Nogmaals mijn Philetta B2D33a (Techniek Radio/TV)

door Jeroen-CH ⌂ @, Buchs SG Zwitserland, 17.10.2021, 09:48 (920 dagen geleden)

Mijn Philetta werkt uitstekend, meestal heb ik de radio op bluetooth staan zodat ik hier in Zwitserland de Nederlandse zenders er op kan afstemmen.
Zo af en toe zakt het volume langzaam weg, alsof er aan een knop gedraaid wordt. Als ik dan overschakel naar de middelgolf neemt het volume weer toe, en schakel ik terug naar TA dan is het geluid er weer. Soms gaat het dagenlang goed soms een paar keer per uur. De achterkant heb ik losgeschroefd zodat de buizen wat meer luchtkoeling krijgen, ik heb het gevoel dat dat helpt. Op google heb ik gevonden dat wellicht de ECL86 daar debet aan is. Wie heeft er een idee?
Groet, Jeroen

Nogmaals mijn Philetta B2D33a

door Robert Gribnau, 17.10.2021, 10:12 (920 dagen geleden) @ Jeroen-CH

Volgens de spanningen en stromen in het schema staat de ECL86 bescheiden ingesteld. De anodedissipatie is maar 5,47 Watt, en de schermroosterdissipatie is maar 0,74 Watt. De datasheet geeft als maxima 9 Watt respectievelijk 1,8 Watt.

Je zou eens kunnen meten of er inderdaad 4,5 V op de kathode (pin 7) staat. Als daar een hoger voltage staat, dan zou dat kunnen duiden op een lek in C86.

Groet,
Robert

Nogmaals mijn Philetta B2D33a

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 17.10.2021, 11:55 (920 dagen geleden) @ Jeroen-CH

Ook roosterlekweerstanden kunnen wel eens onderbroken zijn.
Pin 1 is de triodehelft. Die moet 10M zijn t.o.v. de nul volt. Pin 8 is de penthodehelft. Die moet (totaal) ongeveer 1M zijn t.o.v. de nul volt.
Is het getter van de buis nog goed aanwezig? Er zou ook lekstroom in de stuurroosters kunnen lopen. Eventueel de ECL86 door een andere vervangen, en kijken, of het probleem wel/niet weg is.

Piet

Nogmaals mijn Philetta B2D33a

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 17.10.2021, 12:21 (920 dagen geleden) @ Jeroen-CH

Ik zou ook aan vuile contacten van de bandenschakelaar denken. Als je naar middengolf gaat en weer terug naar FM verbeter je misschien de contacten, vandaar...

Paul

Nogmaals mijn Philetta B2D33a

door Laurens @, Zaandam, 17.10.2021, 13:44 (920 dagen geleden) @ Jeroen-CH

De ECL86 is inderdaad een erg onbetrouwbare buis. Ik heb er al diverse gehad met een roosterlek. Dat zorgt voor dezelfde effecten als een lekke koppelcondensator.

De koppelcondensator sowieso vervangen als dat een papier-type is.
Voor een lekke buis kan je de anodestroom in de gaten houden. Sluit bijvoorbeeld een spanningsmeter aan over de kathodeweerstand. Haal uit het schema de juiste waarde voor de kathodestroom (= anode en schermroosterstroom bijelkaar opgeteld) en bereken met de wet van ohm de stroom die er door die weerstand loopt.

Zit die boven de normale waarde, of zie je 'm langzaam oplopen, dan is de buis slecht.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum