Moderniseeren van radiotoestellen (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 10.02.2022, 15:11 (823 dagen geleden)

Elke bezoeker van ons forum is er wel eens mee thuisgekomen, een radio waarvan het inwendige grondig heringericht was. Een zorgelijke ervaring. Dus werden, met samengeknepen lippen, alle toestelvreemde onderdelen verwijderd, en op transport gesteld naar een vuilverbrandingsoven. Vervolgens een ontdekkingstocht in laden en dozen, en tenslotte op het web. Enige tijd later, na een ingrijpende reconstructie van de buikholte van het kassie, kwam er weer leven in. Na die wederopstanding kon het radiotoestel met bijpassende triomferende glimlach worden bijgezet.

In 1937 verscheen het boekje 'Het moderniseeren van radiotoestellen' bij uitgeverij Brans te Antwerpen. De afgebeelde eerste bladzijde geeft een beetje een indruk van de inhoud.

Het destijds nieuwe inwendige van een apparaat, dat in dat jaar werd aangebracht, is op dit moment dus toch ook alweer 85 jaar oud. Moeten we zo'n radio met krachtige hand 'weer geheel in de originele staat' terugbrengen? Of moeten we de wijzigingen van toen ongemoeid laten? Benieuwd naar jullie mening daarover.

Misschien zijn destijds gemoderniseerde radio's tegenwoordig wel zeldzamer dan originele exemplaren.

[image]

[image]

Moderniseeren van radiotoestellen

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 10.02.2022, 15:55 (823 dagen geleden) @ Herm Willems

“Moeten we zo'n radio met krachtige hand 'weer geheel in de originele staat' terugbrengen? Of moeten we de wijzigingen van toen ongemoeid laten? Benieuwd naar jullie mening daarover.”.

Voor mij is het zeer eenvoudig en ben voorstander van de “originele staat” voor zover mogelijk.
Dit geld zeker voor de zichtbare onderdelen waarin dan een modern component geplaatst.
Grote risico’s van beschadiging, b.v. paddestoel elco’s ga ik uit de weg.
Laat ze wel leeglopen maar een moderne elco wordt onder het chassis geplaatst.
Immers moderne elco’s gaan ook geen 80 jaar mee.

Het woord “origineel” projecteer ik vaker op mijzelf zoals ook links en rechts.
Links en rechts is als je jezelf verplaatst in een kast, dan is links links en rechts rechts.
Kijk naar je auto, daar zit het stuur links maar als je ervoor staat rechts.
Zo ben je ook zelf niet meer “origineel” met b.v. een kunstgebit of een kunstheup.
Je functioneert gewoon en je ziet het verschil nagenoeg niet.

M.a.w. als ik een radio herstel dan moet het er “origineel” uitzien, veilig zijn en functioneel.
Groet, Ben

--
Een helikopter overzicht heeft pas zin als je niet te hoog vliegt.

Moderniseeren van radiotoestellen

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 10.02.2022, 16:50 (823 dagen geleden) @ Herm Willems

Ik weet wel heel zeker, dat tot super-heterodyne verbouwde recht-uit ontvangers super-zeldzaam zijn. Ik ben in meerdere boeken (ook het Jongens Radioboek) voorbeelden tegen gekomen van bouwschema's voor dergelijke verbouwingen, maar ik heb nog nooit zo'n verbouwd toestel gezien en ik heb toch echt heel wat gezien de afgelopen 50 jaar.

Jammer en zonde om het zoveelste massa-productie-toestel te ontdoen van dergelijke verbouwingen. Ik heb één keer een super-voorzetapparaatje gevonden uit de jaren '50 met een sigarenblikje als chassis.

Zie foto's

[image]

[image]

Moderniseeren van radiotoestellen

door Herm Willems @, Maastricht, 10.02.2022, 17:15 (823 dagen geleden) @ castafiore2010

Koddig ding Jaap! Ik ben het vanzelfsprekend volledig met je eens. Bij de restauratie van historische gebouwen, met name kastelen is er altijd de vraag: naar welke tijd ga je restaureren? Dergelijke gebouwen veranderden immers voortdurend in de loop der jaren. Ga je b.v. uit van de 15e? De 16e? Of de 17e eeuw?

Bij radiotoestellen echter stellen maar weinig mensen zich die vraag denk ik. Voor zover ik weet was het RAM de laatste plek in Nederland waar nog originele onaangeroerde, lang geleden omgebouwde toestellen te zien waren. Corrigeer mij gerust als ik het mis heb.

Moderniseeren van radiotoestellen

door vanderwaal @, 10.02.2022, 20:47 (823 dagen geleden) @ castafiore2010

Goedenavond Castafiore ,interessant ,heb je een schema (gemaakt ) van dit toestel ? Ben erg benieuwd naar de schakeling . Alvast bedankt en een groet van Jan.v.d.Waal uit Ridderkerk .

Moderniseeren van radiotoestellen

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 11.02.2022, 09:04 (823 dagen geleden) @ vanderwaal

Nee, ik heb er geen schema van gemaakt, maar dat zou je misschien aan de hand van de foto's zelf kunnen doen. De antenne- en oscillatorspoel zijn Philips PP-11 spoelen en de buis is een ECH81.

Ik heb het sterke vermoeden, dat de maker van dit ding zijn inspiratie heeft geput uit de Pionier Senior S-103. De bouwbeschrijving hiervoor kun je downloaden bij:
http://www.hansotten.com/uploads/philips/pionierseniors103.pdf

Ook kun je nog kijken in het boekje "Schakelingen voor Amateurs" door Philips uitgegeven en te downloaden uit de bibliotheek van de NVHR.

Moderniseeren van radiotoestellen

door vanderwaal @, 11.02.2022, 17:46 (822 dagen geleden) @ castafiore2010

Dag ,Sastafiore ,bedankt voor je reactie . Ik ga er eens voor zitten .
Groet van Jan.v.d.Waal uit Ridderkerk .

Moderniseeren van radiotoestellen

door rkamp @, Den Haag, 10.02.2022, 17:28 (823 dagen geleden) @ Herm Willems

Ik probeer juist de 'levensloop' in een toestel te behouden.
Mijn verzameling is meer op theater en omroep apparatuur gericht waar aanpassingen al wat gebruikelijker waren. Juist de levensduur verlengende oplossingen vind ik leuk om te behouden, denk hierbij oa aan ombouw naar modernere buizen, symetrische ingangen toegevoegd etc.
Ik heb dus ook geen show modellen in huis; alles werkt zoals het bij de laatste eigenaar in gebruik is geweest, incl roest en beschadigingen.

Gr. Remko.

Moderniseeren van radiotoestellen

door Herm Willems @, Maastricht, 10.02.2022, 19:24 (823 dagen geleden) @ rkamp

Een mooie manier om naar klassieke apparatuur te kijken Remko. Op die manier kan je tegenwoordig nog steeds Faylon P200 eindtrappen -om maar wat te noemen- inzetten als je toevallig géén schoenendoos met ongebruikte EL503's hebt staan. Ik ben wel benieuwd naar een illustratief plaatje!

Moderniseeren van radiotoestellen

door Eduard @, 13.02.2022, 17:26 (820 dagen geleden) @ Herm Willems

Dag Herm,

In de bib van het radiomuseum ga ik eens kijken of dit boekje beschikbaar is.

Toen ik als tiener aan radio's begon te sleutelen ging ik om raad bij een bejaarde man in ons dorp. Als hij een reparatie had die boven zijn petje ging klopte hij aan bij ing. De Schepper; de schrijver van dit boekje.

Voor het moderniseren waren verschillende verloopplaatjes te koop; van P voet naar rimlock, van octal naar noval enz.

We kennen het vandaag nog bij de audiofielen; een 6V6 klinkt beter dan een EL84 enz. Het werd ook voor andere buizen gedaan. Eigenlijk merkte ik er weinig van dat de EK2 mengbuis vervangen werd door de "betere" ECH81.

Ingenieur De Schepper leende af en toe buizen uit aan vertrouwelingen om de prestaties te beoordelen.

Als dit boekje in de bib zit ga ik het eens ontlenen. Leuk te lezen hoe ze toen toestellen probeerden op te tillen naar betere prestaties.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Moderniseeren van radiotoestellen

door Herm Willems @, Maastricht, 13.02.2022, 18:19 (820 dagen geleden) @ Eduard

Zo ben ik in de jaren 60 ook begonnen Eduard. Les gekregen van een oudere (in mijn geval Indische) radioman. Voor mij alweer zo'n 50 jaar geleden, maar ach, dat vergeet je nooit.

R. de Schepper schreef overigens nog meer titels voor uitgeverij Brans. Zelf heb ik bv nog: Geluidsversterking, Radio-service, Radio-reparateur en Constructie van radiotoestellen. Mogelijk had jouw mentor die ook wel op de plank staan.

In Radio Expres (online in de NVHR bieb) staan ook tips hoe toen verouderde rechtuitontvangers om te bouwen tot supers. De auteurs zullen zich in die tijd wel nooit hebben kunnen voorstellen dat er decennia later nog eens mensen zouden komen die al die wijzigingen nauwgezet ongedaan gingen maken!

Moderniseeren van radiotoestellen

door Eduard @, 13.02.2022, 20:12 (820 dagen geleden) @ Herm Willems

Herm,

Heb je ook franstalige boeken van ing. De Schepper? De auteur was franssprekend. Of hij ook boeken in die taal schreef weet ik niet. Zijn adviezen aan de man die me op weg zette in de radiotechniek verliepen in het frans. In Antwerpen was dat niet vreemd. Het frans was toen de taal der techniek. Auto- en radio onderdelen hebben lang hun franse benaming behouden.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Moderniseeren van radiotoestellen

door Herm Willems @, Maastricht, 13.02.2022, 21:29 (820 dagen geleden) @ Eduard

Ik heb in elk geval geen Franstalige boeken van hem Eduard. Ik wist ook niet dat hij Franstalig was. Was hij dan een Waal of een Fransman? Weet je dat misschien?

Moderniseeren van radiotoestellen

door Eduard @, 15.02.2022, 12:21 (819 dagen geleden) @ Herm Willems

Dag Herm,

Neen, vermoedelijk was de auteur een vlaming. In mijn schooltijd gingen kinderen waarvan de ouders het konden veroorloven meer naar een kostschool in Walonië. Ideaal om de taal te leren. Alhoewel ze nederlands begrepen bleven die vaak beroepshalve het frans hanteren omdat ze die grammatica beter kenden. Ik weet zeker dat mijn kennis frans sprak tegen ing. De Schepper. Mogelijk heeft hij in het frans zijn studies doorlopen.

Ik had enkele collega's die zo'n traject beleefden.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Moderniseeren van radiotoestellen

door Herm Willems @, Maastricht, 15.02.2022, 13:51 (818 dagen geleden) @ Eduard

Bedankt voor deze informatie Eduard!

Moderniseeren van radiotoestellen

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 14.02.2022, 07:54 (820 dagen geleden) @ Eduard

Ben je niet in de war met W. Sorokine, auteur van: 500 PANNES - Problèmes de Radio Dépannage ? Meneer De Schepper was bij mijn weten een Vlaming, die leefde in Antwerpen. Niet ondenkbaar, dat voor de Franstalige markt boeken van hem vertaald zijn.

Moderniseeren van radiotoestellen

door Oldtimer @, Oegstgeest, 18.02.2022, 13:56 (815 dagen geleden) @ Eduard

Heb je ook franstalige boeken van ing. De Schepper? De auteur was Franssprekend. Of hij ook boeken in die taal schreef weet ik niet.

Eduard,

Richard de Schepper, ing. A.M (1888-1964) heeft ook een aantal Franstalige boeken geschreven.
In mijn bibliotheek heb ik bijvoorbeeld een boekje uit 1958 van hem: Radio Depannage Moderne , uitgeverij Société des Éditions Radio (Paris). Opvallend is dat R. de Schepper zijn voorwoord in dat boekje ondertekent met R. Deschepper, dus aan elkaar geschreven.
In dat boekje worden ook de volgende titels van zijn hand genoemd:
- La Pratique de l'Amplification et de la Distribution du Son.
- Radio-Tubes (en collaraboration avec E. Aisberg et L. Gaudillat).
- Schémes de Récepteurs pour la Modulation de Fréquence.
- Télé-Tubes.

Chez d'autres Editeurs:
- Radio-Service.
- Radio Construction.
- Le Modernisation des Récepteurs.
- Les Condensateurs.
- Les Haut-Parleurs.

Deze en nog meer boeken worden ook in deze link genoemd:

http://worldcat.org/identities/viaf-64092140/

Willem

Moderniseeren van radiotoestellen

door Eduard @, 18.02.2022, 22:02 (815 dagen geleden) @ Oldtimer

Bedankt Willem,

Nu ik die titels zie komen enkele me bekend voor. Mijn "leermeester" hield goede contacten met ing. De Schepper.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Moderniseeren van radiotoestellen

door Oldtimer @, Oegstgeest, 13.02.2022, 20:43 (820 dagen geleden) @ Eduard

In de bib van het radiomuseum ga ik eens kijken of dit boekje beschikbaar is.


Als het boek daar niet staat dan kan je het hier downloaden:

https://archive.org/details/moderniseeren-van-radiotoestellen

Willem

Moderniseeren van radiotoestellen

door Eduard @, 13.02.2022, 21:01 (820 dagen geleden) @ Oldtimer

Bedankt Willem,

Dat is inderdaad het boek van ing. De Schepper die regelmatig in Radio Revue schreef.

Ik ken die site niet. Online kan ik het boek helemaal inkijken. Moet je registreren om te downloaden? Moet je daarvoor lid zijn van een vereniging of een bijdrage betalen?

Mogelijk staan er op die site nog boeken over radio.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Moderniseeren van radiotoestellen

door kris @, Gent België, 13.02.2022, 21:29 (820 dagen geleden) @ Eduard

dit boekje valt gratis te downloaden van archive.org. auteursrechten zijn verlopen :-)

denk wel dat ik van de auteur een Frans werkje heb (al dan niet als coauteur), maar ga moeten zoeken.

Moderniseeren van radiotoestellen

door Oldtimer @, Oegstgeest, 14.02.2022, 01:44 (820 dagen geleden) @ Eduard

Eduard,

Je hoeft nergens lid van te zijn en je hoeft je ook niet te registreren, alleen aangeven bij DOWNLOAD OPTIONS in welk formaat je het boekje wil downloaden (ik kies zelf altijd voor pdf). En het is helemaal gratis!
En ja, er staan op die site nog heel veel boeken en bladen over radio...

Willem

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum