbij,antenne een meetsnoertje aan de gordijnen
Experimenteermogelijkheden genoeg,
vruchtbare studie toegewenst,
Sieme

--
het experiment heeft altijd gelijk

VHF ontvanger

door Paul de Goede @, Leidschendam, 07.09.2020, 20:51 (1320 dagen geleden) @ Sieme

Bedankt voor de suggesties Sieme, ik ga eens wat in het schema krassen.

Mvg, Paul

VHF ontvanger

door Paul de Goede @, Leidschendam, 08.09.2020, 11:16 (1320 dagen geleden) @ Paul de Goede

Ik las hier op het forum iets over ethervervuiling door zonnepanelen. Nu heb ik hier twaalf zonnepanelen en een bijbehorende omvormer dus ik vraag mij af of ik daarmee al niet veel meer storing veroorzaak dan dit éénpittertje op zich zou kunnen nemen. Ik vraag het niet als rechtvaardiging hoor, ik ben gewoon nieuwsgierig.

mvg, Paul

VHF ontvanger

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 08.09.2020, 11:56 (1320 dagen geleden) @ Paul de Goede

Ik las hier op het forum iets over ethervervuiling door zonnepanelen. Nu heb ik hier twaalf zonnepanelen en een bijbehorende omvormer dus ik vraag mij af of ik daarmee al niet veel meer storing veroorzaak dan dit éénpittertje op zich zou kunnen nemen. Ik vraag het niet als rechtvaardiging hoor, ik ben gewoon nieuwsgierig.

mvg, Paul

Beste Paul,

Ook hier liggen 12 zonnepanelen op het dak en die storen niet. Of je problemen hebt met storing en zo ja hoeveel is afhankelijk van de invertor die je gebruikt. Een goede invertor stoort niet of nauwelijks. Maar vaak worden wat goedkopere modellen gebruikt ("het kost al genoeg";) en die kunnen wel storing opwekken. Soms kun je hier nog wat aan verbeteren door bijvoorbeeld wat ferriet kralen toe te passen, maar soms krijg je het niet weg...... Je kan het eenvoudig controleren met een portable (AM) radio.

Succes!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

VHF ontvanger

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 08.09.2020, 12:53 (1320 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Deze inverters variëren in prijs van 30 tot 300 Euro, hoe kom je erachter wat 'een beetje een goede' is, zoals je zegt. Het hoort eigenlijk niet thuis op dit forum, maar waar die krengen beginnen te storen op buizenradio's hebben we er wel mee te maken..

VHF ontvanger

door Forumbeheer @, 08.09.2020, 12:59 (1320 dagen geleden) @ castafiore2010

Het onderwerp is Paul's VHF-ontvanger.
Blijf daar s.v.p. bij.

Forumbeheer.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum