Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 03.05.2021, 12:54 (1051 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Mijn naam is richard en ik ben recentelijk begonnen (paar weken) om mij in (radio) buizentechniek te verdiepen. Ik heb een elektrotechniek/electronica achtergrond maar ondanks dat ik 50+ ben werd de buizentechniek niet meer als onderwerp gegeven toen ik op school zat.

Ik heb een aantal radio's (19 stuks) van iemand overgenomen en ben langzaam aan begonnen met het vervangen van condensatoren en schoonmaken van een eenvoudig werkend exemplaar. Vorige week heb ik een exemplaar uit de verzameling gepakt welke volgens mijn inschatting iets minder eenvoudig is en ben ik hiermee begonnen.

Wat ik wil proberen is om echt uit te vinden wat er met de radio mis is en niet zomaar alle componenten die vervangen kunnen/moeten worden gaan vervangen. Er zitten nog oude (teerknollen) condensatoren in de radio welke zeker vervangen moeten worden maar het lijkt mij echt een uitdaging om door meten enz. er ook echt achter te komen dat een onderdeel stuk is en zo het probleem te kunnen vinden.

Het uitgangspunt van de radio is dat AM het min of meer doet, maar dat de FM volledig niet werkt. Ik ben dus op zoek gegaan naar de oorzaak van het niet werkende FM gedeelte. D.m.v. een aantal metingen ben ik er achtergekomen dat het bij de ECC85 al misgaat. Om te beginnen miste ik hier een aantal spanningen en dat kwam doordat R64 (10K) stuk was, deze heb ik vervangen. Ook heb ik C87 (220pF) vervangen omdat ik tijdens de metingen merkte dat deze veel was verlopen. De situatie momenteel is dat het FM deel nog steeds niet werkt maar ik heb nu wel een aantal signalen bij de ECC85 welke ik voorheen niet had. Alleen twijfel ik aan de juistheid van deze signalen en zou ik hier wel wat hulp en/of advies bij kunnen gebruiken. Ik hoop dat er iemand is die mij verder kan helpen. Ik zal hieronder even neerzetten welke signalen ik nu heb en wat mijn vragen hierbij zijn.

Met een digitale scoop heb ik het volgende gemeten:
Op pin 2 van de ECC85 heb ik een sinusvormig signaal, wanneer ik de afstemcondensator verdraai dan varieert de frequentie van dit signaal tussen de 100MHZ en de 115MHZ. Wanneer ik de antenne beweeg dan blijft de frequentie gelijk maar de amplitude wijzigt en is max. 240mV.

Wat ik denk dat er hier gebeurt is dat de antenne de verschillende RF signalen oppikt en dat dit middels de afstemcondensator selectief op pin 2 komt te staan. Volgens de handleiding is het FM bereik 100-87.5MHZ. Omdat ik varieer tussen de 115-100MHZ denk ik dat de radio is verlopen. Is dit een juiste conclusie?
Verder zie ik op de scoop een sinus zonder iets wat op spraak/muziek lijkt. Ik zou verwachten dat wanneer ik aan de afstemcondensator draai ik iets zou zien wat op de ontvangst van een signaal zou lijken maar op pin 2 zie ik alleen een sinusvormig signaal. Hoort hier nu niet meer zichtbaar te zijn of is dit met een scoop niet te meten?

Pin 2 samen met pin 1&3 een RF versterker. Ik zou dan verwachten dat ik op pin 1 een vergelijkbaar signaal zou meten als op pin 2 maar dan versterkt. De spanning hier is wel hoger, hier meet ik 223Vdc. Op pin 1 heb ik dus geen sinus, wat ik wel zou verwachten. Is de 240mV op pin 2 soms te laag?

Maar nu komt er iets raars, het signaal van pin 1 komt op de grid van het tweede deel van de ECC85 te staan, dit gaat naar pin 7. Dit is de oscillator zover ik heb begrepen en op pin 7 heb ik weer hetzelfde signaal als op pin 2. De amplitude van het signaal op pin 7 is alleen iets hoger namelijk max. 400mV ipv 240mV zoals deze op pin 2 is.
Hoe kan dit sinusvormige signaal op pin 7 aankomen wanneer ik op pin 1 alleen een gelijkspanning van 223Vdc meet? Signaal op pin 7 heeft het zelfde frequentie bereik als op pin 2 en de amplitude varieert ook met de stand van de antenne.

Ik had verwacht op pin 7 een 10.7MHZ signaal te vinden van een oscillator en niet een signaal tussen de 100-115MHZ. Ik heb op dit moment geen andere ECC85 om uit te kunnen wisselen, maar kunnen bovenstaande metingen erop wijzen dat de ECC85 defect is? Behalve de pinnen 4+5 (heater) maken de pinnen onderling geen contact met elkaar.

Op pin 6 van de ECC85 meet ik een gelijkspanning van 149Vdc, dus ook geen signaal.

Is er iemand die mij kan helpen om bovenstaande te verklaren of mij een duwtje in de goede richting kan geven?

Ik zal de info van de radio toevoegen, LET OP: In dit schema is de verbinding tussen S51 en Pin 2 van de ECC85 deels weggevallen. Deze verbinding zit er wel.

Ik zie dat het schema niet goed leesbaar is. De info staat ook hier B5X63A info
[image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 03.05.2021, 13:17 (1051 dagen geleden) @ RichardvD

Even ingaand op 1 raadseltje tegelijk dat ik er zo even uitgepikt heb:

Volgens de handleiding is het FM bereik 100-87.5MHZ. Omdat ik varieer tussen de 115-100MHZ denk ik dat de radio is verlopen.

De oscillatorfrequentie staat 10,7MHz boven de ontvangstfrequentie (kan in principe ook eronder zijn, maar volgens mij bij dit model er inderdaad boven). Als je oscillator op 100MHz loopt, ontvang je dus 89,3MHz en als hij op 115MHz loopt ontvang je 104,3MHz.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 18:27 (1051 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hoi Maarten, bedankt voor je antwoord.

In mijn geval zou het dus juist zijn dat ik deze 100-115 MHZ meet op pin 7 als ik je goed begrijp?
Of hoor ik op pin 7 de 10.7MHZ te meten omdat dit het rooster is en zou ik de 100-115MHZ eigenlijk moeten meten op pin 6 (Anode van de oscillator)?

Zou ik dan eigenlijk op pin 2 (rooster van de RF versterker) niet een frequentie moeten meten die dan 10.7MHZ lager ligt. En dus ligt tussen de 87.5-100MHZ?

Wat ik er nu van denk te begrijpen is dat de antenne de verschillende frequentie's uit de lucht oppikt en deze signalen moet je gaan filteren zodat je de gewenste signalen in het FM bereik overhoudt. De antenne signalen komen als eerste op pin 2 binnen, vandaar dat ik zou verwachten hier de 87.5-100MHZ te zien.

Ik probeer een beetje te begrijpen welk signaal ik op welke aansluiting zou moeten verwachten. Misschien is het mogelijk om dit iets te verduidelijken?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 03.05.2021, 18:52 (1051 dagen geleden) @ RichardvD
Bewerkt door kris, 03.05.2021, 19:17

Wat ik er nu van denk te begrijpen is dat de antenne de verschillende frequentie's uit de lucht oppikt en deze signalen moet je gaan filteren zodat je de gewenste signalen in het FM bereik overhoudt. De antenne signalen komen als eerste op pin 2 binnen, vandaar dat ik zou verwachten hier de 87.5-100MHZ te zien.

Ik probeer een beetje te begrijpen welk signaal ik op welke aansluiting zou moeten verwachten. Misschien is het mogelijk om dit iets te verduidelijken?

Het antennesignaal is nog veel te klein om met de scoop zichtbaar te maken in de tuner. na de tuner volgt nog een belangrijk stuk van de radio, mf , daar wordt het signaal opgekrikt van 100µV (of zoiets) tot bijna luisterniveau.

de locale oscillator meet je uiteraard wel. en Die zie je zowat overal, ook daar waar je het niet verwacht. dat ligt ook aan de scoop probe. het massa-lusje van de scoop werkt bij 100MHz evengoed als een H-probe en pikt de locale oscillator dus gretig op. zet de tip maar eens ergens op het tunerblik terwijl de massaclip 2 cm verder op dat zelfde tuner blik zit en vertel eens wat je meet.

vergeet ook niet dat een klassieke probe een grote invloed uitoefent bij 100MHz. zodra je die op een pin van de ECC85 prikt die iets met de oscillator te maken heeft zal de frequentie veranderen. (de methode met de tweede radio is beter om even de frequentie van de locale oscillator te bepalen)

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 20:46 (1050 dagen geleden) @ kris

Hoi Kris, dankjewel voor je uitleg. Ik ga het stuk met de tweede radio en de probe morgen gelijk proberen. Vandaag lukt dit helaas niet meer , net uit het werk en klaar met eten. Ik laat hier dan de resultaten weten.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 22:05 (1049 dagen geleden) @ kris

Heb de probe op het tunerblik geprikt zoals beschreven en hier meet ik ongeveer een signaal tussen de 101 en 114 MHZ

[image]

[image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 04.05.2021, 22:55 (1049 dagen geleden) @ RichardvD

Kijk, zelfs tussen massa en massa meet je de oscillator. Je zal nu wel begrijpen waarom je dit signaal zowat overal aan de tuner kan meten. het straalt gewoon in de probe via de massakabel, en je meet het dus ook op de uitgang, waar je 10,7Mhz verwacht. Nu is die er waarschijnlijk ook wel, maar véél te klein tov het oscillatorsignaal om zichtbaar te zijn.
doordat de probe de oscillator nu niet belast weet je ook dat de oscillatorfrequentie kwasi goed zitten. Je zou verwachten dat je dan toch wat kan ontvangen. als dat niet zo is, waarschijnlijk nog een fout in het MF. makkelijkste om daar heel snel achter te komen is even 10,7Mhz te injecteren aan het begin van het MF. heb je iets van een generator die 10,7Mhz kan uitsturen ?

enige tijd geleden zoiets gebouwd (op basis van een idee van Hugo) en das best handig. Intussen heeft die op aanvraag al wat rondgereisd, verste plaats tot nu toe was Denemarken, en omdat ik geen gebruiksaanwijzing wou schrijven, filmpje van gemaakt :-) https://youtu.be/KvLuOtVpCKk

Je ziet daar dat injecteren je meteen een hele stap vooruit helpt en makkelijker is dan eten, omdat de signalen nog héél klein zijn en allergisch aan scoopprobes (tenzij het een actieve is)

Als je tijd te over hebt... http://www.transistorforum.nl/forum/index.php?id=55451 wordt deze eenvoudige injector besproken en verbeterd.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 05.05.2021, 00:33 (1049 dagen geleden) @ kris

Ik begrijp nu waarom ik het 10.7MHZ signaal niet zie, bedankt.
Ik heb een frequentie generator die 10.7MHZ kan maken tot 20V. Als ik het goed begrijp dan is dit dan alleen niet voldoende. De 10.7MHZ zal uitgefilterd worden? Hier zal dan iets van een toon of zoiets op moeten?

Ik heb jouw filmpje en de bijdrage op het forum gelezen. Ik denk dat ik niet ver verwijderd ben van het bouwen van zoiets want op dit moment weet ik nog even niet hoe ik verder moet met deze radio. Ik leer er veel van maar het zou wel leuk zijn wanneer hij een keer iets zou gaan doen op de FM.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 05.05.2021, 00:56 (1049 dagen geleden) @ RichardvD

Ik heb een frequentie generator die 10.7MHZ kan maken tot 20V.

dan is het tijd om die eens te gebruiken. Ik begrijp dat je 10,7Mhz kan uitsturen, maar je dit niet kan moduleren ..je kan alleen "stilte" uitsturen.

das geen probleem. je hangt een voltmeter over C56 (de ratiodetectorelco)

de generator op 10,7 Mhz en je sluit er het draadje op aan van Cees. draadje aan de andere kant nergens mee verbinden, maar gewoon dicht bij de uitgang van de tuner hangen (techniek zoals met de injector in het filmpje). als het MF werkt zal de voltmeter duidelijk uitslaan (meerdere volts).
Doet de voltmeter niets of heel weinig, dan zit de fout erachter, en anders ervoor.

Als het er achter zit kan je met je draadje de verscheidene trappen proberen, en dit tot aan het laatste blik (de ratiodetector) als je dat blik met het draadje aanraakt zou de meter zeker goed moeten uitslaan. Oja, als het oog werkt kan je die ook als indicator gebruiken. voltmeter is dan niet nodig.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 06.05.2021, 00:11 (1048 dagen geleden) @ kris

Heb het geprobeerd maar kreeg geen enkele uitslag, ik denk dat ik mij dit weekend eens verder ga verdiepen in de 10.7MHZ injector en deze ga bouwen.

Variabele spoel voor de injector heb ik zo gauw niet maar moet toch ook werking met een vaste spoel en een variabele condensator lijkt mij?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 06.05.2021, 10:07 (1048 dagen geleden) @ RichardvD

Variabele spoel voor de injector heb ik zo gauw niet maar moet toch ook werking met een vaste spoel en een variabele condensator lijkt mij?

Dat werkt ook uiteraard.
Zie hier mijn bouwsel, er zitten iets meer onderdelen in dan in dat van Kris:
https://www.youtube.com/watch?v=DtAecJR2-IE&t=28s

Groeten ... Hugo Sneyers

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 06.05.2021, 22:54 (1047 dagen geleden) @ RichardvD

Ik heb de onderdelen besteld en dan dit weekend maar even knutselen.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 09.05.2021, 00:51 (1045 dagen geleden) @ RichardvD

Variabele spoel voor de injector heb ik zo gauw niet maar moet toch ook werking met een vaste spoel en een variabele condensator lijkt mij?

Ja, dat kan, uiteraard. maar een trimmer is iets minder stabiel dan vaste condensatoren. Ik wou het zo "rotsvast" als mogelijk met standaard componenten en minimum verbruik, geloof dat het iets van een 3mA is. (het heeft menige uren gelopen, van volle tot bijna lege batterij, en de frequentie bleef op 10,70MHz +- 0,02 MHz, beter moet het niet zijn)
Een spoel met regelbare kern kan geen groot probleem zijn. Als je een radio sloopt zitten er voldoende in. (ook mijn spoeltje komt uit een afbraakradio)

verder zijn alle onderdelen "standaard" en ook de varicap is eruit, omdat die heden ten dage ook bijna uitgestorven zijn.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 09.05.2021, 01:49 (1045 dagen geleden) @ kris

Hoi Kris,
Vandaag een printje gemaakt en alles in elkaar gesoldeerd. Heb een varicap gebruikt en een variant van jouw schema en dat van Ben genomen (transistorforum). Uitgangs cap iets anders genomen en heb nu een redelijk stabiel en reproduceerbaar signaal. Heb hem nog niet met een radio geprobeerd, ga ik morgen doen. Alles heeft iets meer tijd gekost dan ik in eerste instantie had gedacht (is nu 1:48 AM) en ga zo eerst even een paar uurtjes slapen ;-). Bedankt zover voor alle tips en goede raad en ik laat het weten of hij in de praktijk ook werkt.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 09.05.2021, 12:14 (1045 dagen geleden) @ RichardvD

Vandaag getest en het werkt niet zoals gehoopt. Heb net alles weer opgeruimd en bevindt mij momenteel op een punt of ik het nog wel tevoorschijn ga halen. Redelijk frustrerend dit, al weken bezig en lijkt maar geen voortgang te boeken.

Wat heb ik vandaag gedaan. Als eerste een werkende radio genomen en de tester hier bij een aantal buizen in de buurt gehouden. Gebeurde niets, geen reactie op de radio. Wilde deze radio niet uit elkaar halen om rechtstreeks op een stuurrooster in te sturen dus heb de radio waarmee ik aan het werk ben aangesloten.

Van deze radio ligt het FM blik eruit dus heb hem rechtstreeks op het stuurrooster (pin 2) van de ECH81 aangesloten => Geen reactie. Het losse draadje bij de diverse buizen gehouden van deze radio en ook geen enkele reactie.

Toen de 10.7MHZ in delen gaan testen. Ik heb hiervoor als basis het schema van Ben genomen uit http://www.transistorforum.nl/forum/index.php?id=55675

Ik heb ongeveer een 460HZ toon en dit signaal op een speakertje gezet. Werkt netjes, komt gewoon een hoorbaar signaal uit de speaker. Heb toen het toonsignaal losgekoppeld van de rest na C5 (100nF) en mijn freq. generator genomen en deze op 10.7MHZ gezet.
Het 10.7MHZ signaal van de print heb ik dus vervangen door een 10.7MHZ sinus met een amplitude van 10V van mijn freq. generator (De 10.7MHZ was 10.722 MHZ, misschien toch niet nauwkeurig genoeg was mijn gedachte).
Deze beide signalen gecombineerd en opnieuw op pin 2 van de ECH81 gezet. Opnieuw is het 460HZ signaal niet te horen.
Ook nu het signaal in de buurt van andere buizen gehouden maar geen reactie.

Hierna het omgekeerde geprobeerd, maar nu voor C5 met mijn freq generator een signaal van 460HZ ingestuurd en het 10.7MHZ signaal van het printje gebruikt. Zelfde resultaat en geen reactie via pin 2 of wanneer ik in de buurt van een buis kom.
Je zou denken dat het aan de radio zou kunnen liggen maar op de AM heb ik gewoon radio ontvangst dus ik zou verwachten dat het vanaf de ECH81 zou moeten werken. Ook twijfel ik minder aan de radio omdat ik als eerste met een werkende radio heb getest en ook geen reactie kreeg.

Ik gooi dus even de handdoek in de ring en ga moed verzamelen om dit ding weer op te gaan pakken. Het positieve is misschien dat ik wel een kandidaat heb welke als sloopradio zal gaan dienen om een regelbaar spoeltje te gaan leveren. :-)

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 09.05.2021, 12:20 (1045 dagen geleden) @ RichardvD

Vandaag getest en het werkt niet zoals gehoopt. Heb net alles weer opgeruimd en bevindt mij momenteel op een punt of ik het nog wel tevoorschijn ga halen. Redelijk frustrerend dit, al weken bezig en lijkt maar geen voortgang te boeken.

Ach, hoe zei Edison dat ook alweer, iets van: Hoezo geen succes?? Ik heb wel 10.000 manieren gevonden waarop het niet gaat...:-)
Alle begin is nu eenmaal lastig maar uiteindelijk kom je er wel.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 09.05.2021, 12:32 (1045 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Hoi Anton,

Bedankt voor de opbeurende woorden, had ik wel even nodig :-) . Zal zeker een kwestie van tijd zijn :-D

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 09.05.2021, 14:24 (1045 dagen geleden) @ RichardvD

Je zou denken dat het aan de radio zou kunnen liggen maar op de AM heb ik gewoon radio ontvangst dus ik zou verwachten dat het vanaf de ECH81 zou moeten werken. Ook twijfel ik minder aan de radio omdat ik als eerste met een werkende radio heb getest en ook geen reactie kreeg.


AM en FM zijn, ondanks het feit dat ze dezelfde buizen gebruiken, niet hetzelfde.

Maar je krijgt , als ik je goed begrijp, van je 10,7MHz ook geen reactie op een goed werkende radio? Welk merk /type radio was dat dan? ( je weet maar nooit dat dit eentje was met een MF van 6,75Mhz)

Met jouw generator met 10v amplitude zou "doorblazen" geen probleem mogen zijn.

je bezit een hele mooi scoop. Voor de zelfbouw injector, bouw eerst de 10,7MHz RF oscillator met zijn uitgangsbuffer en check die met scoop op goede werking. dat zou geen enkel probleem mogen zijn (dus nog geen varicap erin). Het ding wil oscilleren in alle omstandigheden, en doet dat al van af ongeveer 3 volt, wat wijst op een grote feed-back reserve. Bij de voorziene 9 volt voeding oscilleert het dus zeker, zelfs bij een wat afwijkend spoeltje. ( de opzet van het oscillator schema is zodanig dat niets echt heel kritisch is, net om sloopspoelen van gelijk welk merk te kunnen toepassen)

Hang er pas , na er zeker van te zijn dat de 10,7MHz oscillator goed loopt, de LF modulator bij. Ik denk dat het daar dikwijls fout gaat en dan wordt het een complexe situatie waar je maar moeilijk inzicht in krijgt. daarom opsplitsen in deeltjes, dan behoud je overzicht waar het fout gaat.
Overigens is de modulator geen noodzaak. Ook met ongemoduleerde 10,7MHz kan je het MF onderzoeken. IPV van ruis of fluitje krijg je dan stilte tijdens het injecteren.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 09.05.2021, 20:15 (1044 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door RichardvD, 09.05.2021, 20:21

Hoi Kris,
De andere radio was een Philips B5X43A en hier had ik inderdaad ook geen reactie. De tip om alles afzonderlijk te gaan bouwen die ga ik volgen. Had hier ook al aan lopen denken en dat is volgens mij het beste om te doen.

Jij maakt in jouw ontwerp gebruik van een varicap, in het ontwerp van Ben zit een gewone 1N4148. Zou dit nog een verschil kunnen maken?

De MF voor AM zit toch op 452KHZ? Zou het verstandiger zijn om eerst iets voor de AM te bouwen?
In ieder geval bedankt voor het meedenken, dit is zoals gezegd redelijk nieuw voor mij de buizenradio techniek.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 09.05.2021, 20:53 (1044 dagen geleden) @ RichardvD
Bewerkt door kris, 09.05.2021, 21:40

De andere radio was een Philips B5X43A en hier had ik inderdaad ook geen reactie. De tip om alles afzonderlijk te gaan bouwen die ga ik volgen. Had hier ook al aan lopen denken en dat is volgens mij het beste om te doen.

Jij maakt in jouw ontwerp gebruik van een varicap, in het ontwerp van Ben zit een gewone 1N4148. Zou dit nog een verschil kunnen maken?

Nee, ik maak net geen gebruik van een varicap maar een simpele 1Nxxx die als varicap (mis)gebruikt wordt. (en Ben volgt dat idee in zijn miniatuurversie)
de reden om geen "echte" varicap te gebruiken was dat het geen standaardrommelhoekje onderdeel is en vrij moeilijk te verkrijgen. En het doel was een testtoestelletje bouwen waar nu eens niets exotisch inzit en dus iedereen kan nabouwen op een luie zondag. Met een gewone diode gaat het ook, als de LF modulatie/stuurspanning maar hoog genoeg is. vandaar de Dippy (of fazeverschuivingsoscillator) met 9 VPP output.

de 10,7 MHz oscillator zelf is maar één tor en wat onderdelen. bouw eerst die eerst en controleer met de scoop of die loopt en bouw dan verder. We zijn allen wel eens verstrooid en een foutje is zo gebeurd. hoe kleiner het deelstukje, hoe makkelijker te vinden welke draad er verkeerd zat. (en soms kijk je daar 1000 keer over, ik ken dat maar al te goed...)
Voeg er eerst de buffer /uitgang aan toe en controleer of 10,7Mhz aan de uitgang.
bouw dan de LF oscillator, test even apart en voeg die dan toe.


10,7MHz is voor de gebruikte transistor niet echt hoog, dus eerst bouwen op AM als test is niet echt een noodzaak. Tevens worden alle onderdelen dan een pak groter in waarde en volume.

de volhouder haalt het :-)

nog een tip. Je kan de 9é harmonische van de 10,7 Mhz oscillator ook ontvangen op de FM band (van een werkende radio), op 96,3MHz, als je de oscillator dicht bij de antenne ingang houdt. Zo weet je ook zonder scoop dat die wel degelijk oscilleert.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 10.05.2021, 00:00 (1044 dagen geleden) @ kris

Ik had jouw schema gezien op http://www.transistorforum.nl/forum/index.php?id=55467 en dacht daarom dat jij een varicap gebruikte (onderdeel in serie met de C van 100pF). Maar is mij dus nu duidelijk dat jij deze dus ook niet gebruikt.

Ik had net even iets opgebouwd op een experimenteerprint en kwam toen niet hoger dan 472 KHZ. Ergens kijk ik inderdaad overheen, heb besloten om morgen alles los te solderen en ieder onderdeel te testen alvorens ik het opnieuw opbouw. Ik heb een spoel van 15uH en heb hiervoor berekend dat ik een C van 14.74pF nodig heb voor de 10.7MHZ. Morgen uit het werk alles nog maar eens langslopen en opnieuw beginnen. Bedankt voor de tip met de 9e harmonische, wanneer ik denk dat het werkt zal ik het hiermee nog eens controleren.

Voor het moment ga ik mijn bed opzoeken, ben bang dat ik vannacht nog steeds schema's aan het nalopen ben :-)

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 10.05.2021, 00:35 (1044 dagen geleden) @ RichardvD


Ik had net even iets opgebouwd op een experimenteerprint en kwam toen niet hoger dan 472 KHZ. Ergens kijk ik inderdaad overheen, heb besloten om morgen alles los te solderen en ieder onderdeel te testen alvorens ik het opnieuw opbouw. Ik heb een spoel van 15uH en heb hiervoor berekend dat ik een C van 14.74pF nodig heb voor de 10.7MHZ.


er zit iets fout met je spoel. de waarde van de condensator zover verlagen (door extrapolatie van de note van Ben, als ik het goed doorheb), dat komt niet goed. Het moet een "Clapp" oscillator blijven. Blijf zo dicht als mogelijk bij de 220pF in serie.

Wat is de oorsprong van de spoel? Aan de basis ligt een FM if spoeltje te gebruiken uit afbraak/sloop toestel, net omdat je dan geen problemen hebt met dit item.

Ferrieten bestaan er in vele soorten en vaak weet je achteraf niet meer voor welke frequentie het is geoptimaliseerd. door een 10,7 MF spoel als donor te gebruiken weet je zeker dat je goed zit. was de donor een AM MF trafo dan kan het zijn dat het helemaal niet werkt.(hangt af van het materiaal, maar vaak is dat ijzerpoeder, en dat gedraagt zich bij 10,7 MHz als een nagel..).

heb je geen FM radio in de sloop, een IF trafo van een tv kan ook. (allemaal getest :-) )

Als ik een toestel sloop schrijf ik op de bandfilters gewoon AM of FM of TV of Horizontal (15625) . weet je achteraf waar ie nog bruikbaar voor is.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 10.05.2021, 10:43 (1044 dagen geleden) @ kris

Hoi Kris,

Ik heb geen donorradio dus heb een spoel genomen die ik hier had, dit zijn spoelen uit een assortimentsdoos Link naar de spoelen die ik gebruikt heb

In theorie zou dit moeten werken, maar zoals gezegd is dit iets waar ik niet veel ervaring mee heb :-) . Om bij de 220pF in de buurt te blijven zal ik vanavond iets opbouwen rond een spoel van 1 uF (theoretische berekende waarde) of 4.7 uF (volgens info van Ben). Ik zal beginnen met een C van een vaste waarde van bijvoorbeeld 200pF en eens kijken waar ik op uitkom. Ik heb nog een trimmer van 4-20 pF en kan deze dan gebruiken voor een stukje fijnafstemming.

In theorie zou dit moeten werken denk ik maar sluit zeker niet uit dat ik iets over het hoofd zie :-D Dus alle opmerkingen/verbeteringen zijn meer dan welkom. Ik ga trouwens wel even op Marktplaats kijken of ik ergens een donorradio of tv kan vinden. Ook heb ik gevonden hoe je een geschikte FM spoel zou kunnen maken (ronde ferrietkern en draaddiameter + aantal slagen). Ik ga dus een aantal testopstellingen maken om te zien wat er wel en niet werkt. Het vinden van de juiste spoel zou het makkelijkste zijn heb ik wel begrepen.

Wat ik mij nog af vroeg is of het maken van een oscillator rondom een opamp (ua741 bijvoorbeeld) zou kunnen werken voor deze toepassing. Hier heb ik wel het e.e.a. voor liggen en hiervoor is ook geen spoel nodig?Van de 9V batterij zou ik +4.5V en -4.5V kunnen maken en dan het signaal hierna nog versterken wanneer een hogere uitgangsspanning nodig mocht zijn (BF494). Heb jij hier soms ervaring mee?

Bedankt voor al je opmerkingen en geduld om mij te helpen hierbij. Ik zal vast een aantal dingen schrijven of proberen die niet logisch zijn maar dit is voor mij ook een leerproces.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 10.05.2021, 23:19 (1043 dagen geleden) @ RichardvD

Vanavond opnieuw een paar uur aan het solderen geweest. Schakeling met de materialen die ik heb opgebouwd. Dus een spoel uit de assortimentsbox en vaste condensatoren, theoretisch berekend op 18MHZ en in eerste instantie werkt het ook maar het geheel is niet stabiel genoeg.Nog verschillende dingen geprobeerd maar nu definitief het opbouwen op deze manier afgesloten.
Of ik nog de opamp variant probeer weet ik niet maar momenteel ga ik op zoek naar een donorradio of zoiets. Ik ga in de verzameling eens kijken of hier een geschikte kandidaat tussen zit.

M.a.w. een ieder hier wist waarschijnlijk al dat wat ik probeerde niet zou werken, dat weet ik nu ook. :-D :-D . Op naar de volgende stap, ergens moet ik dit ding werkend zien te krijgen. :-)

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 11.05.2021, 00:16 (1043 dagen geleden) @ RichardvD

ja Richard..

de spoeltjes waar je naar verwijst zijn "smoorspoeltjes". Hun specialiteit: het smoren (doven,dempen)van alle mogelijke trillingen, doen ze dmv een lage Q factor. Gaat dus niet goedkomen.

en het is al helemaal niet zeker dan bij 10,7 MHz die dingen uberhaubt nog bruikbaar zijn.

Net om dat allemaal te vermijden was er de raad een sloop MF trafootje als bron van het spoeltje te gebruiken. dan zit je zeker goed. Nu kan dat geen groot probleem zijn (aan een sloper met FM te geraken) maak anders even een "gezocht" topic.

Je bent dus verslagen door 3 weerstanden, 3 condensatoren, één tor en een ongekend spoeltje :-) (meer onderdelen zitten er niet in de basisoscillator)

en de tor is dan nog niet kieskeurig. gekozen voor BF494, maar met een BC457 gaat het ook.

wat ik me afvraag... Hoe heb je die 18 MHz berekend?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 11.05.2021, 10:47 (1043 dagen geleden) @ kris

Hoi Kris,

Verslagen door een aantal componenten, zo zou je het wel kunnen zeggen :-) :-) . Ik hou maar de insteek van Anton van den Oever aan van een aantal posts terug en ik heb gewoon nog een extra manier voor mijzelf gevonden waarom het niet werkt:-)

De frequentie had ik als volgt berekend, uitgaande van de volgende componenten (tekening Ben Basis dit schema):

C9=220pF
C8=270pF
C7=220pF
L = 1uH (Volgens note onderaan het schema)

Totale vervangings capaciteit is dan 1/( (1/C9) + (1/C8) + (1/C7) ) = 1/ (1/220+1/270+1/220).

Ctotaal = 78.2pF

f = 1/(2*pi*SQR(L*Ctotaal)) [Neem aan dat je weet dat SQR betekend worteltrekken, maar kan het wortelteken niet zo snel vinden).

f=18.0025367 MHZ

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Oldtimer @, Oegstgeest, 11.05.2021, 11:10 (1043 dagen geleden) @ RichardvD

f = 1/(2*pi*SQR(L*Ctotaal)) [Neem aan dat je weet dat SQR betekend worteltrekken, maar kan het wortelteken niet zo snel vinden).

f=1/(2π√LCtotaal) :-)

Willem

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 11.05.2021, 19:27 (1043 dagen geleden) @ Oldtimer

Hoi Willem, bedankt voor leesbaar neerzetten van de formule.
@Kris: Als het goed is komen er deze week een aaantal spoeltjes mijn kant op en kan ik opnieuw een poging wagen.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 16.05.2021, 14:11 (1038 dagen geleden) @ RichardvD

Ik ben even stil geweest maar heb niet stilgezeten :-) . Omdat de techniek van deze radio's mij grotendeels onbekend is ben ik de laatste tijd voornamelijk bezig geweest met lezen. Met name het lezen van oude boeken over deze techniek.Zo heb ik bijvoorbeeld "Het Jongens radioboek deel 1 + 2" gekocht en vond ik op internet het boekje "Zoo werkt de radio"geschreven door E. Aisberg. Een ingescand exemplaar vond ik hier. https://waij.com/oldbooks/radio_bestanden/Zoo_werkt_de_radio.pdf
Het is misschien wat kinderachtig geschreven maar mij heeft het een aantal dingen duidelijk kunnen maken. (Ik heb het boek nog niet uit).

Verder heb ik een aantal spoeltjes van iemand op internet kunnen overnemen en wacht ik op een meter welke inductie kan meten (zou over 10 dagen geleverd moeten worden).

Ondertussen een proef gedaan rondom een ua741 Opamp en het bouwen van een oscillator. Principe werkt alleen niet voor 10.7MHZ. Verder wat proefjes gedaan met de spoeltjes die ik had gekocht. Omdat ik geen inductie kan meten maar wel een scoop heb kan ik door een bekende condensator te nemen (plm. 19 nF in dit geval) wel bij benadering berekenen wat de inductie van een spoel is bij een gemeten resonantie frequentie.
[image]

Omdat ik de print die ik had gemaakt voor de 10.7MHZ oscillator nog wil aanpassen wacht ik totdat mijn LCR-meter binnen is en dan ga ik opnieuw een poging wagen de oscillator te bouwen. Tot die tijd ben ik aan het lezen en probeer ik de werking van de buizenradio's beter te begrijpen. Ik kom vast nog terug binnenkort met vragen, want de Philips radio werkt nog steeds niet :-D

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 16.05.2021, 14:58 (1038 dagen geleden) @ RichardvD

Aisberg is een prima schrijver en boekje. Het dateert van voor het tijdperk dat we met zen alle lange tenen hadden, vandaar de wat schijnbaar naïeve schrijfstijl.

met de µA741 kan het nooit werken, die is veel te traag.

Maar het spoeltje mag/kan ook een zelfgewikkeld luchtspoeltje zijn. met 30 windingen op een 6mm boortje ga je niet te ver uit de buurt zitten.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 16.05.2021, 16:19 (1038 dagen geleden) @ kris

Kris, dankjewel. Heb nog draad in mijn garage liggen en ga straks eens een spoeltje wikkelen.
Dankjewel voor alle hulp, waardeer ik zeer. Wil deze radio graag werkend krijgen en heb ondertussen wel door dat mij dit zonder hulp niet gaat lukken.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 24.05.2021, 23:52 (1029 dagen geleden) @ RichardvD

Ik dacht ik geef even een tussenstand van waar ik sta op dit moment. De laatste dagen alleen bezig geweest met de 10.7MHZ injector omdat ik deze niet werkend kreeg. Ondertussen weet ik wat de oorzaken hiervoor waren. Om te beginnen had ik in Eagle een ontwerp gemaakt en hiermee een printplaat.Voor het ontwerp had ik in Eagle geen BF494 dus had ik deze zelf gemaakt door de layout van een andere transistor als basis te nemen (knippen en plakken :-) ).
Ik had de E,B,C pootjes aangepast maar was de layout vergeten, het resultaat was dus dat de BF494's verkeerd op de print kwamen te zitten. Uiteindelijk door alles los te solderen en opnieuw te beginnen (met tussendoor een aantal testen op het breadbord) kwam ik hier eindelijk achter.Ik was zo gefocused op andere punten dat ik dit niet gelijk doorhad. De BF494's waren ondertussen al een aantal keer losgesoldeerd en de pootjes verbogen om de B,E,C goed te kunnen zetten dat er van 1 een pootje afbrak en de ander zag er ook niet meer uit. Besloot dus even in de voorraad te kijken wat ik nog had en heb toen de 2N3904 gebruikt.In principe werkte dit ook, maar de schakeling verliep nog wel een beetje (juiste oscillatie frequentie had ik ook nog niet).
Ik had al een hoeveelheid BF494's besteld (in china dit keer) en het idee was om deze erin te zetten zodra ze arriveerden om te zien of dit het geheel stabieler maakt.
Ondertussen na verschillende spoelen te hebben geprobeerd was ik wel in staat om de 10.7MHZ oscillatie te verkrijgen. Vandaag kwamen de transistoren binnen en ik heb deze gelijk erin gezet. Het geheel werd er niet stabieler van, erger nog het werkte helemaal niet meer. Na wat gezocht te hebben bleek dat de pinout van de chinese BF494 heel anders was dan de datasheet, ook mijn tester bevestigde dit. M.a.w. ergens in China heeft er iemand BF494 op een transistor geschreven maar de desbetreffende transistor was geen BF494 (heb uit de hele partij een aantal getest en deze waren allemaal verkeerd).

Schakeling dus opnieuw opgebouwd met de 2N3904 en toen met de radio getest, signaalgever aangesloten op het stuurrooster (pin 2) van de ECH81 (B2). De radio had ik voor de testen altijd in de FM staan, maar ook nu kwam er geen signaal door. Ik heb toen de andere banden ook geprobeerd (LG/MG/KG). En op de KG hoorde ik het signaal. Vermoedelijk omdat de 10.7MHZ in het gebied van de KG ligt. Ik heb dus de bevestiging dat de oscillator werkt, hij is alleen nog niet stabiel genoeg en ook haal ik nog niet de 3V zoals Kris dit beschreef. Ik kom tot ongeveer 2 Volt. Ga nu eerst even een paar goede transistoren halen deze week en ga dan eens verder kijken of ik het signaal in de FM stand kan vinden .

Moet dit signaal eigenlijk niet via een 1500pF condensator aangesloten worden zoals dit in de tabel voor het afstemmen wordt vermeld?

[image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 25.05.2021, 09:26 (1029 dagen geleden) @ RichardvD

Ja... wat je zeker niet uit China moet halen zijn torren. altijd kans dat je een overstempelde andere krijgt, is al voldoende bewezen op diverse fora.
overigens is het geen must een 494 te gebruiken, een andere tor die nog ene beetje werkt bij 10,7Mhz doet het ook. (maar de 494 draait heel stabiel, vanwege de kleine capaciteiten).

De injector stuurt veel krachtiger in dan een signaalgenerator. een koppeling met 1500pF is dus niet nodig. Als je met de spriet van de uitgang een stuurrooster van de buis nog maar benaderd moet de muziek, of fluittoon er uit knallen.

Bij jou blijft het totaal stil, er zit dus wat foutentrimmen is dan nog niet aan de orde.

Ik zou de injector aan de laatste MF buis hangen en eens meten of er wat uit de ratiodetector komt. indien niet moet daar al iets helemaal fout zitten, dat oor meten moet te achterhalen zijn.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 26.05.2021, 00:02 (1028 dagen geleden) @ kris

Wilde vanavond even proberen of ik verderop in de radio signaal had. Ik besloot om de injector eerst maar even aan de scoop te hangen om te zien of alles nog oke was. Frequentie was nog in orde, spanning alleen niet meer :-(

Uitgangsspanning kwam niet meer boven de 200mV, eerst dacht ik dat dit de probe verzwakkingfactor was maar dat bleek niet zo te zijn.

Van alles doorgemeten, transistoren vervangen. Geen resultaat. Ga hier even rustig een nachtje over slapen en dan morgen verder kijken. Het zit niet echt mee, het positieve is wel dat ik netjes op de 10.7MHZ zit.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 29.05.2021, 00:35 (1025 dagen geleden) @ RichardvD

Eindelijk iets van een resultaat. De oscillator geeft nu meer dan 3V uitgangsspanning en ik heb deze gelijk getest in de radio. Op pin 7 van B3 (EF89) krijg ik het signaal uit de speakers.
Dit zou dus betekenen dat alles vanaf B4 (EF85) in orde zou moeten zijn. Als ik het goed heb dan is dit de laatste FM MF-trap.

Wanneer ik het signaal de EF89 (B3) instuur via pin 6 van de ECH81 (B2) dan valt de uitgang stil. Ruis en brom uit de speakers valt dan weg, er komt geen signaal (470HZ toon) uit de speakers. Er gebeurt dus wel iets maar ik had verwacht de 470HZ toon aan de uitgang te horen dus het lijkt erop dat ik in ieder geval eens moet kijken waarom ik geen signaal aan de uitgang krijg wanneer ik het signaal instuur voor de EF85 (B4).

In ieder geval weer een stapje verder.

Ik had geconcludeerd dat het klopt dat ik de 470Hz toon niet aan de uitgang hoor wanneer ik het signaal instuur op pin 7 van de EF85 (B4). Na de EF89 is het geen MF meer en dan is het 10.7MHZ signaal eruit. Dit klopt toch? Of niet?

Morgen ga ik verder testen, ook even kijken of ik een reactie krijg wanneer ik met de oscillator bij de buizen in de buurt kom

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 29.05.2021, 12:36 (1025 dagen geleden) @ RichardvD

ok, bloed zweet en tranen , maar resultaat :-)
op de anode van B4 (pin 7) is nog steeds 10,7 MHz MF, maar de generator geeft niet voldoende signaal om daar nog wat nuttigs mee te doen. aangezien insturen op pin2 (stuurrooster) wel wat laat horen is conclusie B4 en ratiodetector werkt.
Insturen op B3 zou beter moeten werken (via zijn stuurrooster of via de anode van B2) aangezien het dan stil blijft, moet er wel iets fout zitten rond B3.
Even de spanningen op B3 meten kan mogelijks wat onthullen.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 01.06.2021, 12:58 (1022 dagen geleden) @ kris

Hoi Kris, super bedankt weer voor je reactie en sorry voor mijn late reactie maar was een beetje druk bezig voor mijn werk.

Het resultaat wat ik heb geboekt bleek op zondag toch iets anders te zijn. Ik had zaterdagavond/nacht een signaal gekregen uit de radio op pin 7 van de EF89. Op zondag ben ik hier spanning gaan meten (welke trouwens vrij hoog was) en met de meetpen van mijn multimeter kwam er ook een signaal uit de speakers (ongeveer dezelfde toon). Klaarblijkelijk genereert het aanraken van deze pin (met een draad oid) dus een signaal naar de uitgang.

Hierop ben ik gaan twijfelen of de oscillator dan wel werkt en ben ik naar mijn opslag gegaan om hier een andere radio te gaan halen. Met deze andere radio de oscillator getest en hier kreeg ik gewoon een signaaltoon wanneer ik in de buurt kwam van een buis of een pin aanraakte. Ik heb op mijn print een jumper geplaatst na de 470HZ toon en hiermee kan ik de toon dus aan en uit zetten. Dit nu ook bij deze andere radio gedaan en het uitgangssignaal ging hiermee ook aan en uit. Daarmee had ik dus de bevestiging dat de oscillator werkte.

Het insturen op pin 7 van de EF89 geeft dus niet de 470HZ toon van de signaalgever aan de uitgang. Wel reageert de uitgang hierop door een signaaltoon te geven, er zit dus wel leven in maar het filteren lijkt mij dan niet goed te gebeuren. Met een beetje geluk heb ik vanavond tijd om weer verder te kijken.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.06.2021, 21:42 (1019 dagen geleden) @ RichardvD
Bewerkt door RichardvD, 03.06.2021, 22:36

Tussenstand op dit moment....Alles nog een keer nagelopen en mijn conclusie is dat het 470HZ signaal er dus niet doorkomt. Heb verschillende locaties in de radio geprobeerd maar het signaal komt er niet uit.

Ik heb zelfs de signaalgevers (opnieuw) aangepast om een hoger uitgangssignaal te krijgen. Aanpassingen die ik heb gedaan zijn (uitgangspunt is het schema van Ben) R10 van 6K8 heb ik 1K gemaakt. C9 van 220pF heb ik 820pF gemaakt. De spoel heb ik vervangen voor een spoel van 3.3uH uit de set welke ik eerder noemde (zijn smoorspoelen).

Signaalgever is stabiel met een goede uitgangsspanning. Met deze versie van de signaalgever ook eerst opnieuw getest met een andere radio uit mijn opslag. Wanneer ik nu het blik van de filters aanraakte bij de testradio had ik duidelijk een signaal, ook wanneer ik in de buurt van een buis kwam had ik duidelijk het 470Hz signaal aan de uitgang.

Met de aangepaste versie van de signaalgever de B5X63A afgetast en dus helemaal niks. Het is mij dus nu wel duidelijk dat het echt niet goed zit met deze radio. Ik ga dus nu maar van achter naar voren proberen te werken om te zien of ik er leven in krijg. Ik moet nu alleen nog gaan uitvinden welke buis de laatste in de rij waar het 470HZ signaal nog aan de uitgang zou moeten verschijnen wanneer ik deze buis instuur.

Ga de schema's nog maar eens bestuderen.

Update: kan iemand voor mij soms bevestigen dat de EABC80 de laatste buis is welke ik in kan sturen om het 470HZ signaal aan de uitgang te horen?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 04.06.2021, 00:51 (1019 dagen geleden) @ RichardvD

hey Richard.

er is dus vooruitgang geboekt en met test op een andere radio.. succes.. dus testinjector werkt. even oefenen op een goede radio kan geen kwaad, om de gevoeligheid van iedere MF trap te leren inschatten.


Het insturen op pin 7 van de EF89 geeft dus niet de 470HZ toon van de signaalgever aan de uitgang. Wel reageert de uitgang hierop door een signaaltoon te geven, er zit dus wel leven in maar het filteren lijkt mij dan niet goed te gebeuren. Met een beetje geluk heb ik vanavond tijd om weer verder te kijken.

Dit verhaal is wat moeilijk te volgen, maar ik begrijp dat insturen op het rooster van de EF89 niets geeft, insturen op de secundaire van het bandfilter na de EF89 geeft wel wat.

Als mijn interpretatie van bovenstaande juist is, dan ligt die kring "dood". Even met de voltmeter de verschillende spanningen op de pinnen van de EF89 nameten op hun waarde is een goede volgende stap. Kan zijn dat dit wat oplevert.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.06.2021, 12:22 (1019 dagen geleden) @ kris

Is inderdaad wat verwarrend. Zodra ik deze pin aanraak met iets dan komt er een signaaltoon uit de speaker. Ik had deze pin in eerste instantie met de 10.7MHZ injector aangeraakt en dacht hierdoor dat het werkte. Later ging ik hier spanning meten en toen raakte ik met mijn meetpen deze pin 7 aan en toen kreeg ik hetzelfde signaal uit de speakers.

Zodra je pin 7 dus met iets aanraakt komt er een toon uit de speaker welke vergelijkbaar is met de 470Hz toon van de injector maar niet van de injector afkomstig is. Hierdoor werd ik in eerste instantie op het verkeerde been gezet.

Het geheel lijkt dus inderdaad "dood" te zijn. Ik ga dit weekend alles eens rustig op het gemak doormeten.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 13.06.2021, 22:19 (1009 dagen geleden) @ RichardvD

Weer even een kleine update van de vorderingen tot nu toe. Op pin 8 van de ECH81 zou 145 V moeten staan. Hier meet ik op FM=0V, KG=18V, MG=41V en LG=33v (PU=0V). Op R9 meet ik dan respectievelijk 0V, 261V, 263V, 261V (PU=0V).
R9 meet 273K en moet 33K zijn en ook R45 meet te hoog.Beide weerstanden vervangen. Bij de Lange en middengolf meet ik nu ongeveer 145V op pin8 van de ECH81 zoals dit zou moeten zijn. Op de kortegolf blijft en maar ongeveer 66V op staan, ook wanneer ik C24 los maak. Op R9 staat dan nog wel de 261V, ik vermoed dat er iets in SK5 misschien niet goed zit?.
Doorgemeten heb ik R41/C39/R3/C67/C24 en hier niets afwijkends gevonden. Ook de schakelaar SK5 in beeld gebracht en hier niets aan kunnen ontdekken. Morgen verder zoeken.

Verder heb ik in het FM-gedeelte een aantal componenten vervangen, het FM gedeelte had ik uitgebouwd uit de radio om er beter bij te kunnen. Zo heb ik o.a. R64 vervangen, deze was volledig stuk (meeting was O.L.).Ook heb ik R61 vervangen, deze zou 27 ohm moeten zijn maar hier zat een weerstand van 56 ohm in. R60 ook vervangen, deze is en meting was 260 ohm.

Hierna het FM blik weer in de radio ingebouwd en toen getest. Ik kan melden dat we een nieuwe paus hebben :-D . Ik had dus witte rook uit het FM blik. Deze week FM blik maar weer uitbouwen en kijken wat er aan de hand is. Mijn eerste vermoeden is dat R64 weer stuk is, of degene is die stond te roken.

Wel heb ik van het AM (LG/MG/KG) gedeelte de oscillator frequentie kunnen meten, ik heb hiervan een paar screenshots bijgevoegd.

[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 03.05.2021, 14:17 (1051 dagen geleden) @ RichardvD

Je kunt makkelijk de oscillator controleren of deze goed werkt.
Stem een tweede radio,welke je verbindt met een draadje tussen de antenne aansluitingen,af op een frquentie welke 10,7 MHz hoger ligt dan van de defekte radio.
Dan zul je een stille draaggolf moeten waarnemen.
Wel een radio hiervoor gebruiken welke een ontvangstbereik heeft tot 108 MHz.
Dan kun je tot ongeveer 97 MHz de oscillator waarnemen.(stille draaggolf)
grt Andries

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 18:15 (1051 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Hallo Andries,

Dankjewel voor de uitleg. Ik was het gebruiken van een tweede radio op internet al eens tegen gekomen maar begreep toen niet wat de opstelling was en hoe dit gedaan diende te worden. Snap de opstelling en ga dit eens proberen. Bedankt

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Goldline @, Oranjedorp, 03.05.2021, 18:23 (1051 dagen geleden) @ RichardvD

uit je eerste verhaal begreep ik dat de oscilatorhelft van de ECC85 werkt , omdat je signaal meet tussen de 100 en 115 Mhz.
de eerste triodehelft kan defect zijn of spanningsloos op de anode.

Je mf versterker kan je eenvoudig testen door een stuk draad aan het eerste rooster van de Heptode helft van de ECH81 te hangen.
Je zult dan een berg kortegolf geluiden moeten horen.

[image]

--
Cees PA1DBA

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door ruudtx @, 03.05.2021, 18:34 (1051 dagen geleden) @ Goldline

Als de radio voor 87.5 tot 100 MHz is, is de oscillator freq veel te hoog. De hoogste freq zou 110.7 moeten zijn. Dus waarschijnlijk is er geen gelijkloop tussen af te stemmen freq en osc freq., en dan wordt de radio doof.

Hoe dan ook lijkt het erop dar eraan gedraaid is door een vorige eigenaar, gebeurde vaak om zenders boven 100 te kunnen ontvangen, maar zorgde vaak voor problemen.

Als het AM gedeelte zwak is kan de FM Midd freq ook niet goed werken.
Misschien toch eerst even naar de AM kijken, want de FM gebruikt het AM gedeelte.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 21:18 (1050 dagen geleden) @ ruudtx

Hoi Ruudtx, jouw opmerking over de frequentie die te hoog is heeft mij aan het denken gezet. Ik heb even de afstemcondensator bekeken en foto toegevoegd van de twee uiterste standen. 1x knop geheel linksom en 1x knop geheel rechtsom. Met de knop geheel linksom staat het tandwiel volledig aan het einde, met de knop rechtsom heb ik nog veel tanden over. Dit lijkt mij niet helemaal goed te zijn. Ik zal morgen eens kijken of ik met deze afstelling meer richting de 98.2 tot 110.7 MHz kan komen.

[image]
[image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 03.05.2021, 21:53 (1050 dagen geleden) @ RichardvD

Beide "dubbele" tandwielen horen gekoppeld te zijn met een veer. Dit is om speling op te heffen. Geen veertje gevonden?

[image]

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 03.05.2021, 21:58 (1050 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Nee ik heb geen veertje gevonden. Hier lijkt dus iets gebeurt te zijn :-) . Volgens mij heb ik in de verzameling radio's een vergelijkbaar type zitten, ik zal morgen eens kijken of hier zo'n veertje zit en hoe hier de tandwielen staan.
Bedankt voor de aanwijzing.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 07:47 (1050 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Toch nog een keer gezocht en een veertje gevonden. Ga dit er vanavond terug op zetten. Bedankt [image]

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 09:52 (1050 dagen geleden) @ Goldline

Hoi Goldline, voordat ik iets aansluit wil ik even controleren of ik je goed heb begrepen. Jij stelt voor om een stuk draad aan te sluiten op pin 2 van de ECH81 (na C18) en dan zou ik een berg kortegolf geluiden moeten ontvangen?

Heb ik je zo goed begrepen?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door ruudtx @, 04.05.2021, 20:41 (1049 dagen geleden) @ RichardvD

Het gaat er om dat je wat hoort, ruis, brom of wat dan ook als je de g1 van de heptode aanraakt met iets, schroevendraaier of iets dergelijks
Op 10,7 MHz wordt vrijwel niets uitgezonden, maar je hoort wel allerlei stoorsignalen, en die zijn helaas soms erg sterk.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 22:11 (1049 dagen geleden) @ ruudtx

Heb er een draadje aangehangen en ontvang een hoop ruis, gekraak enz. Zonder draadje op de g1 is de radio stil.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Goldline @, Oranjedorp, 04.05.2021, 22:56 (1049 dagen geleden) @ RichardvD

Mooi Richard,
kan je er van uitgaan dat de fout in je FM blik zit.
Je mag gewoon Cees zeggen ;-)

--
Cees PA1DBA

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 04.05.2021, 23:04 (1049 dagen geleden) @ Goldline

Mooi Richard,
kan je er van uitgaan dat de fout in je FM blik zit.


Ik lees dit stukje van de draad nu pas. (er lopen twee draden binnen dit topic)

kan dat het MF toch ok is, maar er tegenwoordig zoveel rommel in de lucht dat het raadzaam is even te checken met 10,7Mhz dat moet er door "knallen"

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 05.05.2021, 00:41 (1049 dagen geleden) @ Goldline

Bedankt Cees,
Vermoed ook dat de fout in het FM blik zit, ook omdat ik de AM zenders nog eens heb getest en hier komt geluid en/of ruis uit dus heb hier wel ontvangst.

Verder heb ik op de ECC85 tussen pin 1 (anode) en pin 3 (kathode) 254(V). Tussen pin 6 (Anode) en pin 8 (kathode) heb ik 145.2(V).

Helaas vermeld het schema niet hoeveel volt dit zou moeten zijn maar omdat ik hier spanning heb begin ik sterk te vermoeden dat of de ECC85 defect is of dat er inderdaad in het FM blik nog iets is wat defect is of (en dat is het minst leuke) de radio is dusdanig ontregeld en deze moet helemaal uitgelijnd worden (wat ik nog nooit heb gedaan).
Met mijn geluk is het waarschijnlijk dat het meer dan 1 ding is wat niet goed is, want dat kan natuurlijk ook nog :-D

Ik geef het nog niet op en ga van de week rustig verder zoeken.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 04.05.2021, 22:57 (1049 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Ik heb mijn scoop aangesloten op pin 2 van de ECC85 en hier meet ik een sinusvormig signaal tussen de 98MHZ en de 112MHZ (ik heb de afstemcondensator iets versteld tov mijn eerste post).

Hierna de antenne verbonden met de antenne van een andere radio. De andere radio ingesteld op 99MHZ en toen de radio welke ik probeer te repareren middels het scoop beeld ook ingesteld op 99MHZ. De controle radio viel stil en ik ontving dus duidelijk iets.

Hierna afgestemd op 100MHZ middels de scoop en op de controle radio vond ik op 100MHZ opnieuw het signaal. Dit lijkt dus te werken.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 05.05.2021, 14:40 (1049 dagen geleden) @ RichardvD
Bewerkt door Andries van Dekken., 05.05.2021, 15:05

Helaas doe je het dan niet goed.Zal het nogmaals uitleggen:
De tweede radio stem je 10,7 MHz hoger af dan de defekte radio.
Dan kun je de oscillator oppikken van de defekte radio.
Maar hier is ook iets aan de hand,het afstembereik van je oscillator zal,als ie goed werkt 12,5 MHz moeten zijn,dus van 98,3-tot 110,7 MHz moeten
lopen om het ontvangstbereik van 87,5- tot 100 MHz te realiseren.
Als dit niet gebeurt en je kunt maar 4MHz verschil afstemmen met je oscillator
kunnen C83- of C88 een te kleine waarde hebben,controleren dus.
Je hebt C87 ook vervangen,is dit met de juiste waarde ook omdat je oscillator-
signaal op het rooster van de RF trap meet,dat mag namelijk niet omdat het dan
via de antenne de aether in gaat.Daarom ontvang je op de tweede radio op de
zelfde plaats het signaal. :-)
Hoop dat je hier mee verder kunt.
succes grt Andries

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 05.05.2021, 17:30 (1049 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Dankjewel voor je antwoord Andries. Ik had mijn handelingen express uitgeschreven omdat ik al het idee had dat er bij mij iets anders gebeurde dan dat je in eerste instantie had uitgelegd. Ik zit nu op het werk en ga vanavond eens verder zoeken. Bedankt voor de extra uitleg (en het geduld )

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 05.05.2021, 17:46 (1049 dagen geleden) @ RichardvD

Had per ongeluk de computer aan laten staan en daardoor viel jouw antw.
direkt op.Heb ook nog een foutje ontdekt in mijn post n.l er mag geen meetbaar
signaal op het rooster van de RF buis staan,in elk geval geen 0,2 volt maar
hooguit enkele microvolts.
grt And

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 06.05.2021, 00:27 (1048 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

C88 meet oke maar C83 is 56pF ipv 33pF en deze zal ik gaan vervangen. Gelijk de rest ook maar gemeten, heb het hele FM blik eruit gehaald om te kunnen meten. Vond nog een aantal onderdelen die ik zal vervangen.

R60 meet 297 ohm en moet zijn 180 ohm.
C91 meet 2896 pF en moet zijn 933 pF
C94 meet 38.4 pF en moet zijn 12 pF.
C85 meet 14.3 pF en moet zijn 12 pF maar is instabiel

En verder wist ik al dat R84 stuk was, deze meet O.L. en moet zijn 10K

Ga dit eerst maar oplossen en dan eens zien hoever mijn oscillator dan instelbaar is.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 06.05.2021, 07:17 (1048 dagen geleden) @ RichardvD

Goedemorgen Richard,bedankt voor de gegevens en inderdaad zijn er onderdelen bij
welke je beter kunt vervangen i.v.b met te veel afwijking,moet C91 geen 1,5 nF zijn?
Heb gisteren m'n hoofd er niet goed bij gehad want het is n.l zo dat wanneer je op de
(goede) radio op dezelfde frequentie ontvangt als waarop de defekte staat afgestemd
de RF versterker staat te oscilleren en dit signaal straalt ie uit,maar wordt tevens
aangeboden op het rooster van de eigenlijke oscillator/mengbuis waardoor deze afslaat.
Wat je dus overal meet aan signaal komt uit de RF versterker!
Mijn gedachte is dat C82 de schuldige kan zijn,deze zit er om de anode rooster capa-
citeit te compenseren.Wordt in zendamateurtermen ook wel neutrodynisatie C genoemd.
Is maar een hele kleine waarde en je kunt hem makkelijk vergroten door aan beide
zijden van deze C een stukje geisoleerd montagedraad te solderen.
Als je deze stukjes gaat twisten krijg je ongeveer 2 pF per slag.
Hoop dat je er mee uit de voeten kunt.:-)

Met vr grt Andries

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 06.05.2021, 08:31 (1048 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Ik zou in de oscilator wel goed oppassen met vervangen. Alleen hetgeen wat echt nodig is.en door een c met dezelfde eigenschappen,, zowel spanning(freq) als temperatuurcoeëfficient ..anders gaat het ook niet werken zoals het moet

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 06.05.2021, 23:01 (1047 dagen geleden) @ Erwin goossens

Bedankt voor tip. Heb wel gezien dat dit niet altijd zal gaan lukken omdat sommige waarden gewoon niet gangbaar meer zijn.
Wat doen jullie in zo'n geval? De dichtstbijzijnde waarde nemen en deze gebruiken of met het serie en parallel schakelen van condensatoren de waarde zo goed mogelijk benaderen?

Zou trouwens eerder verwachten dat de huidige componenten stabieler zouden zijn dan de oude componenten en dat deze dan ook veel minder temperatuurgevoelig zijn. Ik zou denken dat wat je nu koopt in beginsel kwalitatief beter is en dat het bijna niet uit zou maken wat je erin zet (spanning en capaciteit moeten natuurlijk wel kloppen)?

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 06.05.2021, 23:51 (1047 dagen geleden) @ RichardvD

Zou trouwens eerder verwachten dat de huidige componenten stabieler zouden zijn dan de oude componenten en dat deze dan ook veel minder temperatuurgevoelig zijn.

Er zijn inderdaad tegenwoordig zeer goede componenten te koop, vooral juist op het gebied van condensatoren.
Het heeft vooral te maken met de temperatuur coëfficiënt van de componenten welke destijds zo gekozen waren dat het een het ander weer compenseerde.

Dat je deze componenten niet meer kunt kopen is natuurlijk logisch gezien de technologische ontwikkelingen, met het produceren voor die anderhalve radio liefhebber, daar is natuurlijk voor fabrikanten niets aan te verdienen.
Inderdaad wordt het dus serie en/of parallel schakelen en daarbij zoveel mogelijk de oorspronkelijke spec's proberen te benaderen.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door kris @, Gent België, 09.05.2021, 01:02 (1045 dagen geleden) @ RichardvD

Zou trouwens eerder verwachten dat de huidige componenten stabieler zouden zijn dan de oude componenten en dat deze dan ook veel minder temperatuurgevoelig zijn. Ik zou denken dat wat je nu koopt in beginsel kwalitatief beter is en dat het bijna niet uit zou maken wat je erin zet .

Er werden destijds condensatoren met zowel positieve als negatieve temperatuurdrift toegepast om de tuner op de afgestemde frequentie te houden bij temperatuursverschillen.
Hoe goed je nieuwe condensatoren ook zijn, die compensatie ben je waarschijnlijk kwijt. Nu je toch begonnen bent doe je beter verder. Eens de tuner terug afstemt zoals het hoort kan je checken hoeveel die verloopt in functie van de temperatuur en eventueel een compensatie voorzien.

Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A

door RichardvD @, 09.05.2021, 01:52 (1045 dagen geleden) @ kris

Het opnieuw afstemmen daar ontkom ik denk ik niet aan. Heb dit nog niet eerder gedaan, heb een korte beschrijving van deze radio hoe dit zou moeten maar begrijp nog niet alles van deze procedure. Ga eerst maar zorgen dat ik alle defecte onderdelen in het Fm bakkie vervangen heb voordat ik mij in het volgende avontuur stort.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum