Radiogram: welke fabrikant en model? (Algemeen)

door Hansvl @, Sint Joost, 20.01.2021, 21:20 (80 dagen geleden)
Bewerkt door Hansvl, 20.01.2021, 21:33

Hallo,

Bij wijze van Corona projectje om de tijd een beetje te doden heb ik recent een radiogram (laat 40er / vroeg 50er jaren) op de kop getikt om op te knappen. Dit radiogram is voorzien van een Garrard RC60 pick-up (wisselaar) en waarschijnlijk het chassis van een Ultra ET4061 radio. Gezien de Britse herkomst van de apparatuur heb ik op een Brits radioforum geprobeerd de herkomst te achterhalen maar dit is helaas niet gelukt. Veel verder dan "dat het een overzees model van Ultra moet zijn" ben ik niet gekomen. Hoe zeer ik verder mijn best heb gedaan om op internet de fabrikant (lijkt Ultra maar Ultra heeft nooit dit model radiogram gebouwd volgens wat ik op het Britse forum te weten ben gekomen)op te sporen, ben ik hier helaas niet in geslaagd. Vandaar dat ik nu een poging waag op een NL forum in de hoop dat iemand dit model radiogram thuis kan brengen.
Wie o wie kan mij verder helpen??

Bij deze een paar afbeeldingen van een zelfde exemplaar wat verkocht is via
https://www.1stdibs.com/furniture/more-furniture-collectibles/collectibles-curiosities/... (even naar beneden scrollen)
(ik heb contact gehad met de verkoper en deze wist ook niet waar dit radiogram vandaan kwam)

Ik ben benieuwd!

Mvg. Hans

Radiogram: welke fabrikant en model?

door Hansvl @, Sint Joost, 22.02.2021, 23:27 (47 dagen geleden) @ Hansvl
Bewerkt door Hansvl, 22.02.2021, 23:36

Hallo,

Jammer dat er niemand gereageerd heeft...is dit omdat niemand iets weet van Engelse buizen radio's of omdat ik hier als 'groentje' kom binnen vallen :-D? Als dat zo is: het was zeker niet mijn bedoeling om hier 'even' wat informatie te verkrijgen om vervolgens geen bijdrage meer te leveren. Ik ben mij serieus in de buizenradio techniek aan het verdiepen en vind het een heel leuke en boeiende bezigheid. Ik heb van de techniek nog weinig kaas gegeten maar ik word wel met de week wijzer door filmpjes op internet te kijken en veel te lezen over dit interessante onderwerp. Ook ben ik het boek "Zo werkt de radio" van E. Aisberg (druk uit 1939; als iemand een recentere versie weet te vinden houd ik me aanbevolen!) aan het lezen.
Inmiddels heeft het meubel van het radiogram een opknapbeurt gehad en, al zeg ik het zelf, het is wel een mooi meubel geworden. De houttekeningen waren door verkleuring / UV licht haast niet meer te zien en zijn nu weer helemaal terug.
Met betrekking tot de herkomst van het radiogram ben ik helaas nog steeds niet verder gekomen dan dat de radio waarschijnlijk de Ultra ET 4061 of Ultra T402 is. Van de T402 is online een schema beschikbaar, van de ET 4061 heb ik dit nog niet kunnen vinden.
Gezien mijn kennis van de techniek nog maar zéér beperkt is en ik het meubel ook technisch graag in orde zou willen hebben, ben ik op zoek naar een hobbyist in Limburg (bij voorkeur midden Limburg) die de techniek in orde zou kunnen maken (natuurlijk tegen een billijke vergoeding van de kosten). Ik zou dit heel graag samen willen doen (om er zo ook meer over te leren) maar in deze tijd van Corona is dat een lastig verhaal. Ik zou het meubel kunnen laten staan tot beter tijden maar gezien het echt een meubel is, staat het enigzins in de weg als het nog maanden moet blijven staan.....Wie zou mij kunnen helpen?? (radio lijkt nog geheel origineel: er zullen dus wel wat elco's, hard geworden (en ontblote) bedrading, teerknollen etc. vervangen moeten worden

Een paar plaatjes van het meubel zoals het er nu bij staat (excl. platenspeler):

[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]

Radiogram: welke fabrikant en model?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 22.02.2021, 23:36 (47 dagen geleden) @ Hansvl

HAns, nee hoor, bv ik weet hier helemaal niets meer over te
vertellen dan dat het een pracht is.

Kijk eens naar dat houtwerk, de vakmanschap.
Het mocht gezien worden.

Probeer eens wat meer details van dat radio chassis te geven.
buissetting schaalplaat en dergelijke.

Bestudeer die schaalplaat met name de randjes soms is er wat te zien
aan teksten.

Meestal worden in meubels chassis geplaatst van bestaande modellen.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Radiogram: welke fabrikant en model?

door Hansvl @, Sint Joost, 23.02.2021, 20:53 (46 dagen geleden) @ Maurice

Hallo Maurice,

Helaas is er op het chassis / de schaalplaat van de radio maar bedroevend weinig informatie te vinden. Op de randen van de schaalplaat staat enkel een nummer wat nergens toe leidt. Zie beneden op de foto. Het chassis is inderdaad het chassis van een bestaand model van Ultra: de ET4061 of de T402. Deze radio's lijken erg op elkaar en ik weet nog niet welke van de twee het is. Het is een eenvoudiig model radio met slechts vier buizen: UU6, TH41, VP41 en Pen45DD.
Zie ook http://https://www.radiomuseum.org/r/ultra_et4061et_406.html
Het radiogram bevat daarnaast een platenwisselaar van Garrard: de RC60 / D16
Zowel van Garrard als van Ultra heb ik op geen geen enkele website kunnen vinden dat ze dit meubel gebouwd hebben. Eerste gedachte was dat het zelfbouw was maar gezien ik een tweede, identiek meubel heb kunnen terug vinden (zie ook eerste post), is dit uitgesloten. Daarnaast is ook de bouwkwaliteit te 'professioneel' voor zelfbouw.

[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum