Philips B3X00U (Sierstrips) (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 20.04.2021, 21:28 (1074 dagen geleden)

Vorige maand, ongeveer gelijk met Jacob, verkreeg ik een leuke Philips B3X00U in de Kringloopwinkel. Het toestel was heel, goeie schaal, en compleet, uiteraard op de metalen sierstripjes na, die altijd lijken te ontbreken.

De buizen gaven alle vier nog 100% op mijn emissiemeter.
Condensators zaten er allemaal nog in.... maar een stuk of tien heb ik toch preventief vervangen.
Beetje poetsen en opstarten via de serie-gloeilamp: toestel speelde op alle banden, echter op de onderkant van de schaal was er sluiting in de afstemco.

De sierstripjes zijn volgens mij van aluminium, eentje zat er nog losjes op en viel er pas af bij een keer flink blazen tegen de radio. Ik ben op zoek gegaan naar vervangende strips en vond bij mijn grote vriend Ali een aanbieding van nikkel-band, eigenlijk bedoeld om batterijpakketten te maken door de polen van cellen met deze stripjes aan elkaar te maken. Breedte 8mm komt overeen met het laatste aanwezige stripje.

Gisteren is het pakje aangekomen, dus blijkbaar deze keer eens niet een container van het schip gevallen of blijven steken in het kanaal. Ik heb nog nooit eerder nikkel bewerkt of zelfs maar puur in handen gehad! Het voelt een beetje ongemakkelijk aan, ik denk vanwege de scherpe randen van het band. Het leuke is, je kunt dit band (dikte 0,15mm) knippen met een schaar! Ik wil niet garanderen dat die schaar nog superscherp is na 20 keer nikkelknippen, maar ik heb het met een oude schaar gedaan en het ging prima. Zelfs de ronde hoekjes van de strips krijg je er goed mee.

[image]

Om kleurverschil te vermijden heb ik natuurlijk alle drie de strips van nikkel gemaakt en de oude alu strip niet terug gezet. Op deze foto zie je de losse alu strip en daarachter de nikkelen. Het lastigste vond ik nog om de strips (die best wel een beetje slap zijn) er mooi op te plakken. Altijd lastig om iets mooi te fotograferen wat zo glimt, maar er is vrijwel geen kleurverschil, alleen de nieuwe strips glimmen iets meer dan de aluminium.

En even gecheckt wat ik in de scheikundeles op school heb geleerd: nikkel is inderdaad magnetisch!

Van de afstemco heb ik gezien dat de derde plaat dichter bij de tweede dan de vierde zat, dit voorzichtig recht gebogen met een schroevendraaiertje. Alles werkt nu weer perfect, kraak- en vrijwel bromvrij! Het is ook gevoelig, op alle drie de banden ontvang ik meerdere stations op de ingebouwde antennes (ferriet voor L en M en plaat voor KG). Vanmiddag zelfs Scandinavisch gehoord op de LG, ik denk Kalundborg.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum