AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter (Gezocht)

door javankessel @, 10.03.2021, 14:41 (1150 dagen geleden)

Hallo forumleden,

Na het vervangen van een buisvoet (voor de 21 serie) op mijn Mark 4 buizentester hapert ook mijn draaispoelmeter, van nul naar volle schaal loopt deze niet goed en blijft soms hangen.
Ik heb hem de draaispoelmeter gedemonteerd maar het euvel is nog niet verholpen, wel iets verbeterd maar niet genoeg.
(nog) geen idee wat de oorzaak is, alles ziet er goed uit en heb de lagers voorzien van een zeer kleine hoeveelheid horlogemakers olie van hoge kwaliteit,is dus niet afdoende.

Ik kan mij wel herinneren dat er een aangeboden is maar geen idee meer wanneeer.

Heeft iemand er een liggen en is deze over te nemen?

Met vriendelijke groet

Jos

[image][image]

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 10.03.2021, 15:53 (1150 dagen geleden) @ javankessel
Bewerkt door Ron Kremer, 10.03.2021, 16:07

(nog) geen idee wat de oorzaak is, alles ziet er goed uit en heb de lagers voorzien van een zeer kleine hoeveelheid horlogemakers olie van hoge kwaliteit,is dus niet afdoende.

Het 'movement' van de draaispoelmeter draait in 'jewels', dat zijn stenen lagertjes (safier o.i.d.).
Het is uit den boze om deze met olie te smeren. Het aanlopen van de meter komt doorgaans door vuil.
Het movement verwijderen en de stenen lagertjes reinigen met bijv. genklene is eigenlijk de enige optie.
Aan de- en montage van het movement zitten wel risico's v.w.b. het terugkeren van de lineariteit van de meter, die moet na montage binnen 1% blijven van f.s.d blijven tussen de 30 en 100 markeringen en binnen 2% tussen de 10 en 25 markeringen.

De hele meter vervangen is ook een mogelijkheid. De meter uit een AVO Transistor Analyser MK2 is dezelfde (30 uA full scale en 3250 Ohm) Dergelijke analysers worden wel op Ebay aangeboden. Het is geen goedkope oplossing want ook deze AVO's vinden hun weg naar liefhebbers met de bijbehorende prijzen.
De schalen kunnen eenvoudig worden overgezet.

Ook is het mogelijk een 25uA Simpson meter in te bouwen en deze aan te passen naar de juiste weerstandswaarde en f.s.d. stroom van 30uA. De meters zijn nog steeds nieuw te koop en schijnen praktisch probleemloos in de AVO te passen. Het probleem is in dit geval dat de oude schaal niet overgezet kan worden, daar moet je dus een nieuwe voor maken. Ik weet zo even geen typenummer en Europese leverancier van Simpson meters.

Vr. groet, Ron

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door javankessel @, 10.03.2021, 17:27 (1150 dagen geleden) @ Ron Kremer

Hallo Ron,
Bedankt voor je reactie,
Het aanbrengen van Olie begreep ik ook al van Loek was dus niet de oplossing, ik ga het weg zien te spoelen met een beetje alcohol,
De tips die ik van Loek kreeg zal ik gaan uitvoeren en ondertussen verdere reacties afwachten

Met vr gr

Jos

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door Loek @, Exloo, 10.03.2021, 16:21 (1150 dagen geleden) @ javankessel
Bewerkt door Loek, 10.03.2021, 16:31

Hallo Jos,

Dat Olie in de lagers lijkt mij niet zo goed idee. In mijn werkzaam leven heb ik ook veel draaispoelmeters gerepareerd en daarbij is nooit olie gebruikt. Voor de hobby heb ik ook een aantal buizentesters van AVO gerepareerd. En daarbij waren ook vaak problemen met de draaispoelmeters. Het zijn zeker gezien de leeftijd zeer kwetsbare instrumenten.

Een oorzaak van blijven hangen kan zijn een vuiltje in het draaispoelveld. Dit zou je weg kunnen halen door een stukje plakband op een niet magnetisch materiaal te doen en dat dan door het draaispoelveld te schuiven/halen.

Ook hier moet je weer erg voorzichtig te werk gaan zodat je de draaispoelhuis zelf niet raakt.

Een andere mogelijkheid van blijven hangen is dat het plastic meter schaaltje statisch is geworden. Ik heb dat een keer meegemaakt en dat heeft uren werk veroorzaakt voordat ik door had dat dit de oorzaak was. De oplossing was de schaal met een vochtige doek bewerken.

Ook een beschadiging van de tap einde kan een oorzaak zijn. Soms helpt een lichte verdraaiing van de tap lagers (iets meer of minder ruimte).

Er zijn voor deze apparaten nieuwe meters te koop (in Amerika) maar je moet dan al snel 200 Euro betalen. Dezelfde meter wordt ook toegepast in de AVO transistor tester. Deze testers werden vaak voor een bedrag van ongeveer 50 Euro te koop aangeboden. Er zijn zelfs hobbyisten die er een paar in voorraad gekocht hebben.

Ik hoop dat het je lukt om deze meter weer werkbaar te krijgen en anders is misschien deze oplossing ( zie link) iets voor jou.
https://www.nfor.nl/archief/index.php?id=213629

Bij het ontwikkelen van deze oplossing ontdekte ik dat de schaal van de originele meter niet geheel lineair was. Sommige verklaarde dat de schalen op maat gemaakt werden. Maar dit zou ook bewust voor alle apparaten dezelfde aanpassing kunnen zijn. In de elektronische meter oplossing is deze afwijking in ieder geval wel verwerkt.

Met vriendelijke groet,

Loek

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door javankessel @, 10.03.2021, 17:21 (1150 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,
Dank voor je reactie,

en ik dacht nog wel er goed aan te doen met een heel klein beetje goede olie,
aankomende week zit ik in Ruurlo maar zal snel daarna de olie zien weg te spoelen met een beetje alcohol in een injectiespuitje moet dat wel lukken denk ik.

Voor zover ik kon zien zaten er geen stofdeeltjes op het draaispoel mechaniek maar zal nog eens heel goed kijken, wat ik me later realiseerde is dat de lijm waarmee het glasplaatje was verlijmd op sommige plaatsen was verhard en wellicht is er een klein schilvertje (doorzichtig) toch ergens terecht gekomen. De tip met het plakband zal ik uit voeren.

Het glasplaatje had ik wel behandeld tegen statische elektriciteit , het schaaltje zelf niet volledig maar kan dat dan gelijktijdig doen, daar was ik al voorzichtig mee (alleen de randen en niet over de beschrifting heen vanwege het mogelijk oplossen van de beschrifting. (watergevoelig ?)

Als laatste zal ik de tip wat betreft de taplagers ook voorzichtig uit zien te voeren alhoewel dat wel heel erg gecontroleerd moet worden gedaan. Ooit eens een oude draaispoelmeter gedemonteerd en daar weet ik me van te herinneren dat dat erg tegenviel.

Al met al voorzichtigheid en een vaste hand nodig, de digitale oplossing -hoe mooi ook- zou een laatste stap kunnen zijn maar liever niet.

en misschien wordt er nog een aangeboden (orgineel) je weet maar nooit
vr gr Jos

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door Loek @, Exloo, 11.03.2021, 12:51 (1149 dagen geleden) @ javankessel

Hallo Jos,
Het schaaltje moet je met een vochtige doek aan de achterkant of zijkant bewerken. Dit kan je ook doen aan de voorkant waar geen tekst staat.

Kijk uit met een zo als jij dat omschrijft als "aangeboden origineel". Deze zijn allemaal al meer dan 60 jaar oud en zijn daardoor potentieel kandidaat voor mogelijke gebreken. Wat ook regelmatig gebeurt is dat de lijm loslaat waardoor een tap beweegt en daardoor breekt de spoel draad.

Er is nog een andere oplossing als het je niet lukt om deze meter weer in orde te maken.

In het kort komt het er op neer dat je van een willekeurige draaispoelmeter het movement demonteert en inbouwt in de bestaande AVO meter behuizing. De gevoeligheid van het nieuwe movement moet het liefst lager zijn dan de originele. Je stuurt het nieuwe movement aan met een eenvoudig Opamp schakeling en de ingangimpedantie krijgt precies de waarde van 3250 ohm.

Op onderstaande link zie je een voorbeeld.
https://www.nfor.nl/archief/index.php?mode=thread&id=211208#p211208

Ik heb meerdere hobbyisten op dit forum wel geholpen met de schakeling en bij sommige ook geholpen met de afregeling van de meter.

Als je het goed doet en mechanisch wat handig bent dan kan je de wijziging bijna onherkenbaar maken. Je gebruikt immers de originele schaal en kast weer en je kan zelfs ook de oude wijzer nog gebruiken.

Met vriendelijke groet,

Loek

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door javankessel @, 12.03.2021, 14:15 (1148 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Ik kan er even niet mee verder (tot eind volgende week zit ik in Ruurlo) maar dank voor het meedenken naar een oplossing.

Je opmerking over statische electriciteit spreekt me erg aan en wel omdat nadat ik afgelopen week de meter had gedemonteerd en met het weer monteren heel zachtjes over de schaal heen blaasde er geen enkele hapering was te ontdekken. Dat gaf (bleek achteraf) geen enkele zekerheid, hooguit dat het een klein defect moet zijn.


Mocht het niet lukken dan ga ik eerst op zoek naar een oude meter om de vaardigheid te pakken te krijgen alvorens deze aan te pakken.

Ik hou je in ieder geval op de hoogte van de ontwikkeling,

vr gr Jos

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door javankessel @, 11.04.2021, 14:50 (1118 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

zie hmijn reply op het bericht vn Ron, het is een antwoordt aan jullie beiden maar ik weet niet of dat in een keer kan vandaar op deze manier,

vr gr Jos

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 11.03.2021, 14:58 (1149 dagen geleden) @ javankessel
Bewerkt door Ron Kremer, 11.03.2021, 15:05

Dag Jos,
Ben er even in gedoken: een oplossing op basis van een Simpson meter is op basis van de Simpson 29T 25uA meter.
Deze meter is in Nederland te koop bij Mouser maar helaas voor een forse prijs. Ook een datasheet staat bij Mouser.

Het schema, om deze meter aan te passen naar 30uA en 3250 Ohm is het volgende:

[image]

Een schaal, passend op de Simpson, is het volgende plaatje:

[image]

Je zult het laatste moeten 'schalen' naar de juiste afmetingen zodat ie zonder meer op de Simpson past.

Vr. groet, Ron

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door javankessel @, 12.03.2021, 14:02 (1148 dagen geleden) @ Ron Kremer

Hallo Ron,

Dank voor deze oplossing, de Simpson meter is inderdaad behoorlijk prijzig, tot eind volgende week zit ik in Ruurlo en kan er even niet mee verder.
Als eerste zal ik het advies van Loek overnemen en kijken of het te maken heeft met statische electriciteit.

Voordat ik de meter afgelopen woensdag weer monteerde en er heel zachtjes tegen blaasde was er geen enkele hapering te ontdekken dus ik dacht het probleem opgelost te hebben, dit was dus niet het geval.


Ik hou je in ieder geval op de hoogte van de ontwikkeling,

vr gr Jos

AVO Mark IV Buizentester Draaispoelmeter

door javankessel @, 11.04.2021, 14:47 (1118 dagen geleden) @ Ron Kremer

Ron en Loek,
Hij werkt weer, met dank en het hulp van jullie beider adviezen heb ik het voor elkaar gekregen,

Even in het kort, eerst maar eens een rustig moment uitgekozen en ruim de tijd genomen. Immers een klus even tussendoor is het niet.
Om te beginnen heb ik eerst de olie die minimaal was aangebracht toch maar weggespoeld met een injectienaald gevuld met alcohol. Dat ging goed, echter en verdorie een druppeltje op de schaalplaat en jullie raden het al...de beschrifting!! later weer behoorlijk kunnen bijwerken met een fineliner (zie foto's maar toch! Verdorie!
Vervolgens verder kijken en jawel het "haken"van de naald op de schaalplaat was het gevolg van een zeer klein stukje metaal-afkomstig van mijn gereedschap denk ik- al dan niet in combinatie met opgedroogde lijmpartjes van het glas, het is moeilijk te zien op de foto maar er zaten er een paar van in. Op advies met behulp van een stukje papier (wat normaal op een pleister zit, is iets buigzaner) heb ik een paar stukjes weg kunnen halen uit het movementgedeelte.
Deze lijmpartjes zijn er waarschijnlijk tussen gekomen toen het apparaat op zijn kant gezet moest worden tijdens het vervangen van de buisvoet, het glas zat nog maar nauwelijks vast dus dat heb ik gelijk kennen repareren.

(gereedschap demagnetiseren alvorens te gebruiken is ook een wijze les)

Verder heb ik hem toch een aantal malen moeten monteren en demonteren om het juiste punt uit te kunnen balanceren door de schroefjes van het movement minimaal te verdraaien zodat deze weer mooi loopt. zoals die nu is ben ik tevreden!

Hoe verder?
Ik wil nu natuurlijk graag weten of de mark 4 aangeeft wat hij aan moet geven en niet te positief of te negatief is.
Is het idee om een buis uit te wisselen en deze op meerdere testers te testen? In ieder geval voor de steilheid.

Om de tester eens mee te nemen naar voor een vergelijkbaar onderzoek is ook weer zo wat en beurzen zijn er voorlopig jammer genioeg nog niet.

iN IEDER GEVAL BEIDEN DANK VOOR DE ADVIEZEN.

jOS

[image][image][image][image][image][image][image][image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum