mf-trafo BX676X (Algemeen)

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 24.12.2020, 13:05 (1219 dagen geleden)

Hallo medeforummers,

Op het ogenblik ben ik bezig met de reparatie ven een redelijk zeldzame BX676X tropenradio. Na vervanging van de diverse kritische c's, viel mij op, dat de prestaties qua gevoeligheid toch wel ver onder de maat waren. Gemiddelde gevoeligheid 120 tot 160 uV emf (30%/400 Hz gemoduleerd) op de antenne ingang om 50 mW op de ls-uitgang te produceren. Goed, dan eerst maar eens de instellingen van de buizen (spanningen en stromen) gecontroleerd. Daar was niet heel veel mis mee. Waarden weken niet veel af met de opgegeven waarden in de servicedoc. Dan maar afregelprocedure (volgens doc) in gang gezet. De 2e en 2e mf-trafo waren ok; duidelijk een piek waarneembaar bij een mf van 452 kHz. Maar bij de 3e mf-trafo primair geen echte piek waarneembaar en secundair (detectorzijde) ook niet echt. Spoelen doorgemeten; de ohmse waarden
weken niet spectaculair af, vergeleken met de servicedoc. Dan maar de mf-trafo los gesoldeerd en uitgebouwd. Slangeklem rond de felsrand van de aluminium bus en voorzichtig open gehaald. Tja, er waren weer van die problematische keramische condensatortjes aanwezig. Waarde 102 pF, zie de onderstaande foto's.

[image]
[image]

Condensatortjes los gesoldeerd; delicaat klusje. Gemeten met een nauwkeurige capaciteitsmeter. Capaciteit opgelopen naar 122 en 126 pf ! Afgekeurd dus. Ik heb deze vervangen door c'tjes van 100 pf. Maar er viel mij nog iets op ! In de servicedoc staat op de onderdelenlijst vermeld, dat de 2 c'tjes (c93 en c96) 115 pF zouden moeten zijn ! Er zat echter een mf-trafo met 2 c'tjes van 102 pf in. Het onderdeelnummer van de mf-trafo is A3 122.35.0. Ik denk echter, dat er een mf-trafo overeenkomstig BX660X ingebouwd zit. Deze mf-trafo heeft wel 2 c'tjes van 102 pf aan boord. En daarvan is het onderdeelnummer A3.121.02.0. Dus de vraag is, hoe dat zou kunnen komen. De mf-trafo zat origineel gesoldeerd.
Overigens heb ik de mf opnieuw afgeregeld met succes ! De gevoeligheid is spectaculair toegenomen en is nu 8-15 uV emf voor 50 mW output.
Maar het blijft toch vreemd....

mf-trafo BX676X

door kris @, Gent België, 24.12.2020, 13:36 (1219 dagen geleden) @ Alco Bouwense
Bewerkt door kris, 24.12.2020, 14:19

proficiat met de herstelling.

ter info..

betreffende de twee condensatoren. meten me de capaciteitsmeter geeft een totaal ander resultaat dan in de realiteit waar ze aan onderhevig zijn.(het is dus zinloos)
Je meet een toegenomen capaciteit. Dat wijst erop dat de capaciteit sterk afgenomen is, maar vooral dat de verlieshoek heel groot geworden is bij de frequentie waar ze moeten werken.

Als het zilver zo zwart geworden is.. altijd opletten met die dingen.

mf-trafo BX676X

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 24.12.2020, 14:59 (1219 dagen geleden) @ Alco Bouwense

Spoel samen met de condensator
vormen de trillings kring.
Het bereik kun je met de kern enig
varieren binnen grenzen.

Door de capaciteit te wijzigen, wijzig je dus de kring.
Doordat Philips in verschillende gebieden andere MF frequenties gebruikt
worden de MF kringen dus aangepast.
Denk het simpelste door capaciteiten te veranderen.

De vraag is dus welke capaciteit oorspronkelijk zou zijn geplaatst voor jouw MF.

We weten rond de 100pF.
Kwestie van wat waardes proberen en zien
of je met de regelkern de MF kunt afregelen.
Zou kiezen waarbij de kern ook vrijwel in midden van bereik zit.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

mf-trafo BX676X

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 24.12.2020, 16:31 (1219 dagen geleden) @ Maurice

Maurice,

Ik heb met de uitgebouwde mf trafo wat proefjes gedaan. En ondanks, dat ik met een capaciteitsmeter een verhoogde capaciteit op de oude keramidche c's vaststelde, kon ik met de spoelkernen in het midden van de spoel toch niet een echte piek van het mf signaal meten. Het signaal nam wel wat toe maar dat kan door toename van de zelfinductie met ingedraaide kernen veroorzaakt worden. Ik heb na vervanging van de 2 c'tjes een proefje uitgevoed met een spectrumanalizer (een rigol 815 tg). En inderdaad, het max mf signaal is te meten met ingedraaide kernen net voor het midden van de spoelen. En dat klopt ook wel; je zou de mf ook nog iets lager in kunnen stellen. Zodoende is er voldoende instelbereik.
Overigens zijn de oude keramische c'tjes veel toegepast in vergeljjkbare radio's.
Denk aan bx660x/bx760x/bx671a/203a/204a/208a/209a etc. Dus ook in de "gerilde" mf trafootjes. Het zou zo maar kunnen zijn, dat dit de oorzaak is van de problematiek van deze mf trafo's; verlopen van afstemfrekwentie door verlopen van de beruchte keramische c'tjes. Overigens ben ik in het bezit van een bx671a, welke in nieuwstaat is. Zoals je wel zult weten, zitten daar de "gerilde" mf trafo's in. Deze radio werkt prima en is heel gevoelig.

;-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum