ratiodetector Philips B7X44A (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 01.02.2022, 12:28 (824 dagen geleden)

Beste forumleden,

Op mijn werktafel staat een "moeilijk geval". De B7X44A speelt prima in mono. De radio is best gevoelig. De mooie (mono) klank valt samen met het haast volledig sluiten van het afstemoog.
Het stereo lampje gaat maar aan als de naald een eindje naast de correcte afstemming staat. Het geluid is dan niet meer genietbaar. Enkele proeven laten me veronderstellen dat de stereo decoder in orde lijkt.
De ratiodetector is verdacht. In bijlage vind je het schema. Over C59 staat het LF signaal + een ongeveer even grote 10,7 MHz component. Samen met de 100 ohm weerstand in de detector behuizing vormt C59 een laagdoorlaat filter met kantelfrequentie rond 16 MHz. Geen wonder dat aanwezige 10,7 MHz hier vlot doorheen gaat. [image]

Kent iemand dit probleem? Iedere ingreep is een risico. Zo'n detector uitbouwen is niet niks en kerntjes afregelen ook niet zonder risico. Het is niet mijn radio. Vandaar graag jullie advies.

Ook zonder modulatie staat er 10,7 MHz signaal over C59. Eigenlijk moet de schakeling dan mooi in evenwicht zijn maar dat is niet zo.

Op voorhand bedankt,

Eduard

ratiodetector Philips B7X44A

door Eduard @, 01.02.2022, 14:21 (824 dagen geleden) @ Eduard

Beste forumleden,

Hierbij nog wat extra informatie.

Vermoedelijk zijn de diodes OA79 niet defect.
Bij een spanningsloze radio injecteerde ik met een DC stroombron 500µA via het aansluitpunt bij C59. Afhankelijk van de stroomzin meet ik 1818 mV of 1889 mV negatief. (1818 mV als de conventionele stroom de afschermde schakeling binnenvloeit). Wat rekenwerk levert in het eerste geval een spanningsval van 368 mV over GR11. In de andere stroomzin 414 mV over GR12. Volgens gegevens van de OA79 is dat binnen de specificatie. Wellicht is geen van de diodes onderbroken of kortgesloten.

Vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector Philips B7X44A

door Henk vdB @, 01.02.2022, 20:29 (824 dagen geleden) @ Eduard

Hoe is de staat van elco C53 in de ratio detector?

ratiodetector Philips B7X44A

door Eduard @, 01.02.2022, 21:57 (824 dagen geleden) @ Henk vdB

Dag Henk,

De toestand van de elco ken ik niet. Die elco zit binnen de aluminium behuizing. Mogelijk weet iemand of die behuizing kan worden weggehaald zonder de hele unit los te solderen.

Alvast beankt voor het meedenken.

Vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector Philips B7X44A

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 01.02.2022, 22:30 (824 dagen geleden) @ Eduard

Deze kun je open klikken, de korte zijden iets opzij duwen dan kan het kapje eraf, er zit ook een c van 33 pf en 47 pf welke ik al is defect geweten heb (C54 en c 50)

ratiodetector Philips B7X44A

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 01.02.2022, 23:06 (824 dagen geleden) @ Eduard

't Kàn zijn voordelen hebben als je meldt in welke omgeving je woont
Als dat haalbaar is, kan ik met mijn Genescope op bezoek komen
[image]
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

ratiodetector Philips B7X44A

door kris @, Gent België, 01.02.2022, 23:29 (824 dagen geleden) @ Eduard

De ratiodetector is verdacht. In bijlage vind je het schema. Over C59 staat het LF signaal + een ongeveer even grote 10,7 MHz component. Samen met de 100 ohm weerstand in de detector behuizing vormt C59 een laagdoorlaat filter met kantelfrequentie rond 16 MHz. Geen wonder dat aanwezige 10,7 MHz hier vlot doorheen gaat.

toch wel een wonder, want de uitgangsweerstand van een ratiodetector is vele malen hoger dan die externe 100 Ohm.. Immers, het uitgangsignaal gaat voor de 100 ohm ook nog door de zwak geleidende dioden, serieweerstanden etc.. in principe schiet er dus van die 10,7 Mhz niet veel meer over, het ldf kapt al veel vroeger af.

zoals iemand anders reeds aangaf is het ratiodetector elcootje waarschijnlijk niet goed meer, maar is in principe niet de oorzaak van dit fenomeen. Verschijnt er nog spanning op die elco ? (te zien aan uitslag afstemoog).

Betreffende de meting: je neemt massareferentie op het juiste punt en met korte massaleiding aan de probe ? (het RF niveau aan de detector is best pittig, die straalt wel wat in het rond).

Je zit niet met een ongewenste aardlus via de aarding van de scoop? zet de probetip eens op de massakant van C59, je weet het meteen :-).

Als dat allemaal ok is... toch wat fout in het blik. test: als er ongemoduleerd 10,7 Mhz als testsignaal ingestuurd wordt (of wat er boven of eronder, het punt waar de ratiodetecor 0 V DC geeft) dan mag/kan er geen 10,7 Mhz naar buiten komen, want er is dan niets om te bemonsteren door de dioden. Is er dan nog steeds die 10,7 aan de uitgang, dan zit er zeker wat fout. (sluiting tussen spoelen, toch een lekkende diode,.. ?)

edit : ik lees nu dat je afstemoog nog uitslaat.. en mono is goed.

ook doorlaatcurve mf testen. voor stereo moet die breed genoeg zijn. Is die te smal, dan werkt het nog een beetje als je er naast afstemt, een zijband van het S signaal raakt er dan nog door, op de "hakken".

ratiodetector Philips B7X44A

door Eduard @, 02.02.2022, 10:08 (823 dagen geleden) @ kris

Dag Nico, Kris, Erwin

@Nico: Bedankt voor uw aanbod. Ik woon in Borsbeek, dat is nu nog een dorp. De politici hebben beslist dat kleine dorpen best verdwijnen. Weldra woon ik, zonder te verhuizen, in de stad Antwerpen. Dat is niet in uw buurt. Je hebt een prachtig toestel om de S curve voor te stellen. Ook uw scherm zal over C59 een brede band weergeven en niet het smalle lijntje op de getoonde grafiek. Ik heb niet zo'n mooi toestel maar wel een paar dingen die kunnen wobbelen. De S curve bekijken zal wel lukken als ik een filtertje tussen de ingang en de detector schakel.

@Kris: Met uw tips ga ik verder aan de slag. Ik schrijf in een tijdschrift over(aard)lussen. De beste stuurlui staan altijd aan de wal. Er zitten zoveel onderdeeltjes op een klein oppervlak dat er altijd wel een lusje ontstaat. Met uw herinnering ga ik eerst zo goed mogelijk de puntjes op de i zetten. Intussen heb ik tussen de rommel een geschikt spoeltje gezocht met regelkern. Met een parallel C ga ik die op 19 kHz afregelen en even in de plaats van de decoder zetten. Ik ben benieuwd of die bij afstemming op een echte zender ook naast de frequentie piekt. Eigenlijk ben ik nog steeds niet zeker of de fout al dan niet in de decoder zit.
Je hebt gelijk dat de weerstand van de kring niet beperkt is tot die 100 ohm serieweerstand. Ook de andere 100 of 150 ohm weerstand zit in het circuit. Als de elco goed is dan kan je tijdens de piek waarbij beide diodes geleiden de stroom door de diode becijferen. We zijn 0.001*I/26 gewoon bij Si diodes maar bij Ge ligt de grafiek wat anders. Dat wordt even in de boeken duiken. De totale weerstand moet al aardig wat hoger liggen dan 100 ohm. Vermits bij 100 ohm het -3dB punt op 16 MHz ligt moet de totale R veel hoger liggen om op 10,7 MHz beduidend te verzwakken.

@Erwin: Bedankt voor uw tip. Ik wist niet dat het doosje open kon zonder lossolderen. Momenteel ben ik niet 100% zeker of de fout al dan niet in de decoder zit. Vandaag ga ik de hele MF doorwobbelen en bekijken wat de curve vertelt. Dingen openmaken of kerntjes draaien is nog niet aan de orde. Het is niet mijn radio en hij speelt goed in mono. Terugbrengen met de boodschap dat niets meer werkt door mogelijke schade aangebracht door de techneut is geen optie.

Wordt vervolgd,

mvg,

Eduard

ratiodetector Philips B7X44A

door Eduard @, 02.02.2022, 20:44 (823 dagen geleden) @ kris

Dag Kris,

Een spoeltje van circa 60 mH werd met 1n5 op 19 kHz afgetrimd. Met een serieweerstand van 470K werd de L//C aangesloten op de uitgang van de ratiodetector. Bij afstemming op mooiste geluid en gesloten afstemoog staat er een vrij constante 19 kHz piloottoon over de LC. De amplitude is net niet groot genoeg om de schmidt trigger op de stuurprint van het lampje te activeren.

Naast de juiste frequentie is het geluid niet om aan te horen maar sommige pieken volstaan om de trigger te laten omklappen.

De afregeling is wellicht eerder op het gehoor gebeurd. Met de wobbeler is het goed symmetrisch.

Aardlus stelde geen probleem. Ook C59 is getest en goed bevonden.

Na afregeling is de werking stabieler. Ik heb de indruk dat stereo werkt.

De wet van behoud der ellende blijft van toepassing. Het 38 kHz signaal richting decoder heeft een top tot top waarde van ongeveer 4V. Ik verdenk de decoder. Het ingangssignaal is vermoedelijk sterk genoeg omdat de luidsprekers de pannen van het dak kunnen spelen. Bestaat er een document met de signaalwaarden zoals die in de decoder voorkomen.

Vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector Philips B7X44A

door Oldtimer @, Oegstgeest, 02.02.2022, 20:58 (823 dagen geleden) @ Eduard

Misschien heb je wat aan een boekje dat in de NVHR on-line bibliotheek staat.

https://www.nvhr.nl/frameset.htm?&ContentFrame

Zoek daar op trefwoord: Stereodecoders

Succes,

Willem

ratiodetector Philips B7X44A

door kris @, Gent België, 02.02.2022, 22:33 (823 dagen geleden) @ Oldtimer

Ik denk dat Eduard de AC spanningsniveaus bedoelt zoals in de decoder voorkomen als ie werkt. In het boekje stereodecoders ga je die niet vinden, dat behandelt vooral Duitse Decoders :-).

Ik weet de nodig amplitude van de 19kHz ook niet van buiten, kan het wel eens meten.

Nu, deze eenvoudige schakeldecoder vind je in vrij veel Philips radio's. geen andere in de buurt om even te meten of te wisselen?

Betreffende de decoder : waarschijnlijk weet je dat wel, maar alle kleine elco's zijn na 55 jaar uitgedroogd en vervang je dus best al voor je er aan begint. Doe je dat niet, dan wordt de 19kHz te weinig versterkt om de verdubbelaar voldoende aan te sturen. Verder komt het voor dat de AF126 door de jaren wat minder gaat versterken. (Hfe kan achteruit gaan). Vooral TS1 en TS2 hun gain moet op pijl zijn. Je kan ze ook even vervangen door BC557 en de basispolarisatie een beetje aanpassen . Decoder moet dan, door hun wat hogere Hfe, lopen als een speer. (en ook de stereo-indicator, tenzij er wat fout zit op de flip-flop print..).

overigens, wat ik gisteren vergeten typen was.. zelfs al staat er nog wat 10,7Mhz op de output van de ratiodetector, dat zou de stereodecoder niet mogen storen. die is op die hoge frekwentie potdoof.

ratiodetector Philips B7X44A

door Eduard @, 02.02.2022, 23:15 (823 dagen geleden) @ kris

Dag Kris,

Jawel, ik bedoel de grootheidsorde van de AC signalen. Morgen gluur ik even met de scoop aan de ingang en de 38 kHz uitgang van een goed werkende B7X44A.

Wellicht is de decoder aan een onderhoudsbeurt toe.

mvg,

Eduard

ratiodetector Philips B7X44A - einde verhaal

door Eduard @, 03.02.2022, 12:18 (822 dagen geleden) @ Eduard

Beste forumleden,

De foutoorzaak is gevonden. Mogelijk heeft iemand al eerder geprobeerd de radio te repareren.
Een foto zegt meer dan woorden:[image]

Volgens het schema hoort daar niet 270k maar een 27k weerstand te staan.
Om zeker te zijn dat het Philips schema correct is soldeerde ik even een 27k aan de onderkant parallel. [image]
Daarmee werkt de stereo decoder zoals het hoort.

Het was lang geleden dat ik nog aan zulke radio sleutelde maar het verlengsnoertje uit vervlogen tijden blijkt nog steeds een handig gereedschap.

Een door de mens aangebrachte fout is meestal moeilijker te vinden dan een fout door natuurlijke slijtage.

Iedereen bedankt voor de geboden hulp.

Vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector Philips B7X44A - einde verhaal

door Kees Koren @, Bilthoven, 05.02.2022, 10:54 (820 dagen geleden) @ Eduard

Petje af voor deze gezamelijke aanpak.. Een Geuzespreuk past m.i. hierbij. :OK:

ratiodetector Philips B7X44A - einde verhaal

door Eduard @, 05.02.2022, 12:56 (820 dagen geleden) @ Kees Koren

Dag Kees,

Het forum heeft zijn best gedaan. Samen zijn we sterker.

Samen met een andere medewerker uit het atelier van het Olens radiomuseum gaan we de klus afronden in de vorm van een artikeltje in ons museumblad. Ik stel vast dat in ons tijdschrift steeds meer referenties naar dit forum worden opgenomen. Wellicht een gevolg van het dalende aantal technici in de werkplaats. Technici die een loopbaan in de buizentechniek achter de rug hebben worden stilaan een uitstervend ras. Jammer genoeg is dit in ons atelier letterlijk te interpreteren.


Vriendelijke groeten,

Eduard

ratiodetector Philips B7X44A - einde verhaal

door kris @, Gent België, 05.02.2022, 13:44 (820 dagen geleden) @ Eduard

en uiteindelijk bleek het toch om een te laag niveau van de 19 kHz te gaan... niet door de uitgedroogde elco's ( de laatste foto toonde dat die al aan de beurt waren) geen verzwakte torren, maar een verkeerde waarde van een weerstand in dat circuit. Gevalletje "Killed by friendly fire".. :-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum