Afstemkoordloop BX511A (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 24.12.2020, 01:52 (1213 dagen geleden)
Bewerkt door Maarten Bakker, 24.12.2020, 01:59

Mijn vraag gaat over het koord tussen de afstemknop en de afstemcondensator, via het tussenwiel waar het samenkomt met de stalen snaar van de wijzer en het optionele koord van de FM. Koord B in de servicedocumentatie.

Dit koord was vroeger al eens door iemand vervangen en nu weer gebroken (doorgeschuurd). Volgens de service documentatie is het opgesplitst in twee delen die iets uit het midden gefixeerd worden aan het tussenwiel. Er zat nog een restantje koord met opgeperst kraaltje in van de oorspronkelijke bestukking. Omdat ik niet zo'n kraaltje en tang had, heb ik het koord zonder vastzetten door laten lopen, verder precies volgens de tekening opgelegd. Het loopt nergens aan en schraapt nergens, loopt ook verder soepel (veerspanning een beetje gegokt, koord pas op maat gemaakt bij het aanhaken, kan dat ik een centimeter van de voorgeschreven lengte afgeweken ben, het vorige koord was ongeveer 2cm korter dan voorgeschreven).

Wat was de reden dat Philips het koord in het midden fixeerde, en zou het koord zoals ik het heb aangebracht geen onverwachte slijtage vertonen? Het zou gezien de breukplaats (ergens in de buurt van het uiteinde van de linker bowdenkabel tussenwielzijdig op de tekening in de documentatie) kunnen dat het vorige koord is stukgegaan omdat het door een verkeerde ligging tegen de zijkant van een uiteinde van de bowdenkabel heeft geschuurd, maar dat kon ik achteraf niet nagaan.

Afstemkoordloop BX511A

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 24.12.2020, 10:12 (1213 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dag Maarten,

Het afstemkoord moet gefixeerd zijn op het kleine bakelieten wiel omdat de stalen snaar hiermee gesynchroniseerd moet lopen.

Slip tussen de stalen snaar enerzijds en het afstemkoord anderzijds leid tot het niet meer kunnen bereiken van het einde van de schaal (of afstembereik). Een beetje lastig uitleggen, maar beide snaren, zowel het koord, als de stalen snaar moeten eigenlijk ALTIJD met elkaar synchroon lopen.

[image]

De messing busjes zijn inderdaad lastig te vinden, maar meestal leg ik een knoopje in het koord. Dat knoopje schuif ik in het sleufje van het kleine tussenwiel. Werkt uitstekend! een alternatief voor de messing busjes heb ik wel gevonden in adereindhulsjes, maar deze zijn voor jou toepassing eigenlijk te lang.

Ik hoop dat je mijn uitleg een beetje snapt, het is lastig uit te leggen....

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Afstemkoordloop BX511A

door Goldline @, Oranjedorp, 24.12.2020, 10:21 (1213 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Zogenaamde knijpkralen kan je in een hobby kralen winkel kopen evenals rvs draad , met een gewone platbektang zijn deze vast te knijpen

--
Cees PA1DBA

Afstemkoordloop BX511A

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 24.12.2020, 13:37 (1212 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Ik snap je uitleg perfect, da's inderdaad een valkuil waar ik bijna ingetrapt was... Ik ga toch maar niet proberen hoe goed ze synchroon blijven uitzichzelf. Nou mag ik denk ik een langer koordje gaan afmeten want zo'n knoopje kost lengte. Of misschien dat ik het precies redt met de suggestie van Cees.

Afstemkoordloop BX511A

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 24.12.2020, 13:20 (1212 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Als het koord niet is gefixeerd dan gaat het via dat gat slippen.
Op den duur gaat het op die plaats dan ook stuk.
Indien wel gefixeerd dan slipt het over de as aan weerszijde van het draaiend einde.
Een knoopje zoals voorgesteld door Leo is het meest geschikte alternatief.
Voor metaalsnaren gebruik ik een klein holnietje voor de veer en als fixatie.
En dat holnietje krijgt dan nog een beetje soldeertin.
Groet, Ben

[image]

--
Een helikopter overzicht heeft pas zin als je niet te hoog vliegt.

Afstemkoordloop BX511A

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 24.12.2020, 16:45 (1212 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Maarten,

Misschien een goede tip; wel eens gedacht aan adereindhulsjes ? Te verkrijgen in div. diameters en makkelijk te vervormen ! .

Afstemkoordloop BX511A

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 14.01.2021, 01:10 (1192 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Iedereen dank voor de tips! Ik heb het uiteindelijk opgelost door een wat langer koord te nemen en er een driedubbel knoopje in te leggen en dat in de sleuf te schuiven.

Toen het erop lag realiseerde ik me dat de bowdenkabeltjes met het koord erin gemonteerd hadden kunnen worden zodat ik de lusjes aan de uiteinden vantevoren precies op de goede lengte had kunnen maken, maar achteraf lusjes maken ging ook goed. Al lang blij dat de staalkabel nog heel was. Ik moet wat vaker schaalkoordjes gaan doen om wat routine te krijgen, zo lastig is het nou ook weer niet.

Afstemkoordloop BX511A

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 23.01.2021, 23:56 (1182 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Nog een laatste tip. Je kunt ook de tekeningen van de BX510A raadplegen, die zijn op sommige punten wat duidelijker. Let wel dat je de lengte van het koordje uit de BX511A documentatie moet aanhouden, dat scheelt een paar centimeter.

Het staaldraad kun je eventueel vrij makkelijk solderen als het breekt of als er een busje afschiet.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum