Belangstelling oude radio's (Algemeen)

door Antoon Pijnenborg @, 's-Hertogenbosch, 12.10.2021, 16:19 (9 dagen geleden)

Hallo forumleden, wat mij de laatste tijd opvalt is dat er voor oude radio's uit de jaren '40 en '50 bijna geen belangstelling meer is. Ook Philips toestellen op Marktplaats, en er zijn mooie toestellen bij, is totaal geen belangstelling. Natuurlijk is het een probleem dat toestellen die alleen MG, Kg, en LG, bijna niets meer op te horen is. Voor toestellen met FM is nog maar een matige belangstelling. Of is de reden dat het aantal verzamelaars kleiner aan het worden is.
Gaarne jullie reactie. Met vriendelijke groeten Ton.

Belangstelling oude radio's

door rene @, 12.10.2021, 17:02 (9 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

Marktwerking.
Vraag en aanbod , verzamelaars zitten vol met (voordelig) aangeschafte toestellen.
En er komt aardig wat los door overlijden.
Jongere mensen gaan voor digitaal en tegelijk staken de bekende kabelmaatschappijen met analoge doorgifte.
Waardoor de laatste analoge ontvangers thuis ook naar de stort gaan.
Fm doorgifte via de ether zou eigelijk al gestaakt moeten zijn maar is uitgesteld wegens tegenvallende verkopen van dab+ ontvangers.

Samenloop van omstandigheden dus.

Belangstelling oude radio's

door huub.jak @, 12.10.2021, 19:19 (9 dagen geleden) @ rene
Bewerkt door huub.jak, 12.10.2021, 19:32

Ja de Animo is behoorlijk minder
voor de jongeren .koop niet te veel
alleen voor eigen doel een klein aantal
Die ook zeer goed zijn draai e een plaatje over
Ik ben zelf ook GEEN verzamelaar met niks
bezit alleen wat ik voor mij zelf goed vind
een klein aantal met vooral goede weergave
Het is voor JE zelf maak van je huis geen pakhuis
Nu is de FM er nog maar voor hoelang ?
vandaar ik ook zeg sluit er een goed pickup tafelte
Op aan en draai je plaatjes . en het zal ook nog een
Mooie radio zijn het OOG wil ook wat .
Als men ouder is zo ik 82 dan spreekt de nostacie ook mee
Dan leeft men daar ook mee op .. de jongeren bezitten dat niet
Dan moet de TIJD nog veeel verder gaan en dan met het soortje van Heden spul
Het oude van ons gaat naar de schedder Deels .
en er zijn zo als gezegt Millljarden radio,s op de wereld heel en stuk
en beschadigt en soms met roest ..
Het is ZO mijn kinderen moeten NIKS van mij spullen
Ja als zij het verkopen kunnen dan het GELD ..
ze zijn ultra modern .met hun spullen van nu groten merken
Het ZIJ zo .. luister lekker verders naar mijn oude muik

Sommigen handhave de verkoop prijzen die veeeel ste HOOG zijn ook
Ze leven nog in hun wereld Maar die is voorbij de goede verkoop prijzen
die ik tegen kom voor de radio,s en meer van dat spul ..

Huub

Belangstelling oude radio's

door Laurens @, Zaandam, 12.10.2021, 19:16 (9 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

De interesse is er wel, maar de nieuwe generaties wonen doorgaans minder ruimbehuisd dan de huidige verzamelaars. Velen hebben niet effe een ruimte die als hobbykamer is in te richten. Het verzamelen van gebruiksvoorwerpen is daardoor heel lastig geworden. Ik zie vrij veel oudere mensen die een hele gezinswoning voor twee personen hebben, of een flink appartement in hun eentje. Dat is voor heel veel mensen van nu een onhaalbare luxe.
Studeer je en heb je en 'lege' kamer, dan wordt dat je studiekamer.
Studeer je, dan ga je ook geen stapels radio's kopen omdat je nooit weet of je in je volgende huis die ruimte nog steeds hebt, en omdat je geen honderden kilo's aan radio's wil verslepen. Het kan immers zomaar zijn dat je tussen je 20e en je 30e vijf keer verhuist naar een nieuw kamertje, flatje, nieuwe antikraakwoning, terug naar je ouders enzovoorts.

Onderschat die invloed niet. Het overheidsbeleid van de afgelopen 4 regeringen, heeft zich 100% ingezet op het opstuwen van prijzen omdat dat de bestaande (bedrijfsmatige en privé) vastgoedbezitters bevoordeelt, en dat levert stemmen op.
Een huis met 'ruimte over' is gewoon onbetaalbaar. Misschien kan iemand een radiootje kwijt, maar een hobbykamer die je vol kan zetten is er vaak niet meer. Je koopt of huurt vaak het grootste huis wat je kan betalen, maar dat is dus voor heel veel mensen een klein appartementje geworden.

Punt twee:
Het concept dat zeldzame of oude dingen automatisch grote financiële waarde hebben, leeft niet meer zo. Een prachtige Lentebode is voor de moderne mens wel wat waard, het zijn immers prachtige dingen om te zien. Maar ze zijn niet automatisch meer waard dan een plano die net zo mooi kan worden gevonden.
Dat is iets waar veel verkopers nog aan moeten wennen.

Punt 3: 'knutselhobby's' zijn van het fysieke naar het virtuele verschoven. Zoals veel oudere mensen fysieke onderdelen samen voegen tot een schakeling die bepaalde dingen doet, doet de moderne mens dat met digitale onderdelen bestaande uit regels code.
Fysiek technische bezigheden vereisen meer ruimte (en dan krijg je probleem 1) maar ook een flinke investering in kennis en materieel. Als je al technische interesse hebt, kies je vaak één van de twee kanten. Veel mensen hebben die keuze al gemaakt en zijn virtueel bezig.

Dat leidt er toe dat veel mensen alleen interesse hebben in 100% gerestaureerde radio's die direct speelklaar zijn, omdat er minder kennis en ervaring van elektronica is.
Maar omdat de restaurateurs wel graag wat geld voor hun arbeid terug willen - logisch - zijn de prijzen vaak weer hoger dan wat een nieuweling 'effe' uit de portemonnee kan trekken.
Een enkel gerestaureerd toestel krijg je nog wel verkocht. Ik heb er zo ook een paar verkocht. Maar als je een verzameling van tientallen stuks hebt, dan kan je bij wijze van spreken in je eentje de halve markt voorzien...

Het is niet dat mensen het oude spul niet waarderen, maar de verkopersmarkt en de kopersmarkt verwachten compleet verschillende dingen en de mogelijkheden die relatief jonge mensen hebben, zijn een heel stuk beperkter dan die de verkopers hebben.

Wil je het kwijt, leer dan inpakken en exporteer de boel via Ebay. In de VS speelt het ruimteprobleem een stuk minder omdat er daar grote dunbevolkte lappen grond zijn.
In China en Japan zijn de rijke elites verzot op prachtige speciale radio's en zijn ook bereid om daarvoor te betalen.
Let wel op, als het niet in perfecte staat aankomt, dan draag je zelf alle kosten.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Belangstelling oude radio's

door Henk vdB @, 12.10.2021, 19:37 (9 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door Henk vdB, 12.10.2021, 20:04

Wat mij bij bv. MP het meest tegenstaat (ik heb net nog eens gekeken) is dat er VEEL te VEEL radio's aangeboden worden met de term BIEDEN ipv. gewoon een vraagprijs te noemen. Zo'n 20 jaar geleden heb ik tot over de honderddertig toestellen gehad en een aantal daarvan had ik via marktplaats gekocht. Aanbiedingen met "BIEDEN" heb ik bijna altijd genegeerd. Er werd toen al vaak FAKE geboden om de prijs op te drijven. Het was hobby voor mij om de toestellen op te knappen en werkend te maken, en aan de goedkope apparaten was vaak veel plezier te beleven om deze op te knappen. Ik heb geen interesse in grote radiomeubels en ook niet echt in voor-oorlogse toestellen gehad. Toestellen waar bluetooth ingeprutst is: laat maar. Toestellen die "wel brommen en de buizen gloeien: laat maar. Ik heb nog genoeg staan en ga dan ook geen 50 euro betalen voor een toestel met verkeerde knoppen, kapot doek "afgeknipt snoer", en ga zo maar door met de termen en foto's die je nu op MP ziet. 265 euro voor een radio meubel met pick-up? Dacht 't nie!
Sorry, maar de aanbieders daar hebben het zelf verknalt. Ik hoef ook geen toestel dat al "gerestaureerd" is, daar is voor mij geen lol aan.
Je vroeg meningen, dit zijn die van mij. Anderen zullen (en mogen van mij :-D) daar anders in staan.

P.S.: ik had het over 130 radio's, een deel daarvan was vroege philips transistorradio's.

En van de buizentoestellen heb ik een keer een flinke partij (30+ stuks) WEGGEGEVEN, ja, voor niks dus, aan iemand die ze wel in z'n huis wilde hebben. Enige voorwaarde die ik gesteld heb is dat ie ze niet later voor veel geld mocht verkopen. Dat zie je niet vaak, dat iemand gewoon een flinke partij weggeeft.

Belangstelling oude radio's

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 12.10.2021, 22:24 (9 dagen geleden) @ Laurens

Grotendeels mee eens, dat kant en klare hoor ik vaker en daar zie ik voor mezelf ook een stukje hobbybeleving aankomen (eens wat meer gaan opknappen). Wel is het zo dat er bij veel 'virtuele' projecten meer komt kijken dan alleen wat regels code.

Ik buurt zo nu en dan wel eens bij Display in Haarlem, en behalve de Arduino's gaan daar toch ook de componenten voor eromheen vlot over de toonbank.

Ook vanwege de lockdowns e.d. zijn de knutselachtige hobby's wat meer opgepakt. Display verkoopt ook een assortimentje modelbouwspullen en dat loopt naast de elektronica ook nog aardig.

Belangstelling oude radio's

door gerard ⌂ @, Zeist, 14.10.2021, 17:15 (7 dagen geleden) @ Laurens

Het is bekend dat het nu moeilijk is om aan woonruimte te komen, en ik weet dat dit voor veel starters een probleem is. Het woningtekort heeft diverse oorzaken.

Ondertussen is de gemiddelde woonruimte per Nederlander 65 m2, kijk maar naar deze bron. In grote steden zoals Amsterdam is begrijpelijk de oppervlakte per persoon minder, het rapport meldt 49 m2. Dat is volgens mij nog altijd vergelijkbaar met het gemiddelde in heel Duitsland. Er is tegenwoordig meer woonruimte per capita in Nederland dan ooit. Er is wel sprake van een stevige "verdunning" van huishoudens, dwz dat mensen met minder personen achter een voordeur wonen.
Je hoort dan ook heel vaak als reden noemen: dat veel senioren in een "te groot" huis blijven wonen, bv hun gezinswoning als de kinderen het huis hebben verlaten.

En woon je in je eentje of met z'n tweeën in een rijtjeshuis, dan voel je dat ruimtegebrek echt niet, hoor. Kortom, naast de vele woningzoekenden in Nederland, zijn er ook veel mensen met genoeg lege kamers voor een flink radiopakhuis.

Belangstelling oude radio's

door buurjongen @, helmond, 17.10.2021, 14:03 (4 dagen geleden) @ Laurens

Beste Laurens,

Jou bericht slaat ( vind ik ) de spijker op z'n kop ! Wel wil ik er nog aan toevoegen dat het respect voor ( oude ) voorwerpen behoorlijk verdwenen is, dit komt de ( stok ) oude radio's niet ten goede !

Cultureel erfgoed kan zichzelf niet verdedigen. Hobby blijft hobby en primaire levensbehoefte ( zoals woonruimte ) gaan altijd voor ! kun je al een grotere woonruimte krijgen, dan gaat de extra kamer al snel naar de kind(eren) of iets dergelijks. De tijd is heel anders dan pakweg 40 jaar geleden. Of het er beter op geworden is betwijfel ik ...

Belangstelling oude radio's

door Roland Huisman @, Zwolle, 12.10.2021, 19:27 (9 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

Hallo Ton,

Dit is een proces wat ik eigenlijk op alle verzamelvlakken zie. Mensen verzamelen vooral het spul waarmee men vroeger is opgegroeid of waar men op één of andere manier een verbintenis mee heeft...

De nvhr is in 1977 opgericht en de focus was vooral de vooroorlogse radio. Een radio van 1930 was toen dus ca 47 jaar oud. Van oude verzamelaars begreep ik dat buitenradio's van na de tweede wereldoorlog eigenlijk not-done waren op een beurs in die jaren. Om over televisies maar te zwijgen.

Maar als je op dit moment een radio hebt van 47 jaar oud dan kom je in 1974 uit. Ook dat is een generatie apparatuur waar jongere mensen mee zijn opgegroeid. In eerste instantie werd het massaal weggegooid, maar nu leeft dat helemaal op. Voor klassieke HiFi mag je inmiddels ook een mooie stuiver neertellen... En ook op vintage computergebied gaat het momenteel helemaal de verkeerde kant uit met de prijzen. (lees recht omhoog)

Ik was een jaar of 12 toen ik voor het eerst op de nvhr beurzen kwam en de beurzen bij het elektriciteitsmuseum in Nijkerk. Ik had toen een B6X43A en ik was helemaal weg van die techniek met buizen etc. Zo heb ik in de jaren veel leuke mensen leren kennen en heel veel gezien en geleerd. (Die B6X43A heb ik nu al 32 jaar :-) )

Maar ik kan me de mannetjes nog wel herinneren welke vroeger met een noodgang over de beurzen moesten bij de opening. Dit om snel alles te claimen en/of te kopen wat ze mooi vonden. Er waren wat mensen welke hun verzameling zagen als hun pensioen. ( Of dit in elk geval zo naar hun wederhelft uitlegden... ;-) ) "Want het werd alleen maar méér waard!"

Mja, op een gegeven moment kwam internet. Alles wat zeldzaam gewaand werd kwam in de jaren overal van de zolders af. Ze zeldzame TX400 bleek een 13 in een dozijn toestel te zijn. De Lentebode's had je op een gegeven moment voor het uitkiezen.

De eerste generatie verzamelaars is ons helaas langzaam aan het ontvallen en er komen steeds meer toestellen op de markt. We hebben daarnaast door de jaren heen meer historisch interessante toestellen gekregen. Want niet alleen vooroorlogs is interessant maar ook op transistorgebied is er veel moois. En ja, een mens kan niet alles verzamelen he...

Groeten, Roland

Belangstelling oude radio's

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 12.10.2021, 22:18 (9 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

Als ik mijn andere zaken op gang en op orde heb (zie ook mijn homepagelink waar nog meer vintage bij moet komen), ga ik langzaam wat meer restaureren, dus als de prijzen laag blijven kan ik er nog mooi een paar redden van de televisiezaag, verfspuit, Chinese klasse D bluetoothspeaker, enz.

Belangstelling oude radio's

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 12.10.2021, 23:10 (9 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Die prijzen zullen echt niet gaan stijgen hoor en ook al prop je voor € 35,- aan condensatoren en buizen in een toestel van € 25,-, dat is daarna slechts zelden meer dan die oorspronkelijke 25,- waard. :-(
Dat de jeugd of zelfs de huidige generatie er vrijwel niets meer mee heeft is gewoon een verschijnsel wat nu eenmaal bij elke tijd hoort.
Toevallig kwam er vandaag een jongere collega naar me toe; Hee Anton, jij doet toch iets met oude radio's? Ik heb wat voor je...
En zo kreeg ik 2 Utjes in m'n handen gedrukt waarvan 1 zelfs met FM!
Kwamen uit een "mancave".
"Ze doen het niet en als het niks is, kieper ze dan maar in de bak" werd er nog aan toegevoegd. :-)
Het is dus gewoon "decoratie" geworden en als je het zat bent, dan hup weg ermee.
En zo groeit de berg....:-D
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Belangstelling oude radio's

door Antoon Pijnenborg @, 's-Hertogenbosch, 13.10.2021, 08:27 (8 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

Ik wil jullie danken voor de reactie.
Met vriendelijke groet, Ton

Belangstelling oude radio's

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 14.10.2021, 17:46 (7 dagen geleden) @ Antoon Pijnenborg

Valt jou op?

Verbreed je blik eens.
Er zijn legio mensen nog met deze techniek bezig, juist veel meer dan jaren zeg 1980-90.

Buizen techniek heeft enorme toestroom gevonden.
Zie ook de platen industrie, volledig op volle toeren.
Buizen worden zelfs weer ontwikkeld en gemaakt.

Dat het AM-toestelletje dan wat minder is nu, wil niet zeggen dat het weg is.
bedenk jaren 1964 (dacht ik) is men met FM begonnen dus ruim 50jr later
eens dat de AM-radio wat minder wordt, mag het.

Dat jeugd nu andere interesses heeft, ja die leven in totaal andere wereld.
Die hebben straks weer andere vormen van hobby's.

Is ook door onderwijs en opvoeding van huis uit.90% cultureel maatschappelijk gezever.
Bedoel het creatief met techniek bezig zijn.
Hoewel ik ken diverse die met ardiono's en 3D printers geweldig leuke projectjes maken.

Je ziet met vlagen diverse vormen en maten hobbyisme opbloeien en weer vervagen.
Model bouw is jaren zwak geweest, nu met komst nieuwe technieken en drones een hele toevlucht genomen. Kijk bv in Duitsland waar modelbouw pracht enorm is met ware yetmotoren.
Scheepvaart , de oude schepen verenigingen sinds ca 20 jaar opbloei, ieder wil een scheepje hebben met een antieke diesel er in. verenigingsweekenden zeer druk bezocht.

Op You-Tube diverse vloggers sporen ook jongeren weer aan de techniek als hobby op te pakken.
Zoek eens op
Mr Carlson's Lab
https://www.youtube.com/c/EevblogDave
CuriousMarc
colinfurze
Adrian's Digital Basement
ElectroBOOM
LOOK MUM NO COMPUTER

En nog duizenden anderen.
Tik in You-Tube "old tube radio"
En je bent voor maanden voorzien in tijd verdrijf,

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum