Geluid te "schel" (Techniek Overig)

door henk43 @, Bovensmilde, 16.10.2020, 14:54 (6 dagen geleden)

Een goede kennis kwam met een grammofoontje van onbekende makelij aanzetten met als klacht is te zacht en geluid is te schel.Daar mijn gehoor boven de 4000Hz weg is hoorde ik het niet en het volume vond ik acceptabel gezien de buizenbezetting (ecc83 waarvan maar de helft gebruikt werd en el84) Natuurlijk geen schema en de toonregeling werkte volgens mij ook normaal.
Diverse Ero condensatoren in het toonregelgebied vervangen maar hij bleef schel volgens mijn kennis.Totdat ik op het idee kwam de kathode elko van de el84 te testen.Die bleek verlopen te zijn van 50 naar 1.5 UF.Gelijk het volume veel harder en volgens de kennis was de klankleur nu ook goed .Mijn verklaring achteraf is dat bij lage frequenties de stroom door de eindbuis het grootste is en daardoor het negatief ook (omdat de kathode elko capaciteitsarm was) en dus de versterking minder,waardoor de hoge frequenties meer versterken dan de lage.Is mijn redenering fout dan hoor ik het graag.

Geluid te "schel"

door soundman2 @, Wouw, 16.10.2020, 15:23 (6 dagen geleden) @ henk43

Het heeft niet zo zeer met de negatieve voorspanning te maken, maar de inwendige weerstand van de elco voor de lage tonen. Er vindt dan veel meer tegenkoppeling plaats t.o.v de wat hogere frequenties. Zou je de elco weglaten dan speelt de versterker ook goed, alleen veel zachter.

Geluid te "schel"

door Peter1952 @, 16.10.2020, 16:01 (6 dagen geleden) @ soundman2

Dat zal wel een Garrard of Triotrack geweest zijn, daarvan werd van de ECC83 maar één helft gebruikt.
Het nadeel van een kathodeweerstand is, dat er tegenkoppeling optreedt. Dit voorkom je door de kathodeweerstand te ontkoppelen met een elco van voldoende capaciteit. Als de capaciteit te veel gedaald is, is de ontkoppeling niet meer voldoende voor de lage frequenties.
De versterking voor de lage frequenties is dan veel lager vandaar het schelle geluid.
Als de ECC83 ook een kathodeelco heeft, zal die ook wel niet goed meer zijn.

Groeten,
Peter

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum