Wo 11 mei is de 25e LC-Kring alweer! (Agenda)

door gerard ⌂ @, Zeist, 02.05.2022, 17:11 (19 dagen geleden)

Misschien leuk te melden dat de LC-Kring van volgende week, de 25e radio-spreekbeurt is die ik vanuit huis geef.

Ruim twee jaar geleden belandden we met z'n allen in een ongekende nachtmerrie: de Pandemie, we konden elkaar niet meer ontmoeten en ook alle bijeenkomsten over radio en beurzen lagen stil.
Samen met John Hupse, helaas nu overleden, en Fred, ook helaas nu overleden, bedachten we een manier om toch, via internet, "iets" te doen waarmee radio-liefhebbers van elkaar kunnen leren en contact hebben met elkaar. Vanaf mei 2020 heette dit "Leren- en Contact-Kring" ofwel LC-Kring.

Wat houdt zo'n LC-Kring in? Het is eigenlijk een soort technisch praatje, waarbij een onderwerp wordt uitgediept in een college van ongeveer tweemaal 45 minuten. De onderwerpen komen vooral uit de radiotechniek, radiogeschiedenis en elektronica. Iedereen mag meedoen, en hiermee begin je door aan te haken op het Jitsi-kanaal waardoor je de lezing kunt zien en horen. Maar je kunt ook vragen stellen of je eigen kennis over het onderwerp delen. In de spreekbeurt zitten meestal wat kleine demonstraties of proefjes verwerkt. Theorie wordt uitgelegd aan de hand van voorbeelden, grafieken, formules en toepassingen.
De LC-Kringen zijn een keer per maand, op de tweede woensdag, en per avond doen er ongeveer 15 tot 25 deelnemers mee. De lezingen worden niet opgenomen om de ongedwongen sfeer te bewaren. Wel kun je altijd een diaserie downloaden (vooraf en achteraf) van wat er besproken is. Je hoeft geen lid te worden of zoiets, je hoeft ook niet als je 1x geweest bent elke keer te komen. Het is gratis. Jitsi werkt in de browser (gewoon klikken op de link) maar voor android en ipad bestaat er ook een Jitsi Meet app waarmee het allemaal nog wat soepeler loopt.

Is dat nou net zo leuk als elkaar ontmoeten in een zaaltje? Tja, nou nee eigenlijk. Want proefjes bekijken via je scherm of een radio beluisteren via je boxjes is niet net zo prachtig als de radio echt aanraken in een zaaltje. Een fysieke ontmoeting is ook nog eens handig om onderdelen of toestellen uit te wisselen. Maar de vraag is ook een beetje zinloos, want de keus voor een zaaltje hadden we twee jaar lang niet. De keus tijdens de pandemie was niet tussen "LC-Kring" en "Ontmoeting in zaaltje", maar simpelweg tussen wel of geen LC-Kring.

We mogen blij en dankbaar zijn dat aan deze duistere periode van isolement zo langzamerhand een einde is gekomen!

Ondertussen is wel gebleken dat de behoefte aan een online kring ook na de pandemie blijft bestaan. Want doe je iets in een zaaltje, dan is dat toch alleen maar bereikbaar voor radioliefhebbers binnen een redelijke afstand. Ook beschikt niet iedereen over vervoer of tijd om een uur heen en een uur terug te rijden. De kosten van brandstof (en nadelen van het gebruik ervan) en deelname kunnen ook een drempel zijn. Hoewel dus de pandemie een reden was om met LCK te beginnen, is het einde van de pandemie geen reden om weer met de LC-Kring te stoppen.

Nieuwsgierig geworden? Doe een keer mee, volgende week over de Philips BX645U!

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum