Waarom de middenaftakking op MF trafo's? (Techniek Radio/TV)

door Geri @, Bennekom, 28.11.2020, 21:04 (1238 dagen geleden)

Beste forumleden,
Al lang worstel ik met de vraag waarom MF trafo's bijna altijd voorzien zijn van middenaftakkingen of anders gezegd, primair en secundair twee wikkelingen in serie, waarbij de koppeling als aftakking wordt uitgevoerd. De middenaftakking van de primaire spoel voedt veelal de anode van de ervoor geschakelde buis en die van de secundaire gaat meestal naar de detectiediode in de buis erna.
Wie weet de reden en wil mij dat uitleggen?
Groeten, Geri

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door Peter1952 @, 28.11.2020, 21:36 (1238 dagen geleden) @ Geri

De diodedetector zit op een aftakking op de secundaire omdat een diodedetector de secundaire wikkeling dempt. Als je de detector op een aftakking aansluit, wordt de demping verminderd. Als je de detector bijvoorbeeld op de halve wikkeling koppelt, dan wordt weliswaar de spanning de helft minder, maar de demping wordt 4 x zo klein.
Een zelfde verhaal zal ook gelden voor de anode en roosterwikkeling, hoewel anode en rooster meestal wel op de hele wikkeling worden aangesloten.

Groeten,
Peter

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door soundman2 @, Wouw, 29.11.2020, 10:55 (1238 dagen geleden) @ Peter1952

Eenvoudig uitgelegd. Je kunt een spoeltje met stroom of spanning sturen. Het hangt dus van de stuurtrap af wat het beste is. Bij buizen zal het vaak spanningssturing zijn, een hoogohmig karakter, bij halfgeleiders eerder stroomsturing, waarbij de aansturing veel laagohmiger is en de kring te veel gedempt zou worden.

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door Geri @, Bennekom, 29.11.2020, 21:15 (1237 dagen geleden) @ soundman2

Wellicht begrijp ik je niet goed maar naar mijn mening kan elke transformator spanning en stroom transformeren. De stroom verhoud zich omgekeerd evenredig aan de spanning.
Maar los daarvan begrijp ik nog niet waarom de MF trafo's veelal een middenaftakking hebben en die gebruikt worden voor in en output. Daardoor is ook maar dat deel van de primaire en secundaire werkzaam. Over de hele wikkeling is dan C geschakeld. Hoe zit dat of hoe werkt dat?
Groeten, Geri

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door kris @, Gent Belgiƫ, 29.11.2020, 21:52 (1237 dagen geleden) @ Geri

Daardoor is ook maar dat deel van de primaire en secundaire werkzaam. Over de hele wikkeling is dan C geschakeld. Hoe zit dat of hoe werkt dat?
Groeten, Geri

voor de trillingskring en het bandfilter is de gehele spoel samen met de condensator de resonantiekring. in en uitkoppelen gebeurt, afhankelijk van het ontwerp op een lager punt. herdoor worden de resonantiekringen minder belast, beter Q factor en koppeling stijgt.

eigenlijk gebeurt op de aftakking een beetje hetzefde als bij een autotrafo. je takt af op een punt met mindere spanning, maar belast het geheel ook minder.

Soms wordt er ook afgetakt met ee nog kleinere spanning voor de neutrodynatie/compensatie, als die erin zit.

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door Geri @, Bennekom, 29.11.2020, 20:58 (1237 dagen geleden) @ Peter1952

Bedankt zover Peter.
Het begrip demping m.b.t. een MF trafo zegt mij niet veel. Is dat hetzelfde als deimpedantie? Dan begrijp ik dat bij het halveren van de transformatieverhouding de impedantie kwadratisch dus 4 x kleiner wordt. Maar dan blijf ik met de vraag zitten, waarom maak je dan niet gewoon de wikkeling in zijn geheel 2 maal zo klein. Het bijzondere is ook dat de wikkelingen meestal niet even groot zijn aan beide zijden van de aftakking. Weet jij hoe dat zit?
Groeten, Geri

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 29.11.2020, 22:06 (1237 dagen geleden) @ Geri

Bij MF trafo's gaat het niet om een trafo in de pure zin van energie overdracht maar ook om selectiviteit. Het immers de bedoeling om een bepaalde bandbreedte te creƫren om dat ene station wat je wilt beluisteren van de rest van de signalen die antenne uit de ether oppikt te scheiden. Daarom zijn zowel de primaire als secundaire zijde afgestemde kringen.
Deze afgestemde kringen moeten, willen ze selectief zijn een goede filterfunctie hebben en daarom vrijuit kunnen opslingeren op hun eigenfrequentie.
Alles wat dat belemmert is eigenlijk ongewenst, vandaar dat maar een deel van de spoel gebruikt wordt om energie in die LC-kring te stoppen, dan wel er vanaf te tappen.
In studieboeken is dat allemaal na te lezen en wordt dat ook mathematisch onderbouwd.

Gerrit Jan

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door Geri @, Bennekom, 10.12.2020, 13:20 (1227 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Bedankt zover Jan!
Ik ben op zoek gegaan naar verdere uitleg in mijn boeken en op internet, maar kan daar het fijne over deze materie niet vinden. Heb jij een titel en schrijver van zo'n boek voor mij? Alvast bedankt!
Geri

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 10.12.2020, 22:06 (1226 dagen geleden) @ Geri

Het boek "Radiotechniek" van J.Roorda jr wijdt een een heel hoofdstuk aan bandbreedte en kwaliteitsfactor van afgestemde kringen, stevige theoretische kost.
Met vriendelijke groet,
Gerrit Jan

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door Geri @, Bennekom, 11.12.2020, 13:39 (1226 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Bedankt voor het snelle antwoord Gert Jan,
Ik denk dat ik hier de oplossing ga vinden.
Groet, Geri

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door Geri @, Bennekom, 10.12.2020, 13:22 (1227 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Sorry, Gerrit-Jan

Waarom de middenaftakking op MF trafo's?

door soundman2 @, Wouw, 30.11.2020, 23:47 (1236 dagen geleden) @ Geri

Probeer eens na te gaan hoe je een 5 Ohm luidspreker op een eindbuis wil aansluiten die een paar duizend Ohm wil zien. Hoewel een uitgangstrafo niet afgestemd wordt, is de koppeling van een hoogohmige bron aan een ingang met een veel lagere imprdantie overeenkomstig.
Bij een afgestemde kring gaat dan ook nog eens het resonantie effect teniet.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum