Restauratie Philips 2514 - Wat kennisvraagjes (Techniek Radio/TV)

door Arjan202 @, 25.06.2021, 20:35 (1036 dagen geleden)

Van mijn overleden schoonvader heb ik een 2514 staan. Nu het plan gemaakt om te proberen die weer spelend te maken. De luidspreker, de pannenkoek in gevlamd bakeliet, daarvan heb ik intussen een mooi exemplaar kunnen overnemen.

De radio zelf is van binnen heel netjes. Gelukkig heeft hij, ondanks dat hij niet meer speelt, altijd warm en droog gestaan. Gelukkig binnenin geen roest of oxidatie dus, heel fijn.

[image]

Er is wel eerder aan geschroefd en gerepareerd, waardoor er wat dingen missen en stuk zijn.
Eén buis is stuk gegaan, de E442 tetrode met B4 voet, waarvan de anode schroef los is gekomen. De draad door het glas is heel dicht bij het glas afgebroken... Waarschijnlijk is vervanging de enige optie. Ik plaats even een apart oproepje hiervoor.

Een aantal dingen die ik graag zou weten, misschien heb je er ervaring mee:

1) Welke schroefjes horen in het apparaat?
Bij vorige reparaties zijn er schroefjes kwijt geraakt. Er zitten nu 4 verschillende type schroefjes in het bovenste gedeelte. Welke schroefjes horen er origineel in? Ik neem aan een messing schroef met cilinder kop. Klopt dat?

2) Is ombouw van 127v naar 230v zinnig, überhaupt mogelijk?
De radio is een type dat voor één spanning is gemaakt (zonder carrousel) voor 127volt. Ik vroeg me af of het te doen is om deze te wisselen voor een trafo voor 230volt.
Ik zie op het schema dat de transformator drie secundaire spoelen heeft, dus waarschijnlijk is een 230-127v trafootje kopen gemakkelijker? Of zijn er toch te vinden?

3) De radio gewoon direct inschakelen? Of eerst formeren?
Ik zie in de radio maar één grote afvlakcondensator. Is het veilig om de radio gewoon direct in te schakelen? Of beter om de condensator eerst te checken op lek?

4) Hoe maak je het leer weer mooi?
Op de metalen kast zit leer. (Is het echt leer, of nepleer?). Op deze radio is het leer een beetje verweert. Wat is een goede manier om het leer weer mooi te maken?

5) Gloeidraad aansluiting van één buis werkt niet
In de radio is een draad getrokken van één buis naar een andere (de E442 die stuk is). Deze verbindt twee gloeidraad pennen met elkaar. Schijnbaar is deze bij één van de buizen stuk geweest.
Is dat een probleem dat bekend is, vaker voorkomt? Komt het door de opwarming van de pennen?

Dank alvast voor je tips!


Arjan

Restauratie Philips 2514 - Wat kennisvraagjes

door Hans Op den Camp @, Leusden, 25.06.2021, 21:14 (1036 dagen geleden) @ Arjan202

Dag Arjan,

De 2514 ziet er op de foto nog mooi uit. De aluminium schaalvensters zijn vaak verweerd, maar bij dit exemplaar gelukkig niet.

Allereerst de schroefjes voor de met leerdoek beklede kap; Bij Ben Dijkman bijvoorbeeld is een setje van 10 stuks te koop: https://www.bendijkman.nl/philips-screw-s-2514?ipath=18
Het leerdoek (nepleer dus) krijg je weer als nieuw met een dun laagje schoensmeer.

De radio is dus bedoeld voor 127 volt. Als je een originele 220 V trafo van een 2514 kunt vinden is ombouw mogelijk. Anders zou ik hem liever laten zoals hij nu is. Dan gebruik je een regelbare variac voor de benodigde spanning van 127 volt.

Het repareren van de topaansluiting van de E442 heeft René duidelijk uitgelegd. En als het mislukt is een E442 met zij-aansluiting met enige moeite nog wel te vinden.

Over het opstarten van een oude radio die al heel lang niet heeft gespeeld is in de rubriek Tips en Trucs een duidelijk verhaal te vinden: https://kraltp.home.xs4all.nl/Tips-en-trucs/netspanning/#opstarten

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

Restauratie Philips 2514 - Wat kennisvraagjes

door Arjan202 @, 26.06.2021, 21:28 (1035 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hoi Hans,

Bedankt voor de tips! Ben Dijkman heeft ook alles :-D Ik had nog niet gekeken in zijn winkel.

De tip van René met het afslijpen van het glas rond de anode draad ken ik. Het lastige bij deze buis is dat de vorige eigenaar waarschijnlijk met het losdraaien van de anodeschroef de draad mee gedraaid heeft en dat daardoor deze is afgebroken. En wel heel diep in het glas. :-(

Het glas zit hoger dan de draad. En het glas is bij deze buis ook niet heel dik daar... Grote kans dat dit mis gaat bij deze buis.
Iemand anders gaf de tip om te proberen direct op het metaal een nieuwe, dunne draad te solderen. Misschien...

Maar ik ga ook even kijken of ik een tweedehands kan vinden.


Arjan

Restauratie Philips 2514 - Wat kennisvraagjes

door Laurens @, Zaandam, 26.06.2021, 14:24 (1035 dagen geleden) @ Arjan202

Er zit geen elektrolytische condensator in. De condensatoren zijn dus ofwel goed, ofwel slecht, maar niet 'kan beter worden door formeren'.

Meestal zijn papiercondensatoren slecht. Dus eerst even op lek testen.
Probeer de radio niet uit voordat alle papiercondensatoren waar anodespanning op staat, vervangen (of getest en goed bevonden) zijn.

Op lek testen kan met een megger. Bij ontkoppel en afvlakcondensatoren kan je een lek van ca. 5Mohm nog tolereren, maar voor koppelcondensatoren is geen enkel lek toelaatbaar.
Je kan ook de anodespanning van een andere radio even 'lenen' en met een mA-meter kijken hoeveel lekstroom er is.

De eerste test kan je uitvoeren met een 60w gloeilamp in serie. Die begrenst de stroom in geval van een kortsluiting. Als die niet fel oplicht en de radio wel tekenen van leven vertoont, dan mag de radio meteen op de 230v (nouja, via een 230v-110v trafo dus)

Als stroomvoorziening neem je het best een 230v-110v trafo, of een radio-voedingstrafo als autotrafo geschakeld. Je kan gewoon de 110v tak van de primaire van de trafo pakken voor de 2514, en de 230v op de 230v tak zetten.
Een variac werkt ook prima, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Je wil niet een kostbare buizenset binnen de minuut om zeep helpen doordat je variac toch nog op 230v bleek te staan. Verhuistrafo's kosten echt geen drol.

De verbinding tussen de elektrode-draadjes van een buis en de pennen van de buis kwamen bij pennenbuizen regelmatig los. Meestal kan je dat repareren door met een dikke soldeerbout de soldeerverbinding te herstellen vanaf de buitenkant van de pen. Soms moet je een klein gaatje in de pen boren zodat je extra soldeer kan toevoegen. Als dat allemaal niet werkt, zul je alle pennen moeten desolderen en opnieuw moeten solderen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Restauratie Philips 2514 - Wat kennisvraagjes

door Arjan202 @, 26.06.2021, 21:23 (1035 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door Arjan202, 26.06.2021, 21:30

Hoi Laurens,

Goed dus om alle condensatoren even te bekijken en door te meten, voordat ik hem aanzet.
Ik kan me inderdaad voorstellen dat stroom gaat lopen via de andere roosters als een anode condensator sluiting maakt. Dat zou niet goed zijn...

Ik ga even kijken of ik een trafo met middenaftakking heb. Nu 220 230v is geworden, zou 110v meer bij 127v (115v?) moeten liggen.

Dank voor de tips!

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum