Wie herkent deze radio? (Algemeen)

door bzuidgeest @, Breda, 29.12.2020, 19:05 (1185 dagen geleden)

Herkent iemand onderstaande radio model?

Ik heb geen idee van fabrikant of model en online zoeken o.a. op radiomuseum.org heeft mij niet verder gebracht. Normaal kan ik nog wel wat zonder info. Maar tussen losse draden en een niet originele speaker zonder de juiste eindtrafo/choke heb ik denk ik wat meer info nodig om hem weer werkend te krijgen.

De buizen zijn 2x 42, 76, 6a7, 6b7, 5r4, 6e5. Ik vermoed dat de 5r4 een latere vervanging is, mogelijk van een 80. De rest van het buizen compliment lijkt redelijk te passen, maar ik kan geen radio vinden met exact deze combinatie. De voet tussen de buizen aan de achterkant is voor de aansluitstekker van de speaker/eindtrafo. Dus niet voor een missende buis.

Het chassis is gemarkeerd K676 en het glas heeft "A P I" Bruxelles en 873j als markering.

Ondanks dat er duidelijk in gerommeld is, losse draden, missende schroeven etc. Lijkt alles verder meest origineel. De grote wijzer is direct aangedreven door een wrijvingswiel, de twee kleintjes door een snaar vanaf het grote wiel. Die snaar is geknapt. Dus een span schema of hoe je dat ook noemt is geen overbodig luxe. Maar dat kan ik waarschijnlijk aan gokken op hoe de oude draad erbij hangt.
Op de voorkant heeft het speaker doek een horizontale rechthoek die lichter is dan de rest. Mogelijk zat hier oorspronkelijk een logo. Mogelijk een logo met rechthoekige vorm waar rechts van het midden een cirkel voormig iets op lag.
Mogelijk is het een FNR belgisch radio model, dat was het "dichtstbijzijnde" ding op radiomuseum.org maar dat is pure speculatie.

foto's hieronder. Zou leuk zijn als iemand wat weet, want ik vind het zelf best wel een mooie radio. Met de drie wijzers op de schaal en het ingelegde metaal in de behuizing.

[image][image][image]

Wie herkent deze radio?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 29.12.2020, 20:31 (1185 dagen geleden) @ bzuidgeest

Schaal rechts boven is 10 tegen 1 het merk type en model uit te destilleren.

Heel vaak staat model op de schaal namelijk in een hoekje of randje.

België , in die jaren vele merken en type.
Ga er maar aan staan.
In RMorg met deze buissetting zonder dan die 5R4 kom ik maar 3 toestellen tegen
van FNR Fabrique Nationale Radioélectrique / Nationale Radioelectrische Fabriek
Brussel

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Wie herkent deze radio?

door bzuidgeest @, Breda, 29.12.2020, 22:04 (1185 dagen geleden) @ Maurice

Hoi Maurice,

Dat is in essentie wat ik ook vond. Er zijn zoveel modellen gemaakt in het verleden. Geen idee welk percentage op die site staat, maar het zou wel eens een laag getal kunnen zijn. Daarom heb ik ook hier gepost. In de hoop dat iemand toevallig het model herkent. Of de aanduiding op de schaal en weet bij welk merk die hoort.

Wie herkent deze radio?

door gnys @, 30.12.2020, 12:00 (1185 dagen geleden) @ bzuidgeest

Dag,

Het is een belgisch merk, nl Radiosynthese van de "Laboratoires et ateliers Clément Macq". Het model heet Puissance 72 en in een iets andere uitvoering Astral 82


[image]

Groeten, Guido

Wie herkent deze radio?

door bzuidgeest @, Breda, 30.12.2020, 16:29 (1185 dagen geleden) @ gnys

Geweldig, dat is al meer info dan ik verwachte te krijgen.

De afbeelding is zeker heel dichtbij wat ik heb hier.

Ik kan er op google echter verder niets van vinden (anders dan dat het familiebedrijf in ieder geval in naam nog bestaat). Radiomuseum.org heeft ook niets over deze modellen. Mag ik weten uit welke bron je de afbeelding die je plaatste hebt gehaald? Enige kans dat die bron een schema bevat of andere service info?

Geen ramp als je verder niets hebt. Alleen een merknaam en een paar model nummers is al heel goed.

Wie herkent deze radio?

door gnys @, 30.12.2020, 17:20 (1185 dagen geleden) @ bzuidgeest

Ik zal u per mail info bezorgen.

Groeten, Guido

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum