HF probleem Grundig 4085 (Techniek Radio/TV)

door Mick @, Rotterdam, 24.10.2020, 20:53 (1252 dagen geleden)

Beste forummers,

Met de revisie van een Grundig 4085 wil het even niet vlotten. Het probleem zit in de ontvangst van de middengolf. De FM speelt uitstekend. Het chassis is uitgekast en vrijwel alle papiercondensatoren zijn reeds vervangen. De gelijkspanningen zijn goed. De afregelprocedure van Grundig heb ik voor de zekerheid nagelopen en volgens mij moet dat wel kloppen.

Het probleem is een slechte gevoeligheid op de AM-band bij gebruik van de ferroceptor. Op een buitenantenne (draad) gaat het goed. Als ik mijn vinger tegen de spoelen van de ferroceptor houd, wordt de ontvangst stukken beter. Ook als ik een meetkabeltje met krokodillenklem aan de "warme" kant (zie pijl) van de ferroceptor bevestig, is de ontvangst prima. De spoelen in het HF gedeelte heb ik doorgemeten en geen is onderbroken. Wel heeft spoel 9208-59 een bijzonder lage weerstand, bijna 0 Ohm, maar dat zal wel zo horen. De schakelaars heb ik schoon gespoten.

Ter verduidelijking heb ik het relevante deel van het schema afgebeeld. C1 is de afstemcondensator. In de rechter tekening is de ferrietantenne ingeschakeld en is de externe antenne buiten werking.

[image]

Iemand een idee waar het mis gaat?

Alvast dank en groeten, Mick

HF probleem Grundig 4085

door Mick @, Rotterdam, 24.10.2020, 22:25 (1252 dagen geleden) @ Mick
Bewerkt door Mick, 24.10.2020, 23:10

Nou, het probleem lijkt al te zijn opgelost. Ten einde raad had ik de ferroceptor losgesoldeerd en er zomaar eentje uit de onderdelenbak aan gezet. Daarmee was de ontvangst al een stuk beter. Toen maar de oorspronkelijke ferroceptor gedemonteerd en de spoelen losgenomen. Aan een van de uiteinden lag een deel van het koper over de wikkelingen heen. Het lijkt erop dat daar sluiting is geweest, want nu ik de zaak weer provisorisch heb gemonteerd, is de ontvangst ineens een heel stuk beter! Klinkt dit voor iemand bekend? Nu nog opnieuw afregelen en vastzetten. Ik heb er wel vertrouwen in. Heb ik toch haast een week op zitten prakkiseren :-(

Groeten, Mick

HF probleem Grundig 4085

door Franc @, 25.10.2020, 09:26 (1251 dagen geleden) @ Mick

Nee, dat is het laatste waar je aan denkt!

Een ferrietantenne spoel wordt niet overbelast, veroudert nauwelijks.
Alleen kun je er per ongeluk tegen aan komen, beetje fragiel is het wel.

Maar anderzijds heel knap dat je begon door een andere ferrietantenne aan te sluiten het euvel gevonden hebt, hulde!
Doormeten is ook al moeilijk met nauwelijks weerstand, dus daar ga je niet snel zoeken!

Een week prakkiseren; wat geeft het?
Het is hobby, zonder deadline toch?
Beter dit dan in die week je hele radio verprutsen.

Goed opgelost.:OK:

Groet Frank

HF probleem Grundig 4085

door KEKuijk @, Dommelen (gemeente Valkenswaard), 27.10.2020, 15:49 (1249 dagen geleden) @ Mick

Exact ditzelfde probleem heb ik ook gehad.
Na heel lang zoeken kwam ik erachter dat de gevoeligheid geweldig toenam door de ene spoel op de ferroceptor verder weg te schuiven van de andere.
Karel

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum