volume (Techniek Radio/TV)

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 08.09.2020, 16:01 (11 dagen geleden)

Ik heb een radio gerepareerd en gereviseerd wat nodig is. Alle spanningen zijn dik in orde. Ontvangen doet ie prima op alle banden. Buizen zijn AZ41 EL41 ECH41 EAF42 en EBC41. De radios is een chassis onbekend merk in een houten kast onbekend met grundig logo.

In ontvangst modus valt op dat het volume op alle MG LG KG banden bij stand dicht toch uit despeaker goed hoorbaar is. Wie herkent dit probleem en heeft tips.

--
groet Sander
[image]

volume

door johan van wijngaarden @, omgeving raamsdonk (noord brabant), 08.09.2020, 16:09 (11 dagen geleden) @ S.Leunissen

Hoi

Bij tips en trucs
En dan storingen verhelpen


Staat ook een vergelijkbaar probleem

Advies daar is slecht contact naar massa van de loper

Gr johan

volume

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 08.09.2020, 16:14 (11 dagen geleden) @ johan van wijngaarden

Hoi Johan bedankt voor de verwijzing:

Ik heb het net ook ontdekt (gezocht op ander thema volume, terwijl geluid het trefwoord is).

Hier het betreffende artikel.

Philips B3X40U: Als ik het toestel aanzet, en het volume op de laagst mogelijke stand zet, komt er toch al een flinke dot lawaai uit de speakers. Overigens functioneert de regeling van het volume verder perfect. Helaas is de beginwaarde dus te hoog.
Het moet haast wel een slecht contact zijn met de massa. De onderzijde van de volumeregeling zit aangesloten aan de massa (R 10a). Dan zit er nog een middenaftakking op voor een beetje loudness. Bovenaan wordt het signaal toegevoerd. Met de loper wordt het signaal afgenomen. Als er slecht massacontact is dan werkt de volumeregelaar niet meer als spanningsdeler.

--
groet Sander
[image]

volume

door johan van wijngaarden @, omgeving raamsdonk (noord brabant), 08.09.2020, 19:15 (11 dagen geleden) @ S.Leunissen

Hoi

klopt die bedoelde ik
Bij tips en trucs
Hopelijk heb je er wat aan

Groet johan

volume

door Peter1952 @, 08.09.2020, 19:55 (11 dagen geleden) @ S.Leunissen

Dit probleem is vaak te wijten aan de EBC41. Daarin zit de dtectiediode die de kathode gemeenschappelijk heeft met de voorversterker. Deze buizen schijnen in de loop van de tijd een soort weerstand te krijgen die in serie met de kathode gedacht moet worden. Over deze weerstand blijft een l.f. spanning staan die door de buis versterkt wordt. Doordat het doordringen via de kathode plaats vindt, helpt dichtdraaien van de volumeregelaar niet. Een oplossing is te zoeken naar een EBC41 die dit probleem niet of nauwelijks heeft. Je kunt ook de detectiediode loskoppelen en in plaats daarvan een aparte germanium diode plaatsen. Er kan dan geen l.f. spanning van de detectiediode meer over de denkbeeldige kathodeweerstand komen te staan.

Groeten,
Peter

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum