Waarde van een koppel condensator (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 14.11.2020, 15:34 (9 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Toen ik nog wat minder ervaring had met het vervangen van defecte radio-onderdelen probeerde ik altijd de oorspronkelijke waarde van een weerstand of condensator zo veel mogelijk (en liefst voor 100%) te benaderen. Op zich een goed uitgangspunt, want dan kan er niks mis gaan.

Dat dit niet altijd nodig is bewijst mijn Philips BX233U waar ik onlangs nog mee aan het tobben was om het schaalkoord te vervangen. Gelukkig ligt het touwtje er inmiddels op......

Omdat het chassis toch uit de kast was besloot ik de Wima- en teercondensatoren te vervangen en
ontdekte ik dat de koppelcondensator al eens eerder was vernieuwd door een mosterd C.
Volgens de documentatie moet deze koppelcondensator een waarde hebben van 15.000 pF maar de in het verleden gemonteerde mosterd condensator bleek een waarde te hebben van 0,15 uF en dat is 10 keer zo veel.

[image]

Wel een beetje slordig van de vorige reparateur, maar voor het geluid van de radio maakt dat kennelijk niets uit, want na vervanging door een juiste condensator van 0,015 uF was er geen enkel verschil te horen en geniet ik bijna dagelijks van het zuivere FM geluid in de keuken.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

Waarde van een koppel condensator

door peetey @, Lanaken, Belgie, 14.11.2020, 15:47 (9 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans, als je in buizenversterker schema's kijkt zie je vaak ook veel hogere waardes gemonteerd tot wel 400k aan toe.
Dat dit in radio's niet gebeurde heeft natuurlijk alles te maken met prijs. In de jaren 50-60 waren condensatoren relatief duur en aangezien alles tot op de laatste cent werd doorgerekend monteerde men zelden een waarde hoger dan 20k.

In veel goedkope radio's werd zelfs het stop weerstandje aan het stuurrooster gewoon weggelaten..

grtz,
Peter

Waarde van een koppel condensator

door Mans Veldman @, Leidschendam, 14.11.2020, 16:19 (9 dagen geleden) @ peetey
Bewerkt door Mans Veldman, 14.11.2020, 16:25

C58 (de koppelcondensator naar de eindbuis) vormt samen met de roosterlek weerstand R33 een hoogdoorlaatfilter (snijdt lage frequenties af).
[image]
Met 15nF en 560K is het kantelpunt 18Hz, bij 150nF een factor 10 lager (1,8 Hz). Het doorgeven van deze hele lage frequenties is zinloos in een radiotoestel, ze zitten al niet in het uitgezonden spectrum maar komen ook moeizaam door het kleine uitgangstrafootje. Dit verklaard waarom Hans geen verschil hoort. Zou je de koppelcondensator nog een factor 10 kleiner nemen, of nog kleiner, dan ga je het wel horen in verminderde lage tonen weergave.

Het prijsverschil van een 15nF t.o.v. 150nF condensator lijkt mij verwaarloosbaar, ook als je ze in grote aantallen toepast in een radiofabriek

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away

Waarde van een koppel condensator

door Goldline @, Velsen, 14.11.2020, 17:03 (9 dagen geleden) @ Mans Veldman

zou die bestaande condensator toch vervangen ,vanwege de te lage spanning 125 volt.
15 nF /400v

--
Cees PA1DBA

Waarde van een koppel condensator

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 15.11.2020, 06:21 (9 dagen geleden) @ Goldline

Mee eens.

Onder normale omstandigheden zal de spanning aan de anode van de UABC80 rond de 60 Volt zijn (zie schema). Omdat de radio een gelijkrichtbuis in de voeding heeft, zal de voedingsspanning pas opkomen als de UABC80 al (wat) geleid dus ook bij opstart zal de anodespanning waarschijnlijk niet boven de 125 Volt uitkomen.

Maar als er wat met/rond de UABC80 mis zou zijn waardoor er nauwelijks/geen anodestroom loopt (nauwelijks emissie of geen/slecht contact in de buishouder), kan/zal de anodespanning stijgen tot rond de 160 Volt.

Groet,
Robert

Waarde van een koppel condensator

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 15.11.2020, 14:10 (9 dagen geleden) @ Robert Gribnau

En je moet de spanning die de condensator opslaat, ook meerekenen. Die loopt natuurlijk wel gewoon mee met het signaal dus dat is misschien meer een kwestie van de maximale dV/dt niet overschrijden. Omdat het om sinussen van niet al te hoger frequentie gaat, loopt dat misschien wel los, maar toch.

Waarde van een koppel condensator

door Hans Op den Camp @, Leusden, 15.11.2020, 19:51 (8 dagen geleden) @ Goldline

Inderdaad Cees,

Want ik meet 155 V ten opzichte van de massa van het chassis maar kennelijk betekent de 125V van de condensator een spanning die de fabrikant garandeert zonder door te slaan en kan de werkelijke doorslagspanning misschien wel het 10-voudige zijn.....
Ik heb inmiddels een bestelling geplaatst bij Jukebox R. en zal ik de bewuste condensator definitief vervangen voor een waarde die de ingenieurs van Philips in 1953 hebben bedoeld.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

Waarde van een koppel condensator

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 15.11.2020, 21:11 (8 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Dag Hans,

Als je 155 V meet aan de anode van de UABC80, lijkt me iets mis te zitten. Het schema geeft daar 60 V aan.

Groet,
Robert

Waarde van een koppel condensator

door MarcelvdG @, 14.11.2020, 19:14 (9 dagen geleden) @ Mans Veldman

Soms wordt er bewust een wat kleine koppelcondensator gebruikt om motorboten te voorkomen, vooral in audioversterkers met een flinke versterking.

Stel dat je een voeding hebt met de gebruikelijke cascade van RC-netwerken om de brom eraf te filteren. Een latere audiotrap kan dan onbedoeld via de impedantie van het filternetwerk terugkoppelen op een eerdere audiotrap en mogelijk oscillaties veroorzaken. Dat gebeurt dan vooral bij diep subsone frequenties, want bij hogere frequenties filteren de filtercondensatoren van de voeding alles weg. Door dan wat krappe koppelcondensatoren te gebruiken, kun je de onbedoelde lus voor diep subsone frequenties om zeep helpen.

Maar goed, dat is hier dus niet van toepassing.

Waarde van een koppel condensator

door soundman2 @, Wouw, 14.11.2020, 20:59 (9 dagen geleden) @ MarcelvdG

Dat is wel een ontzettend lapmiddel.
Het getuigt van weinig inzicht in de bouw van versterkers.

Waarde van een koppel condensator

door Goldline @, Velsen, 15.11.2020, 01:00 (9 dagen geleden) @ soundman2

Dit ontstaat door de (te) kleine uitgangstrafo die voor zeer lage tonen (die de speaker sowieso niet kan weergeven) te veel fasedraaing geeft. dit resulteert in "motorboten" de tegenkoppeling
gaat voor deze frequenties als meekoppeling werken.

--
Cees PA1DBA

Waarde van een koppel condensator

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 15.11.2020, 06:45 (9 dagen geleden) @ soundman2

Dag soundman2,

Zijn de koppelcondensatoren van slechts 2 nF (= 0,002 uF) in deze versterker van Valvo dan ook ontzettende lapmiddelen?

Groet,
Robert


[image]

[image]

Waarde van een koppel condensator

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 15.11.2020, 10:49 (9 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Dag soundman2,

Zijn de koppelcondensatoren van slechts 2 nF (= 0,002 uF) in deze versterker van Valvo dan ook ontzettende lapmiddelen?

Groet,
Robert


[image]

[image]

Hier wordt een sterke spanningstegenkoppeling toegepast waardoor het frequentiebereik ook vrij sterk wordt uitgebreid. De combinatie met kleine condensatoren zogt dat tevens een rumble filter wordt gecreëerd met weliswaar een wat hoge Q-factor en de lage tonen ietsjes toeneemt. Niks mis mee met dat concept.

groetjes,
-=Kees=-

Waarde van een koppel condensator

door MarcelvdG @, 15.11.2020, 14:47 (9 dagen geleden) @ Kees van Dijke

Je verpest er de lusversterking voor lage frequenties mee, waarschijnlijk dat de vervorming daarom hoger is bij 40 Hz dan bij 1 kHz.

Waarde van een koppel condensator

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 15.11.2020, 19:03 (8 dagen geleden) @ MarcelvdG
Bewerkt door Robert Gribnau, 15.11.2020, 19:13

Ik vermoed dat de lage waarde van de koppelcondensatoren de stabiliteit bij lage frequenties verzekert (daar wordt in de tekst bij het schema op gehint). Het zou dan een compromis zijn. De betiteling 'een ontzettend lapmiddel' lijkt me dan op deze versterker niet van toepassing.

Groet,
Robert

Waarde van een koppel condensator

door gerard ⌂ @, Zeist, 14.11.2020, 21:07 (9 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Een grotere capaciteit betekent ook grotere omvang. Een papierknol van 150nF met teermantel is wel een fors geval. En plek is daar niet heel veel.
Ik denk dat Philips hier gewoon heeft bekeken hoe groot de condensator moet zijn om de lage tonen goed door te geven. Kleiner en je verliest laag, groter is overbodig. Maar ook weer niet schadelijk.
Koppel en ontkoppelcondensators moeten een bepaalde minimumwaarde hebben om hun werk te doen, overdaad schaadt hier meestal niet.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum