B3x02A geluid (Techniek Radio/TV)

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 22.09.2021, 11:45 (940 dagen geleden)

Hey iedereen.deze radio werkt weer goed ..echter op FM bij laag volume vervormd (lijkt op veel te veel bas)het geluid zeker op FM al erg hard....sluit ik er een ipad op aan dan is het geluid mooi zuiver..de c tjes en weerstanden zijn vervangen/goed..iemand dit toestel al onder handen gehad?
De lage/hogetonen potmeter werkt overigs prima

B3x02A geluid

door soundman2 @, Wouw, 22.09.2021, 12:50 (940 dagen geleden) @ Erwin goossens

Als het FM signaal te groot is, blijft de volumeregelaar in het onderste deel staan, waar de fysiologische volumeregeling actief is. Daardoor worden de lage en hoge tonen meer versterkt, omdat het oor bij zachte gelyuiden daarvoor ongevoeliger wordt. Sommige radio's hadden wat dat betreft teveel van het goede. He kunt de aftakking op de potmeter losknippen en oordelen of het dan is wat je wil.
Je zou ook het signaal van de FM wat kunnen verkleinen, waardoor de volumeregelaar wat hoger moet worden opgedraaid.
Is de tegenkoppeling van de audioversterker nog in orde? De versterker kan ook te gevoelig zijn.

B3x02A geluid

door Jan Bus @, Amersfoort, 22.09.2021, 13:31 (940 dagen geleden) @ Erwin goossens

Als je klankregelschakelaar op lagetonen: - zet, is de vervorming dan minder?

B3x02A geluid

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 22.09.2021, 14:49 (940 dagen geleden) @ Erwin goossens

Mogelijk is de discriminator/detector niet goed afgesteld of verlopen. Op hoog volume vervormd dat ook, maar dat hoor je minder goed dan op laag volume.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

B3x02A geluid

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 22.09.2021, 15:34 (940 dagen geleden) @ Erwin goossens

Hallo Erwin,

Bij deze radio is de tegenkoppeling ook frequentie afhankelijk, d.w.z. de lage tonen worden opgehaald tot driekwart van de volume stand. De bas schakelaar overbrugt de condensator in de tegenkoppeling. Naast de gewone loudness regeling is in feite sprake van een dubbele louness regeling.

Verder is het audio signaal van de FM veel sterker dan in de jaren '60 en '70. Destijds was deze gelijk met die van een pick-up met keramisch element of bandrecorder. Je kan de FM audio na het de-emphasis netwerk verzwakken met 2 weerstanden en een extra ontkoppel condensator. Ik heb dit bij vele radio's gedaan en er is geen sprake meer van vervormd of overstuurd FM geluid.

groetjes,
-=Kees=-

B3x02A geluid

door Bert.b @, tholen, 22.09.2021, 18:31 (939 dagen geleden) @ Erwin goossens

Van deze toestellen heb ik er ook diverse staan. Bij allemaal is mij dit ook opgevallen dat het geluid op FM vervormd. Ik heb zelf een FM zendertje staan ik heb daarvan het signaal wat verzwakt en dan spelen de toestellen gewoon goed. Op de pu spelen ze ook goed. nog steeds wel veel lage tonen bij laag volume maar ik vind de volle klank bij laag volume erg prettig om naar te luisteren.

Mvg,
Bert

B3x02A geluid

door Peter1952 @, 22.09.2021, 19:22 (939 dagen geleden) @ Bert.b

Dit toestelletje heeft een erg armetierig uitgangstrafo’tje. Dat is niet bevorderlijk voor de weergave van de lage tonen.
Door de huidige manier van uitzenden klinkt het geluid dan al gauw vervormd.
Ik heb dit regelmatig opgelost door in serie met de uitgang van de F.M. detector een C’tje op te nemen van 1 nF, eventueel overbrugd door een weerstand van bijvoorbeeld 1 MOhm. Het geluid klinkt dan een stuk aangnamer.
Je kunt ook nog experimenteren met een weerstand over C44 om de tegenkoppeling voor de lage tonen te vermeerderen.

Groeten,
Peter

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum