Modificatie Trio JR-500s (Techniek Radio/TV)

door Patrick2 @, Antwerpen, 13.10.2022, 18:44 (563 dagen geleden)

Ik heb een paar dagen geleden deze communicatieontvanger op de kop kunnen tikken.

[image]


Vanmiddag heb ik het afgeknipte netsnoer vervangen door een dubbel geisoleerde en dan viel me het op dat er onderaan iets bijgeplaatst is:

[image]

Ik heb het internet afgespeurd naar mods voor deze ontvanger maar niks gevonden.
De volgende foto geeft een meer algemene aanblik ter situering:

[image]

Heeft iemand enig idee waar dit goed voor is?

Ik heb het toestel al even op de variac getest en de audioversterker werkt maar behalve een hele hoop gekraak van slechte contacten komt er niks uit. Maar dat komt vanzelf wel weer goed.

Graag jullie inzichten betreffende de modificatie svp?

Groeten, Patrick

Modificatie Trio JR-500s

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 13.10.2022, 19:09 (563 dagen geleden) @ Patrick2

Een bandfiltertje uit een of andere transistorradio, waarvan de helft gebruikt is als filterspoeltje om een andere (niet gevonden) fout te compenseren? Prutswerk.

De ontwerpers van deze TRIO ontvanger waren niet gek en als deze communicatie-ontvanger helemaal in orde is behoeft hij echt geen modificaties!

Zoek de gecompenseerde fout zou ik zeggen; de schema's van deze ontvanger zijn ongetwijfeld ergens op internet te vinden.

Modificatie Trio JR-500s

door Hans van der Marel ⌂ @, Hilversum, 14.10.2022, 07:49 (563 dagen geleden) @ Patrick2

Misschien een zuigkring om radio Scheveningen of een andere zender destijds dichtbij wat extra te onderdrukken ?

Modificatie Trio JR-500s

door Patrick2 @, Antwerpen, 16.10.2022, 10:48 (561 dagen geleden) @ Patrick2

Medeforummers,

Ik heb de receiver vrij vlug weer aan de praat gekregen.
Na alleen wat gekraak te krijgen heb ik de buisjes er een voor een uit gehaald en met een zacht stalen borsteltje de pennen gereinigd. Dat gaf meteen ontvangst op enkele golflengten zowel AM als SSB.
Het afstemmen in SSB verloopt zeer moeizaam, het is millimeterwerk en een station dat een sterk signaal heeft terwijl je er nog naast zit klinkt erg zwak eens het verstaanbaar is. De S-meter wijkt bijna niet uit.

Ik heb de modificatie eens bekeken en die is gedaan op het BFO circuit, zie schema.

[image]

Ik heb er als probeersel een andere ECC85 ingeprikt en het toestel is meteen 10 keer gevoeliger! De zenders komen een pak sterker binnen en nu op alle golflengten en de S-meter wijkt uit naar iets wat correcte waarden zouden kunnen zijn.
Desondanks blijft het afstemmen in SSB erg moeilijk en lijkt het alsof de ontvanger dichtgeknepen wordt als ik eindelijk correct heb afgestemd. Niettemin is het duidelijk dat de originele ECC85 uitgeput is.

[image]

Ik vermoed dat ik die modificatie ongedaan moet maken en als je naar het schema kijkt is dit niet moeilijk maar het 453,5 kHz kristal ontbreekt. Waar kan ik zo'n kristal vinden of heeft iemand het voor me?

Nog een vraagje want het oog wil ook wat. De afschermhulzen die over de buisjes zitten zijn behoorlijk geroest. Het toestel stond opgeslagen in de zolderruimte van een werkhuis waar metaal bewerkt werd dus de temperatuur was er verre van constant en dat heeft ongetwijfeld voor condensatie in het toestel gezorgd.

[image]


Ik zou die hulzen graag vervangen, liefst door dezelfde om de originaliteit te bewaren. Aluminium hulsjes zijn betaalbaar bij Ali maar dan ziet de receiver er heel anders uit van binnen.
Ik heb 5 van die hulsjes nodig voor 7-pens buizen en eentje voor een 9-pens buis. Heeft iemand die voor me? Qua prijs komen we vast wel iets overeen.

Ik heb zo goed als geen theoretische kennis, graag inzichten en tips.

Groeten, Patrick

Modificatie Trio JR-500s

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 16.10.2022, 12:38 (561 dagen geleden) @ Patrick2

Hallo Patrick,

Desondanks blijft het afstemmen in SSB erg moeilijk en lijkt het alsof de ontvanger dichtgeknepen wordt als ik eindelijk correct heb afgestemd.

Best zet je de volumeknop tamelijk ver open en regel je met de RF-knop het binnenkomend signaal, dat komt de verstaanbaarheid ten goede.

Groeten .... Hugo Sneyers

Modificatie Trio JR-500s

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 16.10.2022, 12:49 (561 dagen geleden) @ Patrick2

Ik ken het apparaat niet, maar dat moeizame afstemmen zou wel eens kunnen komen door het ontbreken van het kristal. Kristallen van deze frequentie zijn nog gewoon in de handel, misschien niet in de afmeting van het originele kristal, maar een verloopstukje is snel gemaakt. Heb je de anode-, kathode- en schermrooster weerstanden gecontroleerd of ze niet verlopen zijn? Ook alle papiercondensatoren, die in anodespannings-circuits zitten, moet je checken op lekkage. Ze zien er vaak nog prachtig uit van buiten, maar dat zegt niets (mijn ervaring is zelfs, dat ze meestal nog slechter zijn dan de beruchte ERO's en de teerknollen van Philips).
Zeker het feit, dat het apparaat last heeft van corrosie door vocht, roept ook om controle van massa-aansluitingen, sleepcontacten, koude soldeerlassen etc. De buishulzen kun je opschuren met fijn schuurpapier en daarna inspuiten met Acrylvernis (HEMA) als je oog dat kan tenminste goed kan keuren...

Modificatie Trio JR-500s

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 16.10.2022, 14:16 (561 dagen geleden) @ Patrick2

Hoi Patrick

de roest ziet er niet echt ingevreten uit, dus de afschermhulsjes zou ik opnieuw (laten) verchromen of vernikkelen (dat laatste is wat minder oogverblindend).
Ik denk dat er in het Antwerpse voldoende bedrijven zijn die dat voor je kunnen doen.

Succes, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.

Modificatie Trio JR-500s

door Patrick2 @, Antwerpen, 16.10.2022, 14:40 (561 dagen geleden) @ Patrick2

Terwijl ik in mijn voorraad op zoek was naar de andere buisjes die in dit toestel zitten ben ik een nog nagelnieuwe ECC85 tegengekomen. Die heb ik er in geprikt en warempel! Het afstemmen gaat een heel stuk makkelijker, vraag me niet waarom, en ik ben best tevreden met hoe het toestel nu werkt. Het ding is best gevoelig en kan wat dat betreft wedijveren met m'n (solid state) Yeasu FRG7700 die een week of 6 geleden door een vakman is afgeregeld.
Belangrijk is ook te vermelden dat de tip van Hugo, om de RFgain te minderen, inderdaad een veel betere verstaanbaarheid geeft en het afstemmen verassend makkelijker maakt.
Het blijft nog altijd millimeterwerk maar dat is net het leuke en een deel van de charme van zo'n oud toestel.

Dank aan iedereen voor het meedenken, ik kan verder met het cosmetisch opknappen.

Modificatie Trio JR-500s

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.10.2022, 14:47 (561 dagen geleden) @ Patrick2
Bewerkt door gerard, 16.10.2022, 14:57

Ik denk dat de mod de toevoeging was van een afgestemde mf-trafo ter vervanging van het missende kristal.
Zolang je het kristal niet hebt, kun je die mod misschien even laten zitten en kijken of het SSB-ontvangen hiermee ook lukt.

Weet je of de middenfrequent van dit toestel 455kHz is of dat hij misschien op 452 staat? Een kristal dat 1,5kHz lager is dan de MF gebruik je voor LSB (die vind je op de 40, 80 en 160 meter amateurbanden) en een kristal dat 1,5 hoger staat dan de MF is voor USB (de 20m amateurband en VOLMET stations op bv. 5450, 5505 en 3413. (De mengtrap verwisselt USB en LSB.). De JR310 heeft een MF van 455 en twee BFO-kristallen, voor 453,5 (LSB) en 456,5 kHz (USB).

Je radio heeft geen regeling op de BFO frequentie. Soms kun je de BFO iets verstemmen, dat heet dan vaak clearifier. Ik zie in het schema dat jouw BFO kristalgestuurd is, je moet dan met de afstemknop het station exact op de goeie plek krijgen en dat is inderdaad heel precies. De FRG7700 (die ik hier ook heb) heeft ook geen clearifier, maar wel een heel traag lopende fijnafstemming.

Modificatie Trio JR-500s

door Patrick2 @, Antwerpen, 20.10.2022, 17:39 (557 dagen geleden) @ gerard

Dank je voor de info, Gerard. Weer wat geleerd.
Ik lees op het forum dat 453,5 kHz en 456,5kHz kristallen makkelijk te vinden zijn.
Ik vind ze nergens op het internet, als iemand me kan vertellen hoe ik er aan kan komen zou ik zeer erkentelijk zijn.
De RF gain knop heeft een schakelaar waarmee ik zou kunnen omschakelen tussen de kristallen en zo LSB en USB kan selecteren.
A propos, Gerad, de ontvanger werkt uitstekend, ook SSB.

Alvast bedankt voor meer info, Patrick

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum