Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 06.12.2021, 16:09 (866 dagen geleden)

Laatst ben ik naar Canada geweest voor het huwelijk van mijn dochter en daar heb ik een Rogers-Majestic 9M523 uit 1939 gekocht. Een toestel, uiteraard voor 120V, met midden en kortegolf en vier voorkeuzetoetsen:

[image]

Het is ook bekend als Rogers 15-54a en daarvan gebruik ik het schema. Het meeste aan het schema is niet heel geheimzinnig al zitten er wel een paar vreemde details in. Let bv maar eens op het gloeicircuit: hoewel het een wisselspanningstoestel is met voedingstrafo, worden de gloeidraden in serie gevoed in het primaire circuit! Drie in serie op 120V en twee op een aftak van de primaire. Het chassis is dus op zich netgescheiden maar onder het chassis zitten op millimeters afstand overal netverbonden gloeidraden. De schaallamp is een 120V lamp die ook in het primaire circuit zit.

In het roostercircuit van de AF lamp en van de IF lamp heeft het schema twee mij onbekende onderdelen, BC1 en BC2 in het schema. Het zou misschien een voorspanningscel kunnen zijn? Hoewel volgens "Zoo... werkt de radio!" het gebruik van batterijen als voorspanning al lang uitgefaseerd was. Wat zijn dit voor onderdeeltjes en kan ik ze eventueel door iets vervangen wat nog leverbaar is? Hier is een foto:

[image]

De voorkeuze werkt vrij simpel maar ik weet nog niet zo goed hoe ik het moet herstellen. Naast de as van de afstemcondensator zitten vier wieltjes, die je met een voorkeuzeknop naar achteren kunt schuiven. Zo'n wieltje staat precies in de stand waarin je de varco wilt hebben voor die zender. Rond de as van de varco en het wieltje zit een bandje dat dan de as van de varco meetrekt in de juiste stand. Voor het instellen van de voorkeuzes kun je de knop iets losdraaien, het wieltje draait dan vrij in de schuif zodat je kunt afstemmen en dan het wieltje in de juiste positie verzet.

[image]

Die paar millimeter beweging van de trekbandjes moet dus de afstemcondensator in de goede stand zetten, inclusief de schaalaanwijzing. Die moet natuurlijk soepel lopen en gelukkig heeft dit toestel de soepelst lopende afstemming die ik in jaren heb gezien. Toch is er nog wel enige kracht nodig en de bandjes zijn dan ook allemaal vergaan en gebroken. Ze lijken van een vorm van geïmpregneerd textiel. De bandjes zitten met een ponsnietje in de as en de wieltjes. Ik zal dus nieuwe trekbandjes moeten monteren en dit zal toch wel vrij nauwkeurig moeten gebeuren, en redelijk sterk, op een plek waar ik moeilijk bij kan.

Chassis ziet er van boven nog wel heel bruikbaar uit, en als je het uitkast komt de luidspreker mee zoals dat meestal is bij Amerikaane toestellen.

[image]

Achterop zitten schroefklemmetjes. Eentje is om te kiezen tussen radio en phono. Om platen te draaien moet je dus met een schroevendraaier aan de gang! De andere heeft de aansluiting voor de net-antenne, die je ook eventueel kunt aarden, alleen is er dan geen alternatieve antenne-aansluiting! Dus het is hier net of niets.

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door Robert Gribnau, 06.12.2021, 16:43 (866 dagen geleden) @ gerard

Over de voorspanningscellen: Misschien Mallory bias cells?

The Mallory Bias Cell

Groet,
Robert

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door soundman2 @, Wouw, 06.12.2021, 18:37 (866 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Bewerkt door soundman2, 06.12.2021, 19:00

Zou best eens kunnen, een voorloper van de knoopcel, maar dan met een bolle voor- en achterkant. De witte doppen links en rechts met daar doorheen een draad, zou zomaar een klemcontact kunnen zijn.

[image]

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door gerard ⌂ @, Zeist, 07.12.2021, 11:12 (865 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Over de voorspanningscellen: Misschien The Mallory Bias Cell

Ja, Robert, meteen goed! Interessant artikel ook, dat weinig te raden over laat. Leuk dat ze schrijven "gaat langer mee dan een C of R", inderdaad hebben die componenten ook niet het eeuwige leven.
En Soundman zit ook helemaal in de goeie hoek, de draadconstructie is inderdaad een klemmetje waar de batterij gewoon in zit. Op de meter wijst hij helaas nog maar 0,2mV aan dus nu is de fut er wel een beetje uit....

Ik kan de uitgedoofde BC's vervangen door een knoopcelletje of AAA batterijtje. Ik denk dat een knoopcelletje de voorkeur heeft, al twijfel ik bij BC1 voor de MF-buis.

BC2 voor de AF-buis zit direct in de roosterleiding en daar zal beslist geen stroom uit getrokken worden. Bovendien is deze signaalvoerend! Zou ik daar een AAA batterij in hangen, dan krijg je misschien ongewenst capacitieve koppeling met oscilleren als gevolg. Bovendien, de houder kan ik gewoon laten zitten en er een knoopcelletje in maken.

Voor BC1 ligt het iets anders, die zit in het AVC circuit is gekoppeld met de roostercircuits van meng en MF buis. Hij wordt belast met de lekstromen van C19 en C12 (ook wanneer het toestel uit staat!), waardoor een knoopcelletje misschien toch eerder leeg gaat dan me lief is. Moet dan misschien over 20 jaar de boel weer open schroeven! O ja, en BC1 is niet signaalvoerend, voor wisselspanning is hij geaard dus geen gevaar voor in- of uitstraling als ik de AAA met wat grotere body monteer.
Toch denk ik dat een knoopcelletje ook hier de aangewezen uitweg is, ook omdat ik die gewoon in het bestaande houdertje kan plaatsen.

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 06.12.2021, 18:12 (866 dagen geleden) @ gerard

Leuk toestelletje.
Typisch inderdaad die gloeispanning, mocht niets kosten.
3 buizen samen 120V en dan 2stuks via de autotrafo deel.
Dat autotrafo deel zal dan zijn tbv lokaal omzetten 110-125V of zo iets.
Nu gebruikt voor de 2 buizen.

Je moet toch een 230-110V gaan gebruiken dus dat chassis probleem lost zich dan
zo op.
Bandjes kun je in de hobby winkel wel vinden.
Die hebben vast stukjes doek liggen met kunststof boven en vezel.
Is een mooi bedenksel met die bandjes, ik snap wel hoe dat werkt, geinig.

Die Cel zoals Robert al aangeeft een BIAS cel.
Maar ja vind nu maar eens een knoop cel van 1V.
Je kunt een versleten AA of AAA er in zetten.

Doe ik met 9V tbv de batterij radio,
Meestal zijn apparaten bij 7,5V al klaar met die 9V batterij.
Klik ik net zo veel tot ik aan gewenste anode spanning kom en zo toch
nog wat plezier aan die 9V batterijen.

Vast wel een afstandsbediening met een reeds vergane 1,5V AAA er in.

Pas wel op, laat ze niet te lang in toestel zitten.
Handiger is een 3V knoopcel vinden die inmiddels rond de 1V zit.
Of je haalt zo'n blisterverpakking voor 3,- zwik van die knoopcellen.
Vast dat daar ook zo'n dikkere knoop op zit die direct tussen de klemmetjes past.
Uiteraard is leeg trekken met een belasting tot die 1V:-D

Creativiteit is jouw niet onbekend, komt vast goed:-D

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door rkamp @, Den Haag, 06.12.2021, 20:24 (866 dagen geleden) @ Maurice

Nimh cel zit maar 10% boven een nieuwe bias cel, leegtrekken is vaak niet eens nodig.
Gr. Remko.

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door Desmond @, 07.12.2021, 10:31 (865 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard,

Dat is een bijzondere radio die je mee hebt genomen!

Ik kan je helpen aan deze tape, die is soepel en rekt niet, het is een halve inch breed.

Mvg,
Desmond

[image]

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door gerard ⌂ @, Zeist, 07.12.2021, 11:24 (865 dagen geleden) @ Desmond

Dat is een bijzondere radio die je mee hebt genomen!

Daarom heb ik hem ook meegenomen.... Het lijkt me erg leuk om een radio te hebben uit Toronto, de stad waar mijn dochter woont. Heb je toch een beetje draadloos het gevoel van verbinding.
Achterop het toestel staat "Rogers Majestic Toronto", maar er is ook een sticker met Made in USA.

Ik kan je helpen aan deze tape, die is soepel en rekt niet,

Dat is een mooi spontaan aanbod, dank je wel!
Ik houd het in gedachten en laat je weten of ik het nodig heb.
Eerst had ik het idee dat de bandjes van een soort papier waren, maar je ziet er toch duidelijk draadjes en een weefpatroon in, dus het is toch een soort geïmpregneerd textiel.

Het uitpeuteren van de holnieten in condensatoras en bedienwieltjes lijkt me erg problematisch en risicovol. Daarom zit ik nu te denken aan kleine tappende schroefjes die ik in die holnietjes kan steken.

het is een halve inch breed.

Was ik net blij dat mijn dochter in een land woont dat het metrische systeem gebruikt...

... en inderdaad, voor de bodembouten moest ik toch de 1/4'' nut driver te voorschijn halen. Mijn schuifmaat heeft inch aanduiding en de bandjes zijn een stuk smaller dan jouw lint, slechts 1/4'' (6,5mm noemen we dat hier).

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door soundman2 @, Wouw, 07.12.2021, 12:50 (865 dagen geleden) @ gerard

Het uitpeuteren van de holnieten in condensatoras en bedienwieltjes lijkt me erg problematisch en risicovol. Daarom zit ik nu te denken aan kleine tappende schroefjes die ik in die holnietjes kan steken.

Misschien is een echte tap met een metrisch schoefje nog beter. Om met zelftappers draad te snijden heb je veel meer kracht nodig als met echte tappen.
Overigens houd je in beide gevallen een schroefkopje wat in de weg kan zitten.
Omdat het allemaal misschien nog wel fragiel kan zijn en als het op uitboren aan komt, zou ik dat in dit geval niet met een boortol doen zonder regelbare snelheid, stel je voor dat de boor hapt. Voor dergelijke gevallen gebruik ik nog wel eens een boorkop met een handvat (die bestaan en die heb ik er een) waarbij je "Fingerspitzengefühl" aan de dag kunt leggen.

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door Dave @, Omg. Leiden, 07.12.2021, 21:34 (865 dagen geleden) @ soundman2

Zelf heb ik laatst toen ik daar een keer was voor iets anders, deze eens gekocht:

[image]

Handboortje

Altijd handig om erbij te hebben, kost een paar euro en in NL te koop.:-D

Rogers-Majestic, onderdeel en afstembandjes

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 07.12.2021, 22:08 (864 dagen geleden) @ Dave

Mooi ding, heb er ook zo 1 van Van der Heem uit rond 1965 en is eigenlijk onmisbaar.
Zou mogelijk een nieuw topic kunnen zijn met oud radio gereedschap.
Groet, Ben

[image]

--
Een helikopter overzicht heeft pas zin als je niet te hoog vliegt.

Rogers-Majestic begint te spelen

door gerard ⌂ @, Zeist, 11.12.2021, 15:47 (861 dagen geleden) @ gerard

Fase 1 van het opknapproject is natuurlijk er geluid uit te krijgen.

Ik heb afgelopen week de elco’s vervangen en een stuk of tien papierdondensators. Bovendien de condensators tussen massa en lichtnet verwijderd. Het netsnoer vervangen door een stuk snoer waar nog wel isolatie op zat. Van 1 buis kende mijn meter gegevens, de 50L6, die bleek nog 100% (“dus dan zijn de andere vast ook wel goed”). Op de plek van de Bias Cells heb ik knoopcelletjes gezet. Alle buizen er weer in en het schaallampje (115V, 7W).

Aansluiten via de scheidingstrafo, seriegloeilamp en verhuistrafo.
De 40W lamp ging best te keer, maar dat mag ook want het verbruik van de Rogers-Majestic is 65W.
Zacht gepruttel. Geen rook. Met hulpradio wel oscillatorsignaal opgepikt.
Dan op de 100W lamp. Harder gepruttel en stations komen door op MG. Paradijs en Jinx, dit zijn lokale popstations.
Uiteindelijk zonder lamp, radio blijkt goed geluid te geven! Ontvangt op MG en KG goed.

Helaas nog wel met een vrij prominente brom op de achtergrond.
Gevoeligheid zou beter kunnen. Schaalaanwijzing zit er wat naast.
Eerst spanningen controleren, eventueel kringen bijregelen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum