Telefunken Opus 2550 vraagjes (Techniek Radio/TV)

door Patrick2 @, Antwerpen, 05.04.2021, 12:27 (5 dagen geleden)
Bewerkt door Patrick2, 05.04.2021, 13:06

Dag medeforummers,

Ik heb de in de titel vermelde radio op de kop kunnen tikken. De EL95 balansversterker zit op een apart chassis en dat is wel makkelijk, de voeding zit er vlak onder. Die kun je uit de radio halen en zo nakijken. De selenium gelijkrichter stond in kortsluiting. Geen sinecure om daar bij te kunnen, ik heb de draden doorgeknipt en het ding laten zitten en met dioden een brug gemaakt met serieweerstand. Die werkt weer uitstekend!
Alle spanningen zijn oké.

[image]

[image]


Het chassis van de radio is een ander paar mouwen. Een gedrukte schakeling maakt het, vind ik, allemaal wat lastiger en er moeten een hoop contacten gereinigd worden. Ik wil eerst het chassis "bloot" hebben. Knoppen en afstemschaal moeten verwijderd worden en daar wringt het schoentje: de knoppen zitten op zo'n as met een platte kant, geen schroefjes en zijn er niet af te krijgen. Voor eentje is het gelukt maar ik ben bang dat de afstemschaal gaat breken. Hoe krijg ik die knoppen er veilig af getrokken?

Een tweede vraagje: de gevoeligheid op FM en middengolf is stukken beter als ik de spanningscarrousel op 220V laat staan in plaats van op 240V. Duidt dat op een probleem?

Groeten, Patrick

Telefunken Opus 2550 vraagjes

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 05.04.2021, 13:38 (5 dagen geleden) @ Patrick2

Ik heb deze radio ook gekocht en wacht nog op restauratie. Dat de FM beter werkt op 220volt kan duiden op een iets meer versleten ECC 85. Ik geloof niet dat deze radio papier condensatoren heeft.

Wat de knoppen betreft. Ik moet hem nog restaureren dus daar heb ik nog geen ervaring mee. Zitten deze niet vast met een borgplaatje? Dan moet je deze er normaal kunnen aftrekken. Anders een weinig WD 40 tussen de as en knoppen spuiten en even wachten heeft hier al vaak gewerkt

Telefunken Opus 2550 vraagjes

door Patrick2 @, Antwerpen, 05.04.2021, 13:56 (5 dagen geleden) @ Erwin goossens

Dank je voor de WD40 tip, Erwin. Ik ga dat meteen proberen...

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum