Potmeter Philips B5X82A-32 (Techniek Radio/TV)

door lethnjm @, Valkenswaard, 19.12.2020, 13:14 (1195 dagen geleden)

Beste forum leden.

Ik ben op zoek naar een nog goed functionerende pot meter voor dit toestel. Nu heb ik al alle adviezen en tips en truck over het weer tot leven wekken van zo'n pot meter op t forum gelezen, en, dat ze moeilijk te vinden zijn. Enfin , toen ik de defecte potmeter open maakte zag ik dat er zich een metaal scherfje klem had gezet tussen de koolstof lopen en het loopvlak, waardoor deze laatste nu voorzien was van een mooie diepe groef, ik schat zo'n 300-400 micron, over de hele omtrek. Van een goede functie van de potmeter was ook na poetsen, polijsten en smeren ( nog ) geen sprake meer, vandaar de vraag. Wat kan ik nog meer doen?.
Ik heb ook zo'n zelfde potmeter uit een vergelijkbaar toestel ingebouwd, daar wordt je dan vanzelf wel handig in zonder de snoeren en touwtjes winkel te hoeven afbreken, maar zoals dat zo vaak gebeurt, had deze 't zelfde euvel.

Dank voor elke advies ,

Groet,

Niek.

Potmeter Philips B5X82A-32

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 19.12.2020, 14:08 (1195 dagen geleden) @ lethnjm

Je kunt nog proberen een herstel met een contactvlak over het gehele oppervlak.
Wel even een knutsel, zorg dat er een dun metalen plaatje tussen zit tijdens solderen.
Anders beschadig je de koolbaan meer dan nodig.
Het stukje draad is uit een zwart lichtnet draad.(zie foto)
Succes en groet, Ben

[image]

--
Een helikopter overzicht heeft pas zin als je niet te hoog vliegt.

Potmeter Philips B5X82A-32

door lethnjm @, Valkenswaard, 19.12.2020, 14:34 (1195 dagen geleden) @ Ben

oh Ja, had ik gezien,
Ga ik proberen.Bedankt voor de adviezen.
Wordt vervolgt..

Thanks,

Niek.

Potmeter Philips B5X82A-32

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 19.12.2020, 22:55 (1194 dagen geleden) @ Ben

Ja zo kan 't natuurlijk
Maar ik geef de voorkeur aan 'n stukje potloodstift
Vastzetten door een hééél klein druppeltje 2comp. lijm
in het gaatje te laten zakken. Tijdens uitharden aangedrukt
houden anders maakt 't geen kontakt meer
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Potmeter Philips B5X82A-32

door soundman2 @, Wouw, 20.12.2020, 09:00 (1194 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bewerkt door soundman2, 20.12.2020, 09:37

Die koolstofpuntjes kun je ook uit een soortgelijke potmeter halen die minder geleden heef. De originele puntjes zijn conisch en kunnen er dan niet uitvallen.
Ik begrijp dat de potmeter op de foto niet van TS is.
Als ultieme oplossing zou je een 24 standen draaischakelaar kunnen gebruiken en met weerstanden het juiste verloop kunnen maken. De waardes kun je eventueel meten vanaf de bestaande potmeter.
[image]
[image]

Potmeter Philips B5X82A-32

door lethnjm @, Valkenswaard, 20.12.2020, 13:41 (1194 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Hallo Nico.

Dank voor je reactie.

Je geeft de voorkeur aan het koolstof stiftje als ruitertje/loper op de koperen draairing, bv uit een zachte potlood. Alleen van wege de zachtheid en dus minder slijtage van het koolspoor?. Ik heb de koolstof loper punt nog en die is inderdaad iets taps. Je idee met lijm had ik ook, alhoewel de punt nog mooi in het gaatje van de koperen ring klemt, dus ja lijm zou niet echt nodig moeten zijn en nu de groef in het spoor weg is kan deze het koolstof ruitertje ook niet meer omver duwen ahw. . (Ik dacht by the way ook om een klein kogeltje van een kogellager in het gaatje te klemmen, maar dat heb ik niet gedaan.) Ik de koolstof ruiter noet terug geplaatst omdat bij het testen met de koolstof loper punt op de gepolijste koolbaan ik nog steeds geen mooi verloop on de analoge ohm meter zag maar gestotter en heen en weer geflip van de wijzer. Dus dan maar het soldeer idee.

PS. Ik heb de hele koperen draairing gedemonteerd door de "eindnok ring" die gevelste is aan de draaiasje weg te boren. Later hoop ik een kleine tapje schroefdraad in het asje te tappen en met een klein schroefje het eind-nok-ringetje weer vast te kunnen zetten.
Door de koperen draairing te demonteren kan ik nu makkelijk het koolspoor polijsten. Ik gebruik grid 4000 polijst papier, da's misschien iets te fijn, want t gaat erg langzaam.
Ik heb ipv een vol koperen stukje ter plekke van de koolstof loper te solderen een dikke soldeer druppel aangebracht en deze ook iets gepolijst. Na testen was het inderdaad tot grote vreugde de eerste keer dat ik zag dat de wijzer van de analoge Ohm meter niet heen en weer stond te dansen maar rustig geleidelijk op en af liep. Dus het idee werkt wel degelijk. Wel moest ik met mijn vinger de soldeer druppel goed aandrukken op het koolspoor omdat het alles natuurlijk nu nog niet gemonteerd en los zit. De totale weerstand van de schijf is nu 1.2MOhm ipv de 1MOhm, nou ja, als het gekraak weg is , da's al heel wat.

Gr, Niek.

Potmeter Philips B5X82A-32

door soundman2 @, Wouw, 20.12.2020, 15:21 (1194 dagen geleden) @ lethnjm

Het koolbaantje polijsten is geen goed idee. Het aftastertje op een iets andere plaats laten lopen is m.i. beter. Je hebt dan gewoon weer een "nieuwe" koolbaan.
Ook het sleepcontact voor de loper is vaak een bron van ellende. Als die bijv. verzilverd is, gaat die oxideren en kraken.

Potmeter Philips B5X82A-32

door lethnjm @, Valkenswaard, 20.12.2020, 17:53 (1194 dagen geleden) @ soundman2

mm, Ok, Nou ja. Gedane zaken nemen geen keer.
De weerstand was 2.4 MOhm, eerder meldde ik 1.2 , dat was fout.
Ik heb eentje uit een sloop model gehaald, en die meet 1 Mohm, maar kraakt en stottert ook in de radio en de voltmeter als ik m inbouw en test. Maar ik kan we de nieuwe inzichten gaan toepassen.
Gr, Niek.

Potmeter Philips B5X82A-32

door lethnjm @, Valkenswaard, 26.12.2020, 14:41 (1188 dagen geleden) @ lethnjm

Beste forum leden.

even een terugkoppeling over de potmeter reparatie van de B5X82A-32.

Ik had er dus twee, en ze waren beiden defect.

De eerste na reparatie.
Deze is helemaal uit elkaar geweest. De gevelste rand weg gevijld en het eindnok ringetje verwijderd. Zo kon je de koolbaan goed inspecteren en ook makkelijker een soldeerdruppel plaatsen op de plek waar het kool-ruitertje zich bevond. Ik heb nog geprobeerd de groef, welke zich over de gehele omtrek van de koolbaan bevond weg te polijsten, maar dat, zoals ook al werd afgeraden, leidde tot niets. De slechte functie van beide potmeters, leidt ik ook terug tot de koolstof ruiter, of loper en het onvolledig aftasten van voldoende spoor breedte, (zeker met zo'n schaats groef er in door n metaal splinter) zoals ook al werd gemeld in een post. Enfin, op de analoge potmeter laat deze nu weer een mooi geleidelijk verloop zien zonder gestotter en gespring van de naald. Heb m nog niet in t toestel terug gebouwd. Gaatje in de as is 2 mm, tapje voor de draad te tappen was 2.6mm.
[image]

Dat heb ik wel met de tweede defecte potmeter gedaan, die zit weer in t toestel. Hierbij ben ik iets anders te werk gegaan door de koolstof ruiter verwijderd en te vervangen door een soldeer druppel met aan de boven zijde een spits puntje om in het gaatje te vallen waar de kool-ruiter zat, en aan de onderzijde, een met 4000 grid gepolijste vlakke kant. Hij zit er dus los in. Waarbij ook voor en achterzijde met iets grover schuurpapiertje op maat zijn geschuurd zodat de voor en achterkant, eigenlijk de binnen en buitenkant van de ring waar in de koostof baan ligt, hier niet tegenaan komen. Ze werkt nu ook weer prima en doet het ook weer goed in de radio.

Fototje van tdruppetje soldeer voor in de plaats van de koolstof ruiter, nog voor t polijsten en bijwerken.

[image]


Dank voor een ieders tops en wijze raad.

groet, Niek.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum