Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 22.04.2022, 21:51 (733 dagen geleden)

Na de hobby even een tijdje neergelegd te hebben heb ik deze recentelijk weer opgepakt. Ik loop nu bij de reparatie van een Philips B3X91A alleen even vast en ik hoop dat iemand mij misschien kan helpen hierbij.

Het probleem is dat ik op Pin 8 (Kathode van de Triode) geen 143V meet maar veel lager, rond de 50Volt DC.

Ik wil niet in het wilde weg allemaal componenten gaan vervangen maar wil eigenlijk door te begrijpen wat er gebeurt de oorzaak vinden en het probleem verhelpen, heb dus ook niet al gelijk de condensatoren van de voeding vervangen.

Wat heb ik tot nu toe gedaan en gemeten:
- Ik heb C13 en C14 losgemaakt van Pin 8 zodat alleen R5 met Pin 8 is verbonden. De spanning op pin 8 blijft rond de 50 Volt.
De spanning op het punt +a is ongeveer 230 Volt (is 220V volgens tekening), ik meet dit ook direct voor de weerstand R5 en deze spanning zakt niet in. De spanning +a lijkt dus in orde te zijn.

- Op pin 1 meet ik 70 Volt, is 72Volt volgens de tekening. Deze spanning is dus volgens mij oke en laat dan ook zien dat de spanning +a in orde is.

Ik had ook bedacht dat de kathode stroom door R5 beinvloed wordt door de grid spanning op pin 9. Ik heb dus hier het e.e.a. gemeten maar dat gaf mij ook niet het antwoord.

- Grid spanning op pin 9 = -0,168 Volt. De stroom door R5 is dan 3,57mA
- Wanneer ik Pin 9 loskoppel dan is de stroom door R5 3,34 mA.

Het lijkt dus niet de gridspanning te zijn die ervoor zorgt dat er een grotere stroom door de Kathode van het triode deel loopt en zorgt voor een grotere spanningsval over R5???? Is dit een juiste conclusie?

Wat ik mij afvraag is hoe loopt nu de stroom van de Kathode van het triode deel wanneer C13 en C14 niet meer met pin 8 zijn verbonden van de ECH81??
Loopt deze nu via R5 en pin 8 naar de Kathode (pin 3) naar massa? Beinvloed het Heptode deel dan ook de stroom in het Triode deel? (Wat mij niet onlogisch lijkt met een gezamenlijke Kathode).

Wanneer dit zo is en ik heb op pin 1 en pin 6 de juiste spanningen kan het problemen dan zitten in de spanning op pin 2 (Grid van het Heptode deel)?

Ik hoop dat mijn vraag een beetje duidelijk is zo, ik ben nog een beginner in deze techniek dus er zullen zeker onjuistheden in zitten ;-).

Wat ik verder nog gedaan heb is de ECH81 uitgewisseld met een ander exemplaar uit een werkende radio en dit gaf hetzelfde resultaat.

[image]

[image]

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door Goldline @, Oranjedorp, 22.04.2022, 22:52 (733 dagen geleden) @ RichardvD

vermoedelijk werkt de oscillator niet van het triode deel, daardoor loopt hierdoor teveel stroom en dat verklaart jouw te lage anode spanning.
kijk even naar onderbroken spoelen, slechte schakel-contacten of sluiting in de varco.

--
Cees PA1DBA

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 23.04.2022, 15:26 (732 dagen geleden) @ Goldline

Dankjewel voor je reactie, ik ga even met mijn veiligheidstrafo aan de gang en hang even een scoop aan pin 9 want dit zou inderdaad wel eens het geval kunnen zijn. Ik had wel de pure gelijkspanning gemeten maar niet gekeken of ik hier de oscillatie heb. Dankjewel, ik zal mijn bevindingen hier delen.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door gerard ⌂ @, Zeist, 23.04.2022, 06:53 (732 dagen geleden) @ RichardvD

Je schrijft niet, dat je de waarde van R5 hebt gecontroleerd. Dat zou volgens mij het eerst logische zijn om te doen nu. Is R5 niet verlopen?

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 23.04.2022, 15:30 (732 dagen geleden) @ gerard

Hoi Gerard, je hebt helemaal gelijk dat ik een aantal dingen die ik had gecontroleerd vergeten ben om te vermelden. Ik heb o.a. de volgende componenten gecontroleerd en deze waren iets anders maar bleven binnen de 10-20%: R5, C13, C14 C15, R6, R4, C11 en van het voedingsgedeelte C1, C2, R1.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door gerard ⌂ @, Zeist, 23.04.2022, 16:49 (732 dagen geleden) @ RichardvD

Hoi Gerard, je hebt helemaal gelijk dat ik een aantal dingen die ik had gecontroleerd vergeten ben om te vermelden. Ik heb o.a. de volgende componenten gecontroleerd en deze waren iets anders maar bleven binnen de 10-20%: R5, C13, C14 C15, R6, R4, C11 en van het voedingsgedeelte C1, C2, R1.

OK. Goed werk allemaal.
Bijt je niet te eel vast in die 143V die op het schema staat want zoiets KAN ook een vergissing zijn. De gebruikelijke anodespanning voor de ECH81 is 100V en dan wordt de anode aangesloten op 250V via een 33k weerstand. Maar bv de B3X96A heeft een kleinere anodeweerstand, 15k, en daarmee een wat hogere spanning op de anode, 143V. Met een anodeweerstand van 47k zoals in de B3X91A verwacht je dus een lagere spanning op de anode, bv 70 of 50V of zo. Misschien heeft iemand zitten slapen en die 143 uit de B3X96A overgeschreven, dat soort dingen gebeurde wel eens.

Belangrijkste vraag is: heb je oscillatie? De makkelijkste manier om dat te checken is niet met een scoop, maar met een hulpradio. Stem die af op een zwak station rond 1500kHz en stem dan met je radio af rond 1000kHz en iets hoger. In de hulpradio moet je dan de oscillator horen. Als dat werkt, zou ik me over die anodespanning verder geen zorgen maken.

En wat je ook nog niet hebt geschreven: werkt de radio of is hij stuk?

Ik raad je trouwens wel aan om C32 en C35 preventief te vervangen, bij lekken daarvan kunnen er andere dingen stuk gaan.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 23.04.2022, 23:56 (732 dagen geleden) @ gerard

Ik begin ondertussen ook te geloven dat de 143 Volt niet juist is want ik heb wel een oscillatie zo te zien. Ik heb het nog niet met een radio gecontroleerd maar alleen met een scoop. Ik zal een aantal beelden even delen (heb nog meer plaatjes mocht dit nodig zijn).

KG band en pin 9 van de ECH81:
[image]

MG band en pin 9 van de ECH81:
[image]

Pin 8 (niet pin 9) van de LG band:
[image]

Verder had ik inderdaad nog niet laten weten wat de status is van de radio, ik heb ruis/gekraak uit de speakers maar ik ontvang geen radiostations. Dus het audio deel van de radio dat lijkt te werken.

Tijdens het meten heb ik nog wel iets anders ontdekt en dat is bijvoorbeeld dat C24 ontbreekt, deze zit er niet. Ook zag ik dat de speaker uitgang aan de achterkant van de radio een andere bestemming had gekregen. Op 1 speaker aansluiting staat nu het + voltage van 220 Volt. Op de andere speaker aansluiting zit het AVC signaal aangesloten. Er is dus duidelijk het e.e.a. gewijzigd in de radio.

Ik heb ook nog een plaatje van Pin2 van de ECH81 met de KG band geselecteerd:
[image]

Bedankt voor de tip van de C32 en C35.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.04.2022, 08:48 (731 dagen geleden) @ RichardvD

Ik begin ondertussen ook te geloven dat de 143 Volt niet juist is want ik heb wel een oscillatie zo te zien.

Ja, de oscillatie is duidelijk. Deze moet 452kHz hoger zitten dan je ontvangfrequentie, dus de LG en KG lijken me genomen aan de hoge kan van de band. De MG frequentie is iets te laag. Oscilleren op 947 betekent ontvangen op 495kHz en dat zit buiten de band. Het zou net kunnen met volledig ingedraaide condensator, maar er kan hier ook een mogelijk defect achter zitten. Voordeel van de oscillatorproef met hulpradio is dat je ook het verstemmen van de osc meteen meepikt. Kun je controleren of de osc op de MG ook hoger kan? Normaai loopt het oscillatorbereik van ongeveer 970 tot 2050 kHz.

Verder had ik inderdaad nog niet laten weten wat de status is van de radio, ik heb ruis/gekraak uit de speakers maar ik ontvang geen radiostations. Dus het audio deel van de radio dat lijkt te werken.

Dat is al een mooi begin.

Tijdens het meten heb ik nog wel iets anders ontdekt en dat is bijvoorbeeld dat C24 ontbreekt, deze zit er niet.

C24 zit in het blikje met de spoel, bovenop het chassis. Heb je daar ook in gekeken? Je kunt dit opmaken uit de componenttekeningen in de service doc.

Ook zag ik dat de speaker uitgang aan de achterkant van de radio een andere bestemming had gekregen. Op 1 speaker aansluiting staat nu het + voltage van 220 Volt. Op de andere speaker aansluiting zit het AVC signaal aangesloten. Er is dus duidelijk het e.e.a. gewijzigd in de radio.

Leuke mod voor nietsvermoedende slachtoffers die denken dat ze wel even iets op die LS bus kunnen aansluiten…. Je krijgt zo een rotklap. Een knutselprojectje, altijd weer leuk wat experimenteren. Maar als je hoge spanningen extern maakt kun je dat beter wel duidelijk aangeven.
Misschien was de avc bedoeld om een externe S-meter te maken of juist een handmatige RF gain.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 24.04.2022, 09:04 (731 dagen geleden) @ gerard

Hoi Gerard,

Ik heb de scoop beelden inderdaad gemaakt bij de uiterste stand van de afstemming, ik zal de beide plaatjes van de MG hier even neerzetten.

[image]
[image]

Ik moet zo weg maar zal vanavond eens testen met een radio en op zoek gaan naar de ontbrekende condensator, bedankt voor de tip waar ik deze moet zoeken :-)

Achteraf had men op de achterwand ook vermeld dat de luidspreker aansluiting niet meer origineel was maar dat had ik in eerste instantie niet gezien. Je zou hier inderdaad flink door gekieteld kunnen worden.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.04.2022, 14:17 (731 dagen geleden) @ RichardvD

Ik [..] zal vanavond eens testen met een radio

Zo'n oscillatortestje is leuk om eens te doen, maar de beelden van jouw scoop wijzen op prima werking van de oscillator. Dus, even terug naar het begin van deze thread, de lage spanning op de anode van de oscillator is niet de oorzaak van het defect.

en op zoek gaan naar de ontbrekende condensator, bedankt voor de tip waar ik deze moet zoeken :-)

Het was eigenlijk niet mijn suggestie dat je dat blikje gaat open peuteren om te kijken of die condensator daar echt in zit. Dat heeft alleen nut als oefening in het openpeuteren en dichtmaken van blikjes, en om je nieuwsgierigheid te bevredigen hoe zo'n condensator eruit ziet. Een bijdrage aan het repareren levert het niet.
Die condensator heeft daar 60 jaar rustig in dat blikje gezeten, dus waarom zou die nu opeens weg zijn? En zelf als is hij weg, dan zou dat nog steeds niet jouw defect veroorzaken. Dus voor de reparatie zou ik zeggen, rustig laten zitten in dat blikje.

Omdat je oscillator werkt, vallen de mogelijke oorzaken van de fout in ruwweg twee groepen uiteen.
1. Je antennesignaal is te zwak of bereikt de mengbuis (pin 2) niet.
2. Het middenfrequentsignaal komt niet door de MF buis heen bij de detector.
Als je een signaalgenerator hebt, kun je eens testen met een gemoduleerd signaal van 452kHz op de pin 2 van de mengbuis. Of anders, even een stuk draad (1 a 2 meter) als antenne aan pin 2 verbinden. Hoor je dan geluid? Dan werkt het vanaf de mengbuis goed.

Heb je er al aan gedacht dat er tegenwoordig nauwelijks meer sterke stations zijn?

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 24.04.2022, 18:38 (731 dagen geleden) @ gerard

Het was eigenlijk niet mijn suggestie dat je dat blikje gaat open peuteren om te kijken of die condensator daar echt in zit.
Is maar goed dat je dit nog even meegaf want ik had het inderdaad open gaan maken :-D , bewaar ik nu maar voor een andere keer.

Ik heb de radio afgestemd op 300 meter (op de schaal), oscillator liep toen op ongeveer 1,41MHZ en toen op een andere buizenradio vond ik de oscillatietoon tussen de 1450 en 1500 KHZ (afgelezen op de schaal).
Ik heb ook een transistorradiootje gebruikt maar de schaal hiervan was zo grof dat ik niet echt kon zeggen op welke frequentie nu het signaal exact te horen was. Wel had ik het idee dat het signaal hier op een groter bereik hoorbaar was.

Ik heb er inderdaad aan gedacht dat er tegenwoordig niet veel sterke stations meer zijn maar ik ontvang op een andere radio waar ik zit nog wel een paar zenders (zit op zolder gelukkig).

Ik zal vanavond eens proberen een signaal in te sturen of een lange draad aan pin 2 van de ECH81 te hangen. Bedankt tot zover :OK:

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 24.04.2022, 21:36 (731 dagen geleden) @ gerard

Testje gedaan met een lange draad aan pin 2 maar dit gaf niet echt een resultaat. Wat had ik hier precies moeten waarnemen?

Hierna een 452Khz signaal op pin 2 gezet en dit kwam door op de 330 meter (oscillator op 1.33Mhz). Ook kwam dit signaal o.a. ook door op 440 meter (oscillator op 1.12Mhz) en op de 490 meter (1.03Mhz). Heb niet alle frequenties opgezocht waarop het signaal hoorbaar was maar ik vermoed dat dit alle harmonische zijn van de 452Khz. Klopt het ook dat het signaal alleen op deze frequenties te horen is of had je de toon over de hele bandbreedte moeten horen?

Verder zag ik geen reactie van het afstemoog toen ik de 452Khz toon had. De 452Khz toon was trouwens hoorbaar tussen de 449Khz en de 454Khz. Vrij nauwe bandbreedte denk ik en dat lijkt mij niet verkeerd te zijn toch?

Ik begin dus te geloven dat het antennesignaal niet aankomt bij pin 2 en na een hele korte inspectie net lijkt het er wel op dat bij het antenne signaal alle aansluitingen ook niet meer origineel zitten. Ga hier morgen verder mee maar dan ga ik ook eerst even wat potmeters en contacten van de bandselector schakelaars schoonmaken want hier maakt niet alles altijd even goed contact.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.04.2022, 22:15 (731 dagen geleden) @ RichardvD

Helaas kan ik niet alles wat je schrijft goed verklaren.
En weet ook niet of ik je op ‘t moment nog verder kan helpen.

Testje gedaan met een lange draad aan pin 2 maar dit gaf niet echt een resultaat. Wat had ik hier precies moeten waarnemen?

Als er sterke zenders in de buurt zijn, en vanaf de mengbuis werkt alles, dan kun je een paar stations horen op deze manier. Door de draad rechtstreeks op de mengbuis aan te sluiten, omzel je de antennekringen en bandschakelaars.

Hierna een 452Khz signaal op pin 2 gezet en dit kwam door op de 330 meter (oscillator op 1.33Mhz). Ook kwam dit signaal o.a. ook door op 440 meter (oscillator op 1.12Mhz) en op de 490 meter (1.03Mhz). Heb niet alle frequenties opgezocht waarop het signaal hoorbaar was maar ik vermoed dat dit alle harmonische zijn van de 452Khz. Klopt het ook dat het signaal alleen op deze frequenties te horen is of had je de toon over de hele bandbreedte moeten horen?

Dit vind ik wat vreemd. Want het 452kHz signaal heeft al de frequentie voor de volgende buis. Je zou het dus steeds moeten horen, onafhankelijk van de stand van de afstemming.

De 452Khz toon was trouwens hoorbaar tussen de 449Khz en de 454Khz. Vrij nauwe bandbreedte denk ik en dat lijkt mij niet verkeerd te zijn toch?

Je bedoelt denk ik: tussen 449 en 454 van je meetzender.
(Want je radio heeft die frequenties niet op de schaal.)
Dat is inderdaad prima.

Ik begin dus te geloven dat het antennesignaal niet aankomt bij pin 2 en na een hele korte inspectie net lijkt het er wel op dat bij het antenne signaal alle aansluitingen ook niet meer origineel zitten. Ga hier morgen verder mee maar dan ga ik ook eerst even wat potmeters en contacten van de bandselector schakelaars schoonmaken want hier maakt niet alles altijd even goed contact.

Ik hoop dat daar wat uit komt. Succes!

Heb jij trouwens vier banden erop? Lang, midden, tropenband 1.6 tot 5 MHz, en kort?

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 25.04.2022, 13:28 (730 dagen geleden) @ gerard

Helaas kan ik niet alles wat je schrijft goed verklaren.
En weet ook niet of ik je op ‘t moment nog verder kan helpen.

Je hebt mij al bijzonder goed geholpen tot nu toe en ben al verder dan dat ik alleen had gekund. Ik heb de radio en dan met name het antenne signaal vanmorgen nog eens goed bekeken en hier lijkt ook het e.e.a. aangepast te zijn. Er zit achterop de radio nog een antenne aansluiting welke hier standaard niet hoort te zitten volgens mij. Dit is echt een radio vol met verrassingen.

Dit vind ik wat vreemd. Want het 452kHz signaal heeft al de frequentie voor de volgende buis. Je zou het dus steeds moeten horen, onafhankelijk van de stand van de afstemming.

Ik had al het vermoeden dat dit zo zou moeten zijn maar ben niet zo bekend met de radiotechniek dat ik hier zeker van was. Jouw opmerking geeft mij nu de zekerheid dat dit toch niet juist is. Bedankt.

Ik heb nog een vergelijkbare radio hier staan en ga ook eens met deze radio wat testen herhalen en dan vergelijken met de radio die ik probeer te repareren om te zien waar en wanneer de signaal verschillen optreden.


Heb jij trouwens vier banden erop? Lang, midden, tropenband 1.6 tot 5 MHz, en kort?

Is een radio met 4 banden inderdaad, bij de vierde band staat VB waarvan ik dacht dat dit "Visserij band" betekende of dit hetzelfde is als de tropenband dat weet ik niet. Hij loopt wel van 1.61 tot 5.1 MHz (5.1 - 1.61 Mc/s)

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door gerard ⌂ @, Zeist, 25.04.2022, 14:10 (730 dagen geleden) @ RichardvD

Is een radio met 4 banden inderdaad, bij de vierde band staat VB waarvan ik dacht dat dit "Visserij band" betekende of dit hetzelfde is als de tropenband dat weet ik niet. Hij loopt wel van 1.61 tot 5.1 MHz (5.1 - 1.61 Mc/s)

Ja, Visserijband of Tropenband, die aanduidingen werden beide gebruikt. Ik heb er laatst een lezing over gegeven, hier is de diaserie De Tropenband (13 april).

Heb je de MF buis/versterker van je radio gecontroleerd?
Spanningen op Buis2 de EF89 gemeten? Eventueel buisje wisselen?

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 27.04.2022, 17:45 (728 dagen geleden) @ gerard

Heb je de MF buis/versterker van je radio gecontroleerd?
Spanningen op Buis2 de EF89 gemeten? Eventueel buisje wisselen?

Ik ben eerst nog een keer teruggegaan naar de test met het insturen van een 452Khz signaal op pin 2 van de mengbuis. Zat me toch niet lekker dat dit niet het gewenste resultaat gaf. Ik vermoed dat ik weet wat ik fout heb gedaan. Ik had van het signaal uit mijn signaal generator ook de massa aan het chassis aangesloten.
Met de massa niet aangesloten en alleen het signaal op pin 2 hoor ik op iedere band en iedere frequentie een toon (soms iets harder of zachter afhankelijk waar ik op afgestemd sta). Als ik het dit keer wel goed heb gedaan, dan lijkt het er dus steeds meer op dat het antenne signaal niet aankomt.

Ik heb geprobeerd dit signaal op pin 2 hogerop aan te bieden om dan te zien of ik het verder terug kan volgen maar wanneer ik het signaal aanbied aan de andere zijde van C12 (C12 zit direct aan pin 2 van de mengbuis) dan verdwijnt de toon uit de speaker ook. Ik had zelf verwacht dat de 452Khz wel door C12 zou komen omdat dit een wisselstroom signaal is maar dat gebeurde dus niet. Is dit normaal?

Ik heb daarom een deel van de KG band gevolgd (SK5 ingedrukt) en dit lijkt allemaal goed te zitten. Ook de waarden van R2 en C5 die meten goed, hier dacht in eerste instantie aan dat deze niet goed zouden zijn omdat R2 en C5 gemeenschappelijk zijn. Ik heb in geel gearceerd wat ik heb gevolgd.
[image]

Wat ik wel vond is een losse draad bij C7, verderop in de radio zit nog een vergelijkbare condensator met hetzelfde "probleem". Het lijkt erop dat deze verbinding nergens naar toe gaat en dat deze draad geen probleem lijkt te zijn maar ik weet dit niet zeker. Deze condensator uitvoeringen zijn voor mijn tijd :-). Weet iemand of dit zo een probleem is of niet?
[image]

Het volgende wat ik wil gaan controleren is de terugkoppeling (Automatische Volume Controle) om te zien of dit het antenne signaal op pin 2 verstoort. Is hier de handigste methode om dit gewoon los te maken van pin 2 of werkt dit zo niet? Ook de spanningen op de EF89 zal ik nalopen maar ik krijg steeds meer het vermoeden dat het antenne signaal niet aankomt op pin 2, of dat deze wordt onderdrukt of zoiets omdat een losse draad direct op pin 2 ook geen ontvangst gaf (ga ik trouwens nog een herhalen met een nog langere draad).

Tot zover de huidige tussenstand :-)

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 27.04.2022, 17:58 (728 dagen geleden) @ RichardvD

Met deze 2 onderdelen is niets mis mee, door de draad af te wikkelen veranderd de capaciteit,afblijven dus :)

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 27.04.2022, 18:51 (728 dagen geleden) @ Erwin goossens

Dankjewel. Is het verstandig het loszittende uiteinde weer vast te zetten (lijmen) of hoort dit gewoon los te bungelen?

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 27.04.2022, 20:00 (728 dagen geleden) @ RichardvD

Die hoort exact zo los te zitten.

Is een Trimmer, en zoals gezegd door draad af te wikkelen verkrijg je de gewenste capaciteit.
Daarna afknippen en is trimmer afgeregeld.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 27.04.2022, 22:45 (728 dagen geleden) @ Maurice

Dankjewel, weer wat geleerd :-)

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door gerard ⌂ @, Zeist, 27.04.2022, 19:22 (728 dagen geleden) @ RichardvD

Dat het signaal niet door C12 komt is niet normaal. Even een andere condensator proberen?

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 27.04.2022, 22:19 (728 dagen geleden) @ gerard

Ik heb C12 losgehaald en aan pin 2 vastgelaten. Toen signaal door C12 naar pin 2 en in eerste instantie kwam de toon niet door. C12 liep met de aansluiting vlak langs Pin 8 en 9 langs. Toen een andere route gekozen voor C12 en de toon kwam toen door, probleem was dus niet C12.

Hierna alles weer aangesloten maar toen kwam er nog niet echt veel uit, uiteindelijk bleek dat de potmeter niet altijd goed contact maakte. De potmeter ingespoten en ik heb nu ontvangst op de LG en de KG (MG blijft stil maar ik denk dat hier geen zenders zitten).

Het volume uit de speaker vind ik wel zacht maar misschien hoort dit zo en wordt dit beter zodra hij weer in de kast is ingebouwd. Ik ga de verschillende punten nog wel even meten om te zien of ik hier nu overal de juiste spanningen heb.

Ik heb dus eindelijk een werkende radio waarbij het lijkt dat het antenne signaal niet bij pin 2 van de mengbuis aankwam omdat de aansluiting van C12 te dicht langs pin 8 en 9 liep. Is dit iets wat logischer wijze zou kunnen? Kan het lage antenne signaal door het kathode of oscillator signaal "weggedrukt" worden?????

Ik ben in ieder geval blij dat er geluid uitkomt en ga er nog wel even mee verder maar ik wil iedereen bedanken voor alle tips en goede raad. Dit was een super leermoment en dit motiveert om de overige radio's die ik heb nu ook werkend te krijgen. Nogmaals heel veel dank :OK:

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.04.2022, 10:27 (727 dagen geleden) @ RichardvD

Ik heb C12 losgehaald en aan pin 2 vastgelaten. Toen signaal door C12 naar pin 2 en in eerste instantie kwam de toon niet door. C12 liep met de aansluiting vlak langs Pin 8 en 9 langs. Toen een andere route gekozen voor C12 en de toon kwam toen door, probleem was dus niet C12.

Met die conclusie ben je wel een beetje vlot. Sowieso zat het dus wel in de manier waarop C12 gemonteerd was... en je test wijkt iets af van de praktijksituatie omdat in het echt die C12 ook aan de andere kant vast zit.

Hierna alles weer aangesloten maar toen kwam er nog niet echt veel uit, uiteindelijk bleek dat de potmeter niet altijd goed contact maakte. De potmeter ingespoten en ik heb nu ontvangst op de LG en de KG (MG blijft stil maar ik denk dat hier geen zenders zitten).

Ook als er geen zenders zijn, hoor je wel wat ruis en storing. 's Avonds als het donker is moeten er zeker een paar stations te horen zijn.

Het volume uit de speaker vind ik wel zacht maar misschien hoort dit zo en wordt dit beter zodra hij weer in de kast is ingebouwd.

Dat laatste is leuk bedacht maar ik denk niet dat zoiets vanzelf gebeurt.

Ik heb dus eindelijk een werkende radio waarbij het lijkt dat het antenne signaal niet bij pin 2 van de mengbuis aankwam omdat de aansluiting van C12 te dicht langs pin 8 en 9 liep. Is dit iets wat logischer wijze zou kunnen? Kan het lage antenne signaal door het kathode of oscillator signaal "weggedrukt" worden?????

Met jou ben ik blij dat er geluid uit de radio komt, maar ik denk niet dat je met het verleggen van C12 het maximale eruit hebt gehaald. Probeer toch nog even een goeie condensator, de waarde hoeft niet precies 220p te zijn, met alles tussen 100p en 500p kun je even proberen.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 28.04.2022, 11:48 (727 dagen geleden) @ gerard

Ook als er geen zenders zijn, hoor je wel wat ruis en storing. 's Avonds als het donker is moeten er zeker een paar stations te horen zijn.

Ik ga het vanavond zeker nog eens proberen, ik had gisteren wel ruis maar kon geen station vinden.

Het volume uit de speaker vind ik wel zacht maar misschien hoort dit zo en wordt dit beter zodra hij weer in de kast is ingebouwd.


Dat laatste is leuk bedacht maar ik denk niet dat zoiets vanzelf gebeurt.

Daar was ik al bang voor :-D . Was misschien meer een wens en een stille hoop. Maar dit betekend dus gewoon dat er nog meer te leren valt :-) . Vanavond gewoon weer verder op onderzoek.

Met jou ben ik blij dat er geluid uit de radio komt, maar ik denk niet dat je met het verleggen van C12 het maximale eruit hebt gehaald. Probeer toch nog even een goeie condensator, de waarde hoeft niet precies 220p te zijn, met alles tussen 100p en 500p kun je even proberen.

Condensator ga ik nu zeker vervangen voor een andere, nogmaals bedankt dat je blijft meedenken. Waardeer ik zeer :OK:

Even off-topic: Mocht iemand in de buurt van Rotterdam komen, ik zag op internet voorbij komen dat het Rotterdams Radiomuseum weer open was:
Na twee jaar weer open!
Van donderdag t/,m zondag van 1 tot 4.
Entree en parkeren gratis.
In pand van Correct, Ceintuurbaan 111,
2e verdieping , lift aanwezig.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 28.04.2022, 23:06 (727 dagen geleden) @ RichardvD

Ook als er geen zenders zijn, hoor je wel wat ruis en storing. 's Avonds als het donker is moeten er zeker een paar stations te horen zijn.


Ik ga het vanavond zeker nog eens proberen, ik had gisteren wel ruis maar kon geen station vinden.

C12 en C44 vervangen en ik heb nu op iedere band stations die ik ontvang, ook op de visserijband zelfs.
Ook heb ik de schakelaars nog een keer ingespoten want soms haperde deze nog een beetje.

Het volume is nu ook veel beter maar ik wil nog een aantal caps preventief gaan vervangen en ik ben benieuwd hoe het geheel dan klinkt.
Ook wil ik nog het e.e.a. een beetje fatsoeneren maar de basis is op dit moment beter dan ik had gedacht deze te kunnen krijgen.

Ik zal laten weten wat het resultaat is geworden na het vervangen van nog een aantal condensatoren (en misschien ook een paar weerstanden, nog even zien wat ik nog tegen kom).

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 13.05.2022, 22:19 (712 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard, om te beginnen nog bedankt voor de online sessie deze week en de uitleg over het uutje. Vond het zeer leerzaam.

Wilde hierbij even een update geven van de laatste stand van de radio (na even een weekje vakantie te hebben gehouden).

Ik was gestopt de laatste keer toen er weer geluid uitkwam maar het volume was nog zacht en de reden waarom de radio weer geluid gaf was niet heel duidelijk. Ik dacht in eerste instantie dat het kwam doordat ik C12 een andere route had laten lopen maar zoals jij al vermoedde was dit niet de oorzaak.
Door het re-routen van C12 had ik een aantal componenten bewogen en dit had ervoor gezorgd dat een losse verbinding in de radio weer contact maakte. Deze losse verbinding zat in het trafo blokje bij S18. Dit zat uiteindelijk ook in de AVC loop en is denk ik dan ook de oorzaak geweest waarom het geluid zo zacht was. Er was al eerder hier aan dit deel gewerkt want het zag er niet zo heel goed meer uit.
Op dit moment heb ik dit alles hersteld en gefatsoeneerd en de radio geeft stabiel geluid op alle banden en het volume is hoog. Verder nog een aantal weerstanden en condensatoren vervangen en ik ben op dit moment niet ontevreden. Wat nog niet werkt is het afstemoog maar hier wil ik dit weekend aan gaan werken.
Tot zover nogmaals bedankt en je had helemaal gelijk dat ik nog even verder moest zoeken.

[image]
[image]

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 18.05.2022, 22:59 (707 dagen geleden) @ gerard

Alles werkt nu weer vrij redelijk maar ik krijg alleen het afstemoog niet werkend. In het stuk van de automatische volume aanpassing was flink gesoldeerd. Verbindingen waren aangepast en onderdelen toegevoegd/weg gehaald. Ik denk dat alles nu weer zit zoals op het schema maar het signaal op pin 1 van het afstemoog DM71 (B6) schommelt tussen de -0.8(V) en de -1.1(V). Volgens de datasheet zou dit bij de huidige aangelegd spanning minimaal -7(V) moeten zijn om de streep van het oog te laten verdwijnen.

Ik heb nog niet gevonden waarom deze spanning niet lager wordt. Dit komt waarschijnlijk ook omdat ik nog niet helemaal zeker weet hoe dit circuit nu werkt. Is er iemand die mij hier in de juiste richting kan wijzen.

Wat ik ervan denk te begrijpen is dat het teruggekoppelde signaal naar pin 2 van de ECH81 gaat en dit signaal dan voor meer of minder versterking zorgt afhankelijk van de signaal sterkte om het volume ongeveer gelijk te houden. Dit signaal staat dan ook op pin 1 van de DM71.

Maar wordt dit signaal teruggekoppeld vanaf S18 of vanaf S19 of komt dit nog ergens anders vandaan? M.a.w. kan iemand mij zeggen vanaf welk voedingspunt de negatieve teruggekoppelde spanning komt? En hoe dit dan ongeveer zou moeten werken?

[image]

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 18.05.2022, 23:31 (707 dagen geleden) @ RichardvD

Hoi Richard

De negatieve spanning voor de AVR en het oogje wordt opgewekt door een van de diodes in de EBC81 en komt van pen 8 van die buis.
Of de DM71 nog goed is kan je testen met bijvoorbeeld een 9V-batterij (+ aan massa, - aan pen 1). Dat zou een volle schaal moeten geven.

vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 19.05.2022, 22:02 (706 dagen geleden) @ ejrietbergen

Hoi Richard

De negatieve spanning voor de AVR en het oogje wordt opgewekt door een van de diodes in de EBC81 en komt van pen 8 van die buis.
Of de DM71 nog goed is kan je testen met bijvoorbeeld een 9V-batterij (+ aan massa, - aan pen 1). Dat zou een volle schaal moeten geven.

vrgr, EJ

Dankjewel, ga deze week eens vanaf pin 8 verder meten. Ook bedankt voor de tip van de 9V batterij :OK:

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 19.05.2022, 08:33 (706 dagen geleden) @ RichardvD

C10 lek? R22 erg verlopen?

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 19.05.2022, 19:26 (706 dagen geleden) @ Erwin goossens

C10 lek? R22 erg verlopen?

Of C10 lekt kan ik (nog) niet meten maar ik zal deze gewoon eens preventief vervangen. Capaciteit meet nog goed, maar dat zegt inderdaad niet alles. R10 wijkt niet veel af.
Bedankt voor het meedenken

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door gerard ⌂ @, Zeist, 19.05.2022, 09:12 (706 dagen geleden) @ RichardvD

De spanning op pin 1 van de DM moet je meten met een meter met eenextreem hoge inwendige weerstand. Immers de spanning wordt aangevoerd via R2 van 5M6 en een meter zal die al gauw te zwaar belasten. Heb je een meter met een impedantie van 10MOhm of 1MOhm, of nog erger, een analoge? Je kunt beter even de spanning meten aan de beginkant van R22, dus over C10, en dan, zo’n AGC circuit is zeer hoogohmig dus een digitale meter met 10M ingangsweerstand gebruiken.

Op C10 zou je dan moeten zien dat de spanning vrij laag is (minder dan -1V) als je niks ontvangt, maar dat bij ontvangst van een sterk station de spanning wel tot -6V of hoger kan oplopen.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 19.05.2022, 19:29 (706 dagen geleden) @ gerard

De spanning op pin 1 van de DM moet je meten met een meter met eenextreem hoge inwendige weerstand. Immers de spanning wordt aangevoerd via R2 van 5M6 en een meter zal die al gauw te zwaar belasten. Heb je een meter met een impedantie van 10MOhm of 1MOhm, of nog erger, een analoge? Je kunt beter even de spanning meten aan de beginkant van R22, dus over C10, en dan, zo’n AGC circuit is zeer hoogohmig dus een digitale meter met 10M ingangsweerstand gebruiken.

Op C10 zou je dan moeten zien dat de spanning vrij laag is (minder dan -1V) als je niks ontvangt, maar dat bij ontvangst van een sterk station de spanning wel tot -6V of hoger kan oplopen.

Hoi Gerard,
Wat de ingangsimpedantie van mijn meter is weet ik zo snel niet, wel heb ik ook aan de andere kant van R22 gemeten en hier is de spanning iets hoger (plm 0,2V hoger) en zit ik inderdaad net onder de 1 Volt maar deze spanning verandert nauwelijks wanneer ik op een andere zender afstem.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 19.05.2022, 22:05 (706 dagen geleden) @ RichardvD

Hoi Gerard,
Wat de ingangsimpedantie van mijn meter is weet ik zo snel niet, wel heb ik ook aan de andere kant van R22 gemeten en hier is de spanning iets hoger (plm 0,2V hoger) en zit ik inderdaad net onder de 1 Volt maar deze spanning verandert nauwelijks wanneer ik op een andere zender afstem.

Net even de manual van de meter geraadpleegd en ingangsimpedantie voor AC en DC is >10M

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door Peter1952 @, 19.05.2022, 09:55 (706 dagen geleden) @ RichardvD

De AVR-spanning wordt vanaf de bovenzijde van R10 afgenomen. R10 is de detectie weerstand en hierover onstaat een gelijkspanning doordat het M.F.-signaal gelijkgericht wordt. Op deze gelijkspanning is ook de modulatie van het M.F.-signaal gesuperponeerd. Die gelijkspanning wordt gebruikt om bij sterke zenders de meng- en M.F.-buis terug te regelen.
Door R10 en C10 wordt de gemiddelde waarde uit het gedetecteerde signaal afgeleid en hiermee wordt ook het afstemoog gevoed.

Je moet dus eerst de werking van de AVR controleren. Zoals al eerder aangegeven, is meten achter R10 lastig omdat er kans bestaat dat de meter een te grote belasting vormt. Je kunt ook de schermroosterspanning van de ECH81 of ECH81 meten. Als je op een sterke zender afstemt dan moet deze spanning duidelijk hoger worden. Is dat niet zo dan kan het zijn dat de gevoeligheid te laag is of er een fout in het AVR-circuit zit, bijvoorbeeld R8 en C10.

Overigens lijkt me de aangegeven waarde van C10 wel erg laag, die zou 100 pF zijn, die zou eerder iets van 10 nF. moeten zijn.
Als de AVR wel goed werkt, dan R22 controleren.

Groeten,
Peter

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 19.05.2022, 22:28 (706 dagen geleden) @ Peter1952

Hallo Peter, bedankt voor de uitleg dit was het soort informatie waar ik naar op zoek was. Ik had het e.e.a. gelezen over de AVC maar het blijft nog wel lastig om van deze principe schema's die er dan worden getoond in een volledig schema dan te achterhalen waar dan wat zit.

Ik ga hier deze week mee aan de slag om het e.e.a. te gaan meten. Wat de condensatoren C28 en C29 betreft was er nog wel iets aparts aan de hand. Er was het e.e.a aangepast in deze radio, zo was het AVC signaal via een varicap aangesloten op de uitgang van de PU (PU uitgang was er dus niet meer). Ik heb dit alles weggehaald en weer aangesloten volgens het schema. De verbinding van SK3 pin5 naar de weerstand R8 was er bijvoorbeeld ook niet meer.

Toen ik in de overzichtstekening wilde opzoeken hoe C28 en C29 zaten (op welke lokatie) toen kon ik deze niet vinden. Deze condensatoren ontbreken in de overzichtstekening. Ik heb deze er wel ingezet en heb hier wel 2x 100pF voor genomen zoals op het schema staat. Dit gedeelte van de radio heeft nog wel de meeste vraagtekens :-)

Ik begrijp dat jij denkt dat de waarde voor C10 niet juist is, ik zal deze eens vervangen en zien wat hiervan het resultaat is?

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 22.05.2022, 22:01 (703 dagen geleden) @ Peter1952

Je moet dus eerst de werking van de AVR controleren. Zoals al eerder aangegeven, is meten achter R10 lastig omdat er kans bestaat dat de meter een te grote belasting vormt. Je kunt ook de schermroosterspanning van de ECH81 of ECH81 meten. Als je op een sterke zender afstemt dan moet deze spanning duidelijk hoger worden. Is dat niet zo dan kan het zijn dat de gevoeligheid te laag is of er een fout in het AVR-circuit zit, bijvoorbeeld R8 en C10.

AVR spanning gemeten op pin 1 van de DM71 zet ik hieronder even neer. Deze spanning op het rooster van de ECH81 is ongeveer gelijk maar plm. -0.2 V lager.

KG: Hoogste freq= -0,422(V) en wanneer je afstemt naar de laagste freq. loopt deze evenredig naar -0,812(V).
VB: Hoogste freq= -0,393(V) en wanneer je afstemt naar de laagste freq. loopt deze evenredig naar -0,725(V).

Spanning loopt gewoon gelijkmatig op of af afhankelijk van de afgestemde frequentie, ongeacht de signaal sterkte. Lijkt dus alleen iets van de afgestemde kring op te pikken en niets van het eigenlijke signaal. Weet nog even niet hoe ik nu verder moet zoeken.

MG en LG: Blijft over het hele bereik ongeveer -0,4 (V).

Overigens lijkt me de aangegeven waarde van C10 wel erg laag, die zou 100 pF zijn, die zou eerder iets van 10 nF. moeten zijn.

Ik heb C10 even vervangen voor 10 nF, Hierna kwam er rook uit de radio, Weerstand R1 werd verschrikkelijk heet.

Met een 9(V) batterij het afstemoog gecontroleerd en deze gaat bij -9(V) netjes dicht dus deze lijkt het wel gewoon te doen.

R22 meet goed, R3 vervangen evenals R9 en R10 en ook C28 en C29.

Verder de PU aansluiting hersteld en hier een audio signaal van een transistorradio ingestuurd en dit komt netjes over de speakers aan dus dat deel lijkt vanaf de EBC81 gewoon te werken.

Ik weet het even niet meer waar ik nu moet gaan zoeken. Ga deze week mijzelf nog maar eens wat verder verdiepen in het feit waarom ik alleen de afgestemde frequentie o.i.d. lijk door te krijgen in het AVC signaal.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door edplevier @, 23.04.2022, 13:35 (732 dagen geleden) @ RichardvD

Richard,

Wanneer de bovenvermelde aanwijzingen geen oplossing geven vervang dan maar C14 en of C15.

Met vriendelijke groet,

Ed.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 23.04.2022, 15:38 (732 dagen geleden) @ edplevier

Ik heb beiden gemeten en deze weken niet echt af maar ik zal jouw voorstel uitvoeren als ik niet iets verkeerds kan vinden. Ik was deze ook gaan meten omdat deze voor alle banden gemeenschappelijk zijn en de lage spanning zie ik ongeacht welke band ik selecteer dus ik dacht ook aan een of meerdere gemeenschappelijke componenten. De C14 en C15 zijn gemeenschappelijk zover ik kan en de enige andere zou C4, de afstemcondensator zijn (of C13, maar deze meet ook in orde).
Bedankt voor het meedenken.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 23.04.2022, 16:04 (732 dagen geleden) @ RichardvD

Sluiting in C4? Afstemcondensator, Beide platen mogen geen contact maken.... Om dit te kunnen meten moet je wel 1 kant losmaken, anders meet je de spoelen naar massa mee.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 24.04.2022, 00:00 (732 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Ik zal de platen van de condensatoren morgen eens controleren. Ik zie op pin 2 wel een apart signaal wat ik nog niet helemaal begrijp zodat er misschien wel iets met C3 aan de hand zou kunnen zijn. Bedankt voor het meedenken, ik zal het hier laten weten als ik hier iets heb gevonden.

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 27.05.2022, 22:26 (698 dagen geleden) @ RichardvD

Ik ben ondertussen een aardig stukje op weg, ik zie nu alleen een stukje in de documentatie welke ik niet kan thuis brengen. Hier wordt melding gemaakt van een trimpunt 1,2 of 3 maar ik begrijp niet wat hiermee wordt bedoeld. Iemand een idee?

[image]

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door Peter1952 @, 27.05.2022, 23:31 (698 dagen geleden) @ RichardvD

De trimpunten staan aangegeven op de schaal en aangegeven met een driehoekje. Trimpunt 1 is geheel links, trimpunt 2 iets rechts daarvan en trimpunt 3 zit rechts. Je moet er voor zorgen dat als je de aftstemknop geheel naar links draait de wijzer op trimpunt 1 staat.

Groeten,
Peter

Hulp gevraagd bij reparatie Philips B3X91A

door RichardvD @, 28.05.2022, 09:26 (697 dagen geleden) @ Peter1952

Hoi Peter, bedankt ik heb ze gevonden. Is achteraf heel logisch maar je moet het maar net weten :-)

Bedankt

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum