problemen eindtrap BX732A (Techniek Radio/TV)

door Richard Ooms, 01.01.2009, 22:08 (5617 dagen geleden)

De eindtrap (push pull) van de BX732A heeft sinds kort een probleem. Beetje brom zware doffe dreunen en een van de twee EL84's gloeit rood. Wat kan het probleem zijn. De radio verkeert in nieuwstaat (nog nooit aan geknoeid en altijd droog gestaan) en alle buizen zijn recent vervangen door nieuwe exemplaren, waardoor de FM weer super gevoelig is.
Ik vermoed een lekkende condensator (elco) in het hoogspanningsgedeelte? Wie weet waar ik moet zoeken? Helaas heb ik alleen een digitale multimeter om e.e.a. door te kunnen meten.

problemen eindtrap BX732A

door Paul Brouwer @, Haarlem, 02.01.2009, 01:07 (5617 dagen geleden) @ Richard Ooms

Hallo Richard,

Naar alle waarschijnlijkheid is de uitgangstrafo, danwel één van de twee primaire wikkelingen, defect.

Het is zeerwel mogelijk dat dit door een defecte koppel-C (C107) veroorzaakt is.

Groet,
Paul

--
[image]

problemen eindtrap BX732A

door Ed van der Weele † @, Zeist, 02.01.2009, 06:54 (5616 dagen geleden) @ Richard Ooms
Bewerkt door Ed van der Weele †, 02.01.2009, 07:02

[image]

Trek de beide eindbuizen uit de buishouders.
Sluit de DC voltmeter aan op punt 2 van B8 en het chassis. Zet de radio daarna aan.
De spanning op punt 2 (het stuurrooster) van B8 moet 0 Volt zijn. Meet je hier een positieve spanning dan is de koppelcondensator C107 lek en moet worden vervangen.

Bij radio's van deze leeftijd is het sowieso verstandig de koppelcondensatoren (deze radio heeft er 2) preventief te vervangen om storingen en vervolgdefecten te voorkomen.
De koppelcondensator C107 aan B8 noemde ik al, de tweede koppelcondensator is C105 tussen de twee triodes ECC40.

problemen eindtrap BX732A

door Jacq @, Brunssum, 02.01.2009, 10:00 (5616 dagen geleden) @ Richard Ooms

Hallo Richard,

Om een radio te repareren heb je, naast goed gereedschap, aan een multimeter voldoende. Andere meetinstrumenten zijn eigenlijk overbodig, wel leuk om te hebben.

Groet en succes met de reparatie,

Jacq

problemen eindtrap BX732A

door huub.jak, 02.01.2009, 10:46 (5616 dagen geleden) @ Jacq

jA JACQ IN DE MEESTE GEVALLEN WEL MAAR OOK HOE MEN ER MEE OMGAAT WAT TE METEN,IN DE EIND TRAP KAN MEN HET ZEER GOED ER MEE VOLDOEN, HUUB.J

problemen eindtrap BX732A

door Jacq @, Brunssum, 02.01.2009, 13:24 (5616 dagen geleden) @ huub.jak

Hallo Huub,

Inderdaad. Naast de multimeter en goed gereedschap is soms, heel soms, een signaalvolger handig. Belangrijker is systematisch werken, reduceren van mogelijke oorzaken. Meten is weten als je weet hoe je moet meten.
De radiowerkplaatsen van weleer waren minder voorzien van meetinstrumenten als de hobbyruimte van menig radiohobbyist nu. Zo kon je onlangs op dit forum foto’s van werkplekken van forumleden zien, allemaal prachtig ingericht, om vrolijk van te worden.
Als je veel meetapparatuur bezit heb je op radiotechnisch vlak meer mogelijkheden om leuke dingen te doen en daar gaat het uiteindelijk om, leuke dingen doen. Maar om te repareren is een uitgebreid instrumentarium niet direct noodzakelijk.

Groet,
Jacq

problemen eindtrap BX732A

door huub.jak, 02.01.2009, 14:33 (5616 dagen geleden) @ Jacq

Ja jacq mijn instrumentarium is ook vrij wel compleet ik heb aleen geen wobulator, maar ik zit ook niet onodig aan trimmers, het is ook goed om te weten wat men niet moet doen, erst goet overdenken en dan doen, ik moet zeggen dat ik daar toch wel redelijk goed succes mee heb gehad, ja met een schoop en tongenerator .met bloc en sinus ,en wattmeter buizen tester, tracer werkt men zuiverder, voor al balance versterkers .ik wil altijd gelijke sinus en een mooi blocje met de toonregeling recht, midde, dat hoort bij verterkers. dus gereedschap met werk metode is bekangrijk , anders is het 3x niks, huub.j

problemen eindtrap BX732A

door Richard Ooms, 02.01.2009, 15:10 (5616 dagen geleden) @ huub.jak

Bedankt voor alle waardevolle tips en adviezen. In het verleden (alweer 25 jaar geleden) ben ik heel actief geweest in het (proberen) te repareren van oude toestellen, van zowel radio’s al tv’s. Inderdaad door het logisch nadenken en soms met de hulp van mijn oom, die er toen echt verstand van had, heb ik redelijk wat toestellen kunnen redden van de stortplaats. Vanaf mijn 12e tot aan mijn 17e was is er behoorlijk actief mee bezig. Daarna gaan studeren en ben mijn handigheid in de elektronica min of meer kwijt. Overigens heb ik het nooit over mijn hart kunnen verkrijgen om mijn verzameling van de hand te doen evenals partijen buizen uit de apparaten die ik niet heb kunnen redden. Er zitten leuke toestellen die grotendeels afkomstig zijn van toen nog levende familie, buren en kennissen. De leukst zijn de voor- en direct naoorlogse toestellen. Deze toestellen spelen nog steeds ondanks de vettige platte teercondensatoren. Het spul van latere data heeft veel meer last van veroudering.

Ook altijd een zwak voor bandrecorders gehad, vooral de EL3530 (Duitse variant met lederen koffer en speaker aan de zijkant), een onverwoestbaar en eenvoudig geconstrueerd apparaat, die ik af en toe gebruik om opnames te maken van de zangkwaliteiten mijn dochters.

Verder nog een Grundig Zauberspiegel uit 1959 met afstandbediening (via kabeltje) en met een automatisch zenderzoeksysteem (alleen VHF) en automatisch dimmen van helderheid beeld naar gelang het omgevingslicht. Dit alles in een fraai meubel ondergebracht. Ook nog een JoBoTon platen wisselaar met alles erbij (adapter, omschrijving). Heel inventief en simpel apparaat.

Ik ben onder de indruk van de kracht van dit forum. Als ik wat rond kijk is er een schat aan kennis bij elkaar gebracht. Heel handig als je er zelf niet zoveel kennis over hebt. Ga er zeker gebruik van maken!

problemen eindtrap BX732A

door Richard Ooms, 03.01.2009, 17:40 (5615 dagen geleden) @ Richard Ooms

Probleem opgelost. Het vervangen van de koppelcondensator heeft de oorzaak weggenomen. Achteraf was het visueel te herkennen. De oude bruine Wima condensator met productiedatum '53 en in de vorm van een snoepje was niet mooi vlak (bobbels en haarscheurtjes) en glimmend meer. Omdat deze direct onder de buisvoet zat gesoldeerd was dit niet zichtbaar.

Dank voor het aandragen van de oplossing.

Richard Ooms

problemen eindtrap BX732A

door Ed van der Weele † @, Zeist, 03.01.2009, 21:22 (5615 dagen geleden) @ Richard Ooms

De oude bruine Wima condensator met productiedatum '53 en in de vorm van een snoepje was niet mooi vlak (bobbels en haarscheurtjes) en glimmend meer.

Het maakt niet uit hoe een Wima condensator eruit ziet. Als hij glimmend bruin is zegt dat al voldoende. Die dingen zijn altijd zo lek als een zeef.
Rigoureus alle bruine Wima's eruit en vervangen door Philips mosterdkleurige als je het in de zelfde stijl wilt houden, of anders door moderne condensatoren.
De radio zal er enorm van opknappen en het scheelt in de toekomst heel veel reparaties.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum