Antenne voor B6X12A (Techniek Radio/TV)

door OudePhilips @, 08.01.2022, 08:41 (9 dagen geleden)

Beste mensen,

Ik woon op het zuidelijk halfrond en ben benieuwd wat voor ontvangst ik op de KG en LG kan krijgen op mijn oude B6X12A. Een goede antenne zal zeker helpen!

Ik heb een ouderwetse antenne op het dak van mijn huis (met wat coax aansluitpunten in diverse kamers) voor TV (er is hier geen kabel en antennes mogen gewoon nog) maar heb geen specificaties van de antenne. De antenne is zo'n 20 jaar geleden gemonteerd, en in die tijd was alle TV en radio natuurlijk gewoon analoog.

Heeft iemand tips?

Alvast bedankt.

Antenne voor B6X12A

door Kas Jager @, t Zandt, 08.01.2022, 11:38 (9 dagen geleden) @ OudePhilips

Dag,

Ik heb een tip voor u.

Kijk eens onder tip & trucs.

Daar staan tips onder antenne.

Wellicht heeft u daar iets aan.

Gr. Kas

Antenne voor B6X12A

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 08.01.2022, 12:23 (9 dagen geleden) @ OudePhilips
Bewerkt door Leo Snoeren, 08.01.2022, 12:31

Nadat Ziggo is gestopt met analoge kabelradio, ben ik gestopt met Ziggo. Ik heb het zo opgelost voor FM:

[image]

Uitstekende ontvangst!De antenne heb ik hier gekocht.

En om alvast een hoop discussie te vermijden:

- De antenne heeft een impedantie van 50 Ohm en dat moet 75 Ohm zijn: dit geeft een beetje signaalverlies, maar is te verwaarlozen.
- De antenne is bedoeld voor een zender, maar uiteraard ook uitstekend te gebruiken als ontvangst antenne.
- De kabel tegen de muur moet nog netjes worden weggewerkt, ff wachten op beter weer.:-D :-D
- De polarisatie is verticaal, de antennes bij de zenders zijn dat sinds de jaren '90 ook.

Voor midden en lange golf maak ik gebruik van een spriet zoals vroeger op een auto werd gebruikt. Ook dat werkt uitstekend.

Voor korte golf zou je een draadantenne kunnen spannen en daar wat mee experimenteren. Alleen als je veel storingsbronnen in de buurt hebt kun je beter een raamantenne proberen. Voor korte golf doet de ingebouwde ferrietantenne weinig tot niets.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Antenne voor B6X12A

door Laurens @, Zaandam, 08.01.2022, 12:25 (9 dagen geleden) @ OudePhilips

Een TV en FM radio antenne is niet geschikt voor LG/MG/KG ontvangst. Voor FM ontvangst mogelijk wel, hangt van je specifieke antenne af.

Het is dan wel belangrijk dat je een 300 naar 75 ohm balun gebruikt om je coax op de 300 ohm FM ingang van je radio aan te passen.

Voor L/M/KG is je dakantenne niet echt geschikt. Hij zal wel iets oppikken maar heel waarschijnlijk minder goed werken dan de interne ferrietantenne van de radio op LG en MG.
Sowieso is de interne ferriet behoorlijk gevoelig! Onderschat 'm niet. Maar wellicht moet je wel je radio zodanig neerzetten dat je 'm 90 graden kan draaien, omdat de ferrietstaaf 2 'nullen' heeft.

Let op dat je achterop de radio, bij het antenne aansluitbordje, het lipje op de juiste stand zet. Met een schroefje kan je dat lipje zodanig instellen dat hij ofwel intern, ofwel externe antenne gebruikt.
Hij kan zelfs de FM antenne naar de AM antenneingang voeren geloof ik, als je toch je dakantnenne voor de KG wil proberen.

De beste LG/MG/KG antenne in een storingsvrije omgeving is een flink lange draad van zeg 5m, opgehangen *buiten* het stoorveld van een huis, met een losse aardpen die een 'schone' aarde oplevert.

Heb je die ruimte of de storingsvrije omgeving niet, dan is wat mij betreft een magloop het best. Ik heb een kleine actieve die naast m'n radio staat, en die presteert onwijs goed. Op ieder MG kanaal wel een zender. Op de KG wat minder, maar op de KG heb ik weer uitstekende resultaten gehad met een grote, passieve magloop.

Zoveel situaties, zoveel 'beste oplossingen'. Geef wat meer info over jouw specifieke ontvangstsituatie, en we kunnen wat meer zeggen over wat voor jou het best past.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Antenne voor B6X12A

door ruudtx @, 08.01.2022, 21:35 (8 dagen geleden) @ OudePhilips

Mooie Plano heb je daar.
Is zeer gevoelig op FM met 3 MF versterkers.

Ik denk dat er op Zuid halfrond weinig te horen is op LG.
Doet de radio het goed op MG, daar is geen antenne voor nodig, er zit een ingebouwde ferrite antenne in.
Voor KG een draad van een paar meter in de ingang met vorkje. KG verschilt erg dag en nacht, zomer en winter, gewoon proberen dus.
Kan zijn dat de drukschakelaars voor de banden wat vervuilt zijn, paar keer heen en weer schakelen tot je wat ruis hoort.
Voor FM een draad van ca 75 meter in een vd FM antenne ingangen, te herkennen aan de lus in het figuurtje. Daarmee moet je al wat stations horen. De Fm gaat maar tot 100 Mhz dus je zal niet alles kunnen ontvangen.

Antenne voor B6X12A

door MartijnR @, Groningen, 08.01.2022, 23:11 (8 dagen geleden) @ ruudtx

75 centimeter ...:-)

Antenne voor B6X12A

door Henry, 09.01.2022, 19:52 (7 dagen geleden) @ OudePhilips

Hang er dan voor de MG 75m aan, als je de ruimte hebt.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum