Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd (Techniek Radio/TV)

door Jelle @, 26.09.2021, 18:02 (935 dagen geleden)

Beste mensen.

Al weer een hele tijd geleden dat ik actief op dit forum was.

Ben momenteel met een klein buizenradio toestel van Telefunken, de jubilate 1651 Ke, aan het opknappen.
De radio is van mijn moeder geweest, en weet nog dat hij jaren geleden op zolder is weggezet met weinig ontvangst, en een zeer sterke 50 hz brom over de speaker. Wil hem graag weer werkende maken als soort van eerbetoon, nu ze er niet meer is... De planning is om de hsp afvlak elco's na de enkelzijdige gelijkrichting te vervangen, en alle overige elco's die in het toestel zitten. Als ik het schema bekijk zie ik na de gelijkricht diode een c met een waarde van 63 uf, een c van 50 uf, en een c van 16 uf. Dit allemaal tezamen is 1 beker elco. Natuurlijk niet meer te verkrijgen, dus het gaan losse c's worden. Mijn vraag is, in hoeverre mag ik met de waarden gaan afwijken van de c's? Voor de 63 uf heb ik geen vervanger, wel een 100 uf, de 50 uf heb ik 47 uf voor liggen, en de 16 uf moet ik nog wel hebben liggen. De 2 uf bij het detectie deel van de eabc 80 buis, zal waarschijnlijk besteld moeten worden, en de 100 uf parallel over de cathode weerstand van de el84 heb ik waarschijnlijk ook nog wel.

Ik zie een paar vreemde condensatoren zitten op het chassis, met een metalen afscherming huls. Deze zitten in het audio gedeelte, vlakbij de volume potmeter, en betreft een 10 nf c, en een 1000pf c. Is dit zo gevoelig op die plek dat daar afscherming over de c's nodig is, of zouden die eventueel te vervangen zijn door "gewone" folie condensatoren?

Verder zag ik dat er andere schaalverlichting is gelijmd vlakbij de luidspreker.Deze 2 lampjes werken niet, en 1 daarvan loopt ook nog eens tegen het afstemkoord aan. Weet iemand hoe de originele schaalverlichting destijds zat gemonteerd in dit type toestel? Het schema geeft 2 lampjes van 6,3 volt 150 ma aan...

Hopelijk kan iemand mij helpen bij deze vragen?
Alvast hartelijk dank.:-)

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door Armand @, 26.09.2021, 20:09 (934 dagen geleden) @ Jelle
Bewerkt door Armand, 26.09.2021, 20:15

50µF kun je vervangen door 47µF, 2 µF door 2,2 µF
Die 63µF is waarschijnlijk een drukfout in het schema en moet 68µF zijn.
Elco's van 68 µF zijn nog te verkrijgen.

De afschermhulzen rond de C's (bij de volume potentiometer) zijn verbonden met massa en dienen om brom of ongewenste oscillaties te vermijden.
Je kunt de afschermhulzen gebruiken en er nieuwe C's instoppen of je maakt zelf hulzen van blik en verbinden met massa.
Maar ik zou die C's toch eerst eens meten, misschien is vervanging niet nodig.

Ken het toestel verder niet en kan je niet helpen met de schaalverlichting.

Groeten, Armand

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door Peter1952 @, 26.09.2021, 20:41 (934 dagen geleden) @ Armand

Je kunt voor die 63 of 68 uF eventueel ook twee keer 33 uF parallel zetten en het werkt waarschijnlijk ook als je er 47 uF in zet. Daar kun je eventueel nog 15 uF aan parallel zetten.
16 uF kun je vervangen door 15 uF. Zo nauw komt net allemaal niet en bovendien hebben elco’s ruime toleranties.

Groeten,
Peter

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door Jelle @, 27.09.2021, 18:28 (934 dagen geleden) @ Peter1952

Hoi Peter. Dank voor je reactie. Zal eens kijken wat er bij Reichelt of conrad op de plank ligt. De dichtstbijzijnde waarden Ga ik proberen te krijgen. Even kijken hoe ik het allemaal beetje netjes op de oude plek van de bekerelco kan monteren. Groeten.

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door Jelle @, 27.09.2021, 18:25 (934 dagen geleden) @ Armand

Hoi Armand.

Idd, zal de 63 uf elco niet meer verkrijgbaar zijn, en dan is 68 uf de eerstvolgende waarde. Vroeg me alleen af wat voor gevolgen er zullen zijn, als ik de eerste afvlakelco van 63/68 uf zou verhogen naar 100 uf, die ik wel heb liggen. Bij een buisgelijkrichter moet je deze waarden niet klakkeloos verhogen weet ik van andere toestellen, want dat kan de gelijkrichtbuis simpelweg niet aan. Maar goed, ik ga eens bij Reichelt of conrad op de site kijken, die hebben vast wel iets liggen wat bij benadering de juiste waarden heeft. Die afgeschermde condensatoren zie ik voor het eerst, vroeg me af wat voor nut het heeft om deze te gebruiken in het lf gedeelte van het toestel. Zal ze eens doormeten, maar zie al 1 die wat gelekt heeft, dus die is op voorhand verdacht.

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 27.09.2021, 08:10 (934 dagen geleden) @ Jelle

Hoi Jelle

Ik kwam hier een paar afbeeldingen tegen waar je misschien iets aan hebt voor de positionering van de schaalverlichting.
Mij lijkt het dat de fittingen op de onderste bevestigingsschroeven van de luidspreker hebben vastgezeten.
Met een fittinkje als deze moet je een heel end kunnen komen.

Succes, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door Jelle @, 27.09.2021, 18:17 (934 dagen geleden) @ ejrietbergen

Hallo. Hartelijk dank voor de link in je reactie. De pagina heb ik even opgeslagen. Het lijkt er inderdaad op dat er lamphouders tegen de schroefbevestiging van de luidspreker zijn aangebracht. Met de soort lamphouders van je andere link, moet met wat buigwerk een betere oplossing te krijgen zijn, dan de nu gelijmde houders tegen het front. Vreemd dat deze in een verleden er uit zijn gesloopt, maar verbaas me wel vaker over andermans oplossingen.:-D

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door peetey @, Lanaken, Belgie, 27.09.2021, 19:50 (933 dagen geleden) @ Jelle

Je kunt ook de oude beker elco open maken, al die oude rommel eruit halen en moderne elco's monteren. er zijn genoeg voorbeelden te vinden hier hoe je dat het beste kunt doen.
Minstens zo belangrijk is de ongetwijfeld opgebruikte seleen gelijkrichter die in deze toestellen vaak werden gebruikt.
Je kunt die ook open maken en de inhoud eruit halen. Dan soldeer je op de juiste plekken een moderne silicium diode.
Als je dit doet kun je willekeurig welke waarde gebruiken voor het afvlakken tussen de 100u en 47u.
Hou wel rekening met een iets hogere uitgangsspanning achter de elko's. Je kunt deze wat dempen met een 100 Ohm/10W weerstand of gewoon de wat te hoge spanning gebruiken. Komt niet zo erg nauw allemaal.
Grtz,
Peter

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door Armand @, 27.09.2021, 21:18 (933 dagen geleden) @ peetey

Minstens zo belangrijk is de ongetwijfeld opgebruikte seleen gelijkrichter die in deze toestellen vaak werden gebruikt.
Je kunt die ook open maken en de inhoud eruit halen. Dan soldeer je op de juiste plekken een moderne silicium diode.

Waarschijnlijk niet nodig bij deze radio want volgens de documentatie zit er een siliciumdiode HY50 in.

Groeten, Armand

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door Jelle @, 01.03.2022, 19:29 (778 dagen geleden) @ Armand

Hoi Armand. Het is al een tijdje geleden dat ik met het toestel bezig ben geweest. De gelijkrichter heb ik voor alle zekerheid vervangen door een zwaardere silicium exemplaar. De eerste afvlak elco is verhoogd naar 100 uf die ik had liggen, en de andere elco's zijn allemaal vervangen door de dichtst bij zijnde waarden. Ik was in eerste instantie van plan om de oude beker elco open te slopen, en daar 3 nieuwe moderne exemplaren in te zetten. Helaas is het een erg krappe behuizing, en ik kreeg met de beste wil van de wereld, de nieuwe elco's daar nooit in. Orgineel kun je het niet meer noemen, maar het bromspook is verleden tijd, en de radio geeft weer goed geluid op alle golfbereiken. de schaalverlichting ga ik anders oplossen met een ledstripje bij de action vandaan. Deze branden op 3x 1.5 volt batterijen, dus moet een een extra diode en voorschakelweerstand tussen. Die stripjes geven mooi warm licht af, dus ideaal als schaalverlichting. Binnenkort het chassis weer inkasten, en is weer een project afgewerkt.

Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd

door Armand @, 01.03.2022, 23:02 (778 dagen geleden) @ Jelle

Ik was in eerste instantie van plan om de oude beker elco open te slopen, en daar 3 nieuwe moderne exemplaren in te zetten. Helaas is het een erg krappe behuizing, en ik kreeg met de beste wil van de wereld, de nieuwe elco's daar nooit in. Orgineel kun je het niet meer noemen, maar het bromspook is verleden tijd, en de radio geeft weer goed geluid op alle golfbereiken.


Mooi dat de radio weer goed speelt zonder brom.:OK:
En of je nu de nieuwe elco's wel of niet in de behuizing van de oude elco krijgt, origineel wordt het toch nooit meer.
Je kunt ze daarom beter onder het chassis aanbrengen.

Groeten, Armand

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum