Wo. 13 april - LC-Kring (online): De Tropenband (Agenda)

door gerard ⌂ @, Zeist, 23.03.2022, 11:24 (736 dagen geleden)

Je bent uitgenodigd voor de Leren- en Contact-Kring van april 2022, met als onderwerp: De Tropenband. Vragen over de Tropen- of Visserijband mag je natuurlijk vantevoren aan me mailen.

De LC-Kring is online, en gratis open voor alle geïnteresseerden.
Hapjes en drankjes zelf klaarzetten.
Wanneer precies? Woensdag 13 april 2022 om 19.30.
Waar? Jitsi kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's? https://www.dropbox.com/s/3kasbjy77hbbtjg/Tropen.pptx?dl=1

De Tropenband:
De frequenties tussen 1600 (Middengolf) en 5800kHz (Kortegolf) zijn voor veel luisteraars een beetje onbekend terrein. De avontuurlijke benaming Visserijband of de exotische aanduiding Tropenband suggereren dat hier heel bijzondere dingen gebeuren. Tijd voor de LC-Kring om eens een kijkje te nemen op deze heel interessante golfband!
Eerst bespreken we de benamingen Visserij- en Tropenband: waar komen deze benamingen vandaan, zijn ze terecht en actueel? "Tropenradio's" klinkt exotisch als een verre vakantie, maar we gaan zien dat er heel veel modellen met deze band zijn uitgebracht; meest zonder, maar soms ook met de Lange golf.
Wat heb je nodig om uitzendingen op de Tropenband te horen? Een gevoelige digitale ontvanger is geen luxe, en je kunt er zelf een raamantenne bij maken. Dan gaat de Tropische verrassing voor je open: meer omroepzenders dan op de Lange golf, amateurs, piraten en weerinformatie voor als je gaat vliegen. De Oekraïne-oorlog heeft het aanbod nog iets verrijkt, en Numbers Stations brengen de Koude Speciale Militaire Operatie in herinnering!

[image]

Het gebruik van Jitsi:
Over het algemeen komen beeld en geluid goed over via Jitsi en is de lezing dan ook goed te volgen. Om geen last te hebben van een vastlopende diaserie, kun je de serie (kort!) vantevoren downloaden en deze op een aparte tablet of telefoon erbij houden. Je mag natuurlijk altijd vragen stellen of iets bijdragen, maar wil je verder je microfoon dempen om bijgeluiden te voorkomen? Ben je onzeker of alles werkt, kijk dan vantevoren even rond op het Jitsi-kanaal.

Wil je mails over de LC-Kring ontvangen? Meld je aan bij mij!

De LC-Kring van mei gaat over de Philips BX645U uit 1954.

Gerard Tel.

Wo. 13 april - LC-Kring (online): De Tropenband

door hoedendoosch @, Amsterdam, 23.03.2022, 11:35 (736 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard,

leuk ! Ik ga proberen aan te sluiten als liefhebber van 'tropenradio's'. Staat genoteerd.

Pim.

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum