functie van deze onderdelen (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 20.03.2022, 13:02 (771 dagen geleden)
Bewerkt door Herm Willems, 20.03.2022, 13:43

In 1898 experimenteerde Eugen Ducretet in Parijs met draadloze telegrafie. Op de Eiffeltoren stond een (vonk)zender opgesteld, en in het Pantheon een ontvanger. Die is hieronder afgebeeld.

[image]

Weet iemand wat de functie van de twee, met de letter 'V' aangeduide buisvormige onderdelen is? Ik vermoed dat het spanningsbronnen zijn, maar welke? Of zit ik op het verkeerde spoor?

functie van deze onderdelen

door soundman2 @, Wouw, 20.03.2022, 13:08 (771 dagen geleden) @ Herm Willems

Zoek eens op coherer detector.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Coherer

functie van deze onderdelen

door Herm Willems @, Maastricht, 20.03.2022, 13:43 (771 dagen geleden) @ soundman2

Dank voor je reactie soundman, maar het geen coherers. De actieve coherer van deze ontvanger zit rechtsboven, vlak boven het kloppertje, dat door de twee elektromagneten wordt bediend.
Op de binnenzijde van het deurtje, onder het raampje, zit nog een reserve, aangeduid met 'Br'.

functie van deze onderdelen

door Laurens @, Zaandam, 20.03.2022, 13:43 (771 dagen geleden) @ Herm Willems

Het zouden elektrolytische detectors kunnen zijn.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

functie van deze onderdelen

door Herm Willems @, Maastricht, 20.03.2022, 17:12 (771 dagen geleden) @ Laurens

Dank Laurens, maar nee, het zijn geen elektrolytische detectors, die zien er ook heel anders uit. In deze heel vroege ontvangers was de coherer in gebruik als detector.
Elektrolytische detectors namen in latere ontvangers de plek van de coherers over omdat ze niet voortdurend moesten worden afgeklopt en ook nog eens betrouwbaarder waren.
In mijn reactie naar Soundman kan je lezen waar de coherers in dit toestel zitten.

functie van deze onderdelen

door Wolfgang @, 20.03.2022, 13:57 (771 dagen geleden) @ Herm Willems

[image]

Weet iemand wat de functie van de twee, met de letter 'V' aangeduide buisvormige onderdelen is? Ik vermoed dat het spanningsbronnen zijn, maar welke? Of zit ik op het verkeerde spoor?

Beste Herm

Ook ik vermoed dat het spanningsbronnen zijn.
Gewoon twee staven van verschillend metaal in een electrolytische oplossing.

De linke is in bedrijf, de rechte is als reserve voorzien....

Br. is de afkorting van "Branley" de uitvinder.

G. Wolfgang

functie van deze onderdelen

door Herm Willems @, Maastricht, 20.03.2022, 17:22 (771 dagen geleden) @ Wolfgang

Ja Wolfgang, het kan bijna niet anders dat het elementen zijn. Wat mij aan het twijfelen brengt is dat de elektroden zo weinig oppervlak hebben, het zijn slechts twee draden die door isolerende schijven op afstand van elkaar worden gehouden.
Ik ben wel benieuwd naar de technische details, mochten het idd spanningsbronnen zijn. Alle zeer oude batterijen -met daarin een vloeistof- die ik ken zien er heel anders uit. Bv een cylindervormige elektrode en een staaf in het midden.

Klopt, Br staat voor Branly. Ik meen dat er ook nog iets achter kwam, maar dat moet ik nakijken.

functie van deze onderdelen

door Wolfgang @, 20.03.2022, 19:33 (771 dagen geleden) @ Herm Willems

Ik ben wel benieuwd naar de technische details, mochten het idd spanningsbronnen zijn. Alle zeer oude batterijen -met daarin een vloeistof- die ik ken zien er heel anders uit. Bv een cylindervormige elektrode en een staaf in het midden.

Hallo Herm

Een mogelijke (!) verklaring waarom de staven zo dun zijn uitgevoerd is:

De batterijen liggen in het hoogfrequente circuit. Dus hun capaciteit naar de omgeving speelt een rol. Hoe minder, hoe beter .....

Groetjes, Wolfgang

functie van deze onderdelen

door Herm Willems @, Maastricht, 20.03.2022, 20:00 (770 dagen geleden) @ Wolfgang

Hoi Wolfgang, Van hoogfrequent kon je in die tijd eigenlijk nauwelijks spreken. Toen werd nog gebruik gemaakt van vrij lage frequenties waar die capaciteit geen grote rol speelt.

Batterijen waren trouwens alleen maar nodig nodig om de klopper (voor de coherer) en het gepolariseerd relais (in serie met de coherer) van spanning te voorzien.

functie van deze onderdelen

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 22.03.2022, 12:13 (769 dagen geleden) @ Herm Willems

Hallo Herm,

Googel eens op electrolytic detector en/of op 'Radioson Detector' volgens mijn rijke & wellicht op hol geslagen fantasie zouden het misschien ook een hydraulische detectors kunnen zijn. Nooit geschoten is altijd mis tenslotte.

functie van deze onderdelen

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 22.03.2022, 14:02 (769 dagen geleden) @ castafiore2010

Met alle respect voor je goede bedoeling....
Maar 't heten elektrolytische detectors en deze werden
niet gebruikt in kombinatie met de coherer van Branly
Sorry!
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

functie van deze onderdelen

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 22.03.2022, 15:51 (769 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Verontschuldig je niet, Nico, ik ben absoluut niet thuis in deze heel oude zaken, maar omdat ik al jaren buitenlandse tijdschriften bespreek voor RHT deed het plaatje dat Herm bij zijn vraag deed me ineens denken aan een illustratie bij een artikel van vorig jaar over vloeistof-detectoren in (naar ik meen) het Franse tijdschrift 'Radiofil' en vandaar ook mijn opmerking, maar zoals je al kon lezen in mijn reactie, hield ik er al rekening mee, dat ik de plank mis sloeg.

functie van deze onderdelen

door Herm Willems @, Maastricht, 22.03.2022, 20:55 (768 dagen geleden) @ castafiore2010

Dank voor je reactie Jaap. Nog een aanvulling op het antwoord daarop van Nico: Die werden inderdaad niet samen gebruikt. De reden daarvan is dat de elektrolytische detector veel betrouwbaarder is dan de coherer. Die laatste was eigenlijk maar een onding, zeer storingsgevoelig, en moest bovendien voortdurend worden beklopt anders blijf ie gewoon in geleiding. Daarnaast bestond de ED in die tijd ook nog niet, hij dateert pas uit 1903.

functie van deze onderdelen

door Ted Mooren @, Amsterdam, 22.03.2022, 15:46 (769 dagen geleden) @ Herm Willems

[image]

Een vrije vertaling uit het Frans van betreffend artikel.

[image]

Draagbare ontvanger van Ducretet (verslag van de academie van wetenschappen van 7 november 1898).
Dit apparaat wordt in detail gepresenteerd in de aankondiging van november 1898 "Télégraphie Hertzienne sans fil" en er wordt duidelijk vermeld dat dit apparaat het onderwerp was van een rapport aan de Academie van Wetenschappen na experimenten op 5 november. Het lijdt dan ook geen twijfel dat we hier te maken hebben met het apparaat dat met succes in het Panthéon is gebruikt en vervolgens zonder succes bij de Eiffeltoren. De ontvanger maakt gebruik van onderdelen van bovenstaand model, namelijk het belmechanisme, de ivoren vijlkoker en het gevoelige relais. Volgens E Ducretet worden hulpweerstanden gebruikt "om vonken door extra onderbrekingsstroom te voorkomen". Dit zijn vloeistofweerstanden die niet worden opgenomen in de volgende apparaten. De doos bevat de batterijen die in een speciaal compartiment zijn geplaatst dat van achteren toegankelijk is. Ducretet geeft niet erg duidelijke aanwijzingen over het relais. Hij is tevreden met het specificeren dat het: "een zeer gevoelig telegraafrelais" is dat verticaal is geplaatst. Een kopie van dit ontvangermodel (of een vergelijkbaar apparaat) werd in januari 1899 aan luitenant Tissot geleverd voor zijn eerste draadloze telegrafie-experimenten, uitgevoerd in de haven van Brest (zie de uitstekende site: http://www.camille-tissot.fr/ : Het verslag van de experimenten uitgevoerd door Tissot tijdens de winter van 1899 lijkt een zeer gebrekkige werking aan te tonen.De de coherer wordt gekwalificeerd als "primitief" en de coherer is "ongevoelig en van een grillige werking" . Het apparaat wordt nog steeds te koop aangeboden, tegen de prijs van 300 F, in de algemene catalogus van Ducretet van 1899 (ongedateerd). Hij wordt dan merkwaardig gekwalificeerd als een "geluidsontvanger" . In dezelfde catalogus wordt echter vermeld dat er nu een nieuw type 1899 beschikbaar is voor de prijs van 345 F. Dit apparaat is niet vertegenwoordigd, maar het is niettemin "aanbevolen" door de fabrikant (het zal worden opgevolgd door de latere versie; Ducretet had de neiging om in zijn catalogi de afbeeldingen te bewaren van apparaten die lange tijd niet waren vervaardigd, omdat de afbeeldingen van de latere apparaten niet daadwerkelijk beschikbaar waren) .

[image]

Deze ontvanger, bewaard in het Branly Museum (Katholiek Instituut van Parijs), wordt op de website van het museum geklasseerd onder de "voorwerpen van minder belang" . Het is echter hetzelfde apparaat als hierboven, namelijk het exacte type ontvanger dat werd gebruikt tijdens de experimenten van 5 november 1898. Het is waarschijnlijk ook de oudste nog bestaande Franse draadloze telegrafieontvanger... een 'verwaarloosbaar stuk' inderdaad. Ducretet onderhield uitstekende relaties met Edouard Branly voor wie hij veel speciale apparaten maakte. Deze receiver is in zeer goede originele staat (er mist alleen een weerstand) en is niet aangepast (verbeterd) door de wetenschapper. Het is onwaarschijnlijk dat het werd gekocht voor onderzoeksdoeleinden, het kan zelfs een geschenk zijn van Ducretet, een manier om eer te bewijzen aan de uitvinder van de radiogeleider. Het dankt zijn overleving aan de bijzondere omstandigheden van zijn instandhouding in een onderzoekslaboratorium. Tissot-apparaten, honderd keer aangepast, hadden niet zoveel geluk. Bron: http://museebranly.isep.fr/news.php

[image]

Item toegevoegd in mei 2010. Dit apparaat dat in het communicatiemuseum van Sint-Petersburg wordt bewaard, is praktisch identiek aan het bovenstaande model. Het is gedateerd 1899 door het museum. Let op: een kleine verbetering in de vorm van 2 shunts aan weerszijden van de de coherer-assemblage is zichtbaar. Let ook op de afwezigheid van de tweede vloeistofweerstand zoals in het oorspronkelijke ontwerp. Misschien is het toch origineel.
Bron: http://jcverdier.museum.online.fr/nouvellepage25.htm

functie van deze onderdelen

door Wolfgang @, 22.03.2022, 16:38 (769 dagen geleden) @ Ted Mooren
Bewerkt door Wolfgang, 22.03.2022, 17:35

Dank je wel Ted,
voor de originele texten!

Dus Herm en ik hadden het mis met de veronderstelling dat het elementen waren.

De twee kokers V zijn vloeibare weerstanden !
Doel: om stroomstoten, welke bij onderbreken van het circuit ontstaan, te reduceren.

EDIT:
Men schrijft: "à éviter les étincelles d'extra-courant de rupture"
Het zijn meer spanningsstoten (vonken) die men met deze soort weerstanden wilt reduceren.
Blijkbaar zijn gewone weerstanden niet goed genoeg. Zo'n electrolytische weerstand heeft zeker een heel ander stroom/spannings gedrag. Een "Voltage Dependant Resistor" van het eerste uur ?????

De echte batterijen zijn niet zichtbaar. Ze zijn alleen van achteren toegangelijk.

Bedankt
Gr. Wolfgang

functie van deze onderdelen

door Herm Willems @, Maastricht, 22.03.2022, 21:29 (768 dagen geleden) @ Ted Mooren

"Dit zijn vloeistofweerstanden die niet worden opgenomen in de volgende apparaten. De doos bevat de batterijen die in een speciaal compartiment zijn geplaatst dat van achteren toegankelijk is."

Dank Ted, probleem opgelost!

Vloeistofweerstanden zijn het dus. Het kan haast niet anders dat die werden gebruikt als beveiliging van deze ontvanger, met name van de coherer, om elektrische ladingen van de antenne naar aarde af te voeren. En die batterijen aan de achterzijde zullen vast leclanché-elementen zijn geweest.

"ivoren vijlkoker"

Ik denk dat dit een vertaalfout is. De koker op de binnenzijde van het deurtje bevatte een reservecoherer. Een coherer is niets anders dan een glazen buisje met wat metaalvijlsel (meestal nikkel)

"Ducretet geeft niet erg duidelijke aanwijzingen over het relais. Hij is tevreden met het specificeren dat het: "een zeer gevoelig telegraafrelais" is dat verticaal is geplaatst."

In de vroegste ontvangers werd een gepolariseerd relais gebruikt. Een relais dat maar zeer weinig stroom nodig had om aan te spreken. Een coherer kon namelijk maar heel weinig stroom voeren, anders klitte het vijlsel aan elkaar, en hielp kloppen niet meer om het ding uit geleiding te krijgen.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum